Εκλεκτικές συγγένειες

ΣΠΑΤΑΛΗ ΧΑΙΔΑΡΙ

Το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του δημοτικού συμβούλου κ. Αλεξάκη που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο για παράδοξες δικαιολογίες προγραμματιζόμενων δαπανών από την άοκνη διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου, φέρνει στο νου παλαιότερες απορροφητικές, των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, εμπνεύσεις της περιόδου δημάρχου Μαραβέλια- αντιδημάρχου  Θεοφίλη, με κοινό συντελεστή την νυν αναπληρώτρια προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας, τότε στελέχους της Δνσης Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα Συλάκου.

Διαβάστε εδώ το άρθρο (1)

Δ. Αλεξάκης: Χαϊδαριώτικα λαχανάκια Βρυξελλών με “ψηφιακές υπηρεσίες” 2.000.000€

Ο Δημήτρης Αλεξάκης, δημοτικός σύμβουλος με τους Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου, σχολιάζει προκήρυξη έργου που αφορά σε “Ψηφιακές Υπηρεσίες Δήμου Χαϊδαρίου”.

Εδώ ο κόσμος υποφέρει καθημερινά να επιβιώσει και τα βγάζει πέρα δύσκολα και η Δημοτική Αρχή το βιολί της. Προκήρυξε στις 29-12-2022 έργο «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δήμου Χαϊδαρίου» με προϋπολογισμό δύο εκατομμυρίων ευρώ για παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους Χαϊδαριώτες και στις Χαϊδαριώτισσες μεταξύ άλλων, όπως :

 • Της «Διευκόλυνσης της διασυνοριακής εξυπηρέτησης των πολιτών» (σελ.3 της μελέτης)
 • Την καταγραφή ως προς τις «Απαλλοτριώσεις εγγειοβελτιωτικών έργων και αγροτικής οδοποιίας» (σελ. 11 της μελέτης)
 • Την καταγραφή ως προς τις «Απαλλοτριώσεις εθνικών και επαρχιακών οδών» (σελ. 10 της μελέτης)
 • Τη διαχείριση με ειδικό λογισμικό του κοινωνικού ιατρείου, φαρμακείου, τράπεζας χρόνου κ.λ.π. και του δημοτικού λαχανόκηπου!

Αυτά υποστηρίζει και η Μελέτη 4/18-12-2022 «που έγινε κατά παραγγελία» από τη Δ/νση Καινοτομίας & Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου μας!

 • Από πότε ο Δήμος μας έχει φθάσει να εξυπηρετεί διασυνοριακές ανάγκες;
 • Από πότε στο Δήμο μας υπάρχουν εκτάσεις με αγροτικές εκμεταλλεύσεις και έργα για τη διασφάλιση αρδευτικών αναγκών στις αγροτικές καλλιέργειες;
 • Από πότε στον Δήμο μας έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες από το Υπουργείο Μεταφορών για καταγραφή απαλλοτριώσεων εθνικών και επαρχιακών δικτύων;
 • Από πότε στο Δήμο μας σύμφωνα με τον πίνακα συμμόρφωσης XV (σελ. 100) λειτουργεί κοινωνικό ιατρείο, κοινωνικό φαρμακείο, ιματιοθήκη, τράπεζα χρόνου, παιδικές κατασκηνώσεις & κατασκηνώσεις ΑμεΑ και δημοτικός λαχανόκηπος κ.α. και απαιτείται ειδικό λογισμικό για τη διαχείρισή τους;

Αυτά υποστηρίζονται στη μελέτη Ψηφιακής Στρατηγικής στου Δήμου μας, η οποία,

 • ποτέ δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο,
 • πουθενά δεν αναφέρεται τι λειτουργικά υπάρχει (εξοπλισμός, δεδομένα, ανθρώπινο δυναμικό) στο Δήμο μας και τι θέλουμε να έχουμε για να είναι όλα αυτά λειτουργικά την επόμενη ημέρα και όχι ανεκμετάλλευτα (όσα από αυτά δεν είναι αέρας …),
 • ποτέ δεν αποτέλεσε ψήγμα αναφοράς στον 4ετή επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου μας. Σε κανένα σημείο δε, του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου δεν αναφέρονται και δεν υποστηρίζονται θεσμικές δομές, όπως το «Κέντρο Επιτελικής Λειτουργίας» (σαν επιχειρησιακή και θεσμική δομή) με βάση τη σχετική αναφορά στη μελέτη,

αλλά εφευρέθηκε (18-12-2022) παραμονές της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής (28-12-2022), προκειμένου να δικαιολογηθεί μεγάλο μέρος των δυο εκατομμυρίων ευρώ στην προκήρυξη (83706/29-12-2022) και μάλιστα για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα μεταξύ άλλων, αυτό της δημιουργίας και αξιοποίησης γεωχωρικών δεδομένων!

Χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά για την επιχειρησιακή στήριξη της Δ/νσης που λειτουργεί το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στον Δήμο μας, δομή που έχει την καθολική αναγνώριση για τη χρησιμότητά της αλλά και την ανάγκη συνεχούς βελτίωσης της λειτουργίας της!

Για δε το πακέτο εργασίας 5 (σύστημα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης ακόμα και σε ερειπωμένα κτήρια ή και σε κτήρια που δεν μας ανήκουν) έχει ενσωματωθεί «αβλεπί» ένα ποσό 744.000ευρώ, χωρίς καμία επιμέρους ενδεικτική κοστολόγηση!

Και εδώ βεβαίως αν και προβλέπεται συντήρηση και υποστήριξη εξοπλισμού, δεν υπάρχει η ελάχιστη αναφορά σε οικονομικό αντικείμενο!

Η αξιοπρέπεια έχει την αξία της! Φαίνεται στις μέρες μας ότι και γι’ αυτή πρέπει να δίνεται αγώνας!

Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν σήμερα, στην εποχή της κυβερνησιμότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφάσεις (2377/02-12-2022) των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας μας (ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας), πετάγονται στο καλάθι των αχρήστων γιατί βολεύει η λειτουργία των «λοβοτομημένων» – αντισυνταγματικά συγκροτημένων Οικονομικών Επιτροπών έναντι των δημοκρατικά εκλεγμένων Δημοτικών Συμβουλίων, τα οποία πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, αφού η διαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι υπόθεση όλων, οπότε, η νομιμότητα, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η δημοκρατική λειτουργία σύμφωνα με την αναλογική έκφραση των πολιτών στις εκλογές είναι έννοιες και πράξεις αδιαπραγμάτευτα προς εφαρμογή καθημερινά στα κοινά της πόλης μας!

Για όλα τα παραπάνω καλώ και πάλι τον κύριο Δήμαρχο να ανακαλέσει άμεσα την εν λόγω διακήρυξη, για την προστασία του τοπικού και δημοσίου συμφέροντος, αφού πέραν των άλλων πάσχει ακυρότητας!

Να γίνει δε, σοβαρή διεξοδική συζήτηση για τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στους συμπολίτες και στις συμπολίτισσές μας και πως αυτές μπορούν να καλυφθούν με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο, διαμέσου της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και της ποιοτικής αναβάθμισης της επιχειρησιακής λειτουργίας του συνόλου των Υπηρεσιών της Διοίκησης του Δήμου μας!

Αφού τα λεφτά υπάρχουν! Προαπαιτούμενο δεδομένο όμως είναι, η τεχνολογία να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και συνολικά της πόλης μας και όχι να τις «εκμεταλλεύεται» τεχνηέντως!

Χαϊδάρι 25-01-2023


Διαβάστε εδώ το άρθρο (2)

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ… ΜΕΣΩ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ! ‘Η… ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ;

11 Ιουνίου 2013

Που πάνε τα λεφτά από το ΕΣΠΑ, μέρος 2ον: Ψηφιακά γράμματα και ράμματα

Όπως διαπιστώνεται από το απόσπασμα της “μελέτης” – περιγραφής του έργου “Περιήγηση Ψηφιακού Αρχείου Χαϊδαρίου”, το συγκεκριμένο άϋλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κόστους 130.000 €, θα διαχειριστεί για λογαριασμό του Χαϊδαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης!

Γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης  

Μην ανησυχείς όμως αξιότιμε(-η) αναγνώστη(-τρια). Δεν πρόκειται για άλλη μία απώλεια εθνικής – δημοτικής κυριαρχίας. Απλώς οι προτάσεις Χαϊδαρίου και Τριπόλεως -μόνο αυτών;- ήταν πανομοιότυπες. Σύμπτωση. Και εγκρίθηκαν αμφότερες. Σύμπτωση. Και βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία ανάθεσης με μία παραμένουσα εταιρεία, παρά κάποιες ενστάσεις. Την ίδια εταιρεία για να τις υλοποιήσει και τις δύο. Σύμπτωση. Η οποία έχει αναλάβει σημαντικό τμήμα προηγούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Δήμο Χαϊδαρίου (Ανάπτυξη Πλατφόρμας Κοινωνικής Δικτύωσης, Τέχνη και διαπολιτισμικότητα, URBACT).

Σε πόσα άλλα ανάλογα έργα, όπου μετείχε ή μετέχει ο Δ. Χαïδαρίου και ο Δ. Τριπόλεως έχουν συντρέξει ανάλογες συμπτώσεις;

Η ομοιότητα (άτιμο copy paste…) των δύο διακηρύξεων μαρτυρά κοινό συγγραφέα, πιθανότατα κάποιο μελετητικό γραφείο. Αυτό κατ’ αρχήν δεν είναι αμαρτία. Όμως ο τότε  αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Δικτύων Απόστολος Θεοφίλης, καθώς και ο δήμαρχος κ. Μαραβέλιας, μας διαβεβαίωσαν σε πλειάδα περιπτώσεων, όπως η “ψηφιακή περιήγηση”, πως οι προτάσεις για χρηματοδότηση είναι εσωτερικές παραγωγές (inhouse!) του Δ. Χαϊδαρίου. Τρέμε BBC!

 Η “Μαραβέλιας & Κόμπανοι Προντάκτιονς” καιροφυλακτεί και παράγει σωρηδόν…

Βεβαίως για όλα τα παραπάνω έχουν συνδράμει δημιουργικά συναρμόδιες επιτροπές διοικητικών παραγόντων. Τώρα το βάρος απόδειξης ότι όλα βαίνουν καλώς σε σκοπιμότητα, διαδικασία, βέλτιστη οικονομική απόδοση των διατιθέμενων πόρων, υλοποίηση φυσικού αντικειμένου κατά τρόπο που να προσθέσει χρησιμότητα ανάλογη των 130.000 € (δηλαδή του ισοδύναμου επιβίωσης 10 τετραμελών οικογενειών για ένα χρόνο), αυτό το βάρος είναι στους ώμους της δημοτικής αρχής.

Και ο απολογισμός συγκεκριμένων στοιχείων δεν ήταν ποτέ το φόρτε της. Όταν δε επιμέναμε σε αυτό, έπαιρνε μπροστά η οχλαγωγία της “παιδικής χαράς”, “σωματοφυλάκων” δημοτικών συμβούλων του δημάρχου κ. Μαραβέλια. (Να δούμε, θα βρεθεί κάποιος να διερευνήσει κοινοβουλευτικά τον τρόπο απορρόφησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον οποίο επιδίδεται (και) η διοίκηση Μαραβέλια; Θα ‘χουμε και εθνικές εκλογές κάποια στιγμή…)

Εκείνη την περίοδο (2011 – 2012) που με νύχια και δόντια προσπαθούσαμε να διασφαλίσουμε τα χρήματα των Χαϊδαριωτών, δούλευε φουλ (σε βάρος μας;) υπονόμευση εντός της δημοτικής κίνησης “Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι”, την οποία εκπροσωπούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο έως τον Ιούνιο του 2013. Σύμπτωση. Οι νυν αντιπρόσωποί της στο Δ.Σ. κ.κ. Φωτεινάκης και Σπηλιόπουλος, μαζί με την επιτελική των ομάδα (κκ. Ξυνογαλάς, Τελεμές, Πρίνος, Κνήτου κ.ά.) από κοινού παρουσίασαν τον Ιούνιο του 2013 ως απολογισμό της δημοτικής κίνησης, στην δράση και παραγωγή της οποίας δεν μετείχαν, τον παλαιότερο απολογισμό του 2010! Δι’ αντιγραφής.

Με copy – paste.

Σύμπτωση.

Άλλη μια σύμπτωση ποιότητας πολιτικής αντιπροσώπευσης αριστερά και δεξιά. Από τους τοπικούς αντιπρόσωπους των σημαντικότερων παρατάξεων του Κοινοβουλίου, της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Τα μεσόβαθρα της δημοκρατίας… Δι’ αντιγραφής οι εξ αριστερών, έχοντες έννοια την Παιδεία, δι’ αντιγραφής και οι εκ δεξιών, ενδιαφερόμενοι για την ψηφιακή περιήγηση. Ακραία περιηγητική διάθεση γενικώς.

Η προσπάθεια για καλύτερο αύριο απαιτεί παραγωγή αυθεντικού έργου, για να στηριχθεί η πόλη και ο λαός της, για να ‘ναι ο πολίτης παραγωγής προϊόντος, ήθους, πολιτισμού.

Στις επόμενες εκλογές, που θα προσδιορίσουν πιθανότητα τις δύο επόμενες δεκαετίες, εσύ αναγνώστη οφείλεις να ‘σαι και πομπός προς αυτούς που δεν διαβάζουν χαρτί ή υπολογιστή. Θα υπάρξουν πολλά “παράσιτα” γύρω από την αλήθεια στο Χαϊδάρι και ο ρόλος κάθε πολίτη, με πρόσβαση στην πληροφόρηση, αναμένεται κρίσιμος.

* Παραγωγή και στήριξη στο Χαϊδάρι


Διαβάστε εδώ το άρθρο (3)

ΝΑΙ! ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ… 

 ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΧΑΡΗ ΚΑΙ Μ’ ΕΛΑΦΡΑ ΚΑΡΔΙΑ, ΤΟ ΒΑΡΚΑΡΗ
(και) ΕΠΙ ΣΕΛΕΚΟΥ ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ;


Σύμφωνα με τη γνώμη πολλών η χώρα μας έχει περάσει την Αχερουσία και ήδη βρίσκεται στο βασίλειο του Πλούτωνα.
Προσδοκώντας ανάσταση για τον τόπο και τα σαρκία μας, κάτι πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Όσοι πήραμε την πρωτοβουλία για την δημιουργία της δημοτικής παράταξης «Διάφανος Δήμος» που εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο Χαϊδαρίου από το Κώστα Ασπρογέρακα, πασχίζουμε κάθε ευρώ που δαπανάται στο δήμο μας να πιάνει τόπο.
Μια πρόσφατη, υποχρεωτική ως σύμβαση, πληρωμή περίπου 103.000 ευρώ  για το έργο «Περιήγηση ψηφιακού αρχείου Χαϊδαρίου» (ΑΔΑ ΩΒΑ1ΩΗ3-ΨΙ1, 23-12-2014) υπενθύμισε την παραπάνω ανάγκη.
Παρά τις ερωτήσεις προς την σημερινή δημοτική αρχή δεν γίναμε σοφότεροι  σχετικά με το φυσικό αντικείμενο, το περιεχόμενο αυτού του έργου, την προκλητική ομοιότητα με ανάλογο έργο στην Τρίπολη, την παρουσία της ίδιας εταιρείας.
Η σύμπτωση των δύο πόλεων θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει τουλάχιστον τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ μέσω των, ήδη από το 2013, ενημερωμένων τοπικών στελεχών τους. Με διάθεση εποικοδομητικής κριτικής ώστε να πληροφορηθούμε τι θετικό έκρυβαν αυτές οι προτάσεις και εφόσον  διασκεδαστούν οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν στο παλαιότερο άρθρο, που ακολουθεί στη συνέχεια, να αναφωνήσουμε όλοι μαζί:
«ο Μαραβέλιας τώρα δικαιώνεται»


Σε κάθε περίπτωση μια δημοτική αρχή που ισχυρίζεται ότι προασπίζει τα λαϊκά στρώματα και δεν αποδέχεται (και σωστά) την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και άλλων «κοινωνικών» κονδυλίων από ΜΚΟ, πρέπει να επιδεικνύει αντανακλαστικά που να αποτρέπουν την συνέχεια κακοδιοίκησης και να θωρακίζουν την παραγωγή έργων, οικοδομικών, ψηφιακών κ.ά.. Αυτό παραμένει ζητούμενο…


          « ΨΗΦΙAΚΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ-ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Που πάνε τα λεφτά από το ΕΣΠΑ μέρος 2ον-
Ψηφιακά γράμματα, ράμματα και αδελφά πνεύματα.
( ακολουθεί απόσπασμα από το άρθρο του 2013)

Όπως διαπιστώνεται από το απόσπασμα της «μελέτης» – περιγραφής του έργου «Περιήγηση Ψηφιακού Αρχείου Χαϊδαρίου», το συγκεκριμένο άυλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κόστους 130.000 € θα διαχειριστεί για λογαριασμό του Χαϊδαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης!
Μην ανησυχείς όμως αξιότιμε(-η) αναγνώστη(-τρια). Δεν πρόκειται για άλλη μία απώλεια εθνικής / δημοτικής κυριαρχίας. Ούτε για κάποια αδελφοποίηση ή/και συνένωση δήμων καθ’ υπέρβασιν του «Καλλικράτη». Απλώς οι προτάσεις Χαϊδαρίου και Τριπόλεως (μόνο αυτών;) ήταν πανομοιότυπες. Σύμπτωση. Και εγκρίθηκαν αμφότερες. Σύμπτωση. Και βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία ανάθεσης με μία παραμένουσα εταιρεία , παρά κάποιες ενστάσεις .Την ίδια εταιρεία για να τις υλοποιήσει και τις δύο. Σύμπτωση. Που έχει αναλάβει σημαντικό τμήμα προηγούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Δήμο Χαϊδαρίου (πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, τέχνη και διαπολιτισμικότητα, URBACT). Σε πόσα άλλα ανάλογα έργα όπου μετείχε ή μετέχει ο Δ. Χαïδαρίου και ο Δ. Τριπόλεως έχουν συντρέξει ανάλογες συμπτώσεις;
Η ομοιότητα (άτιμο copy paste…) των δύο διακηρύξεων μαρτυρά κοινό συγγραφέα, πιθανότατα κάποιο μελετητικό γραφείο. Αυτό κατ’ αρχήν δεν είναι αμαρτία. Όμως ο τότε αντιδήμαρχος κ. Θεοφίλης και ο δήμαρχος κ. Μαραβέλιας μας διαβεβαίωσαν σε πλειάδα περιπτώσεων όπως η «ψηφιακή περιήγηση» πως οι προτάσεις για χρηματοδότηση είναι εσωτερικές παράγωγες (in house!) του Δ. Χαϊδαρίου.
Τρέμε BBC! Η Μαραβέλιας & Κόμπανοι Προντάκτιονς καιροφυλακτεί και παράγει σωρηδόν..
Βεβαίως για όλα τα παραπάνω έχουν συνδράμει δημιουργικά συναρμόδιες επιτροπές διοικητικών παραγόντων. Τώρα το βάρος απόδειξης ότι όλα βαίνουν καλώς σε σκοπιμότητα, διαδικασία, βέλτιστη οικονομική απόδοση των διατιθέμενων πόρων, υλοποίηση φυσικού αντικειμένου κατά τρόπο που να προσθέσει χρησιμότητα ανάλογη των 130.000 € (δηλαδή του ισοδύναμου επιβίωσης 10 τετραμελών οικογενειών για ένα χρόνο), αυτό το βάρος είναι στους ώμους της δημοτικής αρχής.
Και ο απολογισμός συγκεκριμένων στοιχείων δεν ήταν ποτέ το φόρτε της. Όταν δε επιμέναμε σε αυτό, έπαιρνε μπροστά η οχλαγωγία της «παιδικής χαράς» «σωματοφυλάκων»  δημοτικών συμβούλων του δημάρχου κ. Μαραβέλια. (Να δούμε, θα βρεθεί κάποιος(-α) να διερευνήσει κοινοβουλευτικά τον τρόπο απορρόφησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον οποίο επιδίδεται (και) η διοίκηση Μαραβέλια; Θα ‘χουμε και εθνικές εκλογές κάποια στιγμή…)
Εκείνη την περίοδο 2011-2012 που με νύχια και δόντια προσπαθούσαμε να διασφαλίσουμε τα χρήματα των Χαϊδαριωτών, δούλευε φουλ (σε βάρος μας;) υπονόμευση εντός της δημοτικής κίνησης «Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι» την οποία  εκπροσωπούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο έως τον Ιούνιο του 2013. Σύμπτωση.  ….»

http://www.ipolimas.gr/index.php/arthra-epilogis-xaidariou/1823-nai-lefta-yparxoun ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος

Αφήστε μια απάντηση