Ευρωομερτά

Ευρωομερτά

Ακούστε αυτό το άρθρο

Όταν ένα χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους έργο αποδεικνύεται εκτός προδιαγραφών και καθορισμένων διαδικασιών, τότε απεντάσσεται  από τα εγκεκριμένα έργα. Η χώρα μέλος της Ε.Ε. υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα. Ο λαός της χώρας βρίσκεται με προβληματικό έργο, συχνά για χρόνια, με άδειο ταμείο και περί τη χρεωκοπία, με το καρκίνωμα/κύκλωμα διαφθοράς γιγαντωμένο.

Ποια είναι η στάση του πολιτικού συστήματος; Να τα μπαλώσουμε μη τυχόν και μπλέξουμε με υπηρεσίες Βρυξελλών…

Λες και στις Βρυξέλλες δε βλέπουν, δε γνωρίζουν. Στη πράξη και λεφτά χάνονται και η θέση της χώρας αδυνατίζει!

Να σημειώσουμε πως αν απειληθήκαμε με έξωση από το ευρώ για δημοσιονομικά, η ανάδειξη των περιβαλλοντικών επιδόσεων ίσως επέφερε  αποβολή στο απώτερο διάστημα!

Η σιωπή και συγκάλυψη δεν είναι δική μας ιδιαιτερότητα. Η πολλαπλή και εκτεταμένη αποτυχία π.χ. τρένο και οδικά έργα μάλλον είναι.

Αντιστοίχως σε περιπτώσεις παραβίασης θεμελιωδών κανόνων δικαίου, δημοκρατίας, επιβάλλονται οικονομικές περικοπές. Πάλι οι αντιδρώντες στις παραβιάσεις εντός της χώρας, στιγματίζονται ως καταδότες, υπονομευτές της ανάπτυξης κλπ. Αυτό είπε κοντολογίς ο πρωθυπουργός στη φοιτητική νεολαία του.

Είναι καιρός να αλλάξει αυτό: όταν αποκαλύπτεται παρανομία, κακοδιαχείριση, η Ε.Ε. πρέπει να απαιτεί έρευνα ακόμη και με χρηματοδότηση της, ενισχύοντας πρόσωπα, οργανώσεις θεσμούς που συμβάλουν σε αυτήν, να κινεί γη και ουρανό ώστε οι υπόλογοι ιδιώτες και δημόσιοι λειτουργοί να επιβαρυνθούν με σπατάλες. Όχι να υπονομεύεται περισσότερο η όποια χώρα μέλος.

Να ένα θέμα για τις ευρωεκλογές. Ποιος πολιτικός φορέας σε Ελλάδα και λοιπά μέλη θα πάρει πρωτοβουλία;

Κίμων Ε. Φουντούλης