Η αρχαία Ιερά Οδός έχει τα μυστικά της

Η αρχαία Ιερά Οδός έχει τα μυστικά της

Ακούστε αυτό το άρθρο

To άρθρο δημοσιεύτηκε στην “Καθημερινή” 15.02.2023


Κύριε διευθυντά 
Στα δημόσια δάση του Δήμου Χαϊδαρίου (Διομήδειος Βοτανικός Κήπος, Δαφνί, Αφαία, Σκαραμαγκάς) κρύβεται ένα «μυστικό». Μεγάλο τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού σε βάθος ενός μέτρου ή και λιγότερο, προφυλάχθηκε από τις πατημασιές πεζοπόρων και τις αυλακώσεις τροχών. Κρύφτηκε κάτω από τις προσχώσεις του Αιγάλεω Όρους και του βόρειου τμήματός του, του Ποικίλου Όρους. Η προ δεκαπενταετίας σωστική αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε το ίχνος της Ιεράς Οδού στο Δαφνί (θεμελίωση σιδηροδρομικής γέφυρας) και σε μήκος διακοσίων εβδομήντα (270) μέτρων στην Αφαία, εκεί όπου είχαν καταγραφεί ήδη από τη δεκαετία του 1930, στον σημερινό κόμβο Σκαραμαγκά. Ήταν γνωστά τα ευρήματα στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο, στη Μονή Δαφνίου και στον οικισμό Αφαίας.

Εκεί όπου εκτός από τον λαξεμένο στον βράχο βόρειο κλάδο προς τη Λίμνη Κουμουνδούρου (αρχαίοι Ρειτοί) επισημάνθηκε και ο νότιος, που καταλήγει στο ανασκαμμένο αλλά απροστάτευτο τμήμα στον κόμβο Σκαραμαγκά. Η ανασκαφή και ανάδειξη της αρχαίας Ιεράς Οδού σε μήκος πέντε (5) περίπου χιλιομέτρων θα αποτελέσει στολίδι και θέλγητρο για τη δυτική Αθήνα και θα «γεφυρώσει» το κενό μεταξύ αρχαιοτήτων Αθηνών και Ελευσίνας, της Ελευσίνας που τιμάται ως πολιτιστική πρωτεύουσα αλλά παραμένει ασύνδετη από την Αθήνα.

Η συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, Αρχαιολογικών Σχολών, Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και τον κόσμο, θα αποτελέσει εργαλείο μορφωτικό, διπλωματικό, επικοινωνιακό, αναπτυξιακό για την Αθήνα, για την Ελλάδα. Εως πρόσφατα τα χρήματα δεν υπήρχαν. Η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξει τέτοια έργα με πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη όλης της πρωτεύουσας; Καλείται η Πολιτεία και κάθε πολίτης ή/και φορέας που μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια να αναλάβει δράση. 

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος