«Το όχημα εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε δέντρο».
Ο πολίτης έχοντας παρατηρήσει πολλαπλά σημάδια στον φλοιό του δέντρου, σκεφτόταν να ενημερώσει σχετικώς την αρμόδια υπηρεσία. Ένας μεγάλος ευκάλυπτος, που όπως και οι γειτονικοί του επί της νησίδας της παραλιακής λεωφόρου μεταξύ Γλυφάδας και Βούλας, λειτουργεί ως ανάσχεση για τα οχήματα.
Ο πολίτης καθυστέρησε, τον πρόλαβε ένα θανατηφόρο προ τριετίας. Επιτέλους πήρε την πρωτοβουλία, έστειλε σχετική επιστολή, η υπηρεσία των μητροπολιτικών υποδομών απάντησε πως μελλοντικά θα μπουν στηθαία ασφαλείας όπου μελέτη θα υποδείξει. Κι ύστερα έγινε κι άλλο τροχαίο, κι άλλο θανατηφόρο, κι άλλη εκτροπή εκεί όπου η κλίση διευκολύνει την έξοδο, εκεί όπου οι ράγες συμβάλλουν στην ολισθηρότητα, εκεί όπου οι αψευδείς μάρτυρες, οι λαβωμένοι κορμοί, βεβαιώνουν και υπενθυμίζουν πολλαπλές εκτροπές.
Ο πολίτης απέτυχε. Δεν κατόρθωσε να κινητοποιήσει.
Η Πολιτεία αυτοαξιολογείται ως επιτυχημένη;
Ενήμερος ο δήμος, ενήμερη η αρμόδια Περιφέρεια, ενήμερο το υπουργείο των έργων, της υγείας, της δικαιοσύνης, της προστασίας του πολίτη!
Έστω και χτες ας αναληφθεί η ελάχιστη ευθύνη: άμεση τοποθέτηση πινακίδων «κίνδυνος επικίνδυνη στροφή» αλλά και τοποθέτηση κατάλληλων στηθαίων ασφαλείας για προστασία δικυκλιστών, αυτοκινητιστών και επιβατών.
Η Τροχαία να παρουσιάσει, ως οφείλει, στατιστικά δεκαετίας και εικοσαετίας. Ο σχετικός φόρτος μπορεί με κατάλληλη δράση να μειώσει τον φόρτο των θλιβερών προανακρίσεων.
Επιτέλους πραγματογνωμοσύνη και συνδυαστική μελέτη όλων των ανάλογων δυστυχημάτων: ο άνθρωπος πάντα έχει ευθύνη, τόσο ως οδηγός όσο και ως αρμόδιος.
Σ.σ. Το κείμενο αυτό γράφτηκε με αφορμή το τελευταίο τροχαίο στην παραλιακή, τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Αυγούστου, στο ύψος του ΠΙΚΠΑ, που στοίχισε τη ζωή στον νεαρό οδηγό και προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό της νεαρής συνοδηγού. Παρότι η προφανής αιτία και αυτού του δυστυχήματος είναι η υπερβολική ταχύτητα και η απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου, η επιδημία θανατηφόρων τροχαίων στο συγκεκριμένο σημείο, κάποιο ρόλο παίζει και η έλλειψη μπάρας ασφαλείας στη διαχωριστική νησίδα, κατά μήκος της οποίας όλοι σχεδόν οι μεγάλοι ευκάλυπτοι είναι σημαδεμένοι από σφοδρές προσκρούσεις οχημάτων.
Οι μεγάλοι κορμοί τους λειτουργούν όπως οι μεγάλες σιδερένιες βάσεις των διαφημιστικών πινακίδων και οι κατάλληλες μπάρες ασφαλείας θα μπορούσαν να μετριάσουν τις συγκρούσεις… Ο γράφων έχει επανειλημμένα αποστείλει επιστολές και μηνύματα προς την Περιφέρεια Αττικής και τον αρμόδιο δήμο για κρίσιμες παρεμβάσεις (για τον φωτισμό, τις μπάρες ασφαλείας κ.ά.) με αφορμή τα αλλεπάλληλα θανάσιμα τροχαία.
Σε μία από αυτές, από τον Ιανουάριο του 2020, η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας υπόσχεται ότι στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της «θα μεριμνήσει ώστε με μελλοντική εργολαβία της υπηρεσίας να εγκατασταθούν Συστήματα Αναχαίτισης Οχημάτων στο εν λόγω σημείο». Έχουν περάσει 3,5 χρόνια και σημαντικός αριθμός θανατηφόρων τροχαίων χωρίς να γίνει τίποτα. Προηγούνται οι εργολάβοι κηδειών…
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΦΣΥΝ