Μια λύση για δυο προβλήματα στο δασικό τμήμα Σκαραμαγκά 

Μια λύση για δυο προβλήματα στο δασικό τμήμα Σκαραμαγκά 

Ποιά είναι τα προβλήματα λοιπόν και ποια η λύση?

Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο:
“Ο δασικός χαρακτήρας δεν αλλάζει ακόμη κι αν με πρωτοβουλία του οικείου παραβατικού ΟΤΑ έχει εξαιρεθεί από το δασικό χάρτη. Βαριές οι ευθύνες των δημάρχων και υπηρεσιακών καθώς και των αδρανών δημοτικών συμβούλων.
Εδώ οι ευθύνες των δασικών αρχών για αποκατάσταση των πραγματικών δεδομένων παραμένουν ενεργές.
Περιοχή υπαγόμενη στην αυστηρή προστασία της ΖΩΝΗΣ Α ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, αλλά και ΤΟΠΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ, δεν μπορεί να υπαχθεί σε τοπικό ρυμοτομικό διότι νόμος αλλάζει μόνο με ρητή διάταξη νόμου που αναφέρεται στη τροποποίηση της προηγούμενης διάταξης προστασίας (Βλέπε και ν.4685/20 με φωτογραφική διάταξη για παράνομο εκπαιδευτήριο στο ρέμα της Αφαίας εντός ζώνης Α, υπό την αίρεση δικαίωσης στα αρμόδια δικαστήρια…).
Το γεγονός ότι η διοίκηση Χαϊδαρίου αναφέρεται στο ΦΕΚ 245/Α/20 αρ.142 που αναφέρεται σε φερόμενη ως «προσωρινή μεταφόρτωση» δίχως να μνημονεύεται το καθεστώς προστασίας του Αιγάλεω  Όρους (ν. 2742/99) μαρτυρά την ανακρίβεια των στοιχείων που τέθηκαν υπόψιν του ΥΠΕΝ και της Βουλής κι αυτό θα διερευνηθεί.”

Με δεδομένα τα παραπάνω έχουν γίνει σαφή τα δύο πολύ σημαντικά προβλήματα, δηλαδή:

  • Α. Οποιαδήποτε προσπάθεια ένταξης στο Σχέδιο προστατευόμενης γης ως Ζώνη Α, σημαίνει εκτόξευση γης από αξία ΜΗΔΕΝ (0) σε αξία πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ ανά στρέμμα (500/τ.μ.). Πιθανός τρίτος ιδιοκτήτης που δεν φαίνεται ως τώρα στο Κτηματολόγιο θα κινήσει γη και ουρανό ώστε να απολαύσει  φιλέτο οκτώ (8) στρεμμάτων, αξίας τεσσάρων (4) εκατομμυρίων ευρώ. Ποιος διακινδυνεύει τέτοιο δώρο στον άγνωστο ιδιοκτήτη, με πιθανώς λίαν οργανωμένη νομική υπηρεσία;
  • Β. Τα Κέντρα διαλογής και ανακύκλωσης υλικών (ΚΔΑΥ) έχουν πέσει θύματα πύρινης επιδημίας: Καίγονται το ένα πίσω από το άλλο! Οποιαδήποτε σκέψη για ΚΔΑΥ στον εντός και εκτός σχεδίου αδιέξοδο βιομηχανικό Σκαραμαγκά στα ανατολικά, νότια και δυτικά, με μία προβληματική είσοδο-έξοδο  στη Παλάσκα εγκυμονεί επιδείνωση υφιστάμενων κινδύνων. Σας έχει κοινοποιηθεί σχετική επιστολή που δημοσιεύτηκε και στο παρακάτω σύνδεσμο (εφημ. Documento).

Υπάρχει όμως λύση που θα επιτρέψει στο Δήμο Χαϊδαρίου να αξιοποιήσει την έκταση.
Εάν ο Δήμος μας επιδιώκει βελτίωση συνθηκών στη ταλαίπωρη συνοικία Σκαραμαγκά ας κάνει το απλό:

Αίτημα για χρηματοδότηση αποκατάστασης από σκουπίδια και μπάζα, αναδάσωσης με χλωρίδα του Αιγάλεω όρους και τοποθέτηση καθιστικών (παγκάκια με ξύλινο σκέπαστρο, όπως προβλέπονται στο ν.2742/99αρ.21, στη ΖΩΝΗ Α), με συνδρομή όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών.
Βεβαίως απαιτείται υπεράσπιση περιβάλλοντος και νομιμότητας σε ότι αφορά τις παράνομες χρήσεις και κατασκευές αλλά  και τα παράνομα μπαζώματα που εγκυμονούν κινδύνους για τη περιοχή.

Με τέτοιες πρωτοβουλίες, θετικού περιβαλλοντικού αποτελέσματος ο Δήμος μπορεί να διεκδικήσει και την ιδιοκτησία.
Όχι με συμπεριφορές καταπατητή, αυθαίρετου οικιστή, παραβάτη.

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος