Μόνο ιδιωτική εκπαίδευση;

Μόνο ιδιωτική εκπαίδευση;

Oι διαφημιστές των ιδιωτικών πανεπιστημίων προβάλλουν ιδρύματα της αλλοδαπής ως παραδείγματα αριστείας λόγω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δυσφημώντας ή/και υπονομεύοντας τα δημόσια ΑΕΙ, συχνά υποθάλποντας υπαρκτές αδυναμίες τους, όπως η οικογενειοκρατία.

Στη χώρα μας η ατέρμονη προσπάθεια ιδιωτικών συμφερόντων για δημιουργία «πανεπιστημιακών σχολών» συνδυάστηκε με παραπλανητική διαφήμιση, εργασιακά προβλήματα κ.ά. Το λόμπι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θεωρεί συχνά πως περισσεύουν οι ιδιώτες, με την αρχαία έννοια.

Ενόσω ασφυκτιούν, ψάχνοντας υπέρβαση του Συντάγματος, ας θυμηθούμε τον μόνο (;) τομέα όπου η εκπαίδευση είναι κυρίαρχα ιδιωτική: την οδήγηση!

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτών οδηγών που προετοιμάζουν τους υποψήφιους κατόχους άδειας οδήγησης, όλοι οι οδηγοί γνωρίζουμε, αφού επιζούμε, πως στον δρόμο απαιτούνται πολύ περισσότερα από όσα απαιτούνται στις εξετάσεις. Να θυμίσουμε πως παλαιότερα εκπαίδευση και δίπλωμα οδήγησης παρείχε και ο στρατός.

Τα θύματα των τροχαίων πολλά, οι συνθήκες των δρόμων δεδομένες. Είναι καιρός να ξανασκεφτούμε τη βελτίωση της οδηγικής εκπαίδευσης, αξιοποιώντας σύγχρονες προσεγγίσεις σχολών ασφαλούς οδήγησης αλλά αναβαθμίζοντας ή/και συστήνοντας δημόσιες δομές, ώστε οι οδηγοί στον στρατό και στην αστυνομία, στις μεγάλες επιχειρήσεις (ελάχιστες πλέον υπό δημόσιο έλεγχο) αλλά και στις μικρότερες να καταστούν ικανότεροι και πιο σώφρονες.

Σταδιακά, με επανεκπαίδευση και επανέλεγχο σε προσομοιωτές, σε πίστες ή σε επί τούτου κλειστές διαδρομές δημόσιων δρόμων κ.λπ…, για όλους μας! Ξεκινώντας από τους νεότερους που βράζουν και ασφυκτιούν, αλλά έστω και δειγματοληπτικά και σε μεγαλύτερους, μήπως και καταλάβουμε ποιο είναι το πραγματικό μας επίπεδο γνώσης και σεβασμού. Οι υπάρχουσες πρωτοβουλίες αρκετών επιχειρήσεων πρέπει να υποστηριχθούν και να πολλαπλασιαστούν.

Χρειάζονται χρήματα, είναι και θέμα πολιτικής προστασίας, απαιτούνται δημόσιος έλεγχος και παρουσία στην εκπαίδευση.

Η συνεργασία ΥΕΘΑ, υπ. Μεταφορών, υπ. Παιδείας μπορεί να διασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους, να προετοιμάσει καλύτερους οδηγούς και ανθρώπους, να εφοδιάσει με επαγγελματικές δεξιότητες περιζήτητες στην αγορά. Αναλόγως και στον χειρισμό μηχανημάτων, από τρακτέρ και περονοφόρα έως γεωτρύπανα και γερανούς, η απουσία δημόσιας εκπαίδευσης (παλαιότερα πραγματικότητα) στερεί πολύτιμους εξειδικευμένους εργαζόμενους, ενώ τα εργατικά δυστυχήματα στερούν ζωές.

 (Δημοσίευση Εφημερίδα των Συντακτών, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2023)

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος