Πράσινο Ταμείο και ελεύθεροι χώροι

To παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην στήλη αναγνωστών της “Καθημερινής” 03.01.2023


Κύριε διευθυντά

Το κύριο άρθρο της εφηµερίδας «Ανάσα στις πόλεις» στο φύλλο 16ης ∆εκεµβρίου λίαν εύστοχο.

Η ανάσα προϋποθέτει ουσιαστική έγνοια για την ποιότητα ζωής στην πόλη, ιεράρχηση προτεραιοτήτων, όχι απορρόφηση προς –συχνά– ψηφοθηρικό εξωραϊσμό. Γι’ αυτό και απαιτείται αυστηρή κρίση ως προς τη σκοπιμότητα δαπανών.

Η απόκτηση ελεύθερων χώρων ώστε με κατάλληλη φύτευση να βελτιωθούν οι δύσκολες συνθήκες ζωής, προϋποθέτει χρήματα. Αυτά μας λείπουν και σταδιακά κρίσιμες δεσμευμένες εκτάσεις για πάρκα και πλατείες χάνονται.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν χρηματοδοτεί αγορά γης.

Δίνει πολλά χρήματα για έργα αλλά δεν πληρώνει το οικόπεδο.

Το Πράσινο Ταμείο, οργανισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), έχει μαζέψει τα πρόστιμα από αυθαίρετα, ημιυπαίθριους κ.ά. πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Χρηματοδοτεί εν μέρει κάποιες, περιορισμένες αγορές ελεύθερων χώρων, ενώ είναι το μόνο δυνατό πορτοφόλι της ελληνικής Πολιτείας.

Πολύτιμα κονδύλια του Πράσινου Ταμείου κατευθύνονται σε ανακατασκευές υπαρχόντων λειτουργικών έργων και οι δήμαρχοι απορροφούν δίχως να χτυπούν καμπάνες στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, για την κρίσιμη έλλειψη ελεύθερων εκτάσεων στις πόλεις.

Η ευκαιρία για απόκτηση των έσχατων οικοπέδων που παραμένουν αδόμητα δεν θα διαρκέσει για πολύ.

Ας αξιοποιήσει η κυβέρνηση την ευκαιρία να επενδύσει σε αγορά εκτάσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα, τώρα που λεφτά υπάρχουν!

Χρήματα για έργα θα βρεθούν από τα διαχρονικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και από επόμενα χρηματοδοτικά μέσα.

Χρήματα δικά μας, ζεστά στην τσέπη του ελληνικού Δημοσίου από τις τσέπες των Ελλήνων, δεν βρίσκονται συχνά.

Αναπροσανατολισμός δαπανών για το Πράσινο Ταμείο προς απόκτηση αδόμητων εκτάσεων στις ασφυκτικά δομημένες πόλεις μας τώρα!

Κίμων Ε. Φουντούλης

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος

Αφήστε μια απάντηση