Σκαραμαγκάς: Υποτίμηση Ζωής, Προίκας, Νοημοσύνης

ακτή σκαραμαγκά

Σκαραμαγκάς: Υποτίμηση Ζωής, Προίκας, Νοημοσύνης

Ακούστε αυτό το άρθρο

Δυτική Αθήνα, Αθήνα και Θριάσιο καλούνται να ζήσουν με περαιτέρω βιομηχανική όχληση, επιπτώσεις στην υγεία, μείωση αξιών οικιών κ.ά.

Ναυπηγεία πάσης χρήσης

Τα προνόμια που δόθηκαν για την έκταση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού πώλησης, διαμορφώνουν άλλες αξίες για ένα οικόπεδο περίπου 750 στρέμματα Οικόπεδο που ενώ εκτιμήθηκε ως ναυπηγείο σκέτο, προικοδοτήθηκε έως Βιομηχανική Περιοχή με όλες σχεδόν τις δυνατές χρήσεις μετά την πώληση!

Υποβάθμιση Ζωής

Ετοιμάζεται εργοστάσιο ενέργειας με καύσιμο LNG. Πρώτο το Χαϊδάρι «βράζει», οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι ζωές τους δεν λαμβάνονται υπόψιν. Άραγε αξιοποιήθηκε ορθά η δημόσια περιουσία;

Δημόσιο Συμφέρον

Τιμή 300 χιλιάδων ανά στρέμμα είναι ενδεικτική για οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες. (Τόσο αποτιμάται και μια ζωή στα δικαστήρια…). Οικόπεδο όπως τα Ναυπηγεία δίπλα στην Αθηνών-Κορίνθου, δίπλα στο Πειραιά και την Ελευσίνα, ντε φάκτο δικό του λιμάνι, δίπλα σε δίκτυα, είναι φιλέτο! Ακόμη και 500 χιλιάδων ανά στρέμμα μοιάζουν λουκούμι! Τόσο κοστολογούνται απαλλοτριώσεις στο Χαϊδάρι.

Έτσι, τα 750 στρέμματα πάσης χρήσης γης (…πλην πυρηνικού εργοστασίου), θα έφταναν περισσότερο από 300 εκατομμύρια ευρώ. Το δημόσιο όμως πούλησε στα 62 εκατομμύρια…Τι λένε τα κόμματα, τι στοιχεία (δεν) προσκόμισαν στο δημόσιο διάλογο;

Προσέλκυση Επενδυτών

Εφόσον η Κυβέρνηση προχώρησε σε δικό της σχεδιασμό, όφειλε να δείξει τα προικιά (σημερινές χρήσεις) εξαρχής! Και να τα έχει διαφημίσει παγκοσμίως, υπερεπαρκώς, εξαρχής!

Αυτό δεν έγινε. Έτσι δεν προσήλθαν άλλοι δυνητικοί ανταγωνιστές και προσφορές. Ποιος κέρδισε; Ενισχύεται έτσι η διαφάνεια και εμπιστοσύνη; Άραγε θα πούλαγε ποτέ υπουργός οικογενειακό του ακίνητο χωρίς να αναδείξει όλα τα πλεονεκτήματα του;

Δημοκρατικός Σχεδιασμός

Η Κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει τους πολίτες προ πώλησης. Και να σχεδιάσει σεβόμενη ζωές και περιουσίες. Η αδιαφορία για ανθρώπους στον Σκαραμαγκά είναι εμφανής στην εντός σχεδίου άτυπη βιομηχανική περιοχή, αλλά και στην εκτός σχεδίου, όπου οι συνθήκες, οι χρήσεις, τα αδιέξοδα είναι πολύ πιο ανησυχητικά.

Μαθητές, κάτοικοι, εργαζόμενοι, στρατευμένοι κινδυνεύουν από στραγγαλισμένο ρέμα δίπλα σε γέφυρα ΕΡΓΟΣΕ (πλημμύρες 2013, 2015). Εκτός της κεντρικής διοίκησης και η τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, ολιγωρεί, αν δεν συγκαλύπτει ή/και υποβαθμίζει.

ΕΛΠΕ, Μάνδρα, PETROLA, Μάτι, Σεβέζο, Τσέρνομπιλ, ανθρώπινα λάθη, συστημική υποτίμηση κινδύνου. Το Θριάσιο απειλείται και απειλεί. Υπερσυσσώρευση δραστηριοτήτων, γνωστών και αγνώστων. Προβληματικές υποδομές. Εργοστάσια «ενεργειακής αξιοποίησης» στερεών αποβλήτων εκκολάπτονται (Φυλή, Σχιστό). «Έλεγχος»; «Βέλτιστες πρακτικές»; Ωραία λόγια, ενώ η καθημερινή υποβάθμιση μυρίζει…

Συνύπαρξη

Νέο εργοστάσιο ενέργειας δεν αντέχεται. Ούτε για Κερατσίνι, ούτε για Ασπρόπυργο, Χαϊδάρι, Νίκαια, Περιστέρι, Αθήνα…

Ένα εκατομμύριο πληθυσμού καίει καύσιμα για να δει θάλασσα! Είναι δίπλα του, τα νερά καθάρισαν δραστικά με δημόσια επένδυση στο βιολογικό καθαρισμό Ψυττάλειας.

Επέκταση λελογισμένη και αναψυχή προσαρμοσμένη στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον χωράνε στον Σκαραμαγκά, στο ζωντανό Κόλπο Ελευσίνας. Ελάχιστοι πόροι, θέληση, σεβασμός, απαιτούνται για να μην βραχυκυκλώσει στα δικαστήρια και στους δρόμους η παραγωγή, για να νιώσει ισότιμος ο κάτοικος δυτικά του Κηφισού. Δίκαιη ανάπτυξη χαλυβδώνει κοινωνική συνοχή, ηθικό, Πατρίδα.

Σημείωση επί του τυπογραφείου: Θετική η τροπολογία του ΚΚΕ. Το δεύτερο σκέλος της για τη προβλήτα 4 έπρεπε να είχε κατατεθεί το 2015, άντε 2016. Όσοι εργαστήκαμε σχετικά αναδείξαμε δυνατότητες ήδη από 2006,2008,2010, 2014,…

Η νομοθεσία επί Συριζανέλειου τρίτου μνημονίου κατέστησε τη δημόσια περιουσία

υποχείριο ιδιωτικών φορέων όπως η ΕΤΑΔ, το «Υπερταμείο». Αυτό έδειξε το ΣτΕ

στις αποφάσεις του αλλά στο Δήμο Χαϊδαρίου, όλοι μαζί, δεν ενημερώνουν τη κοινωνία. Έτσι δεν γνωρίζουμε τι κατέθεσε ο Δ.Χ. στο δικαστήριο, ούτε τα επόμενα βήματα.

Κίμων Ε. Φουντούλης

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος