Νέα εξαγγελία, συγχωροχάρτι στα προηγούμενα, ανέλεγκτες οι ρυθμίσεις που υπέγραψαν μηχανικοί δίχως προϋποθέσεις νομοθεσίας- μέγας κίνδυνος σε κτίρια συνάθροισης κοινού (διασκέδαση κ.ά.). Οι «τακτοποιήσεις» δεν κοινοποιούνται στις πολεοδομίες και ο έλεγχος από δήμους και πολίτες δυσχερής, πρακτικά αδύνατος: κλεισμένος στο ηλεκτρονικό σύστημα ΤΕΕ. «Τα κάνει αόρατα».
Μα πως μπορεί να πείσει μία Κυβέρνηση και κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή που έφτιαξαν φωτογραφική εξαίρεση για να καλύψουν σχολείο σε ρέμα, εντός ζώνης απόλυτης προστασίας Όρους Αιγάλεω και με τρεις (3) πλημμύρες σε είκοσι (20) χρόνια (ν. 4685/20 αρ.99); Όλη η αντιπολίτευση αρνήθηκε το ρουσφέτι αλλά κανείς δεν είπε «σχολείο σε ρέμα»! Στη συμφορά θα κλαίνε πολλοί κροκόδειλοι, ελάχιστοι δεν θα ‘ναι οι δειλοί… Δεν θα είναι θεομηνία, δεν θα φταίει η κλιματική αλλαγή. Η σταθερά άπονη πολιτική σε βάρος ανθρώπων και ενδιαιτήματος τους, αυτό θα φταίει. Με συνευθύνη της κοινωνίας αλλά με πρωτοβουλία και αυτουργία κεντρικού και αυτοδιοικητικού προσωπικού.
Κίμων Ε. Φουντούλης
………………………………………………………………..
ΑΓΟ(ΣήΩ)ΡΑΙΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ;
Προσπαθεί να πείσει η Κυβέρνηση πως διά του «Ανταγωνισμού» θα πέσουν οι τιμές, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη, θα ανοίξουν δουλειές.
Μπορεί να πείσει ότι εργάζεται για ανταγωνιστική λειτουργία αγοράς όταν χαρίζει προνόμια σε επενδυτή μετά τη διαγωνιστική διαδικασία; Όπως δηλαδή έγινε στη περίπτωση του οικοπέδου ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου αντί να προσελκυστεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός υποψηφίων πλειοδοτών με ανοικτή και διάφανη ανάδειξη των πλεονεκτημάτων χρήσεων γης που τελικώς δόθηκαν με σχετικό νόμο, στη φάση του διαγωνισμού δεν τέθηκαν σε γνώση της αγοράς. Έφτασαν να δώσουν χρήσεις αναψυχής διακωμωδώντας/υπονομεύοντας/τρολάροντας την άποψη του επενδυτή αλλά και πολλών κυβερνητικών και παρατρεχάμενων για «ακατάλληλη περιοχή προς αναψυχή».
Κάτι που επί χρόνια διεκδικούν οι κάτοικοι της Δυτικής (κι όχι μόνο) Αθήνας ως πρόσβαση στη θάλασσα, μεσούσης της κλιματικής κρίσης. Όλα αυτά δεν μαρτυρούν επιδίωξη, στήριξη ανταγωνισμού, αλλά στησίματα φιλεταρίσματος, «Ελντοράντο». Κι έτσι ο νέος φιλελευθερισμός υπονομεύει τη λειτουργία της αγοράς. Φουκαριάρα μου, κακόπεσες…
Κίμων Ε. Φουντούλης