Άμυνα απέναντι σε κωλοτούμπες και «αγωνιστές»
Μερικές παρατηρήσεις και υπενθυμίσεις: Θετική η τροπολογία του ΚΚΕ για να μη γίνει εργοστάσιο ενέργειας. Το δεύτερο σκέλος της για τη προβλήτα 4 έπρεπε να είχε κατατεθεί το 2015, άντε 2016. Όσοι εργαστήκαμε σχετικά αναδείξαμε δυνατότητες ήδη από 2006, 2008, 2010, 2014,…
Η νομοθεσία επί τρίτου μνημονίου (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέστησε τη δημόσια περιουσία όμηρο ιδιωτικών φορέων όπως η ΕΤΑΔ, το «Υπερταμείο». Αυτό έδειξε το ΣτΕ στις αποφάσεις του αλλά στο Δήμο Χαϊδαρίου, όλοι μαζί, δεν ενημερώνουν τη κοινωνία. Έτσι δεν γνωρίζουμε τι κατέθεσε ο Δ.Χ. στο δικαστήριο, ούτε τα επόμενα βήματα.
Η παράταξη Ντηνιακού και η ομάδα μελέτης, που προετοίμασε μακέτες κι άλλα ευτράπελα για τη προβλήτα Νο 4 που φέρεται να διεκδικεί ο Δ. Χαϊδαρίου, οφείλουν μία ηχηρή και ειλικρινή συγγνώμη για την απαράδεκτη ενσωμάτωση στη «μελέτη» τους και της μεγάλης δεξαμενής, αναπόσπαστου ζωτικού τμήματος του ναυπηγείου.
Δεν το απαιτούν οι της «αντιπολίτευσης» και αυτό είναι λογικό μιας και δεν πήραν χαμπάρι, στη καλύτερη περίπτωση…Είναι όμως αναγκαία η ειλικρινής μεταμέλεια για να προχωρήσουμε ενωμένοι. Βεβαίως χρειάζεται και αναλυτική ενημέρωση για δικαστήρια ως τώρα και επόμενες κινήσεις.
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο Σκαραμαγκά, εκτός κέντρου πόλης, μας καθιστούν εύκολη λεία για ΜΑΤ, τυχόν τραμπούκους και προβοκάτορες. Έτσι η δυναμική αντίθεση πρέπει να προσανατολιστεί εντός κεντρικού ιστού.
Προσφυγή στα δικαστήρια πρέπει να κατατεθεί με πολλές υπογραφές: όσοι δημοτικοί σύμβουλοι το επιθυμούν, παρατάξεις, σύλλογοι και ΠΟΛΙΤΕΣ. Τι διασφαλίζεται με αυτό το τρόπο;
Αν ο δήμαρχος σημερινός ή/και ο αυριανός αλλάξουν γνώμη και κάνουν πίσω να μπορούν οι υπόλοιποι να συνεχίσουν! Το δημοτικό ταμείο είναι χρήσιμο και δεδομένο(;) στην αρχή αλλά στη πορεία ίσως χρειαστεί να υπάρξει ταμείο αγώνα, μία δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας ίσως κοστίσει 10-20.000 ευρώ.
Άρα περισυλλογή και έγκαιρη προετοιμασία π.χ. έρανος, εκδήλωση κ.ά. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί το ρεπορτάζ στο «Χαϊδάρι Σήμερα», όπου αναφορά στην υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην αντίδραση των Βολιωτών ενάντια στο εκεί σχέδιο για εργοστάσιο καύσης αερίου, αντιπαραβάλλεται με την αφωνία της Περιφέρειας Αττικής (Πατούλης) για το Σκαραμαγκά.
Αναφέρεται δυστοκία έγκρισης έργων για το Χαϊδάρι από το κ. Πατούλη και έτσι αναρωτιόμαστε αν προλειαίνεται το έδαφος για «λελογισμένη αντίσταση»…ώστε να μη χαθούν και οι κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις προς το δήμαρχο-αναμορφωτή επί του αναμορφωτηρίου Χαϊδαρίου. Εδώ είναι το κομβικό συμπέρασμα: Δήμος τοξικοεξαρτημένος από έργα βιτρίνας και νεοπλουτισμού δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις ζωές των ανθρώπων του. Με μία κίνηση του τραβούν το χαλί και μένει με τη χρεωκοπία μία ώρα αρχύτερα. Να λοιπόν που η αλόγιστη απορρόφηση χρημάτων σε υφιστάμενες πλατείες, τα πεζοδρόμια για στάθμευση, τα ξεριζώματα και ξαναφυτέματα έχουν κοντά ποδάρια αλλά και πολλούς μουλωχτούς ή/και κραυγαλέους συμπαραστάτες στην «αντιπολίτευση» αλλά και στη κοινωνία.
Καθαρές κουβέντες λοιπόν: αντίσταση για τη ποιότητα ζωής σημαίνει περιορισμό του δημοτικού καταναλωτισμού που καλοτρέφει λίγους και στραγγίζει πολλούς.
Κίμων Ε. Φουντούλης
Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο.
Δυναμικά αντέδρασαν οι κάτοικοι περιοχής του Βόλου στη χωροθέτηση πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Εκεί όμως έχουν στο πλάι τους την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το κεντρικό σύνθημα του αγώνα τους ήταν ότι δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί ο Παγασητικός σε «νεκρή θάλασσα» και η παράκτια ζώνη σε Σκαραμαγκά! Η Περιφέρεια Θεσσαλίας απορρίπτει ρητά τη χωροθέτηση σταθμού LNG εντός του περίκλειστου Παγασητικού Κόλπου, ο οποίος έχει τεράστιες ομοιότητες με τον Κόλπο της Ελευσίνας.
……………………………………………………………….
Στην ανακοίνωσή τους (15/7/2022) οι αντιδρούντες στον Βόλο καταγράφουν τα εξής, σημειώνοντας ότι δεν επιτρέψουν να γίνουν Σκαραμαγκάς:
“Κίνδυνος ατυχήματος, διασάλευση του υδάτινου οικοσυστήματος, καταστροφή της αλιείας, επιβάρυνση της ναυσιπλοΐας και των δραστηριοτήτων αθλητισμού και αναψυχής, η υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς. Επίσης, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιου τύπου ενεργειακές μονάδες αποτελούν τον πρώτο στόχο σε περίπτωση οιασδήποτε εχθρικής ενέργειας καθιστώντας και την ευρύτερη περιοχή στόχο”.
Δείτε στην ίδια ανακοίνωση τις εκπληκτικές ομοιότητες με τον Κόλπο της Ελευσίνας και την αναφορά στο παράδειγμα προς αποφυγήν, τον Σκαραμαγκά:
“Όπως γνωρίζετε, ο Παγασητικός είναι κλειστός και αβαθής κόλπος με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και με παράκτια και θαλάσσια τουριστική ανάπτυξη που επιτρέπει την αειφορία του. Λόγω του στενού ανοίγματος του κόλπου προς το Αιγαίο Πέλαγος, τα νερά του Παγασητικού δεν ανανεώνονται τακτικά και συνεπώς η σοβαρή ρύπανσή του θα προκαλέσει ανεπίστρεπτες καταστροφές στο οικοσύστημά του, στις επαγγελματικές δραστηριότητες που συνδέονται με αυτό. (…) Εμείς ως πολίτες της Μαγνησίας δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση του σχεδίου. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο Παγασητικός σε «νεκρή θάλασσα» και η παράκτια ζώνη σε Σκαραμαγκά!“.
Αυτά συνέβησαν πέρυσι το καλοκαίρι στον Βόλο. Εκεί όμως λειτούργησε η Περιφέρεια με τον πολιτικό της ρόλο. Διαβάστε τι είπε στη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη (6 /11/2022):
“Πρωτίστως ως κάτοικοι του Βόλου και της Μαγνησίας βρισκόμαστε μπροστά σε ενέργειες μίας εταιρείας που άνευ στοιχειώδους ενημέρωσης προσπαθεί να επιβάλλει ουσιαστικά ένα έργο στην περιοχή μας με σοβαρούς κινδύνους, πιθανές καταστροφικές συνέπειες, περιβαλλοντικές και βιοτικές τόσο για εμάς όσο και για τις επόμενες γενιές. Ως πολιτικό όργανο η Περιφερειακή Αρχή δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθεί οτιδήποτε ενδεχομένως βλάψει ή υποβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή ή προκαλέσει κίνδυνο στους κατοίκους της, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους.”
Σκαραμαγκάς: Ένα καινούργιο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής “περνάει στη μούγκα”
Αυτά στη Μαγνησία. Εδώ στη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική, με τόση επιβάρυνση στην πλάτη τους, η Περιφέρεια Αττικής συμπεριφέρεται σαν την επίχρυση, ακίνητη μούμια του Τουταγχαμών: μηδέν σφυγμός. Ούτε κατά τη διεκδίκηση της Ακτής Σκαραμαγκά “κούνησε το φρύδι” ο κ. Πατούλης ούτε τώρα με την αποκάλυψη των πραγματικών σχεδίων του νέου ιδιοκτήτη έδιξε την παραμικρή συγκίνηση. Ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν τον ενοχλεί, πιθανώς διότι φοβάται ακόμη μεγαλύτερο “μαύρο” στις εντάξεις έργων. Ποιος θα τον υποχρεώσει να πάρει θέση; Αλλά μήπως εκδηλώθηκε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας και ο πρόεδρός του Ανδρέας Παχατουρίδης;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: