“Γιατί αναζητούνται νέες περιβαλλοντικές διατάξεις στο Ποικίλο, ενώ υπάρχουν ισχυρές;”

“Γιατί αναζητούνται νέες περιβαλλοντικές διατάξεις στο Ποικίλο, ενώ υπάρχουν ισχυρές;”

Ο Κίμωνας Φουντούλης μετά την δημοσίευση της επιστολής Κ. Φωτεινάκη – Α. Λύτρα – Σ. Δημητρίου, που ζητούν επίσπευση σύνταξης της Ειδικής Έκθεσης για την υπαγωγή του όρους Αιγάλεω – Ποικίλο & της λίμνης Ρειτών στο προβλεπόμενο νομικό καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας”, εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της προστασίας των ορεινών όγκων, αν αλλάξει το ισχύον καθεστώς. Ζητά, με άλλα λόγια, εφαρμογή των νόμων και όχι αλλαγή τους, καθώς υπάρχουν ενδείξεις υποβάθμισης του νομικού καθεστώτος προστασίας, όπως λέει.
 
 
 
Η επιστολή του στον Υπουργό Περιβάλλοντος.
 
ΠΡΟΣ: Υπουργό Περιβάλλοντος, Πρόεδρο ΣτΕ και Πρόεδρο Ε΄ Τμήματος ΣτΕ, Επιτροπή Περιβάλλοντος Βουλής των Ελλήνων, ΜΜΕ
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΟΥΣ ΑΙΓΑΛΕΩ, 
ΚΡΑΥΓΑΛΕΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ και ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Με πρόσφατη ανοικτή επιστολή τους ο κ.  Φωτεινάκης, ο κ. Λύτρας (νέος διευθυντής του Πάρκου Τρίτση) και η κα Δημητρίου απευθύνονται στη νέα διοίκηση του Πάρκου Τρίτση (πρόεδρος ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ κ. Πολύζος) για να αναλάβει πρωτοβουλία προς ωρίμανση και θέσπιση νέων διατάξεων προστασίας για τον ορεινό όγκο Αιγάλεω. Εκεί όπου δεν εφαρμόζονται οι υφιστάμενες διατάξεις στο πεδίο, στο δάσος, στο φυσικό περιβάλλον λόγω και προφανών ελλείψεων προσωπικού, εκεί αναζητούνται νέες διατάξεις!
Για το όρος Αιγάλεω και το Ποικίλο ισχύουν συνδυαστικά οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και προστασίας του τοπίου, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.
Παρά τις κείμενες διατάξεις που υπογραμμίζουμε ότι πρέπει να εφαρμόζονται συνδυαστικά, τα τελευταία χρόνια προέκυψαν:
Α) Παράνομο εκπαιδευτήριο στη ζώνη Α απολύτου προστασίας (ν.2742/99 αρ.21), εντός τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εν μέρει δασικό και πάνω σε ρέμα.
Β) Παράνομη εγκατάσταση «ψυχαγωγικού πάρκου» εντός τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εντός ζώνης ιστορικού χώρου (επιβεβαιωμένος αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ιεράς Οδού), εντός καταφυγίου άγριας ζωής, εντός ζώνης Ζ1 (ν.2742/99 αρ.21).
Γ) Σημαντικές προσβολές έχουν αναπτυχθεί και επί της Λ. Σχιστού Σκαραμαγκά (ζώνη Α και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους).
Σημειώνεται πως για το Α) έχει ανακληθεί η οικοδομική άδεια με απόφαση πολεοδομίας και διοικητικού εφετείου, ενώ οι ιδιοκτήτες απέσυραν και την προσφυγή τους στο ΣτΕ. Εξακολουθεί να λειτουργεί και εντός της έκτασής του εγκιβωτίστηκε ρέμα σε κλειστό αγωγό! Επίσης η επιχείρηση έχει ασκήσει αγωγή σε βάρος του δημοσίου της τάξης των δέκα εκατομμυρίων ευρώ!
Για το Β)  με απόφαση ΣτΕ δεν ισχύει ΑΕΠΟ, ενώ έχει ανακληθεί και η κυκλοφοριακή σύνδεση μετά και από παρέμβαση ΓΕΔΔ. Η κυκλοφοριακή σύνδεση είχε επιτραπεί μετά και από έγγραφο της Τροχαίας Αιγάλεω που χαρακτήριζε την κυκλοφορία «ήπια και ελεγχόμενη» ( υπογράφων ο κ. Φιλιππάκος τότε διοικητής και νυν Γενικός Γραμματέας του Υπ. Προστασίας του Πολίτη), παρά τους θανάτους και τραυματισμούς σε τροχαία, που καταγράφηκαν περί την θέση εγκατάστασης στο Κόμβο Σκαραμαγκά-ΝΕΟΑΚ. Η λειτουργία του έχει διακοπεί κατόπιν αποφάσεων του Δ. Χαϊδαρίου.
Μετά την ψήφιση του νέου ΡΣΑ (ΦΕΚ156/Α/1 Αυγ. και 28 Οκτ.2014) που προβλέπει θεσμοθέτηση προστασίας για το όρος Αιγάλεω με βάση την  κατάταξη  περιοχών προστασίας, υπάρχει ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ της ισχύουσας προστασίας ΕΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ το άρθρο 21 του ν.2742/99. Σχετικώς σε πρόσφατη εισήγηση της επιχειρηματολογεί υπέρ, η δρ. βιολογίας  κα. Βαλλιανάτου, σύμβουλος της νέας διοίκησης  του Πάρκου Τρίτση, στέλεχος   του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου καθώς και μέλος της ομάδας των αυτόκλητων μελετητών που προ ετών κατέθεσαν σχετική πρόταση «νέας προστασίας» για τον ορεινό όγκο Αιγάλεω (στην ομάδα μετείχαν επίσης οι κκ Φωτεινάκης και Λύτρας), που οδήγησε και στις διατυπώσεις του νέου ΡΣΑ. Στο προοίμιο του άρθρου 21 (ν.2742/99) καθώς και στους σχετικούς χάρτες που συνοδεύουν το κείμενο, οριοθετείται ΣΑΦΩΣ το ΤΟΠΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ που θεσπίστηκε επί δικτατορίας (ΦΕΚ 669/Β/68 και 236/Β/69) για ΟΛΟΥΣ τους ορεινούς όγκους της Αθήνας.
Τα όρια και το καθεστώς ιδιαίτερου φυσικού κάλλους είναι γνωστά σε υπηρεσίες και μελετητές, όπως προκύπτει από αρκετές σχετικές μελέτες και υπηρεσιακές αποφάσεις, πλην ορισμένων! Δυστυχώς αυτό το καθεστώς διέφυγε και από τους συντάκτες του ΡΣΑ 2014 και έτσι υπάρχει αναφορά μόνο σε τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους «Μονής Δαφνιού» και «Λίμνης Κουμουνδούρου – Λόφου Ηχούς», που αποτελούν ελάχιστα  υποτμήματα του υφιστάμενου και οριοθετημένου με νόμο μείζονος «τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όρους Αιγάλεω». Παρόμοια προβληματική άποψη είχε διατυπωθεί και στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΤΗΣ» με υπεύθυνο το καθηγητή του ΕΜΠ κ. Χατζημπίρο για το ΥΠΕΧΩΔΕ, το 2006.
Εδώ σημειώνεται πως στην ιστοσελίδα της  Γεωχωρικής Πύλης του καταργημένου πλέον ΟΡΣΑ, μετά την ψήφιση του νέου ΡΣΑ η ζώνη Ζ1 του ν.2742/99 έχει εξαφανιστεί από το σχετικό χάρτη, ενώ το «ψυχαγωγικό πάρκο» καταγράφεται ως δεδομένο (!) μαρτυρώντας προθέσεις και συνεννοήσεις σε βάρος της νομοθετημένης και ισχύουσας προστασίας.
Για τα παραπάνω έχει ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου από τον γράφοντα ήδη από τον Οκτώβριο 2014, παρόντος και του κ. Φωτεινάκη. Ουδεμία αντίδραση από το Δήμο Χαϊδαρίου καταγράφηκε έως τώρα!
Τα προηγούμενα χρόνια ελάχιστοι πολίτες τεκμηριώσαμε και στηρίξαμε τη νομιμότητα και την ουσία περιβαλλοντικής προστασίας, θεμιτής επιχειρηματικότητας και υγιούς ανταγωνισμού στο Χαϊδάρι. Δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να υποκαθιστούμε τους θεσμούς.
Ευχόμαστε οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες να προσθέσουν και όχι να υπονομεύσουν. Δηλώνουμε έτοιμοι για την υπεράσπιση του υπάρχοντος συνταγματικού και νομικού πλαισίου προστασίας.
ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ
Γεωλόγος Μελετητής
Μέλος της δημοτικής κίνησης Χαϊδαρίου
«ΔΙΑΦΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣ»  στη κυριολεξία…

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος