Απόλυτη σύγχυση για το αν πρέπει να ανοίγουν τα παράθυρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Απόλυτη σύγχυση για το αν πρέπει να ανοίγουν τα παράθυρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Άρης Χατζηγεωργίου από την Εφημερίδα των Συντακτών

Παντελή αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών αναδεικνύει η απάντηση που έστειλε το δεύτερο σε επιστολή πολίτη σχετικά με το αν πρέπει να ανοίγουν τα παράθυρα για να αερίζονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο Κίμων Φουντούλης, ενεργός πολίτης από το Χαϊδάρι, έστειλε στις 18 Νοεμβρίου 2020 επιστολή προς τα γραφεία του πρωθυπουργού και των υπουργών Υποδομών, Υγείας και Τουρισμού. Αντικείμενο της σύντομης επιστολής ήταν προτάσεις για να μειωθεί ο κίνδυνος από τον συγχρωτισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ειδική αναφορά έκανε στα λεωφορεία που έφεραν τα ΚΤΕΛ για να ενισχύσουν τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής (ΟΣΥ-ΟΑΣΑ). Στα λεωφορεία αυτά, όπως έχει δημοσιευτεί πολλάκις ώς τώρα, δεν ανοίγουν τα παράθυρα και ο πολίτης προτείνει να γίνουν τεχνικές μετατροπές από εγχώριους κατασκευαστές ώστε να δημιουργηθούν ανοίγματα, με δεδομένο ότι η χρήση κλιματιστικού ενέχει κινδύνους. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της πανδημίας, και ειδικά μετά την έλευση του χειμώνα, σε όλα τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ αλλά και τους συρμούς του μετρό τα παράθυρα μένουν ανοιχτά καθώς είχε εκδοθεί και σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας.

Ομως, στην απάντηση που έλαβε ο Κ. Φουντούλης στις 24 Δεκεμβρίου 2020, ο ΟΑΣΑ τού τονίζει εκ μέρους του υπουργείου Υποδομών ότι τα «ανοιγόμενα παράθυρα» είναι «κατασκευαστική αντίληψη παρωχημένη και ξεπερασμένη από την τεχνολογία»! Στο κείμενο που υπογράφει ο διευθυντής Εποπτείας Συγκοινωνιακού Εργου και Υποδομών του ΟΑΣΑ, αναφέρεται ότι «τα λεωφορεία όλων των μεγάλων κατασκευαστών, παγκοσμίως, από το 2006 και μετά –τουλάχιστον– δεν φέρουν εκ κατασκευής ανοιγόμενα παράθυρα επιβατών, είτε με χειροκίνητο είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Το στέλεχος του Οργανισμού υποστηρίζει ότι τα ανοιγόμενα παράθυρα δεν είναι απαραίτητα διότι «υπάρχουν εγκατεστημένα σύγχρονα και υψηλότατης απόδοσης συστήματα κλιματισμού-εξαερισμού τα οποία επαρκούν απολύτως όσον αφορά το ζήτημα της ψύξης/θέρμανσης και ανανέωσης αέρα του χώρου επιβατών».

Στο τέλος, μάλιστα, επικαλείται τον ΕΟΔΥ, ο οποίος «στις οδηγίες που έχει εκδώσει στο πλαίσιο περιορισμού της πανδημίας Cocid-19 και αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα του, ειδικά για τα λεωφορεία και γενικά τις χερσαίες μετακινήσεις δεν αναφέρει ως μέτρο προφύλαξης ότι τα παράθυρα των λεωφορείων πρέπει να είναι ανοιχτά». Η απάντηση καταλήγει με σύνδεσμο προς τον ιστότοπο του ΕΟΔΥ με οδηγίες που έχει εκδώσει στις 19 Ιουνίου 2020 χωρίς να μιλά για άνοιγμα των παραθύρων.

Πάντως, η εγκύκλιος που εξέδωσε στις 13 Νοεμβρίου 2020 ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Επισημαίνεται ότι, για λόγους προστασίας από τη μετάδοση του κορονοϊού, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση τα παράθυρα των οχημάτων να είναι συνεχώς ανοιχτά, από την αφετηρία και καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδρομών, για επαρκή αερισμό ταυτόχρονα ή και ανεξαρτήτως της χρήσης του κλιματισμού».

Η εγκύκλιος αυτή απευθύνεται στο υπουργείο Υποδομών, σε όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς, τις υπηρεσίες υγείας ανά την Ελλάδα και τον ΕΟΔΥ. Για κάποιον λόγο, όμως, το υπουργείο Υποδομών αγνοεί την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας και απαντά στους πολίτες ότι αυτές οι κουβέντες είναι… παρωχημένες και ξεπερασμένες. Ίσως, διότι αν τα έλεγε διαφορετικά, θα έπρεπε να γυρίσει πίσω τα λεωφορεία που βρήκαν τα ΚΤΕΛ για να μπουν στις συγκοινωνίες της Αττικής και –φυσικά– να μην τους πληρώσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως…

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος