Τα παιδάκια και τα δεντράκια μας μεγαλώνουν μαζί!

Τα παιδάκια και τα δεντράκια μας μεγαλώνουν μαζί!

Η χαρά μας ήταν μεγάλη το πρωινό του περασμένου Σαββάτου, καθώς είδαμε μια παρέα παιδιών, από αυτά που έκαναν τη μεγάλη δενδροφύτευση στο Πάρκο Πολιτισμού, στο Άνω Δάσος, να επισκέπτονται τον χώρο για να καμαρώσουν τα δέντρα που φύτεψαν. Παιδιά και δέντρα παίρνουν μπόι με την ίδια βιασύνη! 
Φίλιππος, Σοφία, Χριστίνα, Αναστασία, Αριάνα, Ευφροσύνη, Ουρανία, Μαριβή, Κατερίνα. Τα χέρια τους αποδείχτηκαν “χρυσά”. Όλα τα δέντρα που φύτεψαν έπιασαν και πρόκοψαν. Ένα πάρκο με περισσότερα από 200 δέντρα γεννήθηκε, για να δώσει ζωή και χαρά στην πόλη. Μπράβο παιδιά!
26 Μαρτίου 2013. Το έργο αρχίζει… 
Τον Μάρτιο του 2013 τα τότε “εκτάκια” του 11ου Δημοτικού Σχολείου του Δάσους μπήκαν στον χέρσο χώρο του Πάρκου Πολιτισμού, και φύτεψαν μικρούλικα δεντράκια. Τώρα, πριν συμπληρωθούν δυο χρόνια, και τα παιδιά και τα δέντρα τους μεγάλωσαν και ομόρφυναν, δίνοντας χαρά σε όλη τη γειτονιά. Σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς τους μαθητές φοιτούν στο 5ο Γυμνάσιο.
Φεβρουάριος 2015. Η Μαριβή και η Ουρανία καμαρώνουν τα δέντρα τους, που μεγαλώνουν με “τρελούς” ρυθμούς.
Η έκταση αυτή, περίπου 11 στρέμματα, μπαζωμένο νταμάρι, ανάμεσα στις οδούς Μάνης και Ακροπόλεως, ανήκει στον Δήμο Χαϊδαρίου. Ωστόσο επί 25 χρόνια κανένας φορέας δεν ενδιαφέρθηκε να την μετατρέψει σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. Έτσι πήραν την πρωτοβουλία η Επιτροπή Κατοίκων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Δάσους να κάνουν δενδροφύτευση, η οποία υλοποιήθηκε από τους μαθητές. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια του ΑΣΔΑ και του τότε προέδρου του Ανδρέα Μποζίκα, του πρώην δημοτικού συμβούλου Κίμωνα Φουντούλη, καθώς και του Διομήδειου Κήπου που έδωσε πολλά από τα φυτάρια. Αρχικά το πότισμα γινόταν από δεξαμενή που παραχώρησε ο ΑΣΔΑ και νερό που ερχόταν από την Πετρούπολη (η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου δεν κατάφερε να στείλει ούτε μία υδροφόρα!). Όμως κατά το προηγούμενο καλοκαίρι το πάρκο απέκτησε με πρωτοβουλία των περιοίκων ολοκληρωμένο ποτιστικό σύστημα και συνδέθηκε με γεώτρηση του ΑΣΔΑ στο Ποικίλο, γεγονός που επέτρεψε την μεγάλη πρόοδο της δενδροφύτευσης. Με πρωτοβουλία των κατοίκων και των παιδιών γίνονται τακτικά κλαδέματα, ξεχορταριάσματα, λιπάνσεις κτλ.
Μάρτιος 2013. Η Χριστίνα φυτεύει ένα κυπαρισσάκι. 
Φεβρουάριος 2015. Η Σοφία και η Χριστίνα ποζάρουν δίπλα στο κυπαρίσσι τους. 
Προοδευτικά φυτεύτηκαν κι άλλα δέντρα, με έξοδα και δουλειά των γειτόνων, και έτσι ο χώρος έχει αλλάξει όψη. Στο Πάρκο μεγαλώνουν, λοιπόν, πεύκα, κυπαρίσσια, χαρουπιές, κουτσουπιές, ελιές, κέδροι, καρυδιές, αμυγδαλιές, προύνους, κουκουναριές δάφνες, σκίνα, κουμαριές κ.ά.

Σημαντικό για την ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο του Πάρκου είναι ότι η σημερινή αρχή υποσχέθηκε πως σύντομα θα διαθέσει μηχάνημα για την ισοπέδωση κάποιων σημείων του, ώστε να φυτευτούν πολλά δέντρα και θάμνοι ακόμη. Το οικόπεδο του Δήμου επισκέφτηκε ο αντιδήμαρχος Μόσχος Χουδελούδης, ο οποίος, από όσο θυμούνται οι κάτοικοι, είναι το πρώτο διοικητικό στέλεχος του Δήμου που μπήκε μέσα! Τον συνόδευε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας κ. Θανάσης Μπάρδης, για να εκτιμήσουν τις εργασίες που μπορεί να κάνει ο Δήμος.Σε λίγα χρόνια θα έχει δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος εντός αστικού ιστού χώρος πρασίνου της πόλης μας, χωρίς απολύτως κανένα έξοδο για τον Δήμο, χωρίς τσιμέντα, χωρίς εργολαβίες! Είναι χαρακτηριστικό, ότι για να κατασκευαστεί το ποτιστικό σύστημα εργάστηκαν αφιλοκερδώς ο καθηγητής Γιώργος Σάββας και ο υδραυλικός Βασίλης Κουμαριανός με τη συνδρομή του Γιώργου Μάντζιου, που δεν κατοικούν καν στη γειτονιά. Ακόμη, ο ιδιώτης γεωλόγος Γιώργος Παπαδοκοτσιώλης έκανε δωρεάν γεωφυσική διασκόπηση του μπαζωμένου νταμαριού, με τη βοήθεια του Γιώργου Περδίκη και του Θανάση Βισκαδουράκη.

Ήδη συζητιέται η κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, που θα έχουν και διακοσμητικό ρόλο, με πέτρες που ήδη υπάρχουν στο Πάρκο.

 

Φίλιππος, Αναστασία, Αριάνα. Τα “μικρά” της παρέας, σημερινά εκτάκια, 
που είναι οι πιο τακτικοί  επισκέπτες του Πάρκου.

 

Σοφία, Χριστίνα, Κατερίνα, δίπλα στη χαρουπιά που “δεν κρατιέται”.

 

Τότε…

 

…και τώρα.
Μενέλαος Χρόνης
Για την δενδροφύτευση διαβάστε εδώ:

Κάτοικοι και μαθητές μετατρέπουν σε πνεύμονα πρασίνου ένα γυμνό δημοτικό χώρο

Μια άποψη για το μέλλον του χώρου:

Η γένεση ενός μεγάλου δημοτικού πάρκου… ερήμην του Δήμου

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος