Μετά την αχρείαστη διοικητική καταιγίδα περί την αδειοδότηση κυλικείου στο Διομήδειο Βοτανικό Κήπο, είναι καιρός να ξαναδούμε τις ανάγκες και τους περιορισμούς του συγκεκριμένου χώρου.
γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης
Ο επισκέπτης του Κήπου, όχι καφετέριας ή/και νυχτερινού στεκιού, χρειάζεται να ξεδιψάσει και να τσιμπήσει κάτι στο πόδι. Κατά κανόνα δεν είναι πλούσιος και επιδιώκει προσιτές τιμές. Η μονοπωλιακή θέση του κυλικείου, όπως και ανάλογων επιχειρήσεων, υπάγεται σε σχετικές διατάξεις για ορισμένα είδη ( π.χ. καφές, νερό). Προφανώς αυτό είναι και μέριμνα του Ιδρύματος, αλλά και προς το συμφέρον μακροημέρευσης της επιχείρησης.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οχήματα της οποίας σταθμεύουν εντός του Κήπου, απαιτεί και πρέπει να απολαμβάνει ασφαλή και ταχεία είσοδο-έξοδο για το καλό μας! Συνεπώς καμία ανοχή για στάθμευση μπροστά στην πύλη.
Παρακάτω παρατίθενται επισημάνσεις και προτάσεις προς το Ίδρυμα, που κατατέθηκαν στις 14/9/2015 κοινοποιούμενες τον Δήμο Χαϊδαρίου και το Δασαρχείο Αιγάλεω.
Θέμα: Λειτουργία κυλικείου εντός Βοτανικού Κήπου Διομήδους
Το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί προβληματισμός σχετικά με το θέμα στο Χαϊδάρι.
Από την πλευρά μας και με γνώμονα την υπεράσπιση των θετικών κεκτημένων προστασίας περιβάλλοντος στην περιοχή, επισημαίνουμε τα εξής:
1) Η παράταση λειτουργίας πέρα από την «δύση του ηλίου» σε έκταση υπαγόμενη σε συνδυαστικό καθεστώς προστασίας του όρους Αιγάλεω, δηλαδή:
α) Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους
β) Καταφύγιο άγριας ζωής
γ) Δάση – δασικές εκτάσεις
δ) Αρχαιολογικός χώρος ίχνους αρχαίας Ιεράς Οδού (Ν.3028/2002, αρ. 2 περ. γ’)
ε) Ν. 2742/99, αρ. 21, ζώνη Ζ3
στ) Ζώνη χώρων προστασίας ιστορικού ενδιαφέροντος (χάρτης Π4 – Γ.Π.Σ. Χαϊδαρίου, ΦΕΚ 237/Δ/90 και 372/Δ/92),
μπορεί να αποτελέσει «κεκτημένο» για άλλες συναφείς ή/και λιγότερο συναφείς δραστηριότητες εντός της προστατευόμενης περιοχής του ορεινού όγκου Αιγάλεω.
2) Η προσέλκυση μεγάλου αριθμού επισκεπτών, ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες, συνεπάγεται κυκλοφοριακό φόρτο και ανάγκες στάθμευσης που δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί το Ίδρυμα. Παρότι η λειτουργία του κυλικείου υπακούει στη δασική νομοθεσία, η τροχαία πραγματικότητα σε θέση όπου δεν υπάρχει πεζοδρόμιο (όριο Κήπου – Ιεράς Οδού) μπορεί να οδηγήσει σε δυστυχήματα.
Ευχόμενος να πρυτανεύσει το μέτρο, με γνώμονα την ασφάλεια και μακροημέρευση επισκεπτών και Ιδρύματος, παρακαλώ να λάβετε υπόψιν σας τον παραπάνω προβληματισμό.»
Ανακεφαλαιώνοντας τα παραπάνω και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο Κήπος και οι συνοδές του εγκαταστάσεις περιορίζονται χρονικά σε λειτουργία μέχρι τη δύση του ήλιου και ως προς τον τρόπο από τις δεδομένες κυκλοφοριακές συνθήκες.
Για την οδική ασφάλεια η φωτεινή κ.ά. σήμανση της διάβασης πεζών θα είναι θετικό βήμα. Η κατασκευή ασφαλούς πεζοδρομίου σε όλο το μήκος των ορίων του Κήπου επί της Ιεράς Οδού είναι επίσης αναγκαία καθώς και η μέριμνα για τα όμβρια που λιμνάζουν και περιορίζουν το οδόστρωμα. Η λύση μπορεί να χρηματοδοτηθεί και από την Περιφέρεια Αττικής.