Τα ΕΛΠΕ σιωπούν σε ερωτήσεις μας που αφορούν τις οσμές στο Χαϊδάρι, τη Λίμνη Κουμουνδούρου και τα ανταποδοτικά οφέλη

Τα ΕΛΠΕ σιωπούν σε ερωτήσεις μας που αφορούν τις οσμές στο Χαϊδάρι, τη Λίμνη Κουμουνδούρου και τα ανταποδοτικά οφέλη

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς κείμενα που αφορούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γειτονικής εγκατάστασης των Ελληνικών Πετρελαίων Α.Ε. στην πόλη μας. Όπως είναι φυσικό, πάντα προκαλούν το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών, καθώς μια τόσο βαριά βιομηχανική μονάδα -και μάλιστα διυλιστήριο- αφήνει γύρω της σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το Χαϊδάρι γειτονεύει άμεσα με το Διυλιστήριο, μάλιστα είναι πιο κοντά σε αυτό σε σχέση με Δήμους του Θριασίου που έχουν πλούσια αντισταθμιστικά οφέλη από τα ΕΛΠΕ, ενώ το ίδιο δεν θεωρείται πόλη που επηρεάζεται από τη λειτουργία του!

Για να μην αρθρογραφούμε χωρίς τη γνώμη της ίδιας της Εταιρείας, ζητήσαμε από τα αρμόδια στελέχη της να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούν τα συγκεκριμένα ζητήματα, δυστυχώς όμως απαντήσεις δεν λάβαμε.
Απευθυνθήκαμε στον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Διυλιστηρίου για πρώτη φορά στις 17 Φεβρουαρίου 2012. Ζήτησαν κάποιο χρόνο για να απαντήσουν, χωρίς να ανταποκριθούν. Επανήλθαμε αρκετές φορές, και πάλι όμως χωρίς ανταπόκριση.
Τα θέματα για τα οποία ζητήσαμε την άποψη της εταιρείας είναι τα ακόλουθα:
1. Ιδιαίτερα ενδιαφέρει το Χαϊδάρι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία ορισμένες φορές γίνεται αντιληπτή ως έντονη δυσοσμία, κυρίως νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες και την οποία οι δημότες αποδίδουν στα ΕΛΠΕ. Σχετικά με τους μηχανισμούς που προκαλούν τη μεταφορά τής ρύπανσης από το Θριάσιο στην περιοχή μας δημοσιεύσαμε την αποκαλυπτική “Έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών Περιβάλλοντος”, που επιβεβαιώνει τη σημαντική επιβάρυνση της Αθήνας από τις βιομηχανίες του Θριάσιου (βλέπε εδώ). 
Ζητήσαμε λοιπόν από τον αρμόδιο του Διυλιστηρίου να περιγράψει τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της μονάδας μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης επένδυσης.  
2. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση της Λίμνης Κουμουνδούρου από διαρροή πετρελαιοειδών είναι εδώ και χρόνια είναι γνωστή. Σχετικό κείμενο, δημοσιεύσαμε στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοσή μας (βλέπε εδώ). Τα ερωτήματα που θέσαμε στα ΕΛΠΕ: 
α) Οι υπόγειες διαρροές πετρελαιοειδών είναι γνωστές από τη δεκαετία του 1980. Πώς έχουν αντιμετωπιστεί; Ποιος επιστημονικός φορέας τις παρακολουθούσε;
β) Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για τις καταγγελλόμενες συνεχιζόμενες διαρροές στη Λίμνη;
γ) Είστε σε συνεργασία με τις υπόλοιπες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις πέριξ της Λίμνης;
Ακόμη, θέσαμε το ερώτημα των διαρροών πετρελαιοειδών στο θαλάσσιο περιβάλλον του Σκαραμαγκά, αν δηλαδή έχουν σημειωθεί τέτοια περιστατικά κατά τις φορτοεκφορτώσεις πλοίων.
Δεν δόθηκε απάντηση.
3. Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας, τα ΕΛΠΕ χρηματοδοτούν σε 5 Δήμους του Θριάσιου δεκάδες προγράμματα υψηλού κόστους, που αφορούν: ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, 3η ηλικία, νέους – σχολεία, περιβάλλον – ποιότητα ζωής, υγεία – αθλητισμό – πολιτισμό.   
Με δεδομένο ότι το Χαϊδάρι είναι Δήμος: 
  • από όπου διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων των ΕΛΠΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κυκλοφοριακή φόρτιση και ρύπανση,
  • οσμές του Διυλιστηρίου καταλήγουν στο Χαϊδάρι, που απέχει λιγότερο από αυτό σε σχέση με κάποιους Δήμους του Θριασίου,

ρωτήσαμε την Εταιρεία αν θεωρεί δίκαιο, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, να υπάρξει αντίστοιχη ανταποδοτική πολιτική και στο Χαϊδάρι.

Δεν πήραμε απάντηση.
Υστερόγραφο. Πέρα από περιβαλλοντικά θέματα, που ενδιαφέρουν άμεσα την πόλη μας, θέσαμε στα ΕΛΠΕ και τρία ερωτήματα σχετικά με τις τιμές των καυσίμων: 
  1. Κατά την άποψή σας, τι είναι αυτό που κρατάει τις τιμές των καυσίμων ψηλά, πέρα από τους φόρους;
  2. Ποιο είναι το περιθώριο κέρδους των εταιρειών και ποιο των πρατηρίων;
  3. Με ποια κριτήρια διαμορφώνονται οι τιμές από τη χοντρική προς τη λιανική (δηλαδή, πόσο μεγάλη είναι η απόκλιση – διακύμανση χοντρικής τιμής της ΕΚΟ ή της BP, του ομίλου σας, προς τους πρατηριούχους);
 Τα ερωτήματα αυτά επίσης δεν απαντήθηκαν.
Ελπίζουμε να ανταποκριθεί η Εταιρεία και να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, προς όφελος της ενημέρωσης των αναγνωστών και της πόλης μας.

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος