"Ο πλούτος (σε ποσοστά) φέρνει πάθος". Τέσσερις οι υποψήφιοι αρχηγοί για τους Πολίτες σε Δράση

"Ο πλούτος (σε ποσοστά) φέρνει πάθος". Τέσσερις οι υποψήφιοι αρχηγοί για τους Πολίτες σε Δράση

Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του επικεφαλής
Ήταν μια δραματική Γενική Συνέλευση, όπου κυριάρχησαν οι ανατροπές, η ένταση και το πάθος, χωρίς να απουσιάζουν ο βαθύς πολιτικός προβληματισμός και τα δυνατά επιχειρήματα. Οι διεργασίες για την ανάδειξη του επικεφαλής της παράταξης και της νέας πολιτικής γραμματείας των “Πολιτών σε Δράση – Οικολόγων Πράσινων” προχώρησαν ακόμη ένα βήμα και απομένει η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη. Το ενδιαφέρον ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους της Κίνησης -και όχι μόνο- είναι πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, αφού ο πολιτικός φορέας, ο ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχτηκε πρώτο κόμμα με διαφορά στην πόλη και οι προσδοκίες για επιτυχή εμφάνιση στις δημοτικές εκλογές του 2014 δεν κρύβονται!

Ρεπορτάζ Γιώργος Παπαπαναγιώτου
Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο Δημήτρης Σούκης ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος για επικεφαλής της παράταξης, ενώ ο Κώστας Φωτεινάκηςανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή του και ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος. Έτσι για την αρχηγία της παράταξης υπάρχουν τέσσερις υποψηφιότητες και συγκεκριμένα των Κώστα Ασπρογέρακα, Κίμωνα Φουντούλη, Κώστα Φωτεινάκη και Θεόδωρου Σπηλιόπουλου. 
Οι θέσεις των υποψηφίων 

Ο Κίμων Φουντούλης ανέπτυξε την πραγματική δράση της Κίνησης, όπως είπε, που δεν καταγράφεται στην Πολιτική Διακήρυξη που παρουσίασε ο κ. Σπηλιόπουλος στην προηγούμενη Γ.Σ., πράγμα λογικό, κατά τον κ. Φουντούλη, μια και δεν μετείχε ούτε ο ίδιος ο Σπηλιόπουλος ούτε οι βοηθοί του στη συγγραφή (Α. Πρίνος, Κ. Φωτεινάκης κ.α) στην παραγωγή έργου της Κίνησης. Και κατέληξε: «Έρχομαι στο διά ταύτα. Με πολλή χαρά ψήφισαν πάρα πολλοί από εσάς την Πολιτική Διακήρυξη που ανάγνωσε ο κ. Σπηλιόπουλος. Το ερώτημα είναι τι απολογισμό έκανε; Θα σας απαντήσω, κυρίες και κύριοι, πως μέσα από τον απολογισμό, δικαίωσε απολύτως αυτό που καταθέτω  επί δώδεκα χρόνια, ότι δηλαδή δεν υπάρχει δουλειά πλην ελαχίστων μέσα στην Κίνηση. Και ήρθε ο κ. Σπηλιόπουλος, με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογιών (copy paste) και παρουσίασε τον απολογισμό που κατέθεσε ο Δημήτρης Βίτσας, πριν φύγει το 2010!». 

Ο Κ. Φουντούλης έκανε ενδεικτική αναφορά στο έργο τής Κίνησης, αξιολογώντας ως κορυφαία δράση την αποτροπή της οικοδόμησης του Στρατοπέδου, την υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας στο Χαϊδάρι, την υπεράσπιση του Δημόσιου χρήματος σε κάθε επίπεδο, την έγκαιρη αποκάλυψη των προβλημάτων και διαπλοκών στον αθλητισμό (Κολυμβητήριο κτλ.), την στήριξη των δημόσιων λειτουργών, αλλά όχι των ιδιοτελών “λειτουργών” κ.α. Παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση στο Χαϊδάρι: κακοδιοίκηση δημόσιου τομέα, σφιχτός εναγκαλισμός με την “αναψυχή”, διαχρονική φεουδαρχία στη γη και όχι μόνο, επιχειρηματικός – παραγοντικός αθλητισμός. Και όλα αυτά σε ένα καθεστώς χρεοκοπίας, με συνταγή – δηλητήριο (μνημόνιο). Παρουσίασε ακόμη ως πρώτο βήμα ανασυγκρότησης της τοπικής οικονομίας, την επανένταξη της πόλης στον τουριστικό χάρτη.

Κώστας Φωτεινάκης: «Αγαπητοί συναγωνιστές, αγαπητοί φίλοι. Στην προηγούμενη Συνέλευση είχα παρουσιάσει ποια ήταν, κατά τη γνώμη μου, τα χαρακτηριστικά του υποψηφίου επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης. Είχα δηλώσει ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τα διαθέτω – έτσι πιστεύω- αλλά ότι δεν θα μπορούσα να είμαι υποψήφιος, επειδή έχω κάποιες άλλες υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα είμαι πρόεδρος του συλλόγου “Οι φίλοι της Φύσης”. Από την ίδια μέρα, δηλαδή αμέσως μετά τη γενική συνέλευση, δέχτηκα πολλές σοβαρές προτάσεις από φίλους και συναγωνιστές να επανεξετάσω την απόφασή μου.

Όλο αυτό το διάστημα με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα είδα ορισμένα θέματα. Ένα είναι οι προτάσεις των συναγωνιστών μου και ένα δεύτερο είναι το συνέδριο της ΚΕΔΕ, που έγινε στα Γιάννενα. Οι δυο λοιπόν αυτοί λόγοι με έκαναν να επανεξετάσω την απόφαση. Πιστεύω όμως, εκτός των άλλων, ότι η υποψηφιότητά μου, ανεξάρτητα από την αποδοχή της ή όχι, ενισχύει και θωρακίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες, με τις οποίες η παράταξη μας λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια».

Κώστας Ασπρογέρακας: «Φίλες και φίλοι, πιστεύω ότι η τοποθέτησή μου στην προηγούμενη γενική συνέλευση έδωσε όλο το εύρος και το στίγμα μιας διαδρομής, την οποία είχα από το 1978 μέχρι και σήμερα, στα δημοτικά δρώμενα. Απόψε δεν θα κάνω αναφορά στα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχω. Υπάρχουν βέβαια εδώ άνθρωποι, τους οποίους ενδεχόμενα να μην τους ξέρω, γιατί βρίσκονται σε ένα χώρο κομματικό ή να ήρθαν πρόσφατα. Έχω την αίσθηση όμως ότι, αν δεν με γνωρίζουν, έχουν πληροφορηθεί για όλη αυτή τη διαδρομή. 

Πέντε κουβέντες θέλω να πω μόνο σε σχέση με αυτό που έχει διαδραματιστεί από το 2010 μέχρι και σήμερα. Επειδή δεν μου αρέσει να κρύβομαι, πιστεύω ότι υπάρχει ένα ψυχικό ρήγμα. Βάζω πρώτα – πρώτα τη σχέση με τον άνθρωπο και μετά βάζω την οποιαδήποτε πολιτική ή κομματική σκοπιμότητα. Βάζω την προσωπική, ψυχική, συναισθηματική σχέση και μετά βάζω όλα τα άλλα, γιατί πείστηκα από μια διαδρομή ετών ότι την πολιτική τη διακρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και κυνισμός και διαγκωνισμός. Ό,τι και αν ψηφίσουμε  πρέπει να το ζυγίσουμε καλά, βάζοντας στόχο τους πρώτα τη διατήρηση της ψυχικής ενότητας, η οποία θα μετεξελιχθεί σε πολιτική ενότητα χωρίς υπεκφυγές, χωρίς υπονοούμενα, χωρίς υπονομεύσεις. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί -κάνω μια πρόβλεψη- θα υπάρξει ρήγμα που θα είναι καθοριστικό και να φτάσουμε να πούμε ότι κάναμε ένα ακόμα λάθος».
Θοδωρής Σπηλιόπουλος: «Το θέμα είναι τι Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλουμε; Και εγώ πρέπει να σας μιλήσω προσωπικά, άσχετα από το Χαϊδάρι. Εμένα η Τ.Α. και οι δημοτικοί άρχοντες γενικότερα –αυτοί που υπηρετούν από θέσεις της Αριστεράς στις σημερινές συνθήκες- νομίζω ότι πρέπει να δούνε λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Η κοινωνία είναι στα κάγκελα. Εμείς δεν έχουμε τέτοια εικόνα, ότι οι δημοτικοί μας εκπρόσωποι σε όλη την Ελλάδα, της Αριστεράς και της Οικολογίας, έχουν ίδιο βηματισμό που να αντιστοιχεί στις ανάγκες του κόσμου. 
Αυτό είναι ένα γενικότερο ζήτημα και αυτό το λέω γιατί δεν θέλω να αδικήσω τον Κώστα Ασπρογέρακα. Θέλω να είμαι σαφής. Νομίζω ότι η Αριστερά μπροστά στις δημοτικές εκλογές σε όλους τους χώρους, σε όλες τις γειτονιές, έχει βασικά καθήκοντα. Πρώτον να συντονίσει τη δράση της με τον αντίστοιχο τρόπο που το κεφάλαιο, το μνημόνιο, η τρόικα, οι τρεις συνεταίροι συντονίζουν τη δική τους πολιτική δράση. Αυτό είναι πρώτιστο καθήκον. Θα σας πω ότι το να βρεις πόσες παιδικές χαρές στο Χαϊδάρι είναι λειτουργικές ή όχι, είναι εύκολο».
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις πολλών στελεχών. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του παλιού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κουμαριανού, που δεν έκρυψε την προτίμησή του στον Κώστα Ασπρογέρακα: “Τώρα που η θάλασσα έγινε γιαούρτι, όλοι θέλουν να γίνουν καπεταναίοι…” 
Όπως αναφέραμε στον τίτλο, η Συνέλευση ήταν γεμάτη ένταση, πάθος, ακόμη και κάποιες αντεγκλήσεις. Καμιά φορά δεν φέρνει γκρίνια μόνο η φτώχεια, αλλά και ο πλούτος!
Την Τετάρτη η εκλογή
Η μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη του επικεφαλής θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη (13 Ιουνίου) από τις 5μμ έως τις 10 μμ, στο φουαγιέ της αίθουσας δημαρχείου Χαϊδαρίου. Σε περίπτωση που ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης δεν συγκεντρώσει το 50% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, θα διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία ανάμεσα στους δυο πρώτους, σε νεότερη ημερομηνία που θα ορίσουν. Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα αποτελέσματα και για τα νέα μέλη της γραμματείας της δημοτικής ομάδας θα έχουμε τις επόμενες ώρες.

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος