Περί ΕΥΔΑΠ, "τσιμπημένων" λογαριασμών και… αποχετεύσεις

Περί ΕΥΔΑΠ, "τσιμπημένων" λογαριασμών και… αποχετεύσεις

Το νερό, νεράκι ή ο “θετικός εξαερισμός” … του εισοδήματός μας 
Το φαινόμενο των αυξημένων λογαριασμών ύδρευσης βάζει αρκετούς συμπολίτες σε βαθιά απορία ως προς την αιτία που τους προκάλεσε. Όχι σπάνια, αυτή πρέπει να αναζητηθεί στις διακοπές νερού (!), οι οποίες σε κάποιες γειτονιές του Χαϊδαρίου είναι αρκετά συχνές. Σε αυτές τις περιπτώσεις εκδηλώνεται το φαινόμενο με το περίεργο όνομα “θετικός εξαερισμός”… Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Γράφει ο Κίμων Φουντούλης

Όπως αναφέρεται στην πίσω πλευρά των λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, «η εσωτερική εγκατάσταση του ακινήτου πρέπει να είναι εφοδιασμένη με γενικό διακόπτη και βαλβίδα αντεπιστροφής. Συμβουλευτείτε τον υδραυλικό σας».
Σε τι αποσκοπεί η τοποθέτηση βαλβίδας αντεπιστροφής; Στην αποφυγή απώλειας του νερού από τις σωληνώσεις, π.χ. μιας πολυκατοικίας, λόγω «στραγγίσματος» των κεντρικών αγωγών σε περίπτωση π.χ. βλάβης, διακοπής τροφοδοσίας και αδειάσματος (λόγω βαρύτητας) του νερού από τις σωληνώσεις.
Όταν όμως επιστρέφει / ξαναρχίζει η κυκλοφορία του νερού υπό πίεση και φτάνει στις βρύσες των καταναλωτών, τότε συχνά έρχεται με διακοπτόμενα ξεσπάσματα: παφ-παφ, αέρας και νερό μαζί! Μπορεί ο υπό πίεση αέρας να μετρηθεί ως (υπερβολική) κατανάλωση στο μετρητή του νερού; Οι αρμόδιοι της ΕΥΔΑΠ ισχυρίζονται πως όχι. Ότι δηλαδή οι μετρητές δεν ξεγελιούνται από τον αέρα. Υπάρχει μάλιστα και ειδική συσκευή ελέγχου μετρητών προς επίδειξη και πειθώ!

Είναι όμως έτσι; Ο γράφων προ δεκαετίας βρέθηκε μπροστά σε υψηλότατο λογαριασμό –περίπου 10πλάσια του μέσου όρου κατανάλωσης. Την πρότερη περίοδο είχαν σημειωθεί αρκετές διακοπές και επανασυνδέσεις με φαινόμενα παφ-παφ, αέρας και νερό υπό πίεση. “Θετικός εξαερισμός” είναι το τεχνικό όνομα του φαινομένου τούτου.

Μετά από ένα ευγενικό παζάρι μεσανατολικού τύπου με τον τότε αρμόδιο της ΕΥΔΑΠ Πειραιώς, το ποσό περιορίστηκε στο μισό. Φίλος δικηγόρος που αντιμετώπισε ανάλογο πρόβλημα λίγο αργότερα, αξιοποίησε την τεχνική πληροφόρηση από τον γράφοντα και μετά την αποστολή εξώδικου πλήρωσε σύμφωνα με τους προηγούμενους λογαριασμούς, επικαλούμενος τον “θετικό εξαερισμό” και τις ημερομηνίες των διακοπών νερού. Το κέρασμα όμως το χρωστάει μέχρι σήμερα…
Συμπέρασμα λίαν ενδιαφέρον για το Άνω Δάσος (και όχι μόνο), όπου παρά τις προσπάθειες, οι διακοπές λόγω θραύσεων αγωγών δεν είναι σπάνιες: Όταν αποκαθίσταται η κυκλοφορία του νερού ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΑΠΟΤΟΜΑ την βρύση. Εάν αντιληφθείτε παφ-παφ περιμένετε. Συγκρατείστε όμως και τις ημερομηνίες, ώστε εάν ο λογαριασμός εκτιναχτεί, δίχως διαρροή (!) να τρέξετε και λίγο νομικά!
Ανυπόφορες οσμές από τα φρεάτια 


Πολύς λόγος (και τακτικός!) γίνεται για προβλήματα δυσάρεστων οσμών από το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων σε δρόμους της πόλης μας. Στις γειτονιές των οδών Κυπρίων Αγωνιστών, Αρεοπόλεως, Πλάτωνος, Κορυτσάς, Χίου, Στρατάρχη Καραϊσκάκη η ζωή είναι ανυπόφορη από τη βρόμα που αναδύεται από τα φρεάτια. 
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα, ενίοτε και κινητοποιούνται. Όταν όμως  η συζήτηση φτάνει στο δια ταύτα, δηλαδή την αναγκαία τεχνική παρέμβαση (ανεύρεση αιτίας, πιθανής παρανομίας ή κακοτεχνίας ή φθοράς κ.ά.) τότε προκύπτει η έλλειψη πόρων! Τόσο ο Δήμος όσο και η ΕΥΔΑΠ ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει χρήμα για τις απαραίτητες επισκευές (η επικρατέστερη άποψη είναι πως η δυσοσμία οφείλεται στη γήρανση του δικτύου, άρα απαιτείται έργο). 
Γιατί όμως να υπάρχει έλλειψη πόρων, αφού, όπως όμως μας πληροφορεί η πρόσθια όψη των λογαριασμών ΕΥΔΑΠ, το 75% αφορά “ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ”; Τέρμα οι δικαιολογίες, λοιπόν. Έργο τώρα! 
Όμως, έως ότου να κινητοποιηθούν οι “αρμόδιοι”, η ρίψη ασβέστη στο φρεάτιο είναι μια κάποια λύση.
ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ
Παραγωγή και Στήριξη
στο Χαϊδάρι

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος