34 °C Athens, GR
2 Ιουλίου 2020

Σχετικά με το μεγάλο δάνειο του Δήμου Χαϊδαρίου για την καθαριότητα

Διαύγεια και καθαριότητα, δάνεια
και ανταποδοτικότητα
Γράφει ο ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

Με πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου εγκρίθηκε πρόταση της Δημοτικής Αρχής για σύναψη δανείου (1.370.200 ευρώ) με σκοπό την ανανέωση και βελτίωση εξοπλισμού καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

Οι ανάγκες και τα προβλήματα, μεγάλα και γνωστά, οδηγούν σε θετική υποδοχή της είδησης ως προς τον εξοπλισμό. Σε ό,τι αφορά όμως το δάνειο ο προβληματισμός είναι αναπόφευκτος.

Η διοίκηση Σελέκου υπερηφανεύεται για τα ταμειακά διαθέσιμα (3,5 εκατ. ευρώ). Από τη μεριά τους πάντως, οι δημότες πληρώνουν ακριβά δημοτικά τέλη για ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού. Αυτές είναι οι πρωταρχικές υποχρεώσεις του Δήμου και όταν καλύπτονται και εκπληρώνονται, τότε αυτός μπορεί να προβεί σε μειώσεις τελών ή/και σε χρηματοδότηση άλλων αναγκών π.χ. πολιτισμού, ψυχαγωγίας κ.ά.

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν φίλους. Είναι καιρός, λοιπόν, να παρουσιασθούν σε βάθος, π.χ. δεκαετίας, τα εισπραχθέντα ποσά από δημοτικά τέλη και η κατανομή τους σε καθαριότητα και φωτισμό (κόστη) καθώς και τυχόν πλεονάσματα ή ελλείμματα, ώστε να καταλάβουμε αν τα χρήματα που πληρώνουμε αρκούν για την παροχή των υπηρεσιών και την τακτική ανανέωση του εξοπλισμού ή χρειαζόμαστε έκτακτες χρηματοδοτήσεις όπως πχ το δάνειο. Και εδώ να θυμίσουμε ότι ο δανεισμός του Δήμου είναι βαρύς, παρότι εξυπηρετείται, αλλά και ότι οι Δήμοι απειλούνται από χρεωκοπία, εντός του καπιταλιστικού συστήματος, όπως συχνά μάς θυμίζει και η δημοτική αρχή. Η παράθεση των στοιχείων αυτών (σε πίνακα αν είναι δυνατόν) θα είναι μια αρχή για δημοκρατικό προγραμματισμό και απολογισμό, τουλάχιστον για όσους τον επιδιώκουν.

Ανεξάρτητα από την κριτική στο μείζον θέμα της λειτουργίας και απόδοσης του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας, είναι ολοφάνερη η τακτική, συνειδητή ή/και ασυνείδητη, υπονόμευση της προσπάθειας της υπηρεσίας από μέρους πολλών, ναι πολλών, από εμάς των δημοτών. Μπάζα στους κάδους (ουκ ολίγες ζημιές έχουν προκύψει στα απορριμματοφόρα εξαιτίας τους), σακούλες έξω από τους κάδους, αποφάγια στην ανακύκλωση, σνομπάρισμα στο σκούπισμα και συλλογή των σκουπιδιών στο πεζοδρόμιο μπροστά στο σπίτι μας ή/και στο κατάστημα μας κ.ά.

Έχουμε πολλά ελλείμματα στη διαχείριση αποβλήτων, όμως αυτά δεν αποτελούν δικαιολογίες για αδιαφορία ή/και κακοήθεια. Εδώ το έλλειμμα αστυνόμευσης και τιμωρίας είναι κυρίαρχο σε μια «χώρα ανοχής» και το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται την πόλη διαγκωνίζεται για το αποτελεσματικότερο χάιδεμα του περιούσιου λαού.

Με αυτό τον τρόπο το κάρο δύσκολα θα ξεκολλήσει από τη λάσπη. Όσο βάρος κι αν γλιτώσει…

Σχετικά άρθρα

Συνθήματα μίσους

Τα συνθήματα μίσους μπροστά στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου δεν είναι δείγματα ελευθερίας έκφρασης. Είναι κήρυγμα μίσους και παρότρυνση σε αυτοδικία. Το υπέρ της προδοτικής Χούντας και κατά της Αναρχίας ανάλογο στόλισμα στο […]

ΠΟΛΙΤΕΣ (πώς και ποιοι;) ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Η προ μηνών πρωτοβουλία του κ. Κ. Ασπρογέρακα, επικεφαλής της Δημ. Κίνησης “Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι”, να προτείνει προς τους άλλους επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κείμενο καταγγελίας για […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.