Λέλα Καραγιάννη, Ιστορική μνήμη θεμέλιο ειρήνης, δημοκρατίας, προόδου

Λέλα Καραγιάννη, Ιστορική μνήμη θεμέλιο ειρήνης, δημοκρατίας, προόδου

Η πρόσφατη εκδήλωση μνήμης που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Χαϊδαρίου για την ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη, ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην απόδοση τιμής προς μια διακεκριμένη μορφή της Εθνικής Αντίστασης, κατά των κατοχικών στρατευμάτων Γερμανίας, Ιταλίας και Βουλγαρίας, που έπεσε στο Χαϊδάρι, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944. Πληκτρολογώντας το όνομά της στο διαδίκτυο βρίσκετε πολλές πληροφορίες για την δράση της Λέλας Καραγιάννη και του δικτύου της, καθώς και την τηλεοπτική μαρτυρία του γιου της. Αξίζει τον χρόνο σας!
 
Γράφει ο ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ
Στην εκδήλωση στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, παρά τα αναπόφευκτα (;) πλατιάσματα, η μνήμη διασώθηκε, δεν έφτασε όμως στην νεότερη γενιά. Οι μικρότερες ηλικιακά παρουσίες στην αίθουσα πρέπει να ήταν της γενιάς των τριαντάρηδων (… προς σαραντάρηδες!) κι αυτές λιγοστές. Οι περισσότεροι είχαμε επαφή με τα πενήντα και άνω. Κι εδώ αποτύχαμε όλοι. Οι οργανωτές, διότι δεν έφτασε ή δεν έπεισε το μήνυμά τους την εκπαιδευτική κοινότητα (δασκάλους και κυρίως μαθητές), αλλά και εμείς που δεν προσπαθήσαμε ή δεν καταφέραμε να φέρουμε κι έναν νεότερο να ακούσει Ιστορία. Για μια μάνα πολύτεκνη, που δεν αντιμετώπισε απρόσμενη φωτιά, όπως η Μάνα της Αρτέμιδας στην πυρκαγιά τής Ηλείας, μαζί με τα βλαστάρια της, αλλά μπήκε ενσυνείδητα στο παιγνίδι με την φωτιά ,με προδιαγεγραμμένο –στατιστικά- τέλος. Που δεν της επέτρεψε να δοκιμάσει να φυλάξει τα παιδιά της στην αγκαλιά της, παρά να τα δει έκθετα στα βασανιστήρια και τον τρόμο. Για να “σπάσει” εκείνη…
Η εξιστόρηση στην εκδήλωση συνοδεύτηκε από την αξιέπαινη προσπάθεια της χορωδίας και των μουσικών του “ΑΜΦΙΩΝΑ”.
Γιατί και πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε καλύτερα την ιστορική παρακαταθήκη για όσους θυσιάστηκαν στον τόπο μας;
Αν μπολιάσουμε την μνήμη και την συνείδηση της κοινωνίας, θα ελαχιστοποιήσουμε την επανάληψη ανάλογων καταστάσεων. Και επειδή εύκολα ξεχνάμε, χρειάζεται επανάληψη του “εμβολίου”. Πρέπει ν’ αποφύγουμε το γλαφυρό μα πικρό παράδειγμα, που ο Αλέκος Σακελλάριος περιέγραψε στο “Ένας ήρωας με παντούφλες”. Εκεί που ο ηθο-ποιός Βασίλης Λογοθετίδης, ως στρατηγός Δεκαβάλας αφήνεται πάνω στο άλογο να στεφανωθεί από την Δόξα και να τον οδηγήσει η Νίκη. Για να νικήσει η τότε (φιλόπατρις!) μηχανή απορρόφησης αμιγώς εθνικών πόρων (προ ΕΣΠΑ)…
Θα τα καταφέρουμε συγκεντρώνοντας, αξιοποιώντας και τεκμηριώνοντας ιστορικό υλικό, κάτι που σε σημαντικό βαθμό έχει γίνει. Επίσης, παραθέτοντας ηλεκτρονική σύνδεση της ιστοσελίδας του Δήμου με υφιστάμενες πηγές (δίχως κόστος, χωρίς απορρόφηση, άνευ μίζας…)
Αναδεικνύοντας το υφιστάμενο στο Δήμο μας υλικό για την Εθνική Αντίσταση, στους ζωντανούς χώρους του Δημαρχείου και άλλων δημοτικών κτιρίων, ώστε να το βλέπουν οι κατά το δυνατόν περισσότεροι επισκέπτες. Υλικό που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αλλά απαξιώνεται σε αποθήκη! Η πρόσφατη έκθεση (στα πλαίσια του προγράμματος HOPE) σχετικού υλικού του συμπολίτη μας Γιάννη Ιγγλέση, στον προθάλαμο του Δημοτικού Συμβουλίου, απέδειξε το αυτονόητο: βρισκόμαστε δίπλα στο Στρατόπεδο – Τόπο Μαρτυρίου. Η άμεση επαφή με ενθυμήματα και ιστορικό υλικό και ταυτόχρονα η οπτική επαφή με το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, επιτυγχάνουν λειτουργία ανάλογη με της θέας του Μουσείου Ακρόπολης προς τον Ιερό Βράχο.
Πού αλλού πρέπει να υπάρχει υλικό; Αναμφίβολα στον Διομήδειο Κήπο, χώρο θυσίας στην Κατοχή, όπου εκτελέστηκε η Λέλα Καραγιάννη και πολλοί ακόμη μαζί της. Φυσικά και στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, παράλληλα με την λειτουργία του ως στρατόπεδο. Για τους στρατευμένους και τους επισκέπτες. Κι όταν βρεθούν πόροι για Μουσείο, ακόμη καλύτερα, αφού θα υπάρχουν χώροι με δυνατότητα προβολών κ.λ.π.
Η μνήμη όμως πρέπει να τονωθεί χτες, σήμερα το αργότερο. Ο χρόνος είναι πολύτιμος.
Όλα τα προηγούμενα, σε συνδυασμό με λοιπά χαρακτηριστικά του τόπου μας (ιστορικά, περιβαλλοντικά κ.ά.) μπορούν να συντεθούν και να λειτουργήσουν ως πυροδότες σταθερής οικονομικής / πολιτιστικής / ιστορικής / περιβαλλοντικής διεργασίας για την πόλη, την αγορά της, τους ανθρώπους της. Η ένταξη της ιστορίας στην οικονομική ζωή, με στόχο την ανάδειξή της και όχι την ληστρική εκμετάλλευσή της, είναι υπόθεση καίριας σημασίας και μπορεί να συμβάλλει στην ειρήνη, την γνωριμία των λαών, την βελτίωση των συνθηκών για το σύνολο των Χαϊδαριωτών.
* Παραγωγή και Στήριξη στο Χαϊδάρι

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος