kimonfou@otenet.gr

Υπουργείο Πολιτισμού: “Ναι” στην ανασκαφή της αρχαίας Ιεράς Οδού, αλλά…

Το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε τσέπη… ασθενής! Όπως προκύπτει από έγγραφα του Υπ. Πολιτισμού, Εφορεία Δυτικής Αττικής και Νήσων, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνηγορούν στην ανασκαφή ανάδειξη και προβολή της Αρχαίας Ιεράς Οδού. Με ένα μόνο μικρό κώλυμα! «Δη δει χρημάτων ω άνδρες Αθηναίοι». Αξίζει όμως να το παλέψουμε, γιατί η ανάδειξη της Ιεράς Οδού, του αρχαιότερου δρόμου του κόσμου, σε σημαντικό τουριστικό προορισμό θα ήταν καταλύτης ανάπτυξης για το Χαϊδάρι.

Αυτά προέκυψαν μετά από την κατάθεση πρότασης του Κίμωνα Φουντούλη προς τον προηγούμενο Υπ. Πολιτισμού κ. Ξυδάκη, για την ανάδειξη της Αρχαίας Ιεράς Οδού. Είχε προηγηθεί ανάλογη πρωτοβουλία των Κ. Ασπρογέρακα και Κ. Φουντούλη προς την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται πως τότε είχε διατυπωθεί πρόθεση πλήρους κατάχωσης της ανασκαφής στην Αφαία. Αυτό «πάγωσε» επί υπουργίας Παναγιωτόπουλου. Σύμφωνα με τον Κίμωνα Φουντούλη, “Σήμερα και μετά από την θετική υπηρεσιακή γνώμη, τα ζητούμενα είναι τρία:
1. Άμεση προστασία της έως τώρα ανασκαφής του αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Ιεράς Οδού. Μπορούν να αξιοποιηθούν κονδύλια ΕΣΠΑ; Υπάρχουν εθνικά κονδύλια; υπάρχει πρόθεση να αναζητηθούν χορηγίες; Τα ερωτήματα απαιτούν απάντηση πριν διαλυθούν τα ευρήματα. Πόσο μάλλον που διαβρώνεται και το περιφραγμένο τμήμα του Ιερού Αφροδίτης.
2. Προγραμματισμός ανασκαφής του υπόλοιπου τμήματος μήκους πέντε περίπου χλμ. εντός των δημόσιων δασικών εκτάσεων (Άλσος Δαφνίου – Αφαίας, Μονή Δαφνίου και Διομήδειος Κήπος).
3. Ανάδειξη του λαξευμένου στο βράχο κλάδου της Αρχαίας Ιεράς Οδού επί του λόφου, άνω από την Αφαία.” Όμως για την ανασκαφή απαιτούνται κονδύλια και χέρια. Ίσως είναι ευκαιρία για σύμπραξη όλων των εν Αθήναις Αρχαιολογικών Σχολών, όπως έχει προτείνει ο Κίμωνας Φουντούλης, αλλά και άλλων φορέων, π.χ. Πανεπιστημίων Ελλάδας και εξωτερικού, Αρχαιολογικών και Ταξιδιωτικών Οργανισμών και εντύπων, ώστε από κοινού να προχωρήσει η ανασκαφή, υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Θα συνδράμει η δημοτική αρχή και σύσσωμη η πολιτική εκπροσώπηση της πόλης τούς παραπάνω στόχους; Ας λάβουν όλοι υπόψη το διαφαινόμενο αναπτυξιακό δυναμικό για το Χαϊδάρι, που περιέχεται στην προσπάθεια ανάδειξης της Αρχαίας Ιεράς Οδού. Όλοι μαζί ας προσπαθήσουμε να… κινήσουμε βουνά!

Από την άλλη: Να σκεφτούμε καλά αν ταιριάζει η αρχαιολογική και τουριστική προβολή με έργα που έχουν δρομολογηθεί ή και προτείνονται όπως η αποχέτευση της Αφαίας μέσω Δαφνίου, επιφανειακή όδευση μετρό στο Ποικίλο κ.ά. Προφανώς και δεν ταιριάζει!

Αν δεν προβλέψουμε, δεν επιλέξουμε και δεν δράσουμε εγκαίρως, κινδυνεύουμε να χάσουμε για πάντα τη δυνατότητα να καταστεί το Χαϊδάρι πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική αγορά και την απασχόληση στην περιοχή μας.

Related articles

Αρχαία Ιερά Οδός: Αναζητείται χρήμα και… ψύχραιμος διάλογος

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου πορεία διαμαρτυρίας για την κατάχωση της Ιεράς Οδού στον Σκαραμαγκά, μετά από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του αναπληρωτή υπ. Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα. Στιγμιότυπο από την πορεία διαμαρτυρίας τής Κυριακής για την κατάχωση της Ιεράς Οδού Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία του ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, της Διαρκούς Κίνησης Χαϊδαρίου και […]

Όλα ελεύθερα για τους κολλητούς …και το ΛΑΟ!

Με μία ακόμη τροπολογία της ντροπής, η δίχως αιδώ κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να υπονομεύσει το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον, δηλαδή την ανάπτυξη της χώρας. Προετοιμάζεται μία ακόμη αντισυνταγματική εκτροπή με «τακτοποίηση» αυθαίρετων σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους. Έχουν προηγηθεί ανάλογες άλογες ρυθμίσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πάντα με τη διακριτική στήριξη των «λαϊκών δυνάμεων» (ΚΚΕ […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.