Στη Βουλή ήρθε το θέμα ίδρυσης Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο Χαϊδάρι

Στη Βουλή ήρθε το θέμα ίδρυσης Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο Χαϊδάρι

Δεκαοχτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν στη Βουλή (2 Μαΐου) το θέμα της δημιουργίας Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο Μπλοκ 15, του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου. Με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Παιδείας και Εθνικής Άμυνας, αναφέρουν ότι έχουν περάσει επτά δεκαετίες από την ναζιστική Κατοχή και το Μπλοκ 15, παρά τον επίσημο χαρακτηρισμό του ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο δεν συντηρείται και “ρημάζει”. Επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου δεν έχει δημιουργηθεί επισκέψιμος χώρος Μνήμης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης είναι το εξής:

Εξήντα εννέα χρόνια έχουν περάσει από την Πρωτομαγιά του 1944, όταν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου μεταφέρθηκαν 200 αγωνιστές, Έλληνες πατριώτες στην Καισαριανή, όπου και εκτελέστηκαν από τους ναζί.

Σήμερα ο ιστορικός χώρος μνήμης του στρατοπέδου του Χαϊδαρίου, το ΜΠΛΟΚ 15, όπου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν Έλληνες πατριώτες, παραμένει αναξιοποίητος ιστορικά και αφήνεται να «ρημάζει».
Εδώ και χρόνια υπάρχουν αιτήματα φορέων του Χαϊδαρίου και όχι μόνον, για ανάδειξη του ΜΠΛΟΚ 15 σε Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Παρά τον από το 1987 (ΦΕΚ 329/Β/24.6.1987) χαρακτηρισμό του σαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, το ΜΠΛΟΚ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου δεν συντηρείται και καταρρέει.
Δεδομένου ότι:
  • Η ιστορική μνήμη διδάσκει τους λαούς και αποτελεί τη δύναμή τους ενάντια στο ναζισμό, που έχει χαρακτηρισθεί ως έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, αλλά δυστυχώς σήμερα εμφανίζεται από μερικούς ως απάντηση στα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα,
  • Η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη, όπου ιστορικοί τόποι μνήμης δεν μετατράπηκαν σε Μνημεία επισκέψιμα από όλους,
  • Υπήρξε θετική ανταπόκριση κατά το παρελθόν στο αίτημα μετατροπής του ΜΠΛΟΚ 15 σε Μνημείο Εθνικής Αντίστασης από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων (ΑΠ 4332/16/9/2010) του ΥΠΠΟ.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
  1. Τι άμεσα μέτρα πρόκειται να ληφθούν και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των Υπουργείων, ώστε το ΜΠΛΟΚ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου να συντηρηθεί και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης;
  2. Τι μέτρα προτίθενται να αναλάβουν και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ώστε να ανακηρυχθεί ο χώρος ως ΜΝΗΜΕΙΟ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, προσβάσιμο από όλους;
Οι ερωτώντες και ερωτώσες βουλευτές
Χαρά Καφαντάρη
Μανώλης Γλέζος
Θοδωρής Δρίτσας
Απόστολος Αλεξόπουλος
Νάντια Βαλαβάνη
Τζένη Βαμβακά
Όλγα Γεροβασίλη
Αγνή Καλογερή
Μαρία Κανελλοπούλου
Αναστάσιος Κουράκης
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Κώστας Μπάρκας
Σοφία Σακοράφα
Γιάννης Σταθάς
Αφροδίτη Σταμπουλή
Δημήτρης Στρατούλης
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Δημήτρης Τσουκαλάς
Σχετικά με τη μετατροπή του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Μνήμης της Κατοχής μπορείτε να δαβάσετε και εδώ:

– “Το ΜΠΛΟΚ 15 να γίνει Μνημείο Εθνικής Αντίστασης”. Σημαντική εκδήλωση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ

– Το στρατόπεδο – μουσείο του Άουσβιτς και μια πρόταση ανάδειξης του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος