Ο Δήμος αποχωρεί και από το Κολυμβητήριο. Με οριακή πλειοψηφία παραχωρεί τη χρήση του στην ΑΕ Χαϊδαρίου

Να δώσει το Δημοτικό Κολυμβητήριο σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση αποφάσισε η δημοτική αρχή, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε στο Πνευματικό Κέντρο. Η απόφαση λήφθηκε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22 Οκτωβρίου, κατά την οποία πρόταση σύμπραξης συνεργασίας με τον Δήμο για τη διαχείριση του Κολυμβητηρίου παρουσίασε η αθλητική ομάδα ΑΕ Χαϊδαρίου, που δημιούργησε σχετική Κοιν.Σ.Επ.

Η ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο έκρυβε σασπένς, καθώς απουσίασαν 7 δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, εκ των οποίων μόνο ο Γιάννης Θεοτοκάς είχε εκφράσει θετική άποψη για την παραχώρηση του Κολυμβητηρίου. Το αποτέλεσμα ήταν οριακό: 13 υπέρ έναντι 11 κατά, καθώς η αντιπολίτευση κράτησε συνολικά αρνητική θέση.

Χαρακτηριστικό της αβουλίας της δημοτικής αρχής όσον αφορά την εξυγίανση της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου, με την δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας του, είναι η μη κατάθεση πρότασης για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο περιλάμβανε ειδικό κωδικό για Ανοιχτά Κολυμβητήρια. Ήταν η ιδανική λύση ώστε να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου, που αποτελεί το βασικό έξοδο.

Η πρόταση της ΑΕ Χαϊδαρίου 

Η ΑΕΧ δηλώνει ότι σκοπός της πρότασής της είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του Κολυμβητηρίου, η δυνατότητα χρήσης και άθλησης στο υψηλότερο επίπεδο ποιότητας με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος, η διαφύλαξη της εργασίας για τους εργαζόμενους (προσωπικό Δήμου και ΑΕΧ), η αποφυγή απαξίωσης του χώρου και  η διαφύλαξη του κοινωνικού του χαρακτήρα.
Η ομάδα πιστεύει ότι το Κολυμβητήριο μπορεί να γίνει αυτοχρηματοδοτούμενο, με ένα μοντέλο οικονομικής λειτουργίας που θα μοιράζει υποχρεώσεις μεταξύ Κοιν.Σ.Επ. και Δήμου. Συγκεκριμένα, προτείνεται να μείνει στον Δήμο η μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού, το κόστος για το ρεύμα και την υδροδότηση και οι παλαιές υποχρεώσεις προς την ΔΕΠΑ. Από τη μεριά της η ομάδα θα κρατήσει το βάρος των τρεχουσών υποχρεώσεων προς τη ΔΕΠΑ, το κόστος μισθοδοσίας του έκτακτου προσωπικού, τη συντήρηση και απολύμανση της πισίνας, το κόστος έργων αναβάθμισης του μηχανοστασίου και των κολυμβητικών δεξαμενών.
Στην πρόταση υπολογίζεται ότι το ενεργειακό κόστος, που αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα βιωσιμότητας του Κολυμβητηρίου θα είναι περίπου 340.000 € ετησίως. Ατό μπορεί να μειωθεί στις 250.000 € με τη χρήση προστατευτικού καλύμματος και αναβάθμιση του μηχανοστασίου, κόστους περίπου 70.000 €. Ακόμη, θεωρείται ότι με την προμήθεια αντλιών θερμότητας και ηλιακών συλλεκτών το κόστος θέρμανσης θα πέσει κάτω από τις 100.000 €.
Η ΑΕΧ υπολογίζει ότι ένα πλάνο πενταετίας θα δώσει χρήση λειτουργίας με ισορροπημένα έσοδα  – έξοδα.

“Να μείνει το Κολυμβητήριο στην ευθύνη του Δήμου”

Πρόταση λειτουργίας του Κολυμβητηρίου κατέθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος των Πολιτών σε Δράση, Κίμωνας Φουντούλης, με άξονα τη λειτουργία του από τον Δήμο, με την ευθύνη Εντεταλμένου Συμβούλου. Η πρόταση είναι η εξής:

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Στόχος: Προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στους δημότες και Εξυπηρέτηση Ερασιτεχνικού Αθλητισμού
   Μέσα:
α) Διοίκηση: – Εντεταλμένος Σύμβουλος
ή απευθείας υπαγωγή
Παρακολούθηση από Δήμαρχο
– Πλήρης αξιοποίηση προσωπικού
β)Οικονομική διαχείριση:
Συνδρομές από όλους (πλην ειδικών κατηγοριών) στο ταμείο του Δήμου Χαϊδαρίου – «Στεγανός λογαριασμός Κολυμβητηρίου»! Τακτικός έλεγχος τήρησης βιβλίων και συμμόρφωσης χρηστών
γ)Περιορισμός κόστους λειτουργίας / αναβάθμιση υποδομών:
  • Μελέτη υπαρχόντων στοιχείων (συλλογή – πινακοποίηση – διαγράμματα κ.ά. για καταναλώσεις (ποσοτικές και σε ευρώ) νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου κ.ά. σε βάθος 10ετίας)
  • Συμπληρωματικές παρατηρήσεις π.χ. 2-3 υδρόμετρα στο εσωτερικό δίκτυο για προσδιορισμό απωλειών σε πισίνα – ντους…
  • Εξαγωγή συμπερασμάτων βάσει και τεχνικής επιτόπιας διερεύνησης με στόχο τον μέγιστο δυνατό έλεγχο – περιορισμό απωλειών νερού (π.χ. βελτίωση μόνωσης δαπέδου, σύγχρονοι διακόπτες στα ντους, ρυθμίσεις ποσότητας κ.ά.).
  • Περιορισμός απωλειών θερμότητας (κάλυψη πισίνας – προμήθεια σχετικού εξοπλισμού) *(1)
  • Προθέρμανση ή/και πλήρη θέρμανση νερού μέσω ηλιακών συστημάτων για δραστικό περιορισμό κατανάλωσης. *(2) Αξιοποίηση των υφιστάμενων επιφανειών στέγασης (αναλόγως στατικής επάρκειας) ή/και ανάπτυξη ηλιακών συστημάτων σε νέα «σκέπαστρα».
  • Άλλα τεχνικά μέτρα που θα κριθούν απαραίτητα.
δ) Προβολή δυνατοτήτων Κολυμβητηρίου, ανάδειξη θετικών κολύμβησης, ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ – Συνδρομητών (χορηγών!!!)!
Όσο περισσότεροι μετέχουν / κολυμπούν στο Κολυμβητήριο συμβάλλοντας (εν μέρει) στο κόστος της υπηρεσίας ΤΟΣΟ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ ΚΟΣΤΟΣ!
Σήμερα, ανέρχεται ≈700-750 ευρώ ανά άτομο ανά έτος (≈1.000 κολυμβητές). Ο χρήστης μετέχει περίπου στο μισό (όταν εισπράττεται από το Δήμο η συνδρομή του…).
Εάν διπλασιαστεί (μεσοπρόθεσμος στόχος) η συμμετοχή κοινού, στα 2.000 άτομα, η «αυτοχρηματοδότηση» μπορεί να αγγίξει τα 660.000 ευρώ / έτος (2.000 άτομα Χ 30 €/μήνα Χ 11 μήνες = 660.000 €).
«Χωράνε» τόσα άτομα στο κολυμβητήριο; ΝΑΙ
(10 διαδρομές Χ 10 άτομα / διαδρομή Χ 10 ώρες λειτουργίας = 1.000 άτομα / ημέρα [συντηρητική εκτίμηση] εφόσον κολυμπούν 3 φορές την εβδομάδα, τότε 2.000 εξυπηρετούμενοι).
Με άμεσο στόχο εισπράξεις κοντά στις 300.000 ετησίως και μεσοπρόθεσμα στις 500.000 έως και 660.000 (όπως προαναφέρθηκε) το κόστος λειτουργίας που επιφορτίζεται ο Δ. Χαϊδαρίου μπορεί να ελαχιστοποιηθεί (εφέτος, 2012-2013, με την αύξηση του καυσίμου –ΔΙΧΩΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ- θα κυμανθεί στις 800.000 ευρώ).

Εάν υπάρξουν ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ, το κόστος θα μειωθεί δραματικά, δημιουργώντας συνθήκες απόσβεσης της όποιας επένδυσης εξοικονόμησης αλλά και μείωσης των συνδρομών, τον προορισμό δηλαδή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΤΗΝ ΠΡΟΣΙΤΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.
Σημείωση: *(1) και *(2) Κοινές διαπιστώσεις και προτάσεις τόσο στο γνωστό κείμενο της «Πρωτοβουλίας Γονέων και Αθλουμένων Μελών του ΔΑΟΧ» (13/04/2011) όσο και στην πρόταση της Αθλητικής Ένωσης Χαϊδαρίου (Οκτ. 2012).
ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
Χαϊδαρίου
Πολίτες σε Δράση
Κ.Φ.