"Καταρρέει" το Κολυμβητήριο. Πάει για λουκέτο ή θέλει να το δώσει σε ιδιώτη η δημοτική αρχή;

"Καταρρέει" το Κολυμβητήριο. Πάει για λουκέτο ή θέλει να το δώσει σε ιδιώτη η δημοτική αρχή;

Τέλος το φυσικό αέριο, τέλος και τα χημικά για την πισίνα! Με σταθερά βήματα οδηγείται στο λουκέτο το Κολυμβητήριο του Δήμου. “Ο Σεπτέμβριος δεν θα το βρει ανοιχτό”, ψιθυρίζουν στους διαδρόμους του άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την κατάσταση. “Θα δοθεί και αυτό σε ιδιώτη ή Μη Κυβερνητική Οργάνωση”, βάζουν στοίχημα άλλοι.
Τέτοιου είδους σχέδια “ιδιωτικοποίησης”, που έρχονται σε αντίθεση με το συμφέρον των σχεδόν 1.500 δημοτών που χρησιμοποιούν το Κολυμβητήριο, φαίνονται εφικτά, αν δει κανείς την τραγική κατάσταση της μεγαλύτερης αθλητικής εγκατάστασης της πόλης. Και πριν κανείς τολμήσει να αναφέρει τη λέξη “κρίση” για να δικαιολογήσει την κατάρρευση, πρέπει να κάνει δημόσιο απολογισμό για το πού πηγαίνουν τα χρήματα των συνδρομών.
Πρόκειται, λοιπόν, για εξόφθαλμη ολική ανικανότητα της δημοτικής αρχής να καταφέρει την σωστή λειτουργία του Κολυμβητηρίου. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι του αθλητικού τομέα, πιστεύουν ότι είναι τόσο προκλητική η αδιαφορία για το συμμάζεμα της κατάστασης, ώστε υποπτεύονται πως πρόκειται για μεθοδευμένη ενέργεια, ώστε να “ξεφορτωθεί” η δημοτική αρχή το Κολυμβητήριο και να το περάσει σε τρίτα χέρια. Είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό; Ο χρόνος θα δείξει!
Τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και οδηγούν στο λουκέτο είναι πολλά.


Έκθεση καταπέλτης ανεξάρτητου ελεγκτή

Σοβαρότατο θέμα για την ασφαλή λειτουργία του Κολυμβητηρίου εγείρει η έκθεση ειδικού μηχανολόγου, που εκπονήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και αποκαλύθφηκε μόλις πριν λίγες μέρες. Αναφέρεται ότι λείπει απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός για την ομαλή λειτουργία της πισίνας, εξακολουθούν να υπάρχουν φθορές και διαρροές, παρόλο που έχουν γίνει δύο εκτεταμένες επισκευστικές παραμβάσεις στο πρόσφατο παρελθόν, αναγκαίοι αυτοματισμοί δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα το υπέρογκο κόστος λειτουργίας, ενώ αναγκαίοι έλεγχοι δεν γίνονται.
Αναλυτικά:
  • H ανακυκλοφορία του νερού γίνεται με τις δύο μόνο αντλίες από τις τέσσερις του μηχανοστασίου, καθώς από τη μία λείπει ο ηλεκτροκινητήρας και η άλλη απουσιάζει εντελώς (!). Έτσι κινδυνεύουν με βλάβη οι δύο που έχουν απομείνει, αφού δουλεύουν αδιάκοπα, με πιθανό αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου. Η αποκατάσταση του συστήματος ανακυκλοφορίας κρίνεται ως άμεσης προτεραιότητας από τον ελεγκτή.
  • Υπάρχει διαρροή νερού στο περιμετρικό τούνελ, η οποία πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα.
  • Υπάρχουν φθορές στους ηλεκτρικούς πίνακες του μηχανοστασίου.
  • Η μέτρηση θερμοκρασίας νερού της μεγάλης κολυμβητικής δεξαμενής δεν λειτουργεί και δεν είναι δυνατή η ρύθμιση της θερμοκρασίας στα προδιαγεγραμμένα όρια. Ακόμη, αυτοματισμοί κρίσιμης σημασίας για τη σωστή και οικονομική λειτουργία του μηχανοστασίου δεν λειτουργούν ή λειτουργούν σε χειροκίνητη λειτουργία. Αποτέλεσμα είναι η επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας του Κολυμβητηρίου, λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης καυσίμου.
  • Ο τακτικός έλεγχος και η αναγκαία συντήρηση των τεσσάρων λεβήτων θέρμανσης δεν πραγματοποιείται και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα φύλλα συντήρησης, ελέγχων και μετρήσεων.
  • Τα φίλτρα νερού για τις κολυμβητικές δεξαμενές και οι αυτοματισμοί λειτουργίας τους χρήζουν ελέγχου.
  • Εκκρεμεί η αποκατάσταση του συστήματος πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.
  • Εκκρεμεί η αντικατάσταση των δύο καπνοδόχων για τους λέβητες αερίου της μεγάλης πισίνας.

Αν όλα αυτά ισχύουν (ποτέ δεν διαψεύστηκαν από τη δημοτική αρχή), η λειτουργία του Κολυμβητηρίου που αφορά σχεδόν 1.500 δημότες κάθε ηλικίας, γίνεται με ρίσκο για την ασφάλειά τους! Και ακόμη, είναι απορίας άξιον τι επισκευάστηκε σε δύο διαδοχικές εκτεταμένες παρεμβάσεις (2007 και 2010), που κόστισαν στο ταμείο του Δήμου εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.


Τέλος το φυσικό αέριο και τα χημικά για την πισίνα!

Εδώ και δύο εβδομάδες έχει διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στο Κολυμβητήριο, γιατί δεν πληρώνονται οι λογαριασμοί. Τα απαραίτητα χημικά για την πισίνα τελείωσαν στις 25 Ιουνίου, διότι επίσης ο προμηθευτής δεν έχει εξοφληθεί. Από πέρυσι δεν υπάρχουν απορρυπαντικά, χαρτί υγείας και φάρμακα!
Επίσης από πέρυσι αντί να υπάρχουν δύο καθαρίστριες (πρωινή – απογευματινή βάρδια), υπάρχει μόνο μία για την απογευματινή.


Κίνδυνος από ακατάλληλα πλακάκια

Στις ντουζιέρες έχουν σημειωθεί την τελευταία διετία τουλάχιστον τρία ατυχήματα με θύματα εργαζόμενους, που γλίστρησαν στα πλακάκια και χτύπησαν άσχημα. Κι αυτό γιατί στην τελευταία επισκευή αντί να τοποθετηθούν στο δάπεδο αντιολισθητικά πλακίδια, όπως επιβάλλεται, επιλέχθηκαν γιαλιστερά – ολισθηρά πλακάκια, που μόλις βραχούν γλιστούν πάρα πολύ! Η κατάσταση γίνεται πιο επικίνδυνη αφού δεν υπάρχει καθαρίστρια στην πρωινή βάρδια.
Ο κίνδυνος τραυματισμού απειλεί, φυσικά, όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους λουόμενους.

Τι γίνονται τα χρήματα των συνδρομών;

Σύμωνα με την ιστοσελίδα του Δήμου, τις υπηρεσίες του Κολυμβητηρίου χρησιμοποιούν 1.000 έως 1.500 ιδιώτες αθλούμενοι και δύο αθλητικοί σύλλογοι με τμήματα κολύμβηση, πόλο και τεχνικής κολύμβησης. Οι δημότες πληρώνουν 35 ευρώ μηνιαία συνδρομή, ενώ οι χρήστες εκτός Δήμου 50 ευρώ. Εύλογα, λοιπόν, συμπεραίνεται ότι τα μηνιαία έσοδα προσεγγίζουν τις 50.000 ευρώ. Τι γίνονται αυτά τα χρήματα; Πόσα είναι τα μηνιαία έξοδα; Ποια προσπάθεια γίνεται ώστε αυτά να εξορθολογιστούν – μειωθούν; (Ας θυμηθούμε ότι υπήρχε επί χρόνια διαρροή νερού, το ύψος της οποίας προσεγγίζει στο ένα εκατομμύριο ευρώ (!) ο δημοτικός σύμβουλος Κίμωνας Φουντούλης.) Δεν πρέπει κάποτε να κάνει έναν πραγματικό απολογισμό η δημοτική αρχή, για να πειστούμε ότι πράγματι δεν υπάρχει δυνατότητα να πληρωθεί το φυσικό αέριο ή το χαρτί της τουαλέτας;
Γνώστες της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου σημειώνουν ότι με μια σοβαρή προσπάθεια τα οικονομικά “βγαίνουν” και ότι η λειτουργία της μεγάλης αθλητικής εγκατάστασης μπορεί να είναι αυτάρκης. Και απορούν με την τραγική τροπή που παίρνει η κατάσταση. Η υποψία τους είναι η τραγική πορεία είναι επιδιωκόμενη, ώστε με αυτή την πρόφαση να μεταβιβαστεί η λειτουργία του Κολυμβητηρίου σε κάποιο ιδιώτη ή ΜΚΟ ή σε κάποιο αθλητικό σύλλογο.
Για τον ρόλο των συλλόγων στο Κολυμβητήριο υπάρχει ένταση από πολλές πλευρές, αφού χρησιμοποιούν την εγκατάσταση χωρίς να πληρώνουν τίποτε στον Δήμο, ενώ οι ίδιοι χρεώνουν συνδρομή στα μέλη τους. Γνωρίζουμε ότι πριν τρία χρόνια, όταν πρόεδρος του ΔΑΟΧ ήταν ο Πέτρος Καραβίτης, αποφασίστηκε να πληρώνει η ομάδα το ποσό των 100 ευρώ για κάθε διαδρομή που χρησιμοποιεί. Ωστόσο, ποτέ ο σύλλογος δεν πλήρωσε τίποτε.
Για να αρθούν όλες οι αμφιβολίες και οι υποψίες για τους πραγματικούς σκοπούς της δημοτικής αρχής, πρέπει να αυτή να προχωρήσει σε ανοιχτό οικονομικό απολογισμό για το Κολημβητήριο, αλλά και να εξηγήσει τις αιτίες για την αδυναμία της να προστατεύσει τον δημοτικό χαρακτήρα μιας τόσο σημαντικής εγκατάστασης, που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στους δημότες, τόσο στον τομέα του αθλητισμού όσο και της υγείας.

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος