Ρουσφέτια έναντι ψήφων, αντί κοινωνικής πολιτικής;

Το κλείσιμο δύο παιδικών σταθμών από τον δήμαρχο κ. Μαραβέλια δίχως ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων, αναδεικνύει την ποιότητα της διοίκησής του.

Τα γεγονότα:

Στις 19 Δεκεμβρίου 2012, μια μέρα πριν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20ηςΔεκεμβρίου 2012, ενημερώνονται οι γονείς πως την επόμενη μέρα (20 Δεκεμβρίου 2012) θα κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί λόγω έλλειψης προσωπικού.
Σημειώνεται πως οι συμβάσεις έληγαν στις 21 Δεκεμβρίου 2012, όπως πληροφορηθήκαμε στο Δ.Σ., ενώ στις 22 Δεκεμβρίου 2012, μια ημέρα μετά, θα έκλειναν οι παιδικοί σταθμοί για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ η διοίκηση Μαραβέλια (αρμόδια αντιδήμαρχος η κ. Τoκατλίδου, δ/ντής ο κ. Κοκκάρας) ενημέρωσε για το πρόβλημα μια ημέρα πριν το πλήρες «αδιέξοδο»! Ιδανικό σκηνικό εκβιασμού. Εκβιασμός! Το κλασικό εργαλείο επιβολής πολιτικής από όσους επιδιώκουν την σύγκρουση, την καταστροφή θεσμών και υποδομών, την ήττα της κοινωνίας.
Τι είχε όμως προηγηθεί: η «προκήρυξη», στις 13 Δεκεμβρίου 2012 με καταληκτική ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2012, ανεύρεσης κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ) για να αναλάβει τους παιδικούς σταθμούς. Πού δημοσιεύθηκε η προκήρυξη; Στην ιστοσελίδα του Δ. Χαϊδαρίου. Προφανώς ανέμεναν πως όσοι έχουν συστήσει ανάλογες ΚΟΙΝΣΕΠ θα ξεκινούν την πλοήγηση στο διαδίκτυο από την ιστοσελίδα του δήμου μας…
Συμπερασματικά, δεδομένης και της παράτασης προθεσμίας για την 17 Δεκεμβρίου 2012 προκύπτει πως δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος. Είναι όμως επαρκής χρόνος οι οκτώ (8) ημέρες για την αποφυγή του αδιεξόδου; Δεν έπρεπε νωρίτερα ή με μεγαλύτερη δημοσιότητα η διοίκηση Μαραβέλια να ‘χει εναλλακτικές λύσεις, έστω τις ΚΟΙΝΣΕΠ που τόσο ευχάριστα υποδέχεται (εάν δεν τίκτει…).
Ο κ. Μαραβέλιας προσπάθησε στο Δημοτικό Συμβούλιο να πιέσει την αντιπολίτευση χρησιμοποιώντας και συμβασιούχους. Εργαζόμενες που εντάχθηκαν έκουσες / άκουσες στην τακτική της δημοτικής αρχής, δίχως ίσως να καλοσκεφτούν πως έτσι κλονίζεται η σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς, με τα ίδια τα παιδιά. Αλήθεια, υπήρχε περίπτωση εργαζόμενος να κλείσει την πόρτα, δύο ημέρες πριν τις διακοπές, δίχως άνωθεν παρότρυνση; Χειριζόμενοι επικοινωνιακά το πρόβλημα, θέλοντας να στρέψουν τους γονείς κατά των συμβούλων της μειοψηφίας κινήθηκαν με την γνωστή τους έπαρση. Ως γνωστόν όμως κουμάντο (ολέθριο δυστυχώς) κάνει η πλειοψηφία, ο κ. Μαραβέλιας και οι σύμβουλοι της παράταξής του. Όλοι οι σύμβουλοι της παράταξής του. Απέτυχαν. Πλην ελάχιστων γονέων, οι περισσότεροι απέδωσαν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» και τους αποδοκίμασαν. 
Τους γύρισε μπούμερανγκ και βιάστηκαν να κλείσουν την συζήτηση. Όμως οι πολίτες, οι εργαζόμενοι ή άνεργοι γονείς τούς πήραν χαμπάρι. Εδώ επισημαίνεται πως εύκολες λύσεις με τις ρυθμίσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση, δεν υπάρχουν. Πολύ σωστά επεσήμανε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Δ. Χαϊδαρίου πως η διοίκηση Μαραβέλια δεν φροντίζει για την αναπλήρωση των κενών θέσεων. Με έγκαιρες προκηρύξεις ΜΟΝΙΜΩΝ θέσεων για αυτούς που συνταξιοδοτούνται (με όποιον κανόνα επιτρέπουν οι τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού). Γιατί το κάνει αυτό ο κ. Μαραβελιας; Μήπως διότι οι προσωρινές συμβάσεις επιτρέπουν σφιχτότερες πελατειακές σχέσεις; Ρουσφέτια έναντι ψήφων. Πρωτίστως για κολλητούς ή δουλικούς, δευτερευόντως για την «παράταξη». Σ’ αυτό είναι μανούλες! Στον προγραμματισμό και την παραγωγή θετικού έργου, ε, εκεί πάσχουν. Ίσως να μπορούν και κάτι χειρότερο! 
Τι άλλο όμως είχε συμβεί το προηγούμενο δίμηνο; Η δημοτική αρχή εκμεταλλευόμενη την δική της καταστροφική διαχείριση στο Κολυμβητήριοαλλά και το αντικειμενικό υψηλό κόστος λειτουργίας του, προσπαθούσε να το «εμπιστευτεί» ΟΧΙ στους προσφέροντες ενδεχόμενη καλύτερη δυνατή λύση (αφού ήθελε να το δώσει ντε και σώνει σε διαχείριση τρίτων), αλλά στα «δικά της παιδιά». Έτσι προτού καν υποβληθεί καταστατικό στο Δήμο ή στην αρμόδια υπηρεσία, στις 22 Οκτωβρίου 2012 έδωσε «προέγκριση» συνεργασίας. Προσοχή: ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Λυμπέρης δεν είχε το καταστατικό (που κατατέθηκε στην αρμόδια αρχή στις 16/11/2012) ούτε το πρωινό τής 18ης Δεκεμβρίου 2012. Το ζήτησε μετά από τηλεφωνικό αίτημα του γράφοντος (και τον ευχαριστώ γι’ αυτό) και μας το παρέδωσε προ της προγραμματισμένης συνεδρίασης, το απόγευμα της 18 Δεκεμβρίου 2012. 
Μα καλά, πώς δέχθηκε ο πρόεδρος να θέσει ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου αίτημα στις 22 Οκτωβρίου 2012 από ανύπαρκτη έως τότε ΚΟΙΝΣΕΠ; Αρκεί η δήλωση, η πρόθεση των οποιωνδήποτε για να αντιμετωπιστούν ως «επενδυτές» σωτήρες και να τους παραδοθούν τα κλειδιά του μηχανοστασίου; Για να φτάσουν μετά ως την αντικατάληψη του Κολυμβητηρίου κατά την περίοδο κινητοποιήσεων των εργαζομένων, αξιοποιώντας και συνδικαλιστικές αδυναμίες. Αυτά, έως τώρα, γίνονται μόνο στο Χαϊδάρι. Γι’ αυτό ίσως και η σύσσωμη πλέον αντίδραση.
Το σκάνδαλο όμως προχώρησε. Έτσι στις 18 Δεκεμβρίου 2012 στο Δ.Σ. εμφανίστηκαν έτοιμες συμβάσεις (για πολιτισμό και αθλητισμό) δίχως να εξεταστούν άλλες υποβληθείσες προτάσεις. Οι αποφάσεις είχαν ληφθεί εκτός αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου και έψαχναν τα κορόιδα να τις επικυρώσουν. Τους έμειναν μόνον οι δυστυχείς (;) παρόντες (;) σύμβουλοι, που στεγάζονται στην «δεξιά πολυκατοικία». Δίχως ντροπή; Δίχως ενδοιασμό; Δίχως σεβασμό στον ανταγωνισμό για τον οποίο κόπτεται η παράταξή τους; Ξεμπροστιάστηκαν. Αλίμονο στους ψηφοφόρους τους που μοχθούν στην καθημερινότητα τους.
Τι όφειλε, κατ’ ελάχιστον να πράξει η διοίκηση του κ. Μαραβέλια: Αφενός να ενημερώσει τους κατοίκους, εξυπηρετούμενους στις εγκαταστάσεις αλλά και ανύποπτους φορολογούμενους, για τα προβλήματα και τις λύσεις με τις επιπτώσεις τους. Η συζήτηση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αρκεί, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις. Έπρεπε να προβεί σε ανακοινώσεις πόρτα – πόρτα, συζητήσεις σε σχολεία, με φορείς κ.ά. Εάν χρειαζόταν, και χρειαζόταν, να προχωρούσε και σε τοπικό δημοψήφισμα. Την λαϊκή εντολή ουδείς αμφισβητεί.Όφειλε επίσης, εφόσον πιστεύει στο «θεσμό» των ΚΟΙΝΣΕΠ να επιδιώξει την μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα για πρόσκληση όλων όσων γνώριζαν από διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων. Μπορούσε να επιδιώξει και διαδημοτική συνεργασία, «ρεφενέ» λειτουργία με Περιστέρι και Αιγάλεω, ώστε με κοινή προσπάθεια να κρατηθεί τουλάχιστον ένα κολυμβητήριο ανοικτό υπό δημοτική διαχείριση για όλους με την φτηνότερη δυνατή χρέωση. 
Τώρα τα σωματεία και οι πολίτες του Χαϊδαρίου και των γύρω δήμων θα καταστούν πελάτες επιχείρησης. Σύντομα ακόμη και για ένα μονό μπάσκετ τα παιδιά θα πληρώνουν εισιτήριο. Αντί λοιπόν να επιδιώξουν εξυγίανση στον αθλητικό χώρο (βλέπε και πρότερο άρθρο εδώ) οδηγούν σε πλήρη εμπορευματοποίηση λειτουργιών και ιδιωτικοποίηση υποδομών.
Μα τι να κάνουν; Θα έκλεινε… Άλλος ένας εκβιασμός, ένα προσχεδιασμένο αδιέξοδο. Δύο ακόμη λεπτομέρειες που μαρτυρούν ανάγλυφα την ποιότητά τους. Στη σύμβαση που αφορά την παραχώρηση του Κολυμβητηρίου και ενώ ο δήμαρχος μας είχε πει πως τα καύσιμα από τον Οκτώβριο είναι «χορηγία», προκύπτει πως η ΚΟΙΝΣΕΠ θα πληρώνει μετά την υπογραφή της σύμβασης. Επιπλέον ενώ ουσιαστικά έχει παραχωρηθεί η λειτουργία (management κ.ά.) του Κολυμβητηρίου, εγκατάστασης κόστους κάποιων εκατομμυρίων ευρώ, η ευθύνη της ΚΟΙΝΣΕΠ από το νόμο δεν υπερβαίνει το ποσό που έχουν καταβάλλει οι εταίροι της, δηλαδή το πολύ – πολύ μερικές χιλιάδες ευρώ. Εξασφάλιση μηδέν για τον φορολογούμενο «ιδιοκτήτη» των «δημοσίων» υποδομών του Χαϊδαρίου!
Καλή Χρονιά.
Κίμων Ε. Φουντούλης
Δημ. Σύμβουλος Χαϊδαρίου
Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι