Πόσο έχουν αλλάξει όλα…

Πόσο έχουν αλλάξει όλα…

Ακούστε αυτό το άρθρο

“…ολόκληρος ο πληθυσμός ήταν πρόσφυγες…”

Στο λεύκωμα “Βλέμματα από την Ελλάδα” αλίευσα μια ενδιαφέρουσα παλιά φωτογραφία. Είναι του 1905 και διακρίνονται οι εποχούμενοι καλοβαλμένοι τουρίστες, σε ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα, καθώς και παρόδιοι κάτοικοι.

Η λήψη έχει γίνει μάλλον στο σημείο του σημερινού πολυσύχναστου ανισόπεδου κόμβου  Σκαραμαγκά, εντελώς έρημου τότε! Στο βάθος βουνά, γυμνά στο μεγαλύτερο τμήμα τους. Ο λόφος στ’ αριστερά θυμίζει το ανάγλυφο στην Αφαία, στο νοτιοδυτικό άκρο του Ποικίλου Όρους. Επίσης η πυκνότητα της βλάστησης εμφανίζει αναλογίες με τη σημερινή, σαφώς πιο πυκνή κατάσταση, στο βορειοδυτικό Αιγάλεω Όρος, πάνω από το Σκαραμαγκά.

Στη λεπτομέρεια διακρίνονται οι κάτοικοι του μικρού σπιτιού, στη “μέση του πουθενά” τότε, ξυπόλυτοι, να κοιτούν έκπληκτοι το αυτοκίνητο (ίσως μια Bendley, που την εποχή εκείνη “μεσουρανούσε”).  Να ‘ναι άραγε οι απόγονοί τους μεταξύ των σύγχρονων ιδιοκτητών – οικιστών της περιοχής; Η λεζάντα αναρωτιέται πώς βολεύονται όλοι στο διπλανό σπιτάκι. Τεκμήριο της αναμφίβολης ολικής αλλαγής των απαιτήσεών μας σε ανέσεις…


Εικόνες από το λεύκωμα των Μάνου Ελευθερίου και Χάρη Γιακουμή “Βλέμματα από την Ελλάδα”, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2008.

(Η φράση του υπέρτιτλου είναι απομονωμένη από τον πρόλογο του Μάνου Ελευθερίου).

Προσφυγούπολη και το Χαϊδάρι και η Ελευσίνα. Και οι δυό  με συνδετήριο για 2.500 χρόνια τον ίδιο δρόμο. Την Ιερά Οδό.
ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος