Πιέζουν οι κάτοικοι για τις οδικές εξόδους του Δάσους. Ηρ. Πολυτεχνείου και Κυπρ. Αγωνιστών μπορούν να δώσουν οριστική λύση

ΗΡΩΩΝ ΠΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Φαρδύς και κεντρικός δρόμος, ομαλή κλίση 
στη συμβολή της με την Λ. Αθηνών
Στα τέλη του 2009 φάνηκε ότι το θέμα των οδικών κόμβων του Δάσους πάνω στη Λ. Αθηνών είχε ωριμάσει και ότι θα άνοιγε ένας νέος, είτε η 25ης Μαρτίου είτε η Ηρώων Πολυτεχνείου. Ωστόσο 2 ,5 χρόνο μετά δεν έχει δρομολογηθεί καμία νέα έξοδος και η προσπάθεια έχει ατονήσει, τουλάχιστον από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Ίσως επαναπαύθηκε στην μερική λύση που έδωσε η διπλή λωρίδα εξόδου στον Γ. Παπανδρέου, η οποία όμως δεν εξυπηρετεί ικανοποιητικά την πυκνοκατοικημένη βόρεια και δυτική πλευρά της συνοικίας, ειδικά μετά την γιγάντωση του Άνω Δάσους.


Κόμβοι 25ης Μαρτίου και Κυπρίων Αγωνιστών
Την υπόθεση των κόμβων είχαν κινήσει το 2009 ομάδα κατοίκων. Ακόμη, ο σημερινός πρόεδρος του Συλλόγου του Δάσους κος Στράτος Καπετανίδης, μηχανικός – συγκοινωνιολόγος, είχε έρθει σε επαφή τόσο με τον δήμαρχο Δ. Μαραβέλια όσο και με τα στελέχη της Διεύθυνσης Μελετών του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η κύρια προσπάθειά του ήταν να ενεργοποιηθεί ο κόμβος της 25ης Μαρτίου, δίπλα στα Goody’s, όπως και η οδός Κυπρίων Αγωνιστών, αντί της Σατωβριάνδου.
Βασικό επιχείρημα ήταν ότι ο κόμβος της 25ης Μαρτίου προβλεπόταν από το μακρινό 1955 και ότι ήδη έχουν κατασκευστεί οι νησίδες, αλλά το 2003 έκλεισε με αίτημα της Τροχαίας Αιγάλεω, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η διάνοιξη της 25ης Μαρτίου συνδαζόταν με την μερική υπογειοποίηση της απέναντι οδού Πελοποννήσου, ώστε να συνδεθεί το Δάσος και με την Ιερά Οδό.
Το βορειοδυτικό Δάσος εξυπηρετεί σήμερα ως είσοδος – έξοδος η οδός Σατωβριάνδου, διπλής κατεύθυνσης, η οποία όμως είναι πολύ στενή και με έντονη κλίση.
Αντίθετα η οδός Κυπρίων Αγωνιστών έχει σημαντικά πλεονεκτήματα:
 • είναι πλατύτερη από την Σατωβριάνδου (8 μ. ωφέλιμου οδοστρώματος έναντι 6)
 • δεν έχει κλίση
 • τα αυτοκίνητα κάνουν ευθεία πορεία και δεν υποχρώνονται να στρίψουν διαδοχικά σε Αθηνάς – Σατωβριάνδου για να βρουν το φανάρι
 • στη συμβολή της με την Λ. Αθηνών δεν είναι κατοικημένη, ώστε να οχλούνται περίοικοι από ρύπανση και ηχορύπανση
 • υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω διαπλάτυνσή της, καθώς βρίσκεται μεταξύ οικοπέδου του Δήμου και του ΨΝΑ
 • καλύπτει καλύτερα κυκλοφοριακά το δυτικό Δάσος και το Άνω Δάσος
 • μπορεί να συνδεθεί με τον Ιερά Οδό, οπότε καταργείται το φανάρι του ΨΝΑ και ελευθερώνεται μεγάλο τμήμα της Ιεράς Οδού από την κυκλοφορία
Η λειτουργία 2 σχολείων επί της οδού Αρεοπόλεως μπορεί να διευκολυνθεί με τις κατάλληλες ρυθμίσεις.
ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Φαρδύς δρόμος που μπορεί να διαπλατυνθεί 
και άλλο, ομαλή κλίση, δυνατότητα σύνδεσης 
με Ιερά Οδό με ταυτόχρονη κατάργηση 
του φαναριού στο ΨΝΑ
Το ΥΠΕΚΑ προκρίνει την Ηρώων Πολυτεχνείου αντί της 25ης Μαρτίου
Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου του Δάσους Στράτος Καπετανίδης επισκέφθηκε το Υπουργείο Περιββάλλοντος, προσπαθώντας να επανακινήσει το θέμα των κόμβων του Δάσους. Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μελετών Έργων του Υπουργείου, κα Μανιώ Χατζοπούλου, δήλωσε ανοιχτή σε επέμβαση στη Λ. Αθηνών, αρκεί να είναι στοιχειοθετημένη και βιώσιμη.
Σε πρώτη φάση η κα Χατζοπούλου προκρίνει ως ορθότερη λύση την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου ένατι της 25ης Μαρτίου – Πελοποννήσου, κυρίως λόγω της ύπαρξης των σχολείων επί της οδού Πελοποννήσου.
Ο κος Στράτος Καπετανίδης, ως συγκοινωνιολόγος πιστεύει ότι η προτεινόμενη λύση είναι σε σωστή κατεύθυνση και με προοπτική, πάντα σε συνδυασμό με την Κυπρίων Αγωνιστών.
Σε παλαιότερο έγγραφό της προς τον Δήμο Χαϊδαρίου (Ιούνιος 2009) ομάδα κατοίκων του Δάσους είχε επίσης επιχειρηματολογήσει υπέρ της Ηρ. Πολυτεχνείου:
 • είναι κεντρικός δρόμος, πλατύς (8,5 μ. ωφέλιμου οδοστρώματος) με πολύ ομαλή προσέγγιση στη Λ. Αθηνών
 • μπορεί να ανακουφίσει άριστα την Γ. Παπανδρέου
 • έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με την Ιερά Οδό (το μικρό τμήμα Λ. Αθηνών – Ιεράς Οδού έχει πλάτος τριών λωρίδων)
 • οι οδοί Αγ. Παρασκευής και Σατωβριάνδου θα λειτουργούν βοηθητικά στη συλλογή οχημάτων μεταξύ Ηρ. Πολυτεχνείου και Κ. Αγωνιστών
ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΥ
Στενός δρόμος, έντονη κλίση. Ο λιγότερο 
κατάλληλος ως έξοδος προς την Λ. Αθηνών. 
Και όμως αυτός έχει επιλεγεί!
Ο σχεδιασμός που αναφέρουμε πιο πάνω, δηλαδή η δημιουργία οδικών κόμβων σύνδεσης του Δάσους στις οδούς Ηρ. Πολυτεχνείου και Κ. Αγωνιστών, λύνει οριστικά το πρόβλημα εισόδου – εξόδου στην συνοικία, ακόμα και χωρίς να προστεθεί κανένα νέο φανάρι, αν καταργηθεί αυτό του ΨΝΑ. Ο Δήμος έχει κάθε λόγο να τις ενεργοποιήσει για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, ενώ το κόστος των έργων είναι χαμηλό.
Κίμων Ε. Φουντούλης

1 thought on “Πιέζουν οι κάτοικοι για τις οδικές εξόδους του Δάσους. Ηρ. Πολυτεχνείου και Κυπρ. Αγωνιστών μπορούν να δώσουν οριστική λύση

 1. Να ξεπεράσουμε τα ''στενά''εγωιστικά και τοπικά  κομματικά συμπλέγματα! προς μία καλύτερη και ουσιαστικότερη…καθημερινή μετακίνηση ΟΛΩΝ των Δημοτών κ.ο.κ.

Comments are closed.