Συνταρακτικό: Όλα γνωστά για το “τεράστιο φαγοπότι” του Χαϊδαρίου, αλλά δεν εισπράχθηκε ούτε ευρώ!

Συνταρακτικό: Όλα γνωστά για το “τεράστιο φαγοπότι” του Χαϊδαρίου, αλλά δεν εισπράχθηκε ούτε ευρώ!

 
 
Ο τίτλος του εξωφύλλου μας τον Σεπτέμβριο του 2013, 
απευθυνόμενος τότε στον Δ. Μαραβέλια.
Τουλάχιστον 15 χρόνια ιστορία…

Αχώνευτα αποδεικνύονται αυτά τα οικόπεδα…

Ο Διαχειριστικός Έλεγχος που εξήγγειλε η δημοτική αρχή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τις οφειλόμενες εισφορές σε γη και χρήμα από την ένταξη του Άνω Δάσους στο σχέδιο πόλης, το 1987. Η παραμονή σε πολύχρονη εκκρεμότητα μιας υπόθεσης δημοτικής περιουσίας που έχει χαρακτηριστεί από επίσημα χείλη στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν “σκάνδαλο” και “φαγοπότι” δείχνει την τεράστια ανεπάρκεια του πολιτικού μας συστήματος, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο -αν βέβαια μπορεί κανείς να μιλήσει μόνο για ανεπάρκεια. Παράλληλα έχει βλάψει βαρύτατα το Χαϊδάρι οικονομικά και περιβαλλοντικά. Είναι χαρακτηριστικό της σημασίας του θέματος ότι οι Κώστας Ασπρογέρακας και Γιώργος Τερζάκης υπολογίζουν την οικονομική εκκρεμότητα σε 10.000.000 – 11.000.000 ευρώ!!!

Δημοσιεύουμε σήμερα (15 Μαΐου 2015) ένα συνταρακτικό ντοκουμέντο, που ρίχνει φως στην υπόθεση. Όχι ότι έμενε κρυφό, αφού πρόκειται για επίσημες τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου (30 Δεκεμβρίου 2013). Το “συνταρακτικό” έγκειται στο γεγονός ότι μετά από όσα λέχτηκαν και καταγράφηκαν στα πρακτικά του Δ.Σ. “δεν κουνήθηκε φύλλο”: Ο Δήμος για πολλοστή φορά αδράνησε. Δεν εφάρμοσε την απόφαση που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Ούτε η δημοτική αρχή Μαραβέλια υλοποίησε την απόφαση για ανάθεση της υπόθεσης σε ειδικό Τεχνικό και Νομικό Γραφείο, αλλά και η σημερινή δημοτική αρχή έχει αφήσει να περάσουν δύο χρόνια, παρόλο που τότε υπερψήφισε. Απορίας άξιον, βέβαια, ότι καμία δικαστική αρχή δεν επιλήφθηκε του θέματος, που αφορά το δημόσιο συμφέρον.
Όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας τα πρακτικά, το θέμα απλώνεται σε πολλά επίπεδα. Η εφημερίδα μας ξεκίνησε την προσπάθεια ανάσυρσης του προβλήματος από την αφάνεια το 2008, συνεργαζόμενη με τον σημερινό υπουργό Δημήτρη Βίτσα (επικεφαλής τότε των “Πολιτών σε Δράση” Χαϊδαρίου) και τον Γιώργο Τερζάκη (σημερινό πρόεδρο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου). Η έρευνά μας συνεχίστηκε σε βάθος και καταφέραμε, με τις συμβουλές του Γ. Τερζάκη και τη βοήθεια της δικηγόρου Αλεξάνδρας Χρόνη, να βρούμε όλα τα συμβόλαια και τους χάρτες που αφορούν την πολύκροτη υπόθεση, ώστε να διαμορφωθεί ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη γνώση για το θέμα. Η επεξεργασία των στοιχείων αυτών από τον μηχανικό Γιώργο Τερζάκη και τον νομικό Κώστα Ασπρογέρακα αποτέλεσε μια πολύ σπουδαία δουλειά, που δυστυχώς έμεινε αναξιοποίητη από τον Δήμο, όπως και άλλες προηγούμενες (έρευνα Θ. Σπηλιώτη, έκθεση του δικηγόρου Δ. Πάτρα κτλ.). Επιμείναμε να ζητάμε και από τη διοίκηση Σελέκου να ανοίξει το απόστημα (Θέλετε πράγματι “σύγκρουση με οικοπεδοφάγους”; Ιδού η Ρόδος, ιδού και ο… Διαχειριστικός!).
 
Η ουσία της υπόθεσης
 
Εν συντομία, η ουσία του πολύκροτου θέματος: όταν εντάχθηκε το Άνω Δάσος στο σχέδιο πόλης (2/87 Πράξη Εφαρμογής) μεγαλοϊδιοκτήτες δεν δήλωσαν ολόκληρη την περιουσία τους, όπως είχαν από το νόμο υποχρέωση, ώστε να πληρώσουν επί του συνόλου εισφορές σε γη και χρήμα, αλλά το έκαναν αυτό σταδιακά, χρόνια μετά την πράξη εφαρμογής, με αποτέλεσμα να γλιτώσουν μεγάλα ποσά, τα οποία αντίστοιχα στερήθηκε ο Δήμος Χαϊδαρίου, ο οποίος στο μεταξύ υφίστατο οικονομική αφαίμαξη για τα εκεί έργα υποδομής (δρόμοι κτλ). Η δικαιολογία ήταν ότι “ήταν η πρώτη φορά που εφαρμοζόταν πανελλαδικά η διαδικασία του Νόμου 1337 και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν αρκετά λάθη” (Γ. Ιγγλέσης πρακτικά Δ.Σ. 22-5-08) (Σσ. τόσο “άπειρη” ήταν η Τεχνική Υπηρεσία, ώστε δεν πρωτοκολλούσε καν τις αιτήσεις των ιδιοκτητών, όπως αναφέρει Έκθεση Ελέγχου των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, 24-1-2001). Το 2001, λόγω των διαδοχικών “αναγνωρίσεων” οικοπέδων από τους μεγαλοϊδιοκτήτες, έγινε αντιληπτό το πρόβλημα. Κι όμως, ενώ στελέχη του Δήμου μιλούσαν επισήμως για “πλάνη περί τα πράγματα” και “μεγάλο λάθος” (Θ. Σπηλιώτης, υπεύθυνος δημοτικής περιουσίας, πρακτικά Δ.Σ. 22-5-2001), οι δημοτικές αρχές δεν έχουν απαιτήσει ακόμη ούτε σεντς… Φυσικά, όταν πρόκειται για χρέη μικροϊδιοκτητών ή άλλες οφειλές στον Δήμο, τα ειδοποιητήρια προς τους υπόχρεους εκδίδονται με ρυθμούς πολυβόλου!Τον Αύγουστο του 2006, λίγο πριν αποχωρήσει από την ηγεσία του Δήμου, ο Κυριάκος Ντηνιακός έστειλε επιστολή στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, με τίτλο “Διερεύνηση Υπόθεσης”, στην οποία περιέγραφε την εκκρεμή υπόθεση του Άνω Δάσους, στην οποία ανέφερε καταληκτικά: “Καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίσπευση της έρευνας και την οριστική ρύθμιση της ως άνω υπόθεσης ώστε και οι ιδιοκτήτες να εξυπηρετηθούν και τα συμφέροντα του Δήμου να διαφυλαθχούν”. Είχαν περάσει 4 και πλέον χρόνια από την  χρόνια από την Έκθεση των Επιθ. Δημ. Διοίκησης, που ζητούσαν από τον Δήμο να πάρει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της Δημοτικής Περιουσίας και έξι χρόνια από την διαπίστωση του προβλήματος… Αποτέλεσμα και πάλι, μηδέν!
 
Πιο σαφής όλων ήταν ο Δ. Μαραβέλιας, ο οποίος ως δήμαρχος στη συνεδρίαση της 26ης Μαΐου 2008 δήλωνε δημόσια: “Το γεγονός ότι οι κληρονόμοι της Π.Β. προσκόμισαν άσχετο συμβόλαιο ως τίτλο ιδιοκτησίας, αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν να παραπλανήσουν την διοίκηση, ώστε να αποφύγουν τον ορθό υπολογισμό της οφειλόμενης εισφοράς. Αφενός μεν επικαλούνται άσχετους τίτλους, αφετέρου εμφανίζουν τα οικόπεδα σταδιακά, ώστε να μη γίνει ενιαίος υπολογισμός της επιφάνειας της ιδιοκτησίας.”  Έκτοτε και επί 6 χρόνια στην διοίκηση του Δήμου ο Δ. Μαραβέλιας αφενός μεν σίγησε, αφετέρου δε δεν προέβη σε ενέργειες αποκατάστασης των συμφερόντων του Δήμου. Δηλαδή, από όσο γνωρίζουμε, ο Δήμος δεν έκανε αγωγή, δεν κίνησε συμβιβαστική επίλυση ή κάτι άλλο. Τα ίδια φυσικά ισχύουν και σήμερα.
 
Αντίθετα, ακούστηκαν τότε στην Επιτροπή Δημοτικής Περιουσίας φωνές περί “παραγραφής” της υπόθεσης και απώλειας των δικαιωμάτων του Δήμου. Ωστόσο, η μακαρίτισσα Ελένη Καμπόλη, με την καθοδήγηση του μηχανικού Γιώργου Τερζάκη, έστειλε σχετικό ερώτημα στο ΥΠΕΧΩΔΕ: Ιδού τι έγραψε σε επιστολή στην εφημερίδα μας (13-9-2012): “Δεν θέλησα να πιστέψω ως αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας -και πλέον με απτά δεδομένα δεν πιστεύω- ότι το Χαϊδάρι έχασε οριστικά την ευκαιρία να αποκαταστήσει τις αδικίες που έγιναν και να κερδίσει ό,τι του ανήκε και του ανήκει και σήμερα σε εισφορές γης ή και χρήματος. Για το λόγο αυτό έστειλα αρχικά την 15 Απρ 2011 και στην συνέχεια επανήλθα την 17-11-20111 προς την Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος με σχετικά έγγραφα ερωτήματα, για το θέμα της 2/87 ΠΕ. Αποδείχτηκε ότι ήταν η κίνηση ”ματ” για τα συμφέροντα του Δήμου. Με το υπ’ αριθμ ΔΤΕ/β/52525/1015 η αρμοδιότερη υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ που μπορούσε να επιληφθεί του θέματος και με βάση πλήθος αποφάσεων ΣτΕ, γνωμοδότησε ότι «η ανάκληση διοικητικής πράξης είναι επιτρεπτή άνευ χρονικού περιορισμού, μόνο όταν, κατά την ειδικώς αιτιολογημένη κρίση της αρμόδιας αρχής, συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή η έκδοση της παράνομης πράξης, προκλήθηκε εκ δολίας ενέργειας του διοικουμένου» . Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων είναι στην πλευρά μας και ότι η επιτυχής υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου είναι εξασφαλισμένη.”
 
“Τεράστιο φαγοπότι”   
Όπως θα δείτε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, που δημοσιεύουμε παρακάτω, περιέχονται χαρακτηρισμοί που δεν αφήνουν περιθώρια να νομίσει κανείς ότι το τοπικό πολιτικό σύστημα δεν γνωρίζει την υπόθεση (αναγνωρίζουν άλλωστε οφειλή και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες!!!). Ενδεικτικά, ο νυν δήμαρχος χωρίς περιστροφές μιλά για “τεράστιο φαγοπότι”. Αυτό όμως δεν τον ώθησε να καλέσει τους οφειλέτες να πληρώσουν τα ήδη διαπιστωμένα ποσά, αλλά και δεν τον έκανε να ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή έρευνα για το σύνολο της υπόθεσης, η οποία είναι εφικτή αφού υπάρχει η “Έκθεση Δ. Πάτρα”, οι εισηγήσεις των Τερζάκη – Ασπρογέρακα, το αρχείο Σπηλιώτη κτλ.Ιδού λοιπόν το συνταρακτικό ντοκουμέντο, που δεν πρέπει να ξεχνά το πολιτικό προσωπικό του Χαϊδαρίου, αλλά πρέπει και να μελετήσουν (επιτέλους!) οι εισαγγελείς:
 
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ
Συνεδρίαση 21η
Της 30ης Δεκεμβρίου
2013
Ημέρα: Δευτέρα και
ώρα: 19.00
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΚΑΤΛΙΔΗ


ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
ΜΠΟΥΤΣΗ

ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ

ΦΩΤΙΟΣ
 
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Καμπόλη Ελένη
Λυμπέρης Αναστάσιος
Καραβίτης Πέτρος
Δούμουρα Δήμητρα
Βουρλούμης Αναστάσιος
Γιαννακόπουλος
Λεωνίδας
Αδαμοπούλου Κων/να
Παναγιωτάτος Νικόλαος
Θεοτοκάς Ιωάννης
Αλέπης Σοφοκλής
Τσατσαμπάς Δημήτριος
Μποζίκας Ανδρέας
Φουρλής Κων/νος
Γιαννάκος Μιχαήλ
Πανόπουλος Αριστείδης
Βαρυτιμιάδης Σάββας
Σελέκος Μιχαήλ
Παντελάρος Βασίλης
Γκούσκου Ευαγγελία
Βορέας Κώστας
Σπηλιόπουλος Θεόδωρος
Φωτεινάκης Κωνσταντίνος

ΘΕΜΑ 6ο
Συζήτηση και λήψη
απόφασης για την ανάθεση ή μη σε Τεχνικό
Γραφείο & Δικηγορικό Γραφείο της
σύνταξης της διορθωτικής πράξης στην
2/87 Π.Ε. του Ανω Δάσους, για τις ιδιοκτησίες
Βλασσιάδη – Κατζή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Κύριε Λυμπέρη, έχετε το λόγο.
ΛΥΜΠΕΡΗΣ:
Λοιπόν κ. Πρόεδρε, συζητήσαμε επί μακρόν
το θέμα αυτό στην Επιτροπή Ποιότητας
Ζωής κι επειδή υπήρχανε δύο διαφορετικές
απόψεις, μία από την Τεχνική Υπηρεσία
και μία από τον κ. Σπηλιώτη, που ήτανε
και παλαιότερος υπεύθυνος της Δημοτικής
Περιουσίας, αποφασίσαμε λόγω και του
μείζονος ενδιαφέροντος που υπάρχει, να
έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ομως επειδή υπάρχει
εισηγητικό από πλευράς Τεχνικής
Υπηρεσίας, που αναφέρει και το
χρονοδιάγραμμα, αλλά και τις διαδικασίες
που χρειάζεται να γίνουν και νομίζω ότι
έχει τεθεί υπόψη όλων, νομίζω ότι μπορεί
να έχει ο καθένας την άποψή του. Παρόλα
αυτά, επειδή υπήρχαν πρόσφατα δημοσιεύματα
και μάλιστα ειπώθηκαν πράγματα τα οποία
θα πρέπει να δικαιολογηθούν για το ύψος
των εσόδων που λείπουν κι οτιδήποτε
άλλο, νομίζω ότι θα πρέπει να δώσετε
καταρχήν, πριν μιλήσει η Τεχνική Υπηρεσία,
στον κ. Ασπρογέρακα, που έχει κάνει
κάποιες δηλώσεις σε πρόσφατη εφημερίδα
και σε όποιον άλλον. Υπάρχουν οι κάτοικοι
εδώ, που θέλουν να τοποθετηθούν.
Εκείνο που έχει σημασία
είναι ότι θα πρέπει κατά τη γνώμη τη
δική μας να ανατεθεί πλέον σε Τεχνικό
Γραφείο η υπόθεση αυτή για να διεκπεραιωθεί
με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Από εκεί
και μετά από τη συζήτηση θα βγούνε και
τα αποτελέσματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Κύριε Ασπρογέρακα, θέλετε να τοποθετηθείτε;
Αν θέλετε, καθίστε σε ένα μικρόφωνο, να
καταγραφεί η άποψή σας. Μάλιστα.
ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ:
Επειδή συμβαίνει να μην έχω την εισήγηση
της Τεχνικής Υπηρεσίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ούτε εμείς την έχουμε την εισήγηση της
Τεχνικής Υπηρεσίας.
ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ:
Εγώ δεν την έχω. Εγώ θα ήθελα, νομίζω ότι πρέπει να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία.
Εγώ δεν πρόκειται να κρύψω τίποτα από αυτά τα οποία δήλωσα και είπα (σσ. βλέπε: Βόμβα Ασπρογέρακα: Λείπουν 11 εκατομμύρια από το ταμείο του Δήμου!). Θα ήθελα
λοιπόν να ακούσουμε πρώτα τον κ. Παρασκευά, να τοποθετηθούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
και στη συνέχεια εγώ να κάνω αυτή την ενημέρωση, την οποία μου ζητάτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ωραία. Κύριε Παρασκευά, έχετε το λόγο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ:
Λοιπόν, το σημερινό θέμα αφορά, όπως
είπε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής
Υπηρεσίας, ο κ. Λυμπέρης, εάν θα πρέπει
να γίνει σύνταξη διορθωτικής πράξης
και εφόσον αποφασιστεί να γίνει σύνταξη
διορθωτικής πράξης στην Πράξη Εφαρμογής
Ανω Δάσους της ιδιοκτησίας Βλασιάδη
και Χαντζή, αυτή η εργασία να γίνει από
την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με κάποιες
προϋποθέσεις, ή αν θα πρέπει να ανατεθεί
σε Τεχνικό Γραφείο με την αναγκαία
νομική υποστήριξη.
Επειδή ο όγκος δουλειάς
είναι θα ‘λεγα αρκετά μεγάλος και οι
δυνατότητες αυτή τη στιγμή σε προσωπικό
της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι περιορισμένες
και ανάλογα και τα Οργανα τα οποία
απαιτούνται, κάνουμε την εξής εισήγηση.
Η Τεχνική Υπηρεσία θα μπορούσε να
συντάξει την Πράξη Εφαρμογής, εάν διέθετε
το προσωπικό και το αναγκαίο συνεργείο
αποτύπωσης. Εδώ μιλάμε για πρόσληψη δύο
ή τριών τοπογράφων, που θα πρέπει να
ασχοληθούν με το θέμα.
Δεύτερον.
Εάν είχε τα αναγκαία ηλεκτρονικά
προγράμματα σύνταξης πράξεων και τα
αναγκαία όργανα που διαθέτουν άλλοι
Δήμοι, τα GBS.
Τα όργανα θα χρειαστούν οπωσδήποτε έτσι
και αλλιώς βέβαια σε λίγο καιρό, όταν
θα προχωρήσει η δεύτερη φάση Κτηματολογίου
και ο Δήμος θα πρέπει να στηρίξει τις
δηλώσεις που έχει ήδη υποβάλλει στην
Α’ φάση.
Ο χρόνος σύνταξης της
διορθωτικής πράξης εφόσον ασχοληθεί
Τεχνικό Γραφείο Ιδιωτών με την επίβλεψη
του Δήμου και με τη σχετική νομική
υποστήριξη, με την επίβλεψη βέβαια της
Νομικής Υπηρεσίας και Τεχνικής Υπηρεσίας
του Δήμου, υπολογίζουμε ότι θα πρέπει
να είναι γύρω στους τέσσερις – πέντε
μήνες από την ανάθεση.
Να ληφθεί υπόψη βέβαια
και η παλιά μελέτη των κ.κ. Πάτρα και
Σπηλιώτη για την εύρεση των αρχικών
οικοπέδων, που είχαν ασχοληθεί με το
θέμα αυτό το 2008 αν θυμάμαι και επαφύεται
στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση
ως προς το ζήτημα αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Κύριε Ασπρογέρακα, θέλετε να τοποθετηθείτε;
Κυρία Καμπόλη,
έχετε το λόγο.
ΚΑΜΠΟΛΗ:
Οφείλω κι εγώ λοιπόν σαν πρώην Αντιδήμαρχος
της Τεχνικής Υπηρεσίας και ευρισκόμενη
με θητεία το 2011 εκεί, να σας ενημερώσω
για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν
έως το διάστημα, που αντικαταστάθηκα
από τον κ. Λυμπέρη.
Υπήρξε επιστολή των
κατοίκων του Δάσους, που αναφερόταν
κάπου μέσα αρχές Απριλίου για παρανομίες,
παρατυπίες και διάφορα άλλα σχετικά
και ότι η Πράξη 2/87 ήταν μία αμαρτωλή
πράξη, σε εισαγωγικά. Εγιναν δύο – τρείς
από ότι θυμάμαι Συνεδριάσεις της
Δημοτικής Επιτροπής Περιουσίας, όπου
εκεί δεν υπήρξε συμφωνία απόψεων και
αναφερόντουσαν ότι έχουν παρέλθει οι
χρόνοι και δεν υπάρχει περίπτωση να
διεκδικήσουμε τίποτε.
Έπρεπε λοιπόν να
ακολουθηθούν κάποιες διαδικασίες και
να πάρουμε οδηγίες από τις πλέον αρμόδιες
Υπηρεσίες, τη Νομική Υπηρεσία του
Υπουργείου, που αυτή ήταν η αρμοδία
Υπηρεσία τότε που συνέταξε την πράξη
και εδώ θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω
τον κ. Τερζάκη το Γιώργο, που με βοήθησε
στη σύνταξη της επιστολής με μία υποβολή
ερωτημάτων και κατ’ εξακολούθηση να τον
ευχαριστήσω και για την υποστήριξη που
έδωσε στη Διοίκηση του Δήμου για το
Βρεφονηπιακό Σταθμό στο Δάσος Χαϊδαρίου,
όταν είχαμε τον ανεγερθέντα Βρεφονηπιακό
Σταθμό, όταν είχαμε μία μήνυση από μία
δημότισσα για λόγους προσωπικούς της,
που ήρθε ως δημότης Χαϊδαρίου και στήριξε
το θέμα στο δικαστήριο.
Να συνεχίσω λοιπόν.
Αφού έγιναν οι σχετικές αλληλογραφίες
και οι σχετικές πιέσεις στις αρμόδιες
Υπηρεσίες, συναντήσαμε τις ίδιες κυρίες,
τις ίδιες υπαλλήλους, οι οποίες είχανε
συντάξει την τότε πράξη.
Μετά από αλληλογραφίες,
τρείς – τέσσερις αλληλογραφίες και κατ’
ιδίαν επισκέψεις στο Υπουργείο,
διαπιστώσαμε ότι όντως μας έστειλαν
την απάντηση κάπου τέλος Δεκεμβρίου
και μάλιστα το Φεβρουάριο επειδή δεν
είχα ενημερωθεί, πήγα μαζί με τον κ.
Χονδρογιάννη και την πήρα ιδιοχείρως,
όπου έδιναν οδηγίες και βάσει του
εγγράφου που είχε σταλεί και τη συνεργασία
που είχα με τον κ. Σπηλιώτη, έπρεπε να
γίνει διορθωτική στην Πράξη 2/87, εφόσον
είχαμε πλάνη περί τα πράγματα, εφόσον
βέβαια ενημερώσουμε και την Περιφέρεια,
τη συγκεκριμένη Διεύθυνση Ποιότητας
Ζωής, για να μας δώσει τις εγκρίσεις και
να μελετήσει το θέμα.
Εδώ μπορώ
βέβαια να σας πω ότι, αν κι εγώ είμαι
δημόσιος υπάλληλος, για ακόμα μία φορά
λυπάμαι πάρα πολύ που τα γρανάζια της
Δημόσιας Διοίκησης μερικές φορές είναι
δυσβάσταχτα και τις περισσότερες φορές.
Συμφωνώ κ. Μποζίκα. Μετά από επισκέψεις
και αλληλογραφίες, τελικά μας έρχεται
η περιβόητη απάντηση το καλοκαίρι, όπου
βέβαια στην αλλαγή των Αντιδημαρχιών
τώρα η Τεχνική Υπηρεσία πρέπει να
ακολουθήσει τις διαδικασίες και τις
οδηγίες που δίνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος
της Περιφέρειας.
Και βέβαια,
εφόσον έχουμε ήδη μία έτοιμη δουλειά,
τοποθετήθηκα και σήμερα στην Επιτροπή
Ποιότητας Ζωής, ότι μπορούμε να την
κάνουμε κι εμείς, η Τεχνική Υπηρεσία
μαζί με τη Νομική Υπηρεσία. Ευχαριστώ
πολύ.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ο κ. Τσατσαμπάς.
ΤΣΑΤΣΑΜΠΑΣ:
Λοιπόν, το θέμα το σημερινό είναι η Πράξη
Εφαρμογής του ’87, για την οποία πολλά
έχουν ειπωθεί και στο παρελθόν εντός
της αίθουσας, αλλά θα ‘λεγα ίσως και
περισσότερα και εκτός της αίθουσας.
Μιλάμε λοιπόν για μία
υπόθεση, η οποία έχει ξεκινήσει πριν
από 26-27 χρόνια περίπου και νομίζω ότι
αυτό το βάθος χρόνου αυτό καθεαυτό, σε
καμία περίπτωση δεν μας τιμά. Δεν μας
τιμά και ως Δημοτικό Συμβούλιο, που το
συζητάμε και το φτάνουμε μετά από
εικοσιέξι – εικοσιεπτά χρόνια να το
συζητάμε με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν
και σε ότι αφορά τη Διοίκηση και
προηγούμενες Διοικήσεις, αλλά και για
την Αυτοδιοίκηση αυτή καθεαυτή πιστεύω
ότι αυτά τα ζητήματα, όπως και κάθε άλλα
ζητήματα που υπάρχουν και εκκρεμούν,
θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε ένα
εύλογο χρόνο. Γιατί, καταλαβαίνετε ότι
περίπου τριάντα χρόνια μετά να σέρνονται
θέματα, τα οποία πέραν του οικονομικού
έτσι χαρακτήρα που έχουν για το Δήμο,
έχουν και συνέπειες και προβλήματα και
για τους ίδιους τους δημότες με βάση
τις διαδικασίες οι οποίες απαιτούνται,
όταν προχωράνε ζητήματα κληρονομικά
και άλλα σε σχέση με ατομικές περιουσίες,
που όλα αυτά λοιπόν έχουν τα προβλήματα
που έχουν, εξαιτίας αυτής θα έλεγα της
αντιμετώπισης ή και της μη αντιμετώπισης
του ζητήματος.
Υπήρξαν λοιπόν λάθη
στην πράξη αυτή εφαρμογής. Οι δικαιολογίες
που ακούστηκαν, που σε ένα βαθμό ίσως
να είναι και πραγματικές, γιατί όχι
καλόπιστα να το δούμε, είναι ότι ήταν η
πρώτη πράξη που έγινε, η πιλοτική πράξη,
δεν υπήρξε προηγούμενο μέσα από όλες
αυτές τις διαδικασίες τέλος πάντων και
τον χρόνο που κυλούσε και για την Τεχνική
Υπηρεσία που τότε ήταν σίγουρα λιγότερο
έμπειρη απ’ ότι τώρα, υπήρξαν όλα αυτά
τα προβλήματα.
Ωστόσο όμως, σύντομα
διαπιστώθηκαν αυτές οι διαφορές και αν
δούμε χρονολογικά έτσι και προσπαθήσουμε
κάπως να βάλουμε τα πράγματα σε μία
σειρά, για να βγάλουμε και συμπεράσματα,
βλέπουμε ότι το 2001 γίνεται μία προσπάθεια
από την προηγούμενη τότε Δημοτική Αρχή,
να υπάρξει μία κατοχύρωση των δικαιωμάτων
με τις δηλώσεις που ζητούνται, προκειμένου
να δηλωθεί οτιδήποτε προκύψει ως
εκκρεμότητα οφειλής προς το Δήμο των
συγκεκριμένων ιδιοκτητών, αυτή θα
αναγνωριστεί και φυσικά θα εξοφληθεί
από τους ιδιοκτήτες.
Ηταν ας
πούμε ένα καλό βήμα που έγινε, προκειμένου
να εξασφαλιστούν προβλήματα τυχόν
παραγραφών και άλλων ζητημάτων. Το
νομικό πλαίσιο από ότι θυμάμαι, ήταν
υπό επεξεργασία και τότε. Πέρασαν ωστόσο
αρκετά χρόνια και θα ‘λεγα ότι ήταν και
πολλά. Φτάσαμε στο να αναλάβει η νέα
Διοίκηση. Ηρθε το 2007, συζητήθηκε το θέμα
στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ομόφωνα όλοι
είπαμε ότι ναι, θα πρέπει να προχωρήσει
και να υπάρξουν οι διαδικασίες αυτές,
που να αποκαταστήσουν τα λάθη και το
όφελος του Δήμου.
Από το 2007
και μετά, συνέχισαν να περνάνε τα χρόνια.
Συστήθηκε, μάλλον είχε συσταθεί από
πριν, λειτουργούσε η Επιτροπή Δημοτικής
Περιουσίας και συμμετείχαν σε αυτή και
πρόσωπα με ιδιαίτερες ειδικές γνώσεις,
που θα βοηθούσανε στην αντιμετώπιση
του προβλήματος. Συνεχίζανε να κυλάνε
τα χρόνια και νομίζω ότι φτάσαμε και με
τη νέα Διοίκηση έξι – επτά χρόνια μετά,
στο να έρχεται να κάνει μία πρόταση
σωστή κατά την άποψή μας, η οποία όμως
θα ‘πρεπε να γίνει πολλά χρόνια πριν.
Εγώ δεν θέλω, παρότι
έχω κάνει πολλές καταγγελίες κατά της
Διοίκησης της σημερινής, δεν θέλω να
αφήσω υπονοούμενα ότι υπήρχε κάποιος
δόλος, ή επιχειρήθηκαν να εξυπηρετηθούν
συμφέροντα. Ωστόσο όμως, ήταν απολύτως
λογικό αυτή η ιστορία να προχωρήσει και
να μην καθυστερήσει τόσα χρόνια. Υπήρχαν
προβλήματα. Εάν λειτουργούσε συστηματικά
η Διοίκηση, αυτά τα προβλήματα όπως και
τα εντόπισε, σε ένα σωστό χρονικό διάστημα
θα φρόντιζε να ξεπεραστούν, προκειμένου
να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η
διαδικασία.
Εδώ θέλω να επισημάνω
ότι σε όλα αυτά τα χρόνια, στο περισσότερο
διάστημα, είχε και μία ευθύνη ο κ.
Σπηλιόπουλος, που είναι και τώρα Σύμβουλος
της Διοίκησης για τη δημοτική περιουσία
και εσωθεσμικά μία περίοδο και εξωθεσμικά.
Από εκεί και πέρα όμως, βλέπουμε ότι
πέρασαν εικοσιεπτά χρόνια και το πρόβλημα
εξακολουθεί.
Νομίζω ότι είμαστε
όλοι εκτεθειμένοι και πολύ περισσότερο
η Διοίκηση ειδικά γι’ αυτά τα τελευταία
χρόνια που άφησε, ενώ υπήρχανε βήματα
ωρίμανσης αυτής της διαδικασίας, άφησε
να υπάρξει τόσο πολύ μεγάλη καθυστέρηση.
Πολιτικά είναι εκτεθειμένη. Δεν βάζω
άλλα ζητήματα.
Ωστόσο όμως, έστω και
την τελευταία στιγμή και ενόψει εκλογών
και ενόψει δημοσιευμάτων δυστυχώς που
προηγήθηκαν, ήρθε το θέμα με αυτή τη
μορφή, να πάρει τον τελικό του δρόμο κι
ελπίζω να τον πάρει, προκειμένου ότι
εκκρεμότητες υπάρχουν και αυτές φαίνεται
ότι είναι πολύ περισσότερες από αυτές
τις αρχικές που διατυπώνονται, ότι
εκκρεμότητες υπάρχουν ο Δήμος σε ότι
αφορά το όφελος από τους συγκεκριμένους
ιδιοκτήτες, ή και όποιους άλλους προκύψουν
σε ότι αφορά συνολικά την πράξη εφαρμογής
στο Ανω Δάσος, να τις ωφεληθεί προς
όφελος του δημοσίου συμφέροντος, προς
όφελος του δημοτικού συμφέροντος των
δημοτών.
Αυτή είναι η θέση μου.
Ψηφίζουμε την πρόταση, εντοπίζουμε την
καθυστέρηση και θέλουμε όσο γίνεται
περισσότερο να αντιμετωπιστούν αυτά
τα προβλήματα ταχύτερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε κ. Τσατσαμπά. Ο κ. Σελέκος.
ΣΕΛΕΚΟΣ:
Αυτό που συζητάνε πολλοί και ιδιαίτερα
οι παλιοί Χαϊδαριώτες, που γνωρίζουνε
πρόσωπα και πράγματα, είναι ότι η ένταξη
μιας περιοχής στο Σχέδιο Πόλης που
έπρεπε να γίνει, ήταν ανάγκη έτσι για
τους μικροϊδιοκτήτες οι οποίοι υπήρχαν
στην περιοχή τότε, άνοιξε τις ορέξεις
και δημιούργησε ένα τεράστιο φαγοπότι,
το οποίο οδήγησε και σε αυτό το έκτρωμα
το οποίο βλέπουμε σήμερα και το ονομάζουμε
Ανω Δάσος, μία περιοχή που εντάχθηκε
στο Σχέδιο Πόλης πολύ πρόσφατα και έχει
χίλιες δυο ελλείψεις.
Δεν έχει καθόλου
ελεύθερους χώρους και τα προβλήματα τα
‘χουμε συζητήσει επανειλημμένα εδώ
μέσα. Δεν προβλέπονται δηλαδή ούτε καν
κοινόχρηστοι χώροι και λέγανε πολλοί
ότι κάποιοι ωφελήθηκαν, κάποιοι κέρδισαν
από αυτή την ένταξη. Απλά συζητιόταν
έτσι, από στόμα σε στόμα, αλλά χωρίς
βέβαια ορισμένοι να έχουν τις γνώσεις
και βέβαια να είναι και μέσα στα πράγματα,
για να ξέρουν και το ποιοί ωφελήθηκαν
από αυτό το μεγάλο φαγοπότι, γιατί
ορισμένοι ωφελήθηκαν.
Ο κόσμος δεν ωφελήθηκε
σε τίποτα. Ισα – ίσα, που τον πνίγει μία
περιοχή, η οποία έγινε με αυτούς τους
όρους που σας ανέφερα πριν και ενώ ήταν
γνωστό ότι έπρεπε να γίνει διορθωτική
πράξη, η διόρθωση χάνονταν στις αλλαγές
των Διοικήσεων. Το είπε έτσι πολύ
παραστατικά ο φίλος μου ο Δημήτρης και
περνάγανε τα χρόνια και δεν γίνονταν
τίποτε και για να γίνω κι εγώ παραστατικός,
έλεγε κάποτε ο Θεοδωράκης, και περνούσαν
και περνούσανε τα τραμ, παρά πα παμ.
Κάπως έτσι δηλαδή
κυλούσαν τα χρόνια και κυλούσε και η
παραγραφή μαζί και η λήθη βέβαια και
ότι δεν θα ξανακινηθεί το θέμα αυτό.
Πρώτον, πρέπει να πούμε ότι κάποιοι
ευθύνονται για τα λάθη αυτά στην αποτύπωση
και στην ωφέλεια συγκεκριμένων ιδιοκτητών,
οι οποίοι δεν ήταν οι μικροϊδιοκτήτες,
ήτανε οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης στο
Χαϊδάρι.
Δεύτερον.
Πρέπει να πούμε ότι τα προβλήματα στην
287 Πράξη Εφαρμογής δεν εντοπίζονται
μόνο σε αυτές τις ιδιοκτησίες που
συζητάμε σήμερα, αλλά υπάρχουν κι άλλοι,
που θα πρέπει να δούμε, να διερευνήσουμε
και αυτό το ζήτημα.
Τρίτον.
Πρέπει να δούμε το ποιοί θα πληρώσουνε
τελικά το βαρκάρη. Δηλαδή, αν θα ζητηθούν
και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε αν
θα πληρώσουν αυτοί οι οποίοι ωφελήθηκαν,
ή θα ζητηθεί από τους σημερινούς
ιδιοκτήτες να συνεισφέρουν. Είναι ένα
τεράστιο ζήτημα, που πρέπει αυτό να το
δούμε.
Αλλο θέμα. Μέχρι πότε
πρέπει να γίνει η διορθωτική πράξη,
ούτως ώστε τουλάχιστον να περισώσουμε
ότι μπορούμε. Εδώ απ’ ότι βλέπω και στα
εισηγητικά, βέβαια τι να διαβάσω τώρα.
Ας πούμε, γράφει ότι υπάρχει καταστρατήγηση
νομιμότητας σε βάρος και των ιδιοκτητών
και των εσόδων του Δήμου για τις
ανακρίβειες που έχουνε επισημανθεί,
κ.λπ.
Μόνο να πω ότι, και
δεν ξέρω τελικά πότε αυγαταίνουν και
πότε μειώνονται τα μέτρα, απ’ την εισφορά
σε γη απ’ τα 6.532 μέτρα φτάσαμε στο 6.096 και
με σημερινά έτσι ποσά μιλάμε για 228.000,
όπου βέβαια λέει ότι αν γίνει αποδοχή
κληρονομιάς και στο Σύλλογο, τότε η
αναφερόμενη ζημιά του Δήμου είναι η
ελάχιστη, αυτές οι 228.000, γιατί θα είναι
πολύ περισσότερο.
Θέλω έτσι
να ακούσω με ενδιαφέρον τον κ. Ασπρογέρακα,
ο οποίος σε μία συνέντευξη μίλησε για
10.000.000 με 11.000.000. Εδώ μιλάμε για τεράστια
διαφορά. Ετσι; Μιλάμε για ένα ποσόν το
οποίο είναι ιλιγγιώδες και πραγματικά
πρέπει να δούμε αν ισχύει, και τον κ.
Ασπρογέρακα και τον κ. Τερζάκη, δηλαδή
ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα
και να δούμε τελικά ποιό είναι το
πραγματικό μέγεθος και πώς θα μπορέσουμε
να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του
Δήμου σε αυτή την περίπτωση.
Εμείς
πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μπει και
Τεχνικό Γραφείο και Νομικός Σύμβουλος,
ούτως ώστε να γίνει μία πληρέστερη
διερεύνηση του θέματος. Με τις πληροφορίες
που θα πάρουμε και σήμερα για το επόμενο
διάστημα να το ψάξουμε, αφού πια ήρθε
το θέμα υπερώριμο πια, να μην πω ότι ήδη
έχει πέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και
να δούμε τι θα κάνουμε έτσι το επόμενο
διάστημα και άμεσα μάλιστα, σε σύντομο
χρονικό διάστημα, για να διασφαλίσουμε
τα συμφέροντα του Δήμου.
Ψηφίζουμε δηλαδή την
πρόταση εισηγητικά όπως έχει έρθει,
αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να δούμε και
άλλες πλευρές, που πιθανόν ας πούμε και
εισηγητικά δεν μπαίνουνε και είμαστε
έτσι όλο αυτιά, να ακούσουμε και τις
άλλες πληροφορίες που υπάρχουν.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε κ. Σελέκο. Ο κ. Σπηλιόπουλος
απουσιάζει. Θα τοποθετηθείτε εσείς κ.
Φωτεινάκη; Ωραία.
ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ:
Δεν θα αναφερθώ τώρα στο ιστορικό. Πάμε
επί της ουσίας. Εμείς προτείνουμε ένα
ενιαίο Τεχνικό Γραφείο Δικηγορικό. Ενα
δηλαδή να τα έχει. Οχι ξεχωριστό Τεχνικό
Γραφείο, ξεχωριστό Δικηγορικό κι επίσης
να μην περιοριστεί αυτή η έρευνα στις
ιδιοκτησίες Βλασσιάδη – Καντζή. Να πάει
για ολόκληρο το Ανω Δάσος. Αυτή είναι η
πρότασή μας. Ευχαριστώ πολύ.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε. Ο συνάδελφος ο Σάββας ο
Βαρυτιμιάδης.
ΒΑΡΥΤΙΜΙΑΔΗΣ:
Λοιπόν, καταρχήν ας ξεκινήσουμε ιστορικά.
Να πούμε ότι υπήρχε υπεύθυνη δήλωση από
τους Βλασσιάδηδες, ότι αποδεχόντουσαν
και ότι έχουνε οφειλές προς το Δήμο και
ότι η βεβαίωση αυτή είναι στο φάκελο
Βλασσιάδη και αυτό έγινε επί Διοίκησης Ντηνιακού.
Τώρα από το 2008 υπάρχει
μία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου
ομόφωνη, να γίνει η διαδικασία για την
ανασύνταξη της Πράξης Εφαρμογής, κάτι
το οποίο δεν έγινε. Προτείνουμε λοιπόν
κάτι, το οποίο έχουμε προτείνει και στην
Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στην Επιτροπή
Δημοτικής Περιουσίας που πρότεινε ο
Αρης ο Πανόπουλος, στο να γίνει διόρθωση
της Πράξης Εφαρμογής της 287, η ανάθεση
σε Τεχνικό Γραφείο και νομική υποστήριξη
με την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας
και της Δημοτικής Περιουσίας. Δηλαδή,
ακριβώς ως έχει από την εισήγηση του
Δήμου, της Διοίκησης.
Από εκεί και πέρα
όμως, εμένα ειλικρινά δεν θα με πείραζε
στο να μπούνε και ελεγκτές Δημόσιας
Διοίκησης, ώστε να μας δίνανε κατευθύνσεις
για ότι έχει σχέση με το Ανω Δάσος.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Κάποιος άλλος συνάδελφος που θέλει να
τοποθετηθεί; Ο κ. Θεοτοκάς.
ΘΕΟΤΟΚΑΣ:
Τα χρήματα, το ποσόν το οποίο αφορά η
υπόθεση είναι πολύ σημαντικό. Ακόμα και
τα 225.000 τα οποία αναφέρονται στο εισηγητικό
σαν πρόβλεψη, θυμάμαι 500.000 που υπήρχαν
τουλάχιστον σαν πρόβλεψη εσόδων για το
ίδιο θέμα σε δύο ή τρείς ετήσιους
προϋπολογισμούς και ειδικά το νούμερο
των 11.000.000 που παρουσίασε ο κ. Ασπρογέρακας
και μόνο δηλαδή όχι τα 11.000.000, ακόμα και
το 200.000 ή το 500.000 αξίζει τον κόπο. Ισως
είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές
εσόδων για το Δήμο ειδικά τα επόμενα
χρόνια.
Οπότε και
Τεχνικό Γραφείο και μάλιστα εγώ θα
πρότεινα στο Τεχνικό Γραφείο και στο
Νομικό αν μας το είχε, δίνει περιθώρια
ο νόμος στη σύμβαση που θα κάνουμε φυσικά
με την επίβλεψη των Υπηρεσιών του Δήμου,
να υπάρχει και bonus
σύμφωνα με το τι θα πετύχει, τι θα
εισπράξει ο Δήμος. Μικρό, πλην όμως θα
είναι πολύ σημαντικό, απλώς για να δούμε
πόσο. Ετσι το βλέπω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Τελειώσατε κ. Θεοτοκά; Ωραία, ο κ. Τερζάκης.
ΤΕΡΖΑΚΗΣ:
Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Το 2008 στο
Δημοτικό Συμβούλιο πήρατε δύο αποφάσεις,
την 151 και την 152, η οποία 151 αφορούσε το
Γ388, τη φερόμενη ως ιδιοκτησία Χαμηλοθώρη
και η δεύτερη απόφαση η 152 αφορούσε όλο
το Ανω Δάσος, όπου εκεί γίνεται μία
αναφορά στο τι υπήρχε στην περιουσία
Βλασσιάδη και τι δηλώθηκε πραγματικά.
Αυτό είναι μία απόφαση
και μία αναγραφή γεγονότων που καλύπτει
όλο το ιστορικό σε αυτό το πράγμα, για
το οποίο σήμερα θα κάνουμε νεκροψία.
Μόνο νεκροψία θα γίνει και κάθε φορά
που το πιάνουμε, θα γίνεται νεκροψία.
Υπάρχει μία δήλωση του 1987 των ιδιοκτητών,
που κατ’ ουσία είναι ένσταση για το τι
έχουν, τι δεν έχουνε και μνημονεύουνε
τη διανομή του 1956 για όλη την περιοχή
του Ανω Δάσους που μπαίνει στο Σχέδιο,
αλλά από την Μάνης και πάνω, όχι το
κομμάτι δεξιά από τη Μπουμπουλίνας.
Αυτό το κομμάτι δεν αναφέρεται σε αυτή
τη διανομή, προέρχεται από παλαιότερα
συμβόλαια.
Ολη αυτή η περιοχή
του Ανω Δάσους ονομάζεται ή Βουνό ή
Λιβάδια. Βουνό ονομάζεται για πρώτη
φορά στο συμβόλαιο του 1929 με το τοπογραφικό
του 1927. Λιβάδια ονομάζεται σε περιγραφικά
συμβόλαια. Σε αυτή τη διανομή λοιπόν
μεταξύ Βλασσιάδη, Μοδιάδη, Αναστασιάδου
και Κεσίσογλου, γίνεται μία διανομή
συγκεκριμένων τεμαχίων πάνω σε ένα
τοπογραφικό Ιλατζή Μίλα του 1957.
Αυτό το τοπογραφικό
και το κείμενο μέσα του συμβολαίου του
’56, ο αριθμός είναι 21567, περιγράφει προς
το τέλος, κάνει μία πρώτη διανομή, κάνει
μία συμπληρωματική μετά διανομή και
μετά λέει, ότι άλλο μένει, παραιτούνται
όλοι και μένει Κεσίσογλου – Βλασσιάδης.
Στις δηλώσεις
ιδιοκτησίας που κάνει η κ. Καντζή με τον
κ. Βλασσιάδη, αναφέρουνε ένα άλλο
συμβόλαιο 29776, το οποίο προέρχεται από
την κληρονομιά που κάνουν απ’ τη φυσική
της μητέρα, που είναι η κ. Ορφανίδου κι
εκεί αρχίζει ένα μπέρδεμα, ποιά είναι
τα συμβόλαια και ποιά είναι τα οικόπεδα.
Στην ουσία αρχίζει
από το ’56 και χάνεται το τι οικόπεδα
είναι και ποιά περιουσία και αυτό που
αρχίζει εμένα και με προβληματίζει και
αρχίζω και το ψάχνω είναι τα πρακτικά,
η 151 και 152 Απόφαση. Αφού πρώτα ενίσταμαι
για την 152 και κάτι λέω για τον κ. Σπηλιώτη,
δεν μου απαντάει για το λεγόμενο Νταμάρι
Χαμηλοθώρι, επειδή η Πράξη Εφαρμογής
του ’87 κυρώθηκε το ’88, άρα ίσχυε ο νόμος
του ’83, ο Ν. 1428, ο οποίος λέει ότι κάτι που
είναι νταμάρι δεν μπορεί να πολεοδομηθεί.
Αρα, δεν εντάσσεται μέσα σε μία πολεοδομική
ενότητα με όρους δόμησης και δεν
αποζημιώνεται. Παίρνεται απ’ το Κράτος.
Τέλος πάντων, αυτό
είναι λάθος. Είναι αυτά που είπε ο κ.
Τσατσαμπάς, γίνανε πάρα πολλά λάθη γιατί
ήταν αρχική η δήλωση. Εκεί λοιπόν και
στο συμβόλαιο και στα σχέδια του ’56, πάνω
στο νταμάρι γράφει “ιδιοκτησία
Κεσίσογλου – Βλασσιάδη”. Η ίδια η κ.
Καντζή και ο κ. Βλασσιάδης στη δήλωση
που υποβάλλουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ και αναφέρουν
τις ιδιοκτησίες τους, αυτές που πολύ
σωστά γράφει η 152 Απόφαση, στο τέλος του
πίνακά τους γράφουν “και είμαστε
ιδιοκτήτες κατά 25% στο Γ398, Γ393, εμβαδού
420 μ. από 50%”.
Αυτό το αγνοούμε και
κάπου αναφέρεται και από τον κ. Σπηλιώτη,
ότι δεν είναι ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες
είναι ως εναπομένουσα της διανομής και
από το συμβόλαιο και από την αναγραφή
και από την ίδια δήλωσή τους. Στην 152 αν
την θυμάστε, ή αν ο κ. Λυμπέρης τη θυμάται,
υπάρχει ένας πίνακας στην αρχή, που λέει
ότι αυτά έχουνε και αυτά δηλώσανε. Οι
διαφορές που προκύπτουν είναι τεράστιες
και οι διαφορές που προκύπτουν, όλες οι
αναφορές που έχω ακούσει στο Δημοτικό
Συμβούλιο για το Ανω Δάσος, μιλάνε για
εισφορά σε χρήμα, σε γη.
Καμία δεν
μιλάει για τη διαφορά εισφοράς σε χρήμα,
καμία. Διότι, πώς γίνεται μία Πράξη
Εφαρμογής; Λένε,
πόσο έχεις, δέκα στρέμματα; Ωραία. Σου
παίρνω αυτό το 60% που ακούγεται έτσι
πολύ εύκολα, είναι 60% επί 10, μείον 1.375.
Είναι συντελεστής βάσει της Εγκυκλίου
31/1984 του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το εναπομένον από αυτό
που σου παίρνω, έρχομαι και στο φορολογώ
με 0,25 μείον 369 και είναι εισφορά σε χρήμα.
Εδώ τώρα
τι έχει γίνει; Σαφέστατα και το τελευταίο
χαρτί που βγήκε από την Τεχνική Υπηρεσία,
που εγώ το θεωρώ ένα από τα καλύτερα
χαρτιά, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί
εντοπίζει τη διαφορά την εμφανή από τη
διανομή. Γίνεται 50% στον καθένα, ενώ
έπρεπε να γίνει η εφαρμογή της κλίμακας
στο σύνολο και ας τα μοιράσουν οι άνθρωποι
όπως τα έχουν. Αγνοείται όμως η εισφορά
σε χρήμα.
Η τιμή που χρησιμοποιούν
η 524,16 προέρχεται από τη 42/2009 Απόφαση του
Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι η
τελευταία που έχει καθορίσει τιμή, ενώ
υπάρχει πρόσφατη δικαστική απόφαση για
το Νταμάρι Χαμηλοθώρι που την ορίζει
σε 600 ευρώ. Αρα, συνεπώς η τιμή είναι η
τελευταία οριζόμενη. Είναι τα 600 ευρώ
και όχι τα 524.
Ορθά στην τεχνική
έκθεση αναφέρουν και άλλα οικόπεδα, που
είναι οι τμηματικές δηλώσεις κι εδώ,
ότι δηλώνουν τμηματικά οικόπεδα τα
οποία τα κάνουν αποδοχή κληρονομιάς με
το συμβόλαιο το αρχικό του ’56, το
αποδέχονται κάποιοι είτε εδώ, είτε στην
Πολεοδομία και πώς χορηγούν βεβαίωση
μη οφειλής σε γη και χρήμα. Κάνουν αποδοχή
κληρονομιάς, κάνουν διορθωτική πράξη,
κάνουν πωλητήριο.
Το σύνολο της εισφοράς
δεν έχει πει κανείς ωπα, τι μου δηλώνεις
εδώ. Θέλω να μου πεις ποιός είναι ο
ιδιοκτήτης 10-03-1982, που λέει ο νόμος. Αυτό
για πρώτη φορά γράφτηκε στο εισηγητικό
της Τεχνικής Υπηρεσίας, αν δεν κάνω
λάθος Δημήτρη, σε δώδεκα – δεκατρία
χαρτιά, που δεν είναι όλα απαραίτητα,
γράφτηκε για πρώτη φορά αντίγραφο της
μερίδας από το 2008, χωρίς να το πω σε
κανέναν και χωρίς να το ξέρετε.
Εχω ξεκινήσει
να αγοράζω συμβόλαια, τίτλους. Είναι
υπερβολικά δαπανηρό. Κάθε φορά πέφτει
σε ένα άλλο συμβόλαιο, κάθε φορά πέφτει
σε κάποιον άλλο πάνω, πας να πάρεις
διορθωτικές πράξεις απ’ τις Πολεοδομίες,
δεν υπάρχουν. Να απευθυνθώ στον κ.
Παρασκευά και στον κ. Λυμπέρη και να
τους πω ότι στο τελευταίο, μετά την
152/2008 τα στείλατε στην Πολεοδομία κ.
Παρασκευά και σας απάντησε η Πολεοδομία
ότι είναι λάθος, συμπληρώστε τα χαρτιά
με τις μερίδες αυτών που τα ‘χαν τάδε.
Ετσι δεν σας
απαντάνε; Το 2008.
Σας
απαντάει το 2008 και σας μνημονεύει το
φάκελο Φ91/08, φάκελος διόρθωσης 91/08.
Ελέγξτε το χαρτί, να δείτε ότι αυτό
είναι. Αυτός ο φάκελος δεν υπάρχει στην
Πολεοδομία, δεν σας έχει διαβιβαστεί
πίσω, δεν αφορά όλο το Δάσος. Αφορά το
Γ424 μόνο. Αυτή τη συζήτηση την είχα σήμερα
και την επιβεβαίωσα από το Διευθυντή
της Πολεοδομίας.
Η όλη ιστορία που
προτείνεται από την Τεχνική Υπηρεσία
τώρα, να πάτε σε ένα Τεχνικό Γραφείο και
σε ένα Νομικό Γραφείο, μιλάτε για εκτάσεις
πάνω από 100 στρέμματα. Ετοιμάστε μία
αμοιβή πάνω από 80.000.
Νομίζω ότι η λύση πριν
καταλήξετε και πριν αποφασίσετε να πάτε
εκεί, σκεφτόμενοι και την οικονομική
δυνατότητα του Δήμου, η διανομή του 56
και όπως αυτή μοιράστηκε, μετά μειώθηκε
με πωλητήρια, κ.λπ., έχει καταγραφεί όλη
στη μερίδα των πέντε αρχικών ιδιοκτητών,
συν αυτό που θα σας προκύψει στον έλεγχο
που θα κάνετε, που εγώ βρήκα το τοπογραφικό,
το αγόρασα, δεν είχα τη δυνατότητα να
πάρω και το συμβόλαιο οικονομική, είναι
ιδιοκτησία των Λιπασμάτων, που το 1957
αγοράζουν από τους πέντε που έχουν το
56 τα οικόπεδα, οι οποίοι αρχίζουν και
πουλάνε με προσύμφωνα, με διάφορα τέτοια.
Ποιανού
μερίδα γράφονται αυτά 10-03-1982; Αυτός είναι
ο υπόχρεος της εισφοράς. Οχι, δεν είναι
Βλασσιάδη. Είναι Βλασσιάδη, είναι
Κεσίσογλου, είναι κάποιου, μπορεί να
είναι και Λιπασμάτων. Ποτέ
δεν τους ψάξαμε. Ποτέ
δεν ασχοληθήκαμε.
Η δική μου άποψη λοιπόν
τεχνικά, επειδή σας είπα, το έψαξα και
το ‘ψαξα και νομικά, αναθεώρηση δεν
πρόκειται να κάνετε, γιατί δεν μπορείτε
να κάνετε, είναι ληγμένη ιστορία, έχει
λήξει με απόφαση του Συμβουλίου
Επικρατείας, είναι οριστικά μεταγεγραμμένη,
δεν κάνετε αναθεώρηση. Δεν διαταράσσονται
ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με
νόμιμη δικαιοπραξία, γίνανε συμβόλαια.
Σε καμία περίπτωση δεν τους ενοχλείτε.
Ενοχλείτε
αυτούς που είχαν μερίδες 10-03-1982, που
είναι υπόχρεοι, διότι αυτοί πουλήσανε
μετά στους ανθρώπους αυτούς που αγοράσανε,
απαλλαγμένοι βαρών, με βεβαιώσεις του
Δήμου μη οφειλής σε γη και χρήμα και
αυτούς τους ανθρώπους δεν πρέπει σε
καμία περίπτωση να πάμε να τους χτυπήσουμε
την πόρτα και να τους πούμε, για έλα να
μου πεις πού το βρήκες. Πού το βρήκα;
Αφού έχω συμβόλαιο.
Ποιός είχε
τις μερίδες; Από εκεί θα βγάλετε άκρη.
Και το να ελέγξετε τις μερίδες, που είναι
πάρα πολύ κουραστικό, για εμένα οικονομικά
πολύ ακριβό, 5 ευρώ η σελίδα πάει, οι
πέντε αρχικοί ιδιοκτήτες, η ιδιοκτησία
των λιπασμάτων, πάρτε τη μερίδα, ή ας
πάει να την δει η Υπηρεσία μας η Νομική,
είναι πολύ καλή.
Η δουλειά, η υποτιθέμενη
δουλειά που έχει γίνει, είναι υποτιθέμενη
δουλειά, υπάρχουν τραγικά λάθη. Σε αυτό
το φάκελο Δημήτρη που στείλατε στην
Πολεοδομία, υπάρχει μέσα η δουλειά του
κ. Πάτρα, η οποία είναι περιγραφική. Ο
άνθρωπος τέλος πάντων έχει κάνει μία
πάρα πολύ καλή δουλειά και σας δίνει
δύο μικρές πληροφορίες, ιδιαίτερα
σημαντικές.
Σας μιλάει για
κληρονομητήριο το 911/1983. Το οποίο αυτό
τι σημαίνει; Οτι αφού κάνουν αποδοχή,
κάνουν κληρονομητήριο το 1983, δεν είναι
κληρονόμοι 10-03-1982 και έρχονται και
ξαναδηλώνουν το 1987, βέβαια της Ορφανίδου,
της φυσικής μητέρας και απ’ τη μερίδα
που την έχετε της κ. Χαντζή, θα δείτε
αυτό που σας είπα, αποδοχή κληρονομιάς
με το 21567, διόρθωση Πράξης Εφαρμογής
είτε προς εμβαδόν, είτε προς ιδιοκτήτη,
πώληση.
Το Πρακτικό των
Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης σας
αναφέρει 413 διορθωτικές πράξεις το 2000,
55 οικόπεδα αγνώστων. Προτείνω λοιπόν,
για να μη μακρηγορώ, να τα κλείσει ο
Κώστας πολιτικά. Εγώ σας λέω το εξής. Η
δικιά μου άποψη είναι, πριν κάνετε αυτή
την κίνηση, που δεν είναι λάθος, είναι
σωστή και έτσι έπρεπε να ‘χε γίνει και
είναι μία βάση δουλειάς, όπως είπε και
ο Δημήτρης ο Παρασκευάς και του κ. Πάτρα
και η δουλειά που έγινε με την 152, δείτε
ότι με την 151 δεν υπάρχει αποζημίωση στο
νταμάρι, διότι ο κ. Χαμηλοθώρης πήρε με
διορθωτική πράξη το 1998, πήρε 998,4 τετραγωνικά
και στο δικαστήριο ζητούσε μία διαφορά,
αλλά αυτή έπρεπε εντός εξαμήνου σύμφωνα
με το άρθρο 12 του Ν. 1337 να το πει, έπρεπε
να την υποβάλλει εντός έξι μηνών. Δεν
την είπε, τέλος.
Μπορούμε ίσως να το
δούμε αυτό πιο σοβαρά, αν μπορούμε εμείς
να κάνουμε μία διόρθωση και να πούμε
ότι αυτό είναι νταμάρι, γιατί το ‘χουμε
και στο Σχέδιο του ’55, η ένταξη του
Χαϊδαρίου στο Σχέδιο, το έχουμε και σε
αεροφωτογραφίες σε ζεύγη, το έχω εγώ,
θα σας τα φέρω, ζεύγη αεροφωτογραφίες,
που σημαίνει βλέπουμε το βάθος και
έχουμε γεγονός ότι είναι νταμάρι. Αρα,
δεν μπορεί να δομηθεί τίποτα σε αυτό το
πράγμα. Αυτή είναι η ουσία.
Το εμβαδόν
ειδικά της κ. Καντζή, μόλις δείτε αυτό
που έχει κάνει η Τεχνική Υπηρεσία, που
λέει διαφορά, το συν – πλην δηλώσανε 50
και έπρεπε να πάει σε όλους, συν αυτά
που σας λέει των μεμονωμένων, συν αυτά
που θα βρείτε από τη διανομή από το
Υποθηκοφυλάκειο 10-03-1982, θα σας βγάλουν
το 70% της αμοιβής που ακούσατε από τον
τύπο, κάνοντας απλές πράξεις, δηλαδή
εισφορά σε γη και χρήμα, την οποία αν
την έχουν πουλημένη και τα βάλουν σε
λεφτά, αν έχουν αδόμητα οικόπεδα,
γνωρίζετε το νόμο πολύ καλά, το ‘χετε
ξαναψηφίσει εδώ, μπορεί να μας το
καταβάλλει σε οικόπεδα. Ορίστε; Ναι, δεν
το ξέρω, δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Είτε
στην ίδια Πολεοδομική Ενότητα, είτε σε
άλλη.
Εσείς μπορείτε να τα
διαθέσετε για χώρους κατά προτεραιότητα
στο Ανω Δάσος, ή χώρους ελεύθερους,
κοινόχρηστους, ότι θέλετε, αλλά ακόμα
μπορείτε να τα δώσετε και σε άλλη
Πολεοδομική Ενότητα (περίπτωση Θερμοπυλών,
οικόπεδα στην Αστυθέας, στη Γρηγορούσα,
παρκινγκ, ελεύθεροι χώροι), που είναι
πνιγμένοι αυτοί οι άνθρωποι, να το δούμε
πιο σοβαρά.
Κάντε ένα κόπο πριν
αποφασίσετε να πάτε, πάρτε την απόφασή
σας, ότι θέλετε, κάντε ένα κόπο και
ελέγξτε τις μερίδες, γιατί αν πάρετε τα
τοπογραφικά του 1956 Ιλατζί Μίλα και τα
τοπογραφικά του 1957 Ιλατζί Μίλα, που
αρχίζουν και κάνουν μικροδιανομές και
κόβει η κ. Βλασσιάδη, η Πέρδικα Βλασσιάδη,
συγνώμη, η οποία πεθαίνει το ’83, θα δείτε
όλα εκεί πέρα, πώς έχει εξελιχθεί αυτή
η περίπτωση και θα τα βρείτε μες τη
μερίδα της.
Οπότε,
έχοντας βρει τη μερίδα, παίρνοντας και
τα τοπογραφικά, είναι πολύ εύκολο, ξέρει
ο Δημήτρης ο Παρασκευάς, ξέρει ο
Χονδρογιάννης, το βάζεις κάτω και λες,
αυτό ποιό ήταν τότε, το Ο.Τ. 5, τα οικόπεδα
7-8-9. Ποιό είναι
σήμερα; Το Γ383. Ποιό οικόπεδο; Το 6101. Το
βάζεις κάτω, κάνεις αντιπαραβολή.
Η πρόταση που λέει η
Τεχνική Υπηρεσία, να αποτυπώσω με ΕΓΣΑ,
νομίζω έτσι δεν λέγατε Δημήτρη, τα παλιά
οικόπεδα, τα σημερινά και πώς έχουν
διαμορφωθεί, είναι σωστή τεχνικά, αλλά
πού θα βρω εγώ το οικόπεδο, πώς ήταν το
1983, 1982; Δεν θα το βρω. Πού θα βρω τώρα με
τόσες 500 αλλαγές που έχει γίνει;
Οπότε, εκ των πραγμάτων
και νομίζω Δημήτρη δεν κάνω λάθος,
παίζουμε με τις διατάξεις των άρθρων 8
και 9 του Ν. 1337 με βάση το 2012 που μιλάει
για τις εισφορές, τι είχε, τι μου δήλωσε,
τι αναφερόταν στον τίτλο του και τι έχει
η Πράξη Εφαρμογής. Το τι έχει σήμερα, θα
το λύσετε με μικροσυμπληρώσεις, διαφορά
σε γη, 5 τετραγωνικά, 8, θα λυθεί απλά.
Αυτά ήθελα να πω. Στη
διάθεσή σας για ότι ερώτηση έχετε.
Ευχαριστώ πολύ.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Τερζάκη. Ο κ.
Ασπρογέρακας θέλει να τοποθετηθεί;
ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ:
Κυρία Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κύριοι
τέως συνάδελφοι, επ’ ευκαιρία, πρέπει
να λύσουμε ένα διαδικαστικό θέμα και
ένα θέμα παρεξήγησης που παρά λίγο να
δημιουργηθεί. Θεωρώ ότι δεν δημιουργήθηκε
εν πάση περιπτώσει, δοθήκανε οι αναγκαίες
εξηγήσεις.
Επ’ ευκαιρία της
αναγγελίας της υποψηφιότητάς μου,
κλήθηκα από το Ραδιοφωνικό Σταθμό του
Δήμου Ηρακλείου να δώσω μία συνέντευξη,
όπου καλούν υποψηφίους, αυτούς που έχουν
αναγγείλει υποψηφιότητες ως Δήμαρχοι,
ως Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.λπ. Εκεί λοιπόν
σε μία σειρά ερωτήσεων η οποία μου έγινε
κι είναι σημαντικό αυτό που θα πω, ήταν
για το θέμα των πόρων του Δήμου.
Γνωρίζουμε και γνωρίζω
ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και μάλιστα
πολύ δύσκολα κι επειδή αυτή αναρτήθηκε
και ηχητικά, εκεί είπα δύο κουβέντες.
Αυτό το λέω για το φίλο μου, τον Τάσο το
Λυμπέρη. Ειπώθηκαν δύο κουβέντες, ότι
υπάρχει ένα ζήτημα πολύ σοβαρό σε μία
περιοχή του Δήμου Χαϊδαρίου στο Ανω
Δάσος, η οποία χονδρικά με ένα υπολογισμό
που είχαμε κάνει προηγούμενα, χωρίς να
ξέρω, δεν πήγα την προηγούμενη να κάνω
τον υπολογισμό, ότι θα πάω για τη
συνέντευξη, είναι γύρω στα 10.000.000 –
11.000.000 και θα δείτε ότι είναι και ίσως
είναι και παραπάνω.
Επειδή λοιπόν ο φίλος
μου ο Τάσος ο Λυμπέρης μου είπε, επειδή
με αυτό που είπες, μείναμε άφωνοι,
μπορείτε να με κατηγορήσετε για οτιδήποτε
οποιοσδήποτε εδώ μέσα πολιτικά και να
με κατηγορήσετε και στο μέλλον, να
αντιπαρατεθούμε πολιτικά. Αυτό που δεν
θα μπορέσει ποτέ να με κατηγορήσει
κανένας και το ξέρετε, είναι ότι ποτέ
δεν λαίκιζα. Δεν ήτανε δηλαδή, που θα
μπορούσα να πω, δικηγόρος είμαι, τι έχετε
δηλαδή εκεί, πολλά λεφτά τα οποία
διεκδικούμε από το Ανω Δάσος.
Ανέφερα λοιπόν ένα
νούμερο 10.000.000 με 11.00.000 και το ανέφερα
το νούμερο αυτό, ακριβώς για να μη λέω
αερολογίες, διότι θα μπορούσε να πει
οποιοσδήποτε από εσάς από εδώ και ο
κόσμος ότι, δίκην υπερβολής και χάριν
του προεκλογικού αγώνα, κ.λπ., ο Ασπρογέρακας
πέταξε ένα νούμερο εκεί, όπως λένε οι
διάφοροι υποψήφιοι. Τα πράγματα όμως
δεν είναι έτσι.
Είχε προηγηθεί μία
σοβαρότατη εργασία και από ότι ακούσατε
προηγούμενα από το Γιώργο τον Τερζάκη,
ξεκινάει αυτή η ιστορία από παλιά, όπως
ξέρετε όλοι και επικαιροποιείται με το
θέμα του νταμαριού Χαμηλοθώρι, όπου
εκεί αποκαλύπτεται για κάποιους ότι το
νταμάρι του Χαμηλοθώρι, το νταμάρι
λεγόμενο Χαμηλοθώρι ανήκει πλέον στο
Δήμο ως πολιτιστικό πάρκο με την πράξη
εφαρμογής και το μόνο το οποίο δικαιούται
είναι αξιώσεις κάποιων αποζημιώσεων,
που ήδη έχουνε πάρει ένα μέρος αυτών
των αποζημιώσεων.
Με αφορμή λοιπόν αυτό
ξεκίνησε μία έρευνα με λεφτά τα οποία
ο ίδιος ο Γιώργος ο Τερζάκης, προς τιμήν
του, πήγε και αγόρασε σε ανύποπτους
χρόνους, αν θα συνέβαινε ότι συνέβαινε
με το πρόσωπό μου και με τον Κίμωνα το
Φουντούλη, θα παραιτιόμασταν, θα φεύγαμε,
κ.λπ, όπου όταν τον ρώτησα, έχει σημασία
αυτό, πόσα λεφτά έδωσες γι’ αυτά ρε
Γιώργο, μου είπε 2.200 για να τα πάρω, γιατί
πράγματι άμα θα δείτε, είναι ένα πράγμα
τόσο κι εκεί κάτω κάτσαμε και είδαμε
κάποια πράγματα.
Συμπληρώνοντας λοιπόν
αυτά που είπα, τι θα πω από το 2010 όπου
εξελέγην Δημοτικός Σύμβουλος μέχρι και
το 2013 που παραιτήθηκα, εδώ είναι η κ.
Καμπόλη. Σε δύο ή τρείς Επιτροπές
Δημοτικής Περιουσίας, στη μία αν θυμάμαι
καλά παρευρισκόταν και ο κ. Δήμαρχος,
το θέμα έμπαινε και ξανάμπαινε,
παρευρισκόταν και ο κ. Σπηλιώτης, ο
οποίος είπε επί λέξη ότι, εμείς μετά από
τη δήλωση αυτών των στρεμμάτων που
κάναμε των 13.000 τόσα, θα σας πω πόσα
ακριβώς, ερχόντουσαν στη συνέχεια και
δηλώνανε με μονομερείς αποδοχές
κληρονομίας ένα – ένα οικόπεδο κι εκεί
γίνεται μύλος επί λέξη και θα ήθελα να
είναι απόψε εδώ, δεν ξέρω γιατί εν πάση
περιπτώσει, αν και ήταν στην Επιτροπή
Ποιότητας Ζωής.
Οπου λοιπόν εκεί το
θέμα έτσι όπως ετίθετο, έμπαινε ότι, να
πω τη λαϊκή έκφραση, ότι το θέμα έχει
ψωμί κι έχει ψωμί για το Δήμο σε ποιές
συνθήκες. Σε συνθήκες στην κυριολεξία
οικονομικής δυσχέρειας και αθλιότητας
στο τέλος – τέλος.
Είπαμε
λοιπόν να το αναδείξουμε το θέμα αυτό
και όχι τώρα, το αναδείξαμε και τότε και
αν θυμάστε κ. Δήμαρχε, τα πρακτικά
υπάρχουν, στον προϋπολογισμό έβαλα πάλι
το θέμα και είπα, ένα από τα ζητήματα
είναι, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί
πάνω που χρωστάνε. Βρείτε τους ποιοί
είναι, μάλλον ξέραμε ποιοί είναι και εν
πάση περιπτώσει καλέστε τους με ένα
εξώδικο, να έρθουν και να τους πείτε,
δηλώστε μας την περιουσία που είχατε
10-03-1982. Αυτό λέει ο νόμος.
Και για να λυθεί η
παρεξήγηση οριστικά με το φίλο τον Τάσο,
μου ‘ρθε ένα έγγραφο το οποίο υπογράφει
ο Τάσος, να πάω στην Τεχνική Υπηρεσία
να δώσω στοιχεία, γιατί έκανα ένα
δημοσίευμα, κ.λπ., το οποίο το είχε και
συνημμένο. Εγώ κοιτάξτε, σέβομαι από
τον άνθρωπο που γυαλίζει παπούτσια στο
δρόμο, μέχρι τον Πρωθυπουργό της χώρας
θεσμικά. Δεν υποτιμώ καμία Υπηρεσία.
Απάντησα όμως στον
Τάσο, που ενοχλήθηκα πράγματι, κάποιος
Δήμαρχος παλιότερος θα ‘λεγε ότι αυτό
είναι απρέπεια έτσι όπως μου ήρθε, δηλαδή
μου ήρθε ένα έγγραφο που ουσιαστικά με
καλούσε σε προκαταρκτική εξέταση και
του είπα, φίλε Τάσο δεν θα έρθω ούτε στην
Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ούτε στην
Τεχνική Υπηρεσία. Θα έρθω να τα πω δημόσια
στο Δημοτικό Συμβούλιο και να καταγραφούν.
Το θεωρώ το θέμα λήξαν.
Δεν θεωρώ ότι είχε πρόθεση, αλλά εν πάση
περιπτώσει βλέποντας το κείμενο “Ενόψει
λοιπόν της συζήτησης του θέματος, κ.λπ.,
όπου είστε καλεσμένος, παρακαλούμε να
προσκομίσετε μέχρι την Παρασκευή, κ.λπ.,
σχετικά δημοσιεύματα και δηλώσεις σας
στον Τύπο”, αν με καλέσει κάποιος
Εισαγγελέας και θα πω και γι’ αυτό,
βεβαίως είμαι διατεθειμένος να επαναλάβω
τα ίδια που θα πω εδώ.
Δεν είμαι της άποψης,
δεν ήμουνα ποτέ, ότι τέτοια ζητήματα
πρέπει να λύνονται σε Εισαγγελικά
Γραφεία, ή σε δικαστήρια και άφησα αιχμή
και με το άρθρο που έγραψε το “ΧΑΙΔΑΡΙ
ΣΗΜΕΡΑ”, γιατί δεν εισπράττετε κ.
Δήμαρχε και με το τελευταίο άρθρο, με
τις δηλώσεις τις τελευταίες άφησα αιχμή
και είπα και θέλω να το καταλάβετε όλοι,
και είπα, εγγίζει τα όρια του ποινικού
νόμου. Τι εννοούσα και τι εννοώ. Οπως
γνωρίζετε, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,
ασχέτως αν άρθηκε ή δεν άρθηκε η ασυλία
του, είναι κατηγορούμενος για κάποιο
τέτοιο θέμα ως Δημοτικός Σύμβουλος του
Δήμου Γλυφάδας, δεν ξέρω πού ήτανε.
Επειδή λοιπόν, για να πούμε δυο νομικά,
ο δόλος κρίνεται εκ του αντικειμένου,
εκ του αποτελέσματος, δηλαδή εάν αυτό
το πράγμα φύγει και πάει σε μία Εισαγγελική
Αρχή και βρεθεί ένας και με το κλίμα που
υπάρχει γενικότερα και αρχίσει και το
ψάχνει, θα έρθει και θα πει, για ελάτε
εδώ, πόσα χρόνια είστε Δημοτικοί
Σύμβουλοι, τόσα χρόνια και τι κάνετε με
αυτό το θέμα, που βγαίνεις Ασπρογέρακα
και λες 10.000.000 με 11.000.000.
Αυτό λοιπόν λέγεται
νομικά απιστία και λέω λοιπόν εγώ,
εγγίζει, χωρίς να αφήνω υπόνοια απειλής,
γιατί αν ήθελα να αφήσω υπόνοια απειλής,
το ‘παιρνα αυτό και πήγαινα στην κ. Φάκου
και της έλεγα, πάρτε το δημοσίευμα και
καλέστε με να σας καταθέσω. Να το κλείσουμε
λοιπόν και αυτό το θέμα.
Θεωρώ λοιπόν, ότι
μπορεί να λυθεί το ζήτημα και να λυθεί
πολύ σύντομα. Κι έρχομαι λοιπόν σε αυτό
που είπα. 10-03-1982, προσέξτε, γιατί μιλάνε
τα ίδια τα έγγραφα του Δήμου, 10-03-1982
λοιπόν ο κ. Πάτρας κάνει μία εξαιρετική
εργασία ο συνάδελφος και μας δίνει σε
πρώτη δόση από τη μερίδα του 1956 του
συμβολαίου διανομής 40.150 τ.μ. Αυτά τα
άθροισα εγώ με τον Τερζάκη. Δεν έχουν
αθροιστεί από την Τεχνική Υπηρεσία,
ούτε υπάρχουν στο πρακτικό της απόφασης
κι έρχεται και μας δηλώνει στη συνέχεια
13.843 τ.μ., όπου στη συνέχεια έρχονται με
μία – μία αποδοχή κληρονομίας και
αποδέχονται ένα οικόπεδο. Πού βρέθηκαν
αυτά;
Αυτά λοιπόν
περιλαμβάνονται στα 40.000. Κάνω λοιπόν
ένα χονδρικό υπολογισμό και λέω, να σας
το πω από την αρχή το νούμερο, 40.150 τ.μ.
που είναι στη μερίδα του 1956. Εκτός αν
έρθουν και μας πούνε, κάνανε δήλωση και
πούνε εμείς 10.000 έχουμε, 12.000. Οτι άλλο
όμως προέκυπτε μετά, θα περιήρχετο στο
Δήμο, αφού δεν το διεκδικούσε ιδιώτης.
Σας λέω λοιπόν ότι η εισφορά στα 40.150
τ.μ. με το 60%, είναι 22.715 τ.μ., συν εισφορά
σε χρήμα 4.030 τ.μ.
Συμφωνούμε
με την Τεχνική Υπηρεσία, όπου λέει ότι
έχουνε δώσει εισφορά σε γη 6.930 και λέω
εγώ και άλλα 1.400 με το τελευταίο έγγραφό
της. Αν λοιπόν αυτά αθροιστούν οι διαφορές
και μιλάω μόνο γι’ αυτή την ιδιοκτησία
και με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν αυτά
τα 40 στρέμματα, διότι εμφανίστηκαν κι
άλλα μετά, μιλάμε για 11.670.000 ευρώ. Με τι
τιμή; Με την τιμή του 259 του 2011, που
καθορίζει το Δικαστήριο τιμή μονάδος
για το νταμάρι Χαμηλοθώρι, όπου λέει
600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, διότι αν
απόκρυψες εσύ τότε και δεν μας τα δήλωσες,
δεν θα ‘ρθουμε σήμερα να σου πάρουμε την
τιμή 12.000 δραχμές και 14.000 δραχμές. Με
αυτή την τιμή θα μετατραπεί σε αποζημίωση.
Ετσι λέει ο νόμος. Αυτό είναι λοιπόν το
ένα ζήτημα.
Δεν πρόσθεσα εδώ, σας
το ‘πε ο Τερζάκης, το θέμα των λιπασμάτων,
όπου αγόρασαν από αυτούς τους ιδιοκτήτες.
Δεν πρόσθεσα εδώ, και τι εννοώ, γιατί το
ξέρω το θέμα δηλαδή απέξω, τα Λιπάσματα
είχαν πουλήσει με προσύμφωνα. 10-03-1982
λοιπόν τα Λιπάσματα είχαν την κυριότητα.
Με το προσύμφωνο υπόσχομαι, δεν πουλάω.
10-03-1982 είχαν κυριότητα.
Δεν κλήθηκαν ποτέ τα
Λιπάσματα, να του πούμε, ελάτε εδώ,
10-03-1982 τι περιουσία είχατε και θα έλεγε
αυτός, το πούλησα στο Λυμπέρη, το πούλησα
στον Ασπρογέρακα. Καλά έκανες. Εσύ
υποχρεούσαι για την εισφορά του συνόλου
της περιουσίας σου 10-03-1982, οι υπόλοιποι
της διανομής Μοδιάδη και λοιποί,
Αναστασιάδης και κάποια υπόλοιπα
οικόπεδα αγνώστων. Μπορεί λοιπόν να
φτάσουμε σε ακόμα μεγαλύτερο νούμερο.
Αρα, ούτε υπερβολή
ήταν αυτό που είπα, ούτε λαϊκισμός, ούτε
για να κερδίσω τις εντυπώσεις, ας πούμε
ξέρω ‘γώ στο εκλογικό μου ακροατήριο.
Ηταν μία συνειδητή, ότι εκεί έχουν γίνει
πράγματα και θάματα και δεν έχουν δηλωθεί
αυτά που έπρεπε να έχουν δηλωθεί. Ετσι
έχει αυτή η ιστορία.
Εγιναν κάποιες
ενέργειες από πλευράς Δήμου και οφείλω
να το πω. Το 2006 για παράδειγμα, υπογράφετε
εσείς, μάλλον όχι, το 2006 υπογράφει ο κ.
Τηνιακός, όπου απευθύνεται στο Συνήγορο
του Πολίτη και του λέει, δεν δίνουμε
υψόμετρο σε κάποια οικόπεδα που ζητάνε
να πουλήσουνε, διότι εδώ έχουμε διαφορές.
Το 2008 έρχεστε εσείς και παίρνετε αυτή
την απόφαση και με παραξένεψε κάτι
ειλικρινά. Θα μου πείτε, ήτανε σε γνώση
δικιά σας, είτε της Τεχνικής Υπηρεσίας,
εγώ θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι
τουλάχιστον του Πολιτικού Προϊσταμένου
της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Αφού παρατίθενται
όλα αυτά και η έκθεση Πάτρα με κάθε
λεπτομέρεια, κ.λπ., ξέρετε τι διαβάζω σε
ένα σημείο; Διαβάζω την ένσταση την
οποίαν έχουν κάνει η κ. Χαντζή και ο κ.
Βλασσιάδης και στο έγγραφο το οποίο
έρχεται προχθές, στην εισήγηση της
Τεχνικής Υπηρεσίας, και λέω τώρα αυτό,
δεν θα πω τη φράση είναι για γέλια, αλλά
εν πάση περιπτώσει κάπου πρέπει να
προσέχουμε πώς διατυπώνουμε τα πράγματα,
επί λέξη λοιπόν λέει, “υπάρχει μεγάλη
οικονομική ζημιά του Δήμου από λανθασμένο
υπολογισμό των εισφορών του Ν. 1337/83″
και αναρωτιέμαι, την οποία αναβιβάζει
σε 465 μέτρα αν θυμάμαι οικόπεδο και σε
ποσόν 228.037 ευρώ.
Γι’ αυτό
συζητάμε τόσα χρόνια, από το 2005 – 2006 και
μέχρι σήμερα οι 228.037 σε ένα προϋπολογισμό
του Δήμου 20.000.000 ευρώ; Δηλαδή, βλέπετε
ότι αντιφάσκει η ίδια η ανάλυση με τη
διαπίστωση τεράστια ζημιά και λέω εν
πάση περιπτώσει, εγώ δεν την θεωρώ
τεράστια, όπως και όλοι εσείς ως νοήμονες,
μία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή για
τα 228.000 ευρώ έγινε; Πέρα από το ότι για
εμένα αυτό ήτανε, αυτό είναι σταγόνα
στον ωκεανό ας πούμε. Εδώ έπρεπε να
ελεγχθεί το σύνολο και με ποιά διαδικασία.
Οχι η Τεχνική Υπηρεσία, ή το Τεχνικό
Γραφείο. Θα πω κλείνοντας γι’ αυτό.
Να φέρει
τοπογραφικά, να φέρει ιστορίες, να
κληθούν οι ιδιοκτήτες και να πούνε,
όποιοι και αν είναι, δεν τους ονοματίζω,
να πούνε έχω αυτή την περιουσία, μάλιστα.
Εάν εμφανίσει επόμενο συμβόλαιο, αυτή
η περιουσία ανήκει στο Δήμο, αν δεν την
διεκδικεί άλλος ιδιώτης με στοιχεία.
Ελα λοιπόν εσύ, δήλωσέ μου ότι έχεις
μόνο 13.000 στρέμματα και όλα τα υπόλοιπα
περιέρχονται στο Δήμο, εάν δεν μου τα
δηλώσεις. Εγώ σε καλώ και εσύ έχεις την
υποχρέωση να υποβάλλεις δήλωση και όχι
να εμφανίζεσαι κάθε φορά μετά την αρχική
σου δήλωση με ένα οικόπεδο. Εδώ πέρα
αναφέρονται δεκαπέντε – είκοσι συμβόλαια.
Μη σας ζαλίζω.
Αρα λοιπόν, για εμένα
κλείνει το θέμα αυτό. Θεωρώ ότι ο Δήμος
έχει ικανότατη Νομική Σύμβουλο, θεωρώ
ότι η Τεχνική Υπηρεσία του είναι
επαρκέστατη και μπορεί στο χρονικό
διάστημα αυτό για να αποφύγει ο Δήμος
να πληρώσει κάποια λεφτά, διότι αυτά,
αυτές οι υποθέσεις αν ανατεθούν σε
Τεχνικό και Νομικό Γραφείο θα πάνε
ποσοστιαία, θα πάνε με ποσοστό. Δηλαδή,
θα σας πει το Τεχνικό και Νομικό Γραφείο,
εγώ θέλω 20% επί της αξίας της οποίας θα
βγάλω ότι αυτοί οφείλουν να πληρώσουν.
Νομίζω λοιπόν ότι με
τη συμπαράσταση, την οποία την είχατε
αμέριστη απ’ το Γιώργο τον Τερζάκη και
στο θέμα του οικοπέδου Μπουμπουλίνας,
του Βρεφονηπιακού Σταθμού αφιλοκερδώς,
ανιδιοτελώς, που έφαγε και δυο – τρείς
μήνες και θα το πω τώρα και μας ζάλισε
και το κεφάλι ας πούμε και την είχατε
και στο δικαστήριο, με τη βοήθεια λοιπόν
και του Τερζάκη κι εγώ βγάζω τον εαυτό
μου απέξω, αν και ατύπως μπορώ να δώσω
όποια γνώμη μου ζητηθεί, λόγω της
ιδιότητας, της πολιτικής ιδιότητας που
έχω γι’ αυτή την περίοδο μέχρι τις
εκλογές, υπάρχουν πολλοί άξιοι συνάδελφοι
στο Χαϊδάρι, οι οποίοι πιστεύω ότι με
συμβολική αμοιβή θα φροντίσουν και
αυτοί να βοηθήσουν, ώστε να τα εξοικονομήσει
ο Δήμος αυτά τα λεφτά και να βγει πολύ
γρήγορα ένα κάποιο αποτέλεσμα.
Σε τελική ανάλυση
είναι δύσκολες οι εποχές. Δεν νομίζω
ότι εύκολα θα μπορέσεις να πάρεις από
κάποιον 11.000.000. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν
οικόπεδα και θα μπορέσουμε να πούμε ότι
αυτά περιέρχονται στο Δήμο, διότι αυτή
την υποχρέωση είχατε, αλλά με κλήση
εμείς προς αυτούς και όχι να ψάχνουμε
εμείς και να λέμε, βρήκαμε αυτό, αυτό.
Αυτό είναι δικό σας;
Λοιπόν κι ένα τελευταίο
και τελειώνω. Κοιτάξτε, υπάρχει πολύ
ορθά ένα έγγραφο, όχι γιατί το λέει το
έγγραφο, το λέει ο νόμος αυτό, να πω και
δύο ζητήματα ακόμα. Κοιτάξτε, η αποζημίωση
την οποία δικαιούται, επειδή μπήκε θέμα
εδώ στις Επιτροπές Δημοτικής Περιουσίας,
μπήκε επανειλημμένα για πλάνη περί τα
πράγματα, κ.λπ., ο Αστικός Κώδικας είναι
σαφής. Ο υπαιτίως και παρανόμως που
έβλαψε κάποιον, υποχρεώνεται σε
αποζημίωση.
Από τότε που μάθω τον
υπαίτιο και τη ζημιά που έπαθα, αρχίζει
η παραγραφή μου. Δεν μπαίνει λοιπόν
ζήτημα πλάνης περί τα πράγματα. Μπορεί
να μπαίνει στη διορθωτική. Αλλά όταν
σήμερα ξεκαθαρίζω ποιός είναι ο υπαίτιος
και ο υπόχρεος, τότε μπορώ να απευθυνθώ,
έχω μία πενταετία από τότε που το
ξεκαθάρισα να του ζητήσω αυτά τα λεφτά.
Και το τελευταίο και
κλείνω με αυτό. Σε έγγραφο που είχε κάνει
η τότε Αντιδήμαρχος κ. Καμπόλη προς την
Περιφέρεια, στις 19-08-2013 της απαντάει ότι
ποιά στοιχεία χρειάζονται για να
προχωρήσουν σε πράξη εφαρμογής, μιλάνε
για επιμέρους ανακλήσεις, η οποία δεν
συνιστάται σε καμία περίπτωση και ότι
αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό
ζήτημα.
Δεν φταίει ο καλόπιστος
αγοραστής, που αγόρασε με οποιονδήποτε
τρόπο κι έχει πάρει και τη βεβαίωση
ιδιοκτησίας και τη βεβαίωση μη πληρωμής
εισφοράς και μπορεί να γίνει μία
διορθωτική πράξη, που θα αφορά τους
υπόχρεους και τα εμβαδά των οικοπέδων,
με τα οποία οφείλουν μετατρεπόμενα σε
αξία είτε αυτούσια σε οικόπεδα να
αποζημιώσουν το Δήμο.
Αυτό ήτανε λοιπόν το
όλο θέμα και όποιος έχει την οποιαδήποτε
απορία, ερώτηση, κ.λπ., είμαι στη διάθεσή
του να του απαντήσω.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Ασπρογέρακα.
Υπάρχει κάποιος άλλος συνάδελφος ο
οποίος θέλει να τοποθετηθεί επί του
θέματος; Κύριε
Καπετανίδη, θέλετε να προσθέσετε κάτι
επιπλέον αυτών; Ωραία.
ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ
(ΚΑΤΟΙΚΟΣ):

Καταρχάς, παρακολούθησα πραγματικά την
ανάλυση των προλαλησάντων των δύο και
με εξέπληξε. Ξέρουν αρκετά πράγματα.
Χάρηκα πάρα πολύ για το συνάδελφο το
μηχανικό, ο οποίος ήταν σαφής και
σταράτος. Συνήθως οι μηχανικοί έτσι
μιλάμε εμείς.
Ημασταν από τους
πρώτους που ανακινήσαμε το θέμα αρκετά
χρόνια πριν, κάποια χρόνια πριν. Εγώ
ήρθα στο Δάσος Χαϊδαρίου το 2004, όταν
ήρθα να αγοράσω ένα οικόπεδο. Η πρώτη
αντίληψή μου του 2002, κάτι τέτοιο, ότι
κάτι δεν πάει καλά εδώ, ήταν όταν έστειλα
από οικόπεδα της Βλασσιάδη στην Εφορία
να πάρω μία βεβαίωση και πήγε ο δικηγόρος
και μου λέει ότι δίνανε μία βεβαίωση
από γενικότερη έκταση βουνό.
Λέει, το βουνό δεν
είναι καθορισμένο. Εκεί λοιπόν κατάλαβα,
μου λέει δεν θα το πάρεις αυτό, μου λέει
ο δικηγόρος, διότι υπάρχει κάτι από
πίσω. Το ξέρουν και οι εφοριακοί, το
ξέρουν όλοι κι εδώ υπάρχει ένα σκάνδαλο,
μου λέει. Οντως, πραγματικά είχα δώσει
προκαταβολή στη Βλασσιάδη και πήρα τα
χρήματα πίσω. Από εκεί λοιπόν κατάλαβα
ότι κάτι δεν πάει καλά.
Αρχισα λοιπόν να
αντιδρώ εκείνη την εποχή και μου λέγανε
διάφορα πράγματα. Δεν θέλω να τα ανατρέξω,
τα ξέρετε όλοι σας. Τελευταία φορά λοιπόν
μπήκαμε με αφορμή του Χαμηλοθώρη και
αντιδράσαμε σαν Σύλλογος, σαν κάτοικοι,
κ.λπ. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις, οι
οποίες ας πούμε με ενόχλησαν λιγάκι,
γιατί προσπαθούν να στρογγυλοποιήσουν
λίγο τα πράγματα, πως εξελίχθηκαν, να
αφαιρέσουν το δόλο, να δώσουν περισσότερη
έμφαση όσον αφορά ότι λάθη, κ.λπ.,
ανθρώπινα, όταν εδώ αποκαλύπτεται ότι
υπάρχει ένα τεράστιο σκάνδαλο.
Εγώ προσωπικά ως
ενεργός πολίτης του Χαϊδαρίου δεν μπορώ
να κλείσω τα αυτιά μου σε αυτό. Θα προτείνω
στο Σύλλογο να κινηθούμε νομικά, διότι
θα σας πω γιατί, πολύ απλά. Διότι, αυτή
τη στιγμή έχουν φύγει αρκετά χρήματα
όπως ακούγεται και είμαι σίγουρος γι’
αυτό και το ξέρω, αλλά έχει ζημιωθεί η
περιοχή του Ανω Δάσους. Ολα αυτά που
πληρώσαμε εμείς για τα οικόπεδα, κ.λπ.,
έχει φύγει πράσινο, υποδομές, ιστορίες
από το Ανω Δάσος. Αυτό είναι το ένα θέμα,
αλλά κι είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο.
Δεν θέλω να σας κουράσω
πάρα πολύ. Ακουσα τον κ. Ασπρογέρακα, ο
οποίος τα ανέλυσε πολύ καλά και είπε
έμμεσα, παιδιά αυτά δεν πάνε στον
Εισαγγελέα, γιατί σε όλους που ήμασταν
εδώ ως τώρα μπορεί να μας ζητήσει ευθύνες
και σε αυτό συμφωνώ. Εμείς όμως σαν
κάτοικοι Ανω Δάσους δεν έχουμε τίποτα
από όλα αυτά να πούμε. Εμείς θέλουμε,
καταρχάς δεν μπαίνουμε σε αντιπαραθέσεις
αυτού του τύπου, να τιμωρηθούν κάποιοι
γιατί κάνανε κάποια πράγματα κάποτε.
Ομως ότι γίνει, θα πρέπει να επιστρέψει
στο Ανω Δάσος, γιατί έχουμε πληρώσει τα
οικόπεδα αυτά, διότι δεν έχουμε πράσινο.
Μας πλασάρανε ένα
Χαμηλοθώρι, που είναι ένα σκέτο νταμάρι
και δεν γίνεται τίποτα και εκεί άλλοι
λένε, στηρίξτε το, μην το στηρίζετε,
κ.λπ., πράσινους χώρους δεν έχουμε κι
όλα αυτά είναι εις βάρος των κατοίκων.
Εγώ λοιπόν σαν Μέλος του Συλλόγου θα
κάνω πρόταση στο Σύλλογο, καταρχήν σε
Εισαγγελέα. Αν δεν γίνει, θα το κάνω σε
προσωπικό επίπεδο με όποιο κόστος έχει
αυτό το πράγμα, διότι υφίσταται ένα
μεγάλο σκάνδαλο αυτή τη στιγμή.
Η θα πρέπει
να κλείσω τα αυτιά μου και να πω δεν
άκουσα τίποτα, ή θα ζητήσω τα πρακτικά,
αφού είναι καταγεγραμμένα και θα
προσφύγω, διότι έχουμε λόγους απαιτήσεων
από όλο αυτό το σύστημα. Εμείς δεν
συμμετείχαμε σε αυτό το πράγμα, όπως
ειπώθηκε προηγουμένως. Εμείς δώσαμε τα
καλά μας λεφτά. Αυτή τη στιγμή έχουμε
στοιβαγμένα οικόπεδα το ένα πάνω στο
άλλο και μας παίζουν παιχνίδι, κατά
πόσον ο Χαμηλοθώρης είναι δικός μας, ή
δεν είναι δικός μας. Εντάξει;
Αυτό δεν μας αφορά καθόλου.
Σαν
Σύλλογος πιστεύω ότι αυτή πρέπει να
‘ναι η πορεία και αν δεν το κάνει σαν
Σύλλογος, εγώ θα το εισηγηθώ, θα το κάνω
σε προσωπικό επίπεδο, σας διαβεβαιώ.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε κ. Καπετανίδη. Ναι, κ.
Μποζίκα.
ΜΠΟΖΙΚΑΣ:
Να κάνω μία ερώτηση, που είναι μηχανικός
και μιλάνε μόνο οι μηχανικοί σταράτα
και τα ξέρουν τα πράγματα καλύτερα από
εμάς.
ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ
(ΚΑΤΟΙΚΟΣ):

Αν ενοχληθήκατε, το παίρνω πίσω, αν
ενοχληθήκατε σε αυτό.
ΜΠΟΖΙΚΑΣ:
Τόσο καιρό που είστε ενεργός πολίτης
στο Σύλλογο επάνω τον Εξωραϊστικό, γιατί
δεν κάνατε αυτά που μας λέτε τώρα, τρείς
φορές μας επαναλάβατε, θα πάω στον
Εισαγγελέα, θα το πω και αν. Εδώ αυτό το
ξέρετε τόσα χρόνια, από το 2002. Γιατί δεν
το κάνατε;
ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ
(ΚΑΤΟΙΚΟΣ):

Λοιπόν, ευχαριστώ κ. Μποζίκα για την
πάσα που μου κάνατε. Το θέμα που προέκυψε,
προέκυψε από το 2007, όταν ανακαλύψαμε
όλο το σύστημα και κάναμε την πρώτη
επιστολή, ότι υφίσταται συγκεκριμένα
και εμπεριστατωμένα το θέμα.
Είπαμε λοιπόν εδώ στη
Δημοτική Αρχή, ότι εμείς σαν Σύλλογος,
ήμουνα και Πρόεδρος τότε, εάν δεν κάνετε
κάτι, δεν έχουμε τάσεις εκδικητικές,
αλλά όμως θα προσφύγουμε στον Εισαγγελέα
το 2007. Κύριε Μποζίκα, εσείς ήσασταν πριν
από το 2007 εδώ και αυτή τη στιγμή κανένας
δεν ξέρει τίποτα. Αυτό είναι ανησυχητικό.
Αν θέλετε να δείτε αν θα το κάνουμε,
αφήστε το επόμενο διάστημα, να το δείτε
αν ναι ή όχι.
Μισό λεπτό, μου ζήτησε
ο κ. Μποζίκας το λόγο.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Απαντήσατε και τα νόμιμα δικαιώματά
σας κ. Καπετανίδη, όπως και του καθενός
πολίτη, μπορείτε να τα ασκήσετε.
ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ
(ΚΑΤΟΙΚΟΣ):

Αφήστε το να τα διεκδικήσω εγώ. Υπάρχει
μεγάλο σκάνδαλο, επαναλαμβάνω.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ωραία. Να μην επαναληφθούμε. Να συνεχίσουμε
τη διαδικασία παρακάτω. Ο Αντιδήμαρχος
κ. Λυμπέρης θέλει το λόγο.
ΜΠΟΖΙΚΑΣ:
Γιατί έκανα την πάσα στον κ. Καπετανίδη,
αλλά την πέταξε στην εξέδρα την μπάλα.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Οι πολίτες μπορούν να λένε και μία
κουβέντα παραπάνω. Κύριε Αντιδήμαρχε.
ΛΥΜΠΕΡΗΣ:
Λοιπόν κύριοι συνάδελφοι, κοιτάξτε.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ενα λεπτό κ. Αντιδήμαρχε. Κύριε Δούμουρα,
με συγχωρείτε πάρα πολύ, δεν σας πρόσεξα.
Εχετε το λόγο.
ΔΟΥΜΟΥΡΑΣ
(ΚΑΤΟΙΚΟΣ):

Επειδή τα πολλά τα είπανε άλλοι, καλύφθηκα,
δυο – τρείς ερωτήσεις θα κάνω. Ενα από
αυτά είναι, ένα ερώτημα και είναι πάρα
πολύ σοβαρό για εμάς και περιμένουμε
κάποια απάντηση, αν με την Πράξη Εφαρμογής
αποκρύψατε στο Ο.Τ. 388, ότι υπήρχε λατομείο,
το οποίον είχε κουκουλωθεί και πρόχειρα.
Ενα αυτό. Περιμένω κάποια απάντηση.
Αν με την Πράξη
Εφαρμογής έδειχνε ότι υπήρχε νταμάρι.
Στο Ο.Τ. 388, εκεί πέρα συμπεριλαμβάνεται,
αυτός που είναι σήμερα καθορισμένος
για χώρος παρκινγκ και αναψυχής, με την
Πράξη αν το δείχνανε. Εγώ πιστεύω ότι
δεν το δείχνανε, γιατί είναι σημαντικό.
Ενα αυτό.
Δεύτερον
και λέω, ρωτάω πιο κάτω. Μήπως γιατί ο
Ν. 1428/84, άρθρο 3 παράγραφος 4 αναφέρει,
ότι μέσα σε λατομικές περιοχές, καθώς
και σε απόσταση τουλάχιστον 1.000 μέτρων
έξω από την οριογραμμή τους απαγορεύεται
η επέκταση του Σχεδίου Πόλης και με ότι
αυτό συνεπάγεται; Για
δέστε το κι αυτό το πράγμα.
Επίσης,
αφού όλοι οφείλατε να γνωρίζετε ότι
υπήρχε ανενεργό λατομείο, γιατί δεν
υποχρεώσατε τον τότε εκμεταλλευτή του
πλούτου του υπεδάφους, αντί να διεκδικεί,
να εφαρμόσει με τη δική σας επίβλεψη
και ευθύνη την αποκατάσταση χώρου όπως
ο νόμος ορίζει και σήμερα θα ήταν ένα
έτοιμο πάρκο.
Αλλο. Επίσης
σας δόθηκε άλλη μια χρυσή ευκαιρία. Με
το Ν. 2749/99 του πολύ φιλικού προς την τότε
Διοίκηση Λαλιώτη, που ο Οργανισμός
Αθήνας λειτουργούσε ως φορέας της
αποκατάστασης των ανενεργών Λατομείων
Αττικής. Ομως εσείς αντί αυτού αναλώσατε
τον καιρό σας αν σας ανήκει ο χώρος ή
όχι, γιατί κάποιος διεκδικούσε το χώρο
με ένα προσύμφωνο. Αυτά ήθελα να πω και
επιφυλασσόμεθα για τα υπόλοιπα.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε κ. Δούμουρα. Ο κ. Αντιδήμαρχος.
ΔΟΥΜΟΥΡΑΣ
(ΚΑΤΟΙΚΟΣ):

Κύριε Λυμπέρη, επειδή εδώ συζητήθηκε
για το πού θα πάνε τα χρήματα, βέβαια το
τόνισε και ο κ. Καπετανίδης, τουλάχιστον
οι πρώτοι που δικαιούμεθα απ’ αυτά είτε
οικόπεδα είναι, γιατί είναι και κάτι
άλλο.
Κύριε
Δήμαρχε, κάποια στιγμή πήραμε ορισμένα
χρήματα. Από εκεί και πέρα, η καταστροφή
του περιβάλλοντος, το τσιμέντο που
έπεσε, τι θα γκρεμίσουν τα 40 εκατοστά
πεζοδρόμια, ο κατσικόδρομος της Γεωργίου
Παπανδρέου, που δεν χωράει να περάσει
ένα καροτσάκι, ή μία κυρία, μία μητέρα
να ανέβει με το καροτσάκι με το παιδί
της, με αυτά τι γίνεται; Θα
ξαναγκρεμίσετε πάλι τα κτίρια; Αυτό πώς
θα αποκατασταθεί;
Δηλαδή,
θέλω να πω, υπάρχουν ευθύνες. Με το που
εισπράξατε τα χρήματα, από εκεί και πέρα
τι γίνεται; Ποιός
θα μας απαντήσει σε αυτά;
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Θα διατεθούν με τον καλύτερο τρόπο κ.
Δούμουρα, όταν υπάρξουν.
ΔΟΥΜΟΥΡΑΣ
(ΚΑΤΟΙΚΟΣ):

Επειδή άκουσα ορισμένες ορέξεις, όλοι
λένε να πάρουμε από εδώ τα χρήματα, να
τα δώσουμε από εκεί τα οικόπεδα, οι
πρώτοι που τα δικαιούνται, γιατί εμείς
βιώνουμε τα πάντα, όλα τα δεινά, εμάς τα
παιδιά μας δεν έχουνε πού να πάνε για
ψυχαγωγία, εμείς από μόνοι μας αναλαμβάνουμε
να φυτέψουμε τα δεντράκια με δικά μας
έξοδα, εμείς κάνουμε το χαμάλη, με δική
σας βοήθεια καμία. Οπότε, δηλαδή δεν
πρέπει κάποιος να ενδιαφερθεί, εσείς;
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Αυτούς που οι δημότες θα εμπιστευθούνε
κ. Δούμουρα, να τους εμπιστεύεστε τους
δημότες, γιατί συμμετέχετε κι εσείς. Ο
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών έχει
το λόγο.
ΛΥΜΠΕΡΗΣ:
Λοιπόν κύριοι συνάδελφοι, δεν ξέρω πόσοι
από εμάς μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε
τα θέματα που μπήκανε, τα οποία ήτανε
και τεχνικής φύσεως και νομικής φύσεως.
Αλλά εγώ εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω
πρώτα με το φίλο μου τον Κώστα τον
Ασπρογέρακα, ήταν ότι καταρχήν δεν είχα
πρόθεση όχι να σε προσβάλλω Κώστα.
Εστειλα μία επιστολή
λοιπόν μόλις είδα το δημοσίευμα, το
οποίο έλεγε έτσι ακριβώς, λείπουν
11.000.000 από τα ταμεία του Δήμου. Αντιλαμβάνεστε
πώς μπορεί να το ερμηνεύσει ο κάθε
αναγνώστης που το διαβάζει αυτό.
Τώρα το δεύτερο όμως
που ήθελα να πω. Είχα μπροστά μου,
τουλάχιστον από τις εισηγήσεις που είχα
από την Τεχνική Υπηρεσία, καθώς και από
τον κ. Σπηλιώτη, τα μέτρα που τουλάχιστον
υπολόγιζαν και οι δύο παράγοντες ήτανε
πολύ λίγα. Είπε ο Κώστας προηγουμένως
και διάβασα για τις 228.000. Τουλάχιστον
όμως, για να είμαστε ειλικρινείς,
τουλάχιστον γράφει ο Κώστας ο Χονδρογιάννης,
με προοπτική να πάνε προς τα πάνω αυτά
τα έσοδα. Τα υπολογίζει από εκεί μέχρι
πιο πάνω.
Ο δε Σπηλιώτης αν δεν
κάνω λάθος, τα υπολογίζει λίγο παραπάνω.
Οταν λοιπόν ακούσαμε το ποσόν αυτό,
αντιλαμβάνεστε ότι κάποιοι από εμάς
τουλάχιστον, που ασχολούμαστε με το
θέμα, τουλάχιστον εκπλαγήκαμε.
Τώρα από εκεί και
μετά, επειδή είχανε προηγηθεί συζητήσεις
που τις ξέρετε οι περισσότεροι από εσάς
και μάλιστα κάποιοι νομικοί υποστηρίζανε
ακόμα και στην Επιτροπή Δημοτικής
Περιουσίας, ότι ενδεχομένως τα περισσότερα
από αυτά να ‘χουν παραγραφεί κι ότι δεν
υπάρχει τρόπος να διεκδικήσουμε, μπαίνανε
και τέτοιες θέσεις, τίποτα από την πράξη
εφαρμογής.
Κι όμως με την εμμονή,
κι αυτό οφείλω να το ομολογήσω, και η
προηγούμενη Αντιδήμαρχος, αλλά και όλοι
αυτοί οι παράγοντες που ασχοληθήκανε
με το θέμα, επιμένανε, πήγανε στο
Υπουργείο, πήγανε στην Περιφέρεια και
πήραν την απάντηση, ότι μπορούμε πλέον
με αυτό τον τρόπο που μας υπέδειξαν,
αρκεί κι αυτό είναι Κώστα νομίζω το
κλειδί, να μην παραβούμε αυτά που λέει
ο Αστικός Κώδικας για τους καλόπιστους
αγοραστές.
Επομένως, είναι
αντιφατικό κατά τη γνώμη μου να ακούω,
υπάρχουν 40.000 τ.μ. τουλάχιστον, πόσα είχε
δηλώσει τότε η οικογένεια Βλασσιάδη
και από την άλλη μεριά να λέμε ότι
υπάρχουν καλόπιστοι αγοραστές, που δεν
πρέπει να τους θίξουμε. Και στις δύο τις
Επιτροπές θέλω να σας διαβεβαιώσω, γι’
αυτό υπήρχε και η αντιδικία και το φέραμε
το θέμα απευθείας στο Δημοτικό Συμβούλιο,
υπήρχε μία διαφορά.
Η μεν μία
πλευρά μίλαγε για αναδιάταξη της Πράξης
Εφαρμογής, η δε άλλη πλευρά μιλάει για
αναθεώρηση της Πράξης Εφαρμογής, που
σημαίνει σε βάθος έκταση. Ετσι; Δεν ξέρω
πόσα μπορώ να τα κάνω, γιατί εγώ είμαι
αδαής κι οφείλω να το ομολογήσω αυτό.
Ομως, εκείνο που πρέπει να σας πω και
τουλάχιστον μου το αναγνωρίζετε, μέσα
σε σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό
το θέμα, όπως και άλλα θέματα, ήρθε και
είναι έτοιμο και είναι ώριμο να ανατεθεί
σε κάποιο Τεχνικό Γραφείο και με τη
συνδρομή νομικών να βρούμε τη λύση.
Εγώ δεν θέλω να πω ότι
είναι υπερβολικά αυτά που άκουσα εδώ
μέσα και από τον κ. Τερζάκη και από τον
κ. Ασπρογέρακα, αλλά δεν είμαι σε θέση,
σας το ομολογώ κι αυτό, να τα κρίνω.
Εντελώς ειλικρινά μιλάω. Γι’ αυτό αγαπητοί
συνάδελφοι, η πρόταση που έχει τεθεί
από την πλευρά μας, που είναι αυτή, να
ανατεθεί δηλαδή σε κάποιο εξειδικευμένο
με Πράξη Εφαρμογής Τεχνικό Γραφείο και
με τη συνδρομή νομικού να το διερευνήσουμε
σε όποιο βάθος νομίζει το Δημοτικό
Συμβούλιο.
Επαναλαμβάνω όμως,
έτσι όπως έχει τεθεί από την Περιφέρεια,
αναφέρεται στις μεγάλες περιουσίες,
γι’ αυτό είναι κι εδώ, έχουνε ονοματεπώνυμο,
Βλασσιάδη – Καντζή. Βεβαίως, εδώ μέσα
δεν εξαιρείται το νταμάρι που θίξατε
όλοι, διότι τα οικοδομικά τετράγωνα
αυτά είναι όλα μέσα και εν πάση περιπτώσει
σύμφωνα με αυτά που έχουνε πει και οι
άλλοι, αυτό ήταν αδιανέμητο, ανήκε και
αυτό στους Βλασσιάδη – Κεσίσογλου και
οι τωρινοί σφετεριστές, ή δεν ξέρω πώς
αλλιώς μπορούμε να τους πούμε, δεν έχουνε
κανένα, μα κανένα δικαίωμα επάνω σε αυτή
την έκταση. Δικαίωμα έχει ο Δήμος, αρκεί
να το διεκδικήσουμε.
Κι εδώ υπάρχει λοιπόν
η βούληση από πλευράς Δημοτικής Αρχής
κι έχω την εντολή του Δημάρχου, το
ξεκαθαρίζω αυτό. Γι’ αυτό έγινε και σε
σύντομο χρονικό διάστημα το Γραφείο
της Δημοτικής Περιουσίας και προσπαθούμε
να ξεδιαλύνουμε. Ελάτε κ. Τερζάκη, ελάτε
κ. Ασπρογέρακα, όποιος άλλος μπορεί να
βοηθήσει την προσπάθεια αυτή, να κάνουμε
μία συνολική και συλλογική προσπάθεια
και να βγάλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Αυτή είναι η έκκληση και αυτή είναι
νομίζω η θέση της Δημοτικής Αρχής.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Κύριε Τερζάκη, θέλετε να προσθέσετε
κάτι επιπλέον όσων έχουν ειπωθεί;
ΤΕΡΖΑΚΗΣ:
Θέλω να διευκρινίσω κάτι, γιατί σε καμία
περίπτωση δεν πήγαμε να θίξουμε ούτε
τον κ. Λυμπέρη, ούτε πήγαμε να θίξουμε
κανέναν. Αυτό που είπαμε, όχι μισό λεπτό,
ακούστηκε τώρα, ότι πήγαμε να προστατεύσουμε
κάποιον. Εγώ έτσι το κατάλαβα.
Η Απόφαση
της Περιφέρειας σας λέει το εξής. Δεν
μιλάει για δόλο περί τα πράγματα μόνο,
μιλάει και για απάτη του διοικούμενου
ως προς τη Διοίκηση. Αυτό είναι πολύ
σοβαρό, συν το ότι σας λέει το εξής. Μην
θίξετε νόμιμα κατοχυρωμένα δικαιώματα.
Αυτό τι σημαίνει; Οτι, αν εγώ αγόρασα
από την κ. Καντζή, η οποία δήλωνε ότι
είναι δικό της, έκανε τροποποιήσεις,
έκανε και δεν πλήρωσε τίποτα, εγώ δεν
υποχρεούμαι να πληρώσω κάτι, γιατί το
πήρα απαλλαγμένο βαρών. Αυτό είπα εγώ
πριν, που σας είπα.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Κύριε Τερζάκη, νομίζω ότι το εξηγήσατε
αυτό πάρα πάρα πολύ καλά και το κατάλαβαν
όλοι οι συνάδελφοι. Να μην επαναλαμβάνουμε.
Εχω την εντύπωση, επειδή υπάρχει και
ένα θέμα εκτός Ημερήσιας Διάταξης που
πρέπει να δούμε μετά.
ΤΕΡΖΑΚΗΣ:
Συγνώμη, με κόψατε. Κάτι να διευκρινίσω
στον κ. Αντιδήμαρχο, ο οποίος θα ξεκινήσει
ο άνθρωπος μία δουλειά. Είπε ότι έχουνε
δύο γνώμες, αν πρέπει να το αναθεωρήσουνε
στο σύνολο στο γενικότερο στο ιδιοκτησιακό.
Είναι ξεκαθαρισμένο όπως ισχύει σήμερα
το άρθρο 12 του Ν. 1437/83, σε αυτές τις
περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος να
θιγεί το κοινωνικό σύνολο και στην
περίπτωση που υπάρχει συγκεκριμένη
γνώση για οικόπεδα, να πάτε μόνο σε αυτό
που είπε ο Κώστας, τροποποίηση του
Κτηματολογικού Πίνακα, όχι του
διαγράμματος.
Δεν θα
μπερδέψουμε τα οικόπεδα και θα
ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, τον πίνακα.
Θα πούμε, είχες 100 μέτρα και σου πήραμε
2, κακώς. Επρεπε να σου πάρουμε και τα
100, γιατί μας τα χρώσταγες. Αρα, τα
μετατρέπουμε σε εισφορά σε χρήμα και
αν δεν έχεις, μας το δίνει το οικόπεδο;
Δώστο μας με δικιά σου αίτηση, όπως το
κάνατε στην περίπτωση στην Αφαία, νομίζω
με το Χρονόπουλο, αν θυμάμαι καλά. Βεβαίως
μπορείτε. Το ‘χετε αποφασίσει νόμιμα
στην περίπτωση Αφαίας.
Ευχαριστώ.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Αυτό μπορεί να γίνει, έχω την εντύπωση.
Δήμαρχε, θέλετε να τοποθετηθείτε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Ναι Πρόεδρε, πολύ σύντομα. Νομίζω ότι
σήμερα έγινε πραγματικά μία παραγωγική
κουβέντα. Είχαν γίνει και στο παρελθόν
απόπειρες, να γίνουν για θέματα που
αφορούν τη δημοτική περιουσία τέτοιου
είδους κουβέντες. Το ‘χαμε κάνει κυρίως
προ συντάξεως της εκθέσεως για το
Κτηματολόγιο και με την ευκαιρία που
μου δίνεται, να ευχαριστήσω και τον Τάσο
το Λυμπέρη και την Ελένη την Καμπόλη
και όλους όσους έχουν ασχοληθεί με αυτό
το θέμα.
Εμείς το βλέπουμε με
τη σοβαρότητα που πρέπει και ούτε
λαϊκίζουμε, ούτε επιμένουμε κάτω από
το πρίσμα οποιασδήποτε πολιτικής
σκοπιμότητας. Θεωρώ ότι έχει ωριμάσει,
το ‘πε και πολύ παραστατικά ο κ. Τσατσαμπάς,
αλλά ένας λόγος που πραγματικά θα
αναδειχθεί, είναι ότι μέσα ελπίζω στο
2014 ανοίγει το Κτηματολόγιο με τους
προσωρινούς πίνακες, οπότε με τους
κληρονόμους, με τα περισσότερα ονόματα
που ακούστηκαν στη συζήτηση, έτσι και
αλλιώς θα έχει ο Δήμος Χαϊδαρίου τριβές.
Γι’ αυτό
λοιπόν θα πρέπει ο Δήμος να πάει απέναντι
σε αυτή τη συζήτηση και στα θέματα που
θα ανοίξουν όσο το δυνατόν πιο θωρακισμένα.
Θεωρώ όμως έτσι και με όλο το σεβασμό
και την εκτίμηση που έχω στον Κώστα τον
Ασπρογέρακα, θεωρώ ότι όπως επικοινωνιακά
δόθηκαν στη δημοσιότητα, καταρχήν
αδίκησαν την προσπάθεια του ιδίου και
μετά βέβαια άφησαν και διάφορα άλλα
υπονοούμενα. Αντιλαμβάνεστε ότι
οποιοσδήποτε κακοπροαίρετος, όπως να
ανατυπώσει αυτά που γράφτηκαν, μπορεί
να πάνε στον οποιονδήποτε. Εκεί αν θέλετε
το δικαιολογώ λόγω του timing,
έχουμε εκλογές μπροστά μας, έχουμε
προσωπικά άγχη ο καθένας. Με το σκεπτικό
του θεωρεί ότι θα πάρει μία ρεβάνς, ή
δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του καθενός.
Αλλά είμαι σίγουρος ότι ο Κώστας ο
Ασπρογέρακας το ‘κανε, για να βάλει ένα
λιθαράκι έστω και το 2013 κι όχι όταν ήτανε
πιο νωρίς τα πράγματα.
Γιατί δεν
έγινε αυτή η συζήτηση το ’96, το ’97, το ’93;
Εγινε τώρα γιατί ωρίμασαν, βγήκαν,
ασχολήθηκαν άνθρωποι και πρέπει να
ευχαριστήσω εδώ έτσι απ’ τα βάθη της
καρδιάς μου και την εκτίμηση που νιώθω
σε ανθρώπους, όπως ο Γιώργος ο Τερζάκης,
ο Κίμωνας ο Φουντούλης, που ‘χουνε
προσφέρει κατά τη διάρκεια, χωρίς να
‘χουνε έντονα την πολιτική σκοπιμότητα
στην προάσπιση και της δημοτικής
περιουσίας, αλλά και της θωράκισης της
δημοτικής λειτουργίας. Γιατί ξέρετε,
το πιο εύκολο σήμερα ήτανε να τα βάζουν
ιδιώτες απέναντι στο Δημόσιο, ή απέναντι
στους Δήμους. Η νομική υπεράσπιση του
Δημοσίου ή των Δήμων ήταν ελάχιστη,
ανεπαρκής όχι από την επιστημονική
ικανότητα των φυσικών προσώπων, αλλά
είχαν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλα
συμφέροντα. Γι’ αυτό όπου συγκρούστηκε
ιδιωτικά και το Δημόσιο, νομικά συνήθως
έχασε το Δημόσιο, γι’ αυτό έχουμε και
τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα στη
διαχείριση της γης όχι μόνο στο
λεκανοπέδιο, αλλά σε ολόκληρη την
επικράτεια. Νομίζω ότι ήταν ένα πρώτο
βήμα και βγήκε ομόφωνα, ότι για να λύσουμε
αυτή τη δύσκολη εξίσωση, θέλουμε και
εξωτερική βοήθεια. Υπάρχουνε και άνθρωποι
και θα το κοιτάξει ο Αντιδήμαρχος, ότι
νομικοί που έχουν ασχοληθεί σχεδόν με
ελάχιστο προσωπικό οικονομικό όφελος,
είτε καθόλου, θα ασχοληθούν και όποιος
τεχνικός μηχανικός μπορεί να βοηθήσει,
γιατί χρειάζεται και η Νομική Υπηρεσία
την υποστήριξη την οικονομική για
πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Τώρα
με διέκοψες Δημήτρη. Κλείνοντας, τα
ερωτήματα που έθεσε ο κ. Δούμουρας κι
εμένα με απασχολούν. Είναι σοβαρά
ερωτήματα. Οπως, γιατί δηλώθηκε το
συγκεκριμένο το νταμάρι Χαμηλοθώρι
μέσα στο Σχέδιο και δεν θεωρήθηκε εκτός.
Είναι πράγματα που στην πορεία θα φανούν.
Γιατί; Είναι ένα ερώτημα. Κύριε Καπετανίδη
και εσάς κάποτε σας πηγαίνανε στον
Εισαγγελέα ως καταπατητή. Πιστεύω να
μην επαναλαμβάνετε τα ίδια.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Σας παρακαλώ να φτάσουμε στο τέλος, να
πάρουμε απόφαση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Καλά κάνει η κ. Μπούτση και μας πιέζει.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Εάν δεν πάρουμε απόφαση, πάει η κουβέντα
χαμένη.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Εγώ ποτέ δεν είμαι από πίσω. Αυτό είναι
σε δεύτερο. Ετσι ήθελα να κλείσω, καταρχήν
συμφωνήσαμε όλοι και τέθηκε και από την
πλευρά του Συλλόγου, ότι θα πρέπει να
κινηθούμε χωρίς να διασφαλίσουμε ότι
θα κινδυνεύσει η κοινωνική ισορροπία.
Υπάρχουν άνθρωποι ιδιοκτήτες που έχουν
περιουσίες και δεν έχουνε καμία ευθύνη.
Πάνω σε αυτό το γνώμονα θα κινηθούμε
και αυτή είναι η κατεύθυνσή μας.
Οπως και κλείνοντας,
δεν ξέρω αν μελετηθεί Αντιδήμαρχε η
καινούρια πρόταση που κατατέθηκε στο
τραπέζι από το Γιώργο τον Τερζάκη, να
το εξετάσουμε. Αυτό που είχαμε αποφασίσει
και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον
Αντιδήμαρχο, αλλά και με τους υπηρεσιακούς,
είναι να το πάμε βήμα – βήμα, μήπως
ανοίγοντας στην ολότητά του το θέμα το
χάσουμε και όπως είπε και ο Δημήτρης,
περιμένουμε άλλα εικοσιπέντε χρόνια
να δούμε εδώ τι γίνεται.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Να το βάλω ως πρόταση, εάν το έχω καταλάβει
καλά και μπορώ; Ενώ φαίνεται, ενώ στην
ουσία είναι, η πρόταση του Αντιδήμαρχου
θεωρείται ότι Ομόφωνα είναι απ’ όλους
μας, υπάρχει ως προς τη διαδικασία μία
μικρή λεπτομέρεια, σαν να έχουμε δύο
προτάσεις. Η μία πρόταση λέει λοιπόν,
ανάθεση σε Τεχνικό και Νομικό Γραφείο
της υπόθεσης συνολικά, η δεύτερη κάπως
λίγο διαφοροποιημένη λέει να γίνουν οι
ενέργειες από την Τεχνική Υπηρεσία και
τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου όσον αφορά
τις αρχικές μερίδες και από εκεί και
πέρα να ανατεθεί σε Τεχνικό και Νομικό
Γραφείο εξωτερικό.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Συγνώμη. Αυτό που πρέπει να καταγραφεί
και το ‘χουμε κυρίως από τη Νομική
Σύμβουλο και στον Αντιδήμαρχο και στις
πιέσεις τις δικές μου δεχθήκαμε ενστάσεις,
γιατί πραγματικά ο νομικός όγκος που
έχει πέσει στις πλάτες της κ. Πετροπούλου,
είναι πάρα πολύ μεγάλος.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ολων των αρχικών ιδιοκτητών. Κύριε
Φωτεινάκη.
ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ:
Εγώ ήμουνα σαφής. Συμφωνούμε, αλλά όχι
να περιοριστεί μόνο στις ιδιοκτησίες
Βλασσιάδη – Καντζή. Οχι μόνο σε αυτές
τις ιδιοκτησίες.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Οταν μιλάμε στο σύνολο των αρχικών
ιδιοκτητών, νομίζω ότι δεν χρειάζεται
εξήγηση, είναι σαφές.
ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ:
Το εισηγητικό λέει για τις ιδιοκτησίες
Βλασσιάδη – Καντζή. Μιλάμε για όλες τις
ιδιοκτησίες.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Οι αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο
δεν παίρνονται βάσει εισηγητικού.
Παίρνονται βάσει αυτών των οποίων
ψηφίζει το Δημοτικό Συμβούλιο.
ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ:
Ωραία, για να την επαναλάβετε. Θέλω να
την επαναλάβετε πάλι.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Η πρόταση είναι να ανατεθεί σε Τεχνικό
και Νομικό Γραφείο, εφόσον έχουν γίνει
όλες οι ενέργειες από την Τεχνική και
Νομική Υπηρεσία και έχουνε ελεγχθεί
όλες οι αρχικές μερίδες των ιδιοκτητών
της συγκεκριμένης περιοχής του Ανω
Δάσους. Ενα λεπτό, να το συμπληρώσουμε
για να είναι σωστό, διότι όταν παίζονται
και με θέματα οικονομικά συμφέροντα
ιδιοκτητών, μπορούν να πατήσουν και στη
λεπτομέρεια σε όποια δικαστική απόφαση
αργότερα.
Λοιπόν, θα ανατεθεί
σε Τεχνικό και Νομικό Γραφείο, ώστε να
ελέγξει τις μερίδες των αρχικών ιδιοκτητών
από την αναδιανομή του 1956;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Να γίνει αυτή η σημείωση και στο Γραφείο
του Δημοτικού Συμβουλίου, να επικοινωνήσει
με τους Επικεφαλής και με τον κ. Τερζάκη,
για να καθαρογραφεί η απόφαση.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Εχω την εντύπωση ότι όπως ειπώθηκε,
είναι σωστά για τους αρχικούς ιδιοκτήτες,
με τις μερίδες απ’ την αναδιανομή του
1956. Ομόφωνα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Λύεται
η συνεδρίαση.
 
ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, ΑΔΑ: ΒΙΨ4ΩΗ3-ΚΙ7,
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
Από το πρακτικό της 21ης/2013 συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου
Αρ. αποφάσεως: 356
Θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης για την ανάθεση ή μη σε Τεχνικό Γραφείο &
Δικηγορικό γραφείο της σύνταξης της διορθωτικής πράξης στην 2/87 Π.Ε. του Άνω Δάσους,
για τις ιδιοκτησίες Βλασσιάδη –Κατζή.»
Στο Χαϊδάρι και στο Δημοτικό Κατάστημα σήμερα την 30η του μήνα Δεκεμβρίου του έτους 2013
ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα και ώρα 19:00, συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό
Συμβούλιο κατόπιν της με αριθ. πρωτ 45429/24-12-2013 του Δήμου εγγράφου προσκλήσεως της
Προέδρου, που επιδόθηκε σε κάθε μέλος στις 2412-2013 και στον Δήμαρχο σύμφωνα με τα
άρθρα 64 και 74του Ν. 3852/2010 και δημοσιεύτηκε στο Δημοτικό Κατάστημα. […]Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Δόμησης κος Α. Λυμπέρης,
εισηγούμενος το θέμα είπε τα εξής:
Σύμφωνα με το 3ο σχετικό έγγραφο της Πολεοδομίας, έχει προκύψει η ανάγκη το Τμήμα
Πολεοδομικών Εφαρμογών της Τεχνικής Υπηρεσίας, να συντάξει πλήρη φάκελο διορθωτικής
πράξης, ονόματος και εμβαδού, στις κάτωθι ιδιοκτησίες, με φερόμενους ιδιοκτήτες στις 31-5-1988 ,
όταν κυρώθηκε η 2/87 πράξη εφαρμογής Άνω Δάσους, τους Βλασσιάδη Ευάγγελο και Κατζή Σοφίας.
Οι εμπλεκόμενες ιδιοκτησίες είναι :
Ο.Τ Γ381/2101 , Γ382/2310, Γ383/2403, Γ388/1603 & 1601, Γ390/2816, Γ391/2911, Γ392/3407,
Γ403/3208, Γ406/3009, Γ407/3106 & 3107, Γ408/3823, Γ410/4403 & 4407, Γ412/4509,
Γ420/4604 & 4609, Γ424/4906, & 4907 & 4923, Γ425/5016, Γ428/0517, Γ429/0409, ΚΑΙ ΟΣΕΣ
ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΙΤΛΩΝ.
Σύμφωνα με το 2ο σχετικό έγγραφο ανάκλησης της πράξης, το ελάχιστο όφελος του Δήμου από
την σύνταξης της διορθωτικής πράξης είναι 436.53 τ.μ. και σύμφωνα με την αντικειμενική αξία
γης (524.15e/τ.μ.) 228.807 ευρώ.
Ο φάκελος της διορθωτικής πράξης ονόματος και εμβαδού στις ανωτέρω ιδιοκτησίες, οφείλει να
περιλαμβάνει τα εξής δικαιολογητικά:
1) Αίτηση Δήμου για την διορθωτική πράξη , με το αναγκαίο ιστορικό από το οποίο προκύπτει η
πλάνη περί τα πράγματα.
2)Τίτλους ιδιοκτησίας κατά την ημερομηνία κύρωσης της 2/87 πράξης εφαρμογής, ήτοι στις 31-5-
1988.
3)Προηγούμενοι τίτλοι ιδιοκτησίας μέχρι 10-3-1982 το ελάχιστον.
4) Επικυρωμένο σχεδιάγραμμα που συνοδεύει τους τίτλους ιδιοκτησίας.
5) Πρόσφατα Πιστοποιητικά Υποθηκοφυλακείου (μεταγραφής, μη εκποιήσεων, βαρών και
αγωγών)
6)Πρόσφατο Αντίγραφο μερίδας ιδιοκτητών στις 10-3-1982 και στις 31-5-1988 από το
Υποθηκοφυλακείο Αθήνας και αντίγραφα μερίδας από το Υποθηκοφυλακείο Χαϊδαρίου.
7)Δηλώσεις ιδιοκτησίας όλων των συνιδιοκτητών των ακινήτων στις 31-5-1988.
8)Βεβαίωση μη λειτουργίας κτηματολογίου
9)Αντίγραφο διαγράμματος πράξης εφαρμογής για τις εμπλεκόμενες ιδιοκτησίες
10)Αντίγραφο αποσπάσματος πράξης εφαρμογής
11)Απόφαση κύρωσης της πράξης εφαρμογής (12353/1333/31-5-1988)
12) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
13) Τοπογραφικό διάγραμμα των ιδιοκτησιών σε κλίμακα 1:200 η 1:500 σύμφωνα με τις
συντεταγμένες της πράξης εφαρμογής και σύμφωνα με τις συντεταγμένες του Κρατικού Δικτύου
(Κτηματολογίου) ήτοι ΕΓΣΑ 87.
Σημ. υπογράφοντα:
Στη συγκεκριμένη περίπτωση διορθωτικής, απαιτούνται 3 σχεδιαγράμματα :
της αρχικής ιδιοκτησίας (εξαρτημένα),
της ιδιοκτησίας όπως έχει αποτυπωθεί στον κτηματολογικό χάρτη της κυρωμένης πράξης
εφαρμογής και
της ιδιοκτησίας με τα υλοποιημένα σήμερα όρια.
14) Τεχνική Έκθεση Μηχανικού για κάθε ιδιοκτησία ξεχωριστά
15)Έκθεση Δικηγόρου για τους τίτλους ιδιοκτησίας κάθε ακινήτου.
ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΘΑ ΣΥΝΤΑΧΘΟΥΝ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΑΞΗΣ
ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.
ΘΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ(π.χ. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ
ΤΥΧΟΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑ).
ΘΑ ΑΠΟΣΤΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΗ.
Η ΚΥΡΩΣΗ ΘΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ.
Από τα ανωτέρω προκύπτουν τα εξής:
1) ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1,2,3,4,5,6,15.
2)ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
13,14 ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.
Σημ.
1)Για τον υπολογισμό του κόστους θα πρέπει να απευθυνθούμε στα σχετικά γραφεία μηχανικών
και νομικών .
2)Η τεχνική Υπηρεσία θα μπορούσε να συντάξει την πράξη εφαρμογής εάν : α) διέθετε το
προσωπικό και το αναγκαίο συνεργείο αποτύπωσης.
β) Εάν είχε τα αναγκαία ηλεκτρονικά προγράμματα σύνταξης πράξεων και τα αναγκαία όργανα
που διαθέτουν όλοι οι Δήμοι GPS. Τα όργανα θα χρειαστούν οπωσδήποτε σε λίγο καιρό όταν θα
προχωρήσει η β βάση κτηματολογίου και ο Δήμος θα πρέπει να στηρίξει τις δηλώσεις που έχει
ήδη υποβάλλει στην πρώτη φάση.
3) Ο χρόνος σύνταξης της διορθωτικής πράξης, εφόσον ασχοληθεί τεχνικό γραφείο ιδιωτών με
την επίβλεψη του Δήμου και νομικό με την επίβλεψη της Νομικής Υπηρεσίας, είναι δυνατόν να
είναι 4-5 μήνες από την ανάθεση.
4) θα ληφθεί υπόψη και η παλαιά μελέτη των Πάτρα- Σπηλιώτη κυρίως για την εύρεση των
αρχικών οικοπέδων.
5) Η άτυπη Επιτροπή Δημοτικής Περιουσίας συμφώνησε με τα ανωτέρω.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων,
Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Δόμησης
Α. Λυμπέρης
Στη συνέχεια, η Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσουν
σχετικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του Αντιδημάρχου, συζήτησε
διεξοδικά το θέμα, για το οποίο και διατυπώθηκαν οι απόψεις των Δημοτικών Συμβούλων, όπως
αναλυτικότερα αναγράφονται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Παράταξης
«Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι», Κ. Φωτεινάκης, δήλωσε ότι καταψηφίζει το θέμα,
επισημαίνοντας, ότι, αυτή η έρευνα δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στις ιδιοκτησίες Βλασσιάδη –
Καντζή, αλλά για ολόκληρο το Ανω Δάσος.
Συνεπώς, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το Δημοτικό Συμβούλιο,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
κατά πλειοψηφία (18) υπέρ (1) κατά
Αναθέτει τη μελέτη και σύνταξη διορθωτικής της πράξης εφαρμογής 2/87 του Άνω Δάσους, σε
Τεχνικό Γραφείο που διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία, στη σύνταξη πράξεων εφαρμογής και
Νομική υποστήριξη για τον έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας των εμπλεκομένων, όπως αναλυτικά
αναφέρεται στο εισηγητικό μέρος της παρούσας.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΑ ΜΕΛΗ
(Υπογραφή) (Υπογραφή) (Υπογραφές)
Ακριβές Αντίγραφο
Χαϊδάρι 31-12-2013
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

– ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Δημόσια περιουσία σε κίνδυνο. Γιατί δεν ενεργεί η δημοτική αρχή; Στο φως στοιχεία φωτιά

 

– Κεραυνός για το Χαϊδάρι! Το Εθνικό Κτηματολόγιο αμφισβητεί τα 2/3 της περιουσίας τού Δήμου

 
 
 
 
 
 

 

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος