Το Χαϊδάρι έχει γίνει η πιο βρόμικη πόλη της δυτικής Αθήνας. Τυχαίο; Δεν νομίζω…

Το Χαϊδάρι έχει γίνει η πιο βρόμικη πόλη της δυτικής Αθήνας. Τυχαίο; Δεν νομίζω…


Συζητήθηκε πολύ το πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσής μας ότι σχεδιάζεται το κλείσιμο και της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου. Το πολιτικό παιχνίδι που ξεκίνησε σαν “ανώδυνη” εκχώρηση του Πνευματικού Κέντρου σε ΚΟΙΝΣΕΠ, διότι, δήθεν, δεν γινόταν αλλιώς, μετατράπηκε από τη δημοτική αρχή σε γενικευμένη απόσυρση του Δήμου από όλες σχεδόν τις κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσίες του (βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κολυμβητήριο και άλλοι αθλητικοί χώροι!), με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σταδιακά σε άδειο κέλυφος. Κανένας άλλος Δήμος της περιοχής μας δεν έχει μπει σε ανάλογη διαδικασία αυτο-κατάργησης!
Η πορεία αυτή δεν πρέπει να αποδοθεί μόνο στην οικονομική καταστροφή του Δήμου μας. Αντίθετα, άτομα που ασχολούνται με τα κοινά στην πόλη εκτιμούν ότι πρόκειται για σχέδιο μετατροπής των δημοτικών υπηρεσιών σε προσωπικά “πολιτικά φέουδα” κορυφαίων στελεχών της δημοτικής αρχής, με την “αξιοποίηση” του θεσμού των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Σαν άλλοθι χρησιμοποιείται η επίκληση των άδειων δημοτικών ταμείων, αλλά πραγματικός στόχος είναι η απομάκρυνση των υπηρεσιών από κάθε κρατικό έλεγχο, ώστε οι διορισμοί συμβασιούχων να γίνονται “κατά βούληση” και όχι με θεσμοθετημένα κριτήρια. Με ένα “σμπάρο δυο τρυγόνια”, δηλαδή”
Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα εξυπηρετείται η προσωπική εκλογική πελατεία λίγων κορυφαίων στελεχών της διοίκησης του Δήμου, που ονειρεύονται ο καθένας για τον εαυτό του την πρώτη θέση σε ψήφους στις επόμενες εκλογές, ώστε να κατατροπώσει τους εσωκομματικούς του ανταγωνιστές! Το αντάλλαγμα προς την εκλογική πελατεία θα είναι ολιγόμηνες συμβάσεις, αλλά σε εποχή τρομακτικής ανεργίας και αυτές ακόμα αρκούν για να συγκροτούνται “τοπικοί πολιτικοί στρατοί”. Η μικροπολιτική και ο παλαιοκομματισμός δεν αφήνουν τίποτε όρθιο…
Ήδη αυτό το μοντέλο διαχείρισης έχει εφαρμοστεί στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Χαϊδαρίου, που λειτουργούν με τη μορφή μιας ΚΟΙΝΣΕΠ, η οποία ανήκει σε ΜΚΟ που αναλαμβάνει κατά σύμπτωση (;) σχεδόν όλες τις ανάλογες δραστηριότητες του Δήμου και για την οποία καταγγέλθηκε με επίσημα έγγραφα ότι πρόσφατα έκανε προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Χαϊδαρίου πριν καν λήξει ο σχετικός διαγωνισμός που την αφορούσε! Αυτή η δομή επιδοτείται πλουσιοπάροχα από τον Δήμο, ενώ οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται χωρίς εξωτερικό έλεγχο… 
Η υπηρεσία Καθαριότητας έχει αποψιλωθεί από μόνιμο προσωπικό (έχουν μείνει πια μόνο 10 άτομα), λόγω συνταξιοδοτήσεων και στηρίζεται σε δίμηνες συμβάσεις εργασίας (!), με αποτέλεσμα να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο και το Χαϊδάρι να έχει καταστεί η πιο αφρόντιστη πόλη της δυτικής Αθήνας. Άνθρωποι που γνωρίζουν πώς λειτουργεί ο χώρος, υποστηρίζουν πώς ήταν δυνατόν με έγκαιρο προγραμματισμό να προσληφθούν όλοι οι οχταμηνίτες συμβασιούχοι που απαιτούνται για να λειτουρεί σωστά η Καθαριότητα, πράγμα που επιτρέπει ο νόμος. Πράγματι, τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε είναι ανταποδοτικά και κανονικά πρέπει να κατευθύνονται μόνο στην καθαριότητα και τον δημοτικό φωτισμό. Και όμως, παρά την οικονομική δυνατότητα που σαφέστατα υπάρχει, οι οχτάμηνες συμβάσεις που έγιναν είναι μόλις 8, ενώ από τους 12 διμηνίτες λέγεται ότι σε εξωτερικές εργασίες βγαίνουν μόνο οι μισοί, καθώς οι υπόλοιποι αποτελούν “υποχρεώσεις” της διοίκησης, που δεν πιέζονται για εξωτερική εργασία. Αληθεύει άραγε αυτό; Κι αν ναι, πώς μπορεί να βγει η δουλειά με αυτές τις συνθήκες; Το αποτέλεσμα το ζούμε όλοι στην πόλη, η εικόνα της οποίας χειροτερεύει διαρκώς.

Η απαξίωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας δεν οφείλεται μόνο στην ελλιπή στελέχωσή της. Εξίσου σημαντική είναι η έλλειψη μηχανολογικού και τροχαίου εξοπλισμού, η οποία είναι επίσης αδικαιολόγητη, αφού και γι’ αυτή την περίπτωση τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη είναι αρκετά. Ο Δήμος μας όμως στερείται πολύτιμων μέσων: Έχει έναν μονίμως χαλασμένο φορτωτή, το ανυψωτικό μηχάνημα για την αλλαγή των λαμπτήρων φωτισμού είναι σε πολύ κακή κατάσταση κτλ.  

Αφού, λοιπόν, η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει απαξιωθεί και καταρρεύσει και τα χρήματα από τα δημοτικά τέλη κλείνουν άλλες τρύπες του Δήμου -λένε οι θιασώτες τής άποψης ότι όλα γίνονται βάσει σχεδίου- η δημοτική αρχή θα προβάλλει ως λύση την “ΚΟΙΝΣΕΠ των ανέργων”. Δηλαδή θα αναθέσει σε εξωτερικό φορέα την καθαριότητα της πόλης, τον οποίο τεχνηέντως θα ντύσει με το “ένδυμα” της κοινωνικής πολιτικής. Η ΚΟΙΝΣΕΠ θα επιδοτείται από τα έσοδα των δημοτικών τελών (άρα το επιχείρημα για “πιο φθηνή” καθαριότητα δεν θα στέκει) και θα παίρνει υπαλλήλους χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα ΑΣΕΠ ή άλλο δημόσιο φορέα. Αντίθετα, τα στελέχη τής δημοτικής αρχής θα μπορούσαν να περηφανευτούν στον φίλο τους Κυριάκο Μητσοτάκη ότι περιέκοψαν θέσεις εργασίας από το Δημόσιο, γεγονός το οποίο θα εκτιμούσε πολύ ο κ. υπουργός, αλλά και η τρόικα ή ο κ. Φούχτελ, που είναι συνομιλήτής του κ. Μαραβέλια.

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” είναι σε θέση να γνωρίζει ότι αρκετά από αυτά που αναφέρονται πιο πάνω έχουν συζητηθεί στο Δημαρχείο. Η αποκάλυψη του πολιτικού σχεδίου για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας ενδεχομένως θα οδηγήσει στην ματαίωσή του. Αν όμως “καταφέρει” να εκχωρήσει και την Καθαριότητα ο δήμαρχος, θα πρέπει να έχει την πολιτική ευθιξία να παραιτηθεί. Γιατί, αν φτάσουμε εκεί, ποια ακριβώς θα είναι η έννοια “Δήμος Χαϊδαρίου” και για ποιον λόγο θα μας χρειάζονται δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι κτλ., που οδήγησαν την πόλη σε τέτοια παρακμή;

Να απαντήσει άμεσα ο δήμαρχος: Πού κατευθύνονται τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη; Γιατί η Υπηρεσία Καθαριότητας απαξιώνεται διαρκώς και το Χαϊδάρι έχει γίνει η πιο βρόμικη πόλη της δυτικής Αθήνας;

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος