kimonfou@otenet.gr

Ο βαρύς χειμώνας απειλεί τη ζωή των Ελλήνων αστέγων

Ο αριθμός των συμπολιτών μας, οι οποίοι ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, ολοένα και αυξάνεται. Με δεδομένο το ότι δεν υπάρχει συντονισμένο σχέδιο υποστήριξης του άστεγου πληθυσμού και ανάλογα μέτρα και σε συνδυασμό με το γεγονός πως το πολυσυζητημένο εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου παραμένει στο συρτάρι του υπουργείου Εργασίας, ο φετινός χειμώνας εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι άστεγοι.
Τι λένε τα στοιχεία; Δυστυχώς από στοιχεία πάσχουμε και σε αυτόν τον τομέα, καθώς υπάρχει μία μόνο επίσημη έρευνα του ΕΚΚΑ (πρωτογενή στοιχεία), είναι όμως από το 2009. Σύμφωνα πάντως με τις όποιες τελευταίες έρευνες από οργανισμούς και οργανώσεις, (Κέντρα Υποδοχής Αστέγων της PRAKSIS, σε Αθήνα – Πειραιά, Πρόγραμμα Συν στο Πλην (Μάιος 2012 – Ιούλιος 2013), από τους 2.773 ανθρώπους που εξυπηρετούνται:
– Σχεδόν οι μισοί ζουν στο δρόμο
– 1 στους 3 ζει σε επισφαλή κατοικία  (δηλ. χωρίς θέρμανση, ρεύμα ή/και νερό)
– 1 στους 5 απειλείται με έξωση
Παράλληλα:
– 3.500.000 Έλληνες ζουν κάτω από το υπολογιζόμενο όριο της φτώχειας. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αδυνατεί να συντηρήσει την κατοικία του, να πληρώνει ενοίκιο ή να πληρώνει τους λογαριασμούς των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. (ΙΜΕ ΓΕΣΕΒΕ Δεκέμβριος 2012)
– 1 στους 10 Έλληνες βίωσαν μείωση μισθού πάνω από 60%, 83% των Ελλήνων έκανε περικοπές στη θέρμανση της κατοικίας του, 80% έκανε περικοπές σε βασικά είδη διατροφής, 50% δεν είναι σε θέση να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. (ΙΜΕ ΓΕΣΕΒΕ Δεκέμβριος 2012)
– 31% των Ελλήνων πολιτών βρισκόταν αντιμέτωπο με το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (EUROSTAT, 2013).
Σε όλα αυτά οφείλουμε να προσθέσουμε την αβεβαιότητα, η οποία έχει προκύψει για χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους από την κατάργηση του ΟΕΚ και την ενσωμάτωση των συναφών προγραμμάτων στον ΟΑΕΔ, χωρίς την απαραίτητη δέσμευση στον κρατικό προϋπολογισμό.
Το Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την κατοικία προειδοποιεί για τον κίνδυνο για τους άστεγους και τονίζει πως υπάρχει άμεση ανάγκη για την έγκριση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου με ταυτόχρονη διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων.
“Υπάρχει επίσης ανάγκη για τεχνική βοήθεια και εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού ώστε να αξιοποιούνται στο μέγιστο δυνατό οι διατιθέμενοι πόροι. Διαφορετικά κινδυνεύουν να παραμείνουν αναξιοποίητα τα κονδύλια και οι άστεγοι στο δρόμο”.
Τέλος, να σημειωθεί πως το Δίκτυο επισημαίνει και τις επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στο κέντρο της πρωτεύουσας, υπενθυμίζοντας πως οι κατασταλτικές πολιτικές δεν λύνουν το πρόβλημα.

Related articles

Προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας σε Αφαία και Σκαραμαγκά

Πλατεία Αφαίας   Γράφει ο Κίμωνας Ε. ΦουντούληςΣε προηγούμενο σημείωμα συνοψίστηκαν τηλεγραφικά κάποιες προτεραιότητες για την Αφαία ενόψει, τότε, της έλευσης προσφύγων. Παρακάτω αναπτύσσονται αναλυτικότερα ορισμένες πτυχές της καθημερινότητας στον ιδιαίτερο, απομονωμένο και ταυτόχρονα κομβικό οικισμό του δήμου μας. 1. Κυκλοφοριακή σύνδεση Η Αγ. Αντωνίου λειτουργεί ως παράδρομος της Εθνικής Οδού. Πολλοί οδηγοί, κινούμενοι με […]

Υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου ο Κώστας Ασπρογέρακας. Ανακοίνωση – ανοιχτή πρόσκληση

Φίλες και Φίλοι Λίγους μήνες πριν της δημοτικές εκλογές του 2014, θεωρώ αναγκαία τη συγκρότηση μίας δημοκρατικής, προοδευτικής, συλλογικής και ριζοσπαστικής δημοτικής κίνησης, δίχως προκαταλήψεις και στερεότυπα, χωρίς μηχανισμούς, ενεργώντας πέρα και πάνω από προσωπικές απόψεις, στρατηγικές και επιδιώξεις. Η ιστορία και η πορεία, στον χώρο των δημοτικών πραγμάτων, του καθένα από εμάς, είναι λίγο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.