Κάθε έλεγχος και καημός…

Κάθε έλεγχος και καημός…

Κάθε έλεγχος και καημός, κάθε καημός και δάκρυ.
Άραγε μεσ‘ το Δήμο μας, θα βγει ποτέ η άκρη;
Η πρόσφατη δήλωση του δημάρχου Χαϊδαρίου κ. Σελέκου σχετικά με τη μη διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου, λόγω κινδύνου παράλυσης στις λειτουργίες του Δήμου, έχει πυροδοτήσει συζητήσεις και προβληματισμό.
Γράφει ο ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ
Πράγματι, ο καθολικός έλεγχος δημιουργεί κινδύνους δυσλειτουργίας. Θυμίζουμε ότι και ο καθολικός έλεγχος όλων των φορολογουμένων είναι αδύνατος και προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις. Γι’ αυτό και όσοι δεν θέλουν πραγματική αλλαγή και βελτίωση στο φορολογικό σύστημα, συνεχίζουν και μιλούν για καθολικούς ελέγχους πχ σε όλους τους καταθέτες εξωτερικού των τελευταίων ετών, και όχι σε στοχευμένο δείγμα των εμπλεκομένων σε δημόσια, ολυμπιακά και άλλα έργα και προμήθειες.
Γι’ αυτό υπάρχει όμως και ο δειγματοληπτικός έλεγχος, ο στοχευμένος, εκεί όπου ήδη διαφαίνεται ή διαφάνηκαν στο παρελθόν δυσλειτουργίες, κακά οικονομικά αποτελέσματα. Ο στόχος δεν είναι ο μόνο ο εντοπισμός πιθανώς διεφθαρμένων δημόσιων λειτουργών. Στόχος είναι και ο εντοπισμός και αλλαγή (δίνοντας αιτιολογημένη άποψη και στη νομοθετική εξουσία) των διαδικασιών που τροφοδοτούν την κακή διοίκηση.
– Για παράδειγμα όταν πριν λίγο καιρό έβγαινε σε δημοπρασία προς ενοικίαση δημοτικό κατάστημα, πληροφορηθήκαμε πως η δημοσίευση δεν έγινε σε κλαδικό έντυπο του κλάδου εστίασης ούτε σε αθηναϊκή εφημερίδα ούτε σε έντυπο γαστρονομίας, μήτε σε τοπικό (της περιοχής μας) έντυπο. Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Αμαρυσία” στο Μαρούσι. Ε, κάτι δεν πάει καλά εδώ. Ο νόμος το επιτρέπει, αλλά δεν βρέθηκε ένας σώφρων υπάλληλος (εγγράφως!) ή/και πολιτικός να υποδείξει ορθολογικότερη λύση δημοσίευσης; Πόσω μάλλον που η διαδικασία έγινε με έναν μόνο ενδιαφερόμενο! Χώρια την τελική απολαβή πολλαπλών τετραγωνικών, δίχως νέα διαδικασία.
– Συχνά αναρωτηθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για έντυπα αιμοδοσίας της τάξης κόστους των 3-4.000 €, όταν από την πιάτσα ερχόταν πληροφόρηση για υποπολλαπλάσια ποσά. Ποτέ δεν πήραμε απολογισμό.
– Στο Κολυμβητήριο προσεγγίσαμε την ζημιά στο 1.315.000 ευρώ!!! Ουδείς το διέψευσε. Μα δεν πρέπει να ξαναδούμε την ιστορία αυτή, να διδαχτούμε από το πώς δεν έγινε (ή δεν ήθελαν) να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος εγκαίρως; Δεν πρέπει να δούμε και τους λογαριασμούς πριν το 2007; Δεν πρέπει να μάθουμε και τα οικονομικά της τωρινής λειτουργίας (έσοδα από κολυμβητές σε κάθε φορέα – ΚΟΙΝΣΕΠ και ομάδα, έξοδα κάθε είδους, ποιος τελικά πληρώνει τι, σύγκριση με το παρελθόν κ.λπ.);
– Πληροφορηθήκαμε πως διαπιστώθηκαν προβλήματα στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας”. Αφορά και τον Δήμο μας;
– Το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα του Δήμου στην ιστοσελίδα του δεν λειτουργεί. Πόσες χρηματοδοτήσεις υπήρξαν σχετικώς;
– Εκείνη η ταυτόσημη με της Τρίπολης πρόταση περί ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΕΡΗΓΗΣΗΣ πώς εξελίσσεται; Δεν χρειάζονται διευκρινίσεις;
Τα παραπάνω ενδεικτικά και όχι πλήρη παραδείγματα, επιτρέπουν στη δημοτική αρχή να εστιάσει σε ορισμένες περιπτώσεις σε βάθος κι από εκεί, ενημερώνοντας και τους πολίτες, να βγάλει συμπεράσματα κι εφόσον δεν προκύψουν ανησυχητικά αποτελέσματα, τότε θα περιοριστούμε σε διοικητική βελτίωση. 
Εάν όμως από το δειγματοληπτικό έλεγχο προκύψουν προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις, τότε θα χρειαστεί μεγαλύτερος, πλατύτερος και βαθύτερος έλεγχος για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του λαού που πληρώνει όλες τις εστίες κακοδιοίκησης.
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, απαιτείται όμως πολιτική βούληση και λαϊκή επαγρύπνηση, ώστε να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες. Με σεβασμό στον ελεγχόμενο, με αυστηρότητα αλλά και ανθρωπιά απέναντι στον παραβάτη. Γιατί ενώ η τιμιότητα γενικώς μπορεί και να θεωρηθεί μικροαστική αξία, η αποδεδειγμένη τιμιότης σε περίοδο βαθιάς και πολλαπλής κρίσης έχει χαρακτήρα αντίστασης, είναι πράξη επαναστατική! 
Και ο τόπος χρειάζεται θετικά παραδείγματα… για να κοιταζόμαστε στα μάτια, για ειλικρινή συνεργασία μεταξύ των πολιτών, με διάφανες τσέπες!
Σχετικό δημοσίευμα:

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος