ΠΟΛΙΤΕΣ (πώς και ποιοι;) ΣΕ ΔΡΑΣΗ

ΠΟΛΙΤΕΣ (πώς και ποιοι;) ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Η προ μηνών πρωτοβουλία του κ. Κ. Ασπρογέρακα, επικεφαλής της Δημ. Κίνησης “Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι”, να προτείνει προς τους άλλους επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κείμενο καταγγελίας για την κατ’ ουσίαν ιδιωτικοποίηση του Κολυμβητηρίου Χαϊδαρίου, ανέδειξε χρόνιες παθογένειες στο εσωτερικό της δημοτικής μας Κίνησης.
Γράφει ο Κίμων Φουντούλης*
Τα μέλη της “γραμματείας” της Κίνησης θεώρησαν πως προδόθηκε (!) η Kίνηση λόγω της από κοινού υπογραφής του κειμένου καταγγελίας με τον κ. Δημήτρη Τσατσαμπά, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο (o κ. Μ. Σελέκος δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση). Η επιχειρηματολογία όσων αντέδρασαν στην επιλογή αυτή ήταν πως δεν ερωτήθηκαν, δεν ενημερώθηκαν -και έτσι ακριβώς είχε συμβεί. Ένα κείμενο που επιχειρούσε να σημάνει συναγερμό, ΑΜΕΣΑ, στην κοινωνία του Χαϊδαρίου, σε όσες δυνάμεις και αντανακλαστικά έχουν απομείνει σ’ αυτήν, εκδόθηκε σε λιγότερο από 24 ώρες.
Ας δούμε όμως ποια είναι η “γραμματεία” της Δ.Κ. “Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι”. Πριν δυόμισυ χρόνια, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, συστάθηκε “γραμματεία” από 21 μέλη. Σε μία δημοτική κίνηση με δύο εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και συμμετοχή στις “γενικές συνελεύσεις” περί τα 40-50 άτομα -στις καλές περιπτώσεις-, η πλειοψηφία επέλεξε ένα εργαλείο παραγωγής έργου με περίπου τα μισά μέλη από αυτά που παρακολουθούν τις συνελεύσεις (η άποψη του γράφοντος, όπως διατυπώθηκε τότε, ακολουθεί στο τέλος του κειμένου).
Ποια ήταν η δράση – συμπεριφορά – συνεισφορά των μελών της “γραμματείας” στα 2 ½ χρόνια παρουσίας μας στο Δ.Σ. Χαϊδαρίου;
Όταν ζήτησα (περί τον Ιούνιο του 2012) από τον εκτελούντα χρέη “γραμματέα” (συντονιστή για την υποβοήθηση του επικεφαλής κ. Ασπρογέρακα σε πρακτικά θέματα είχαμε ορίσει τον “γραμματέα” – “πολιτικό επίτροπο” τον ήθελαν ορισμένα μέλη και βέβαια δεν τους βγήκε…) να καταγράψει τις δράσεις μελών, τον απολογισμό τους στο πλαίσιο της δημοτικής κίνησης, δεν κατόρθωσε να μου δώσει μία έστω πρωτοβουλία. Δεν ήταν έκπληξη, μιας και τα μέλη της “γραμματείας” με “σημαντική πολιτική εμπειρία”, ‘«οργανωτικές ικανότητες” κ.ά., επιδεικνύουν υψηλές κριτικές επιδόσεις, αλληλεγγύη μεταξύ τους, διαθέτουν ιδέες, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει μηχανισμός υλοποίησης. Ψέματα… υπάρχουν δύο δημοτικοί σύμβουλοι, ο επικεφαλής κ. Κ. Ασπρογέρακας και ο υπογράφων, που από καιρό έχει αποδοκιμάσει την παροιμιώδη -πλέον- ανυπαρξία έργου των μελών τής “γραμματείας” εντός της δημοτικής κίνησης. Αυτοί οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι, σύμφωνα με αρκετά μέλη της “γραμματείας”, όφειλαν να προωθούν και υλοποιούν (κατά το δυνατόν…) τις προτάσεις τής “γραμματείας”.
Ενδεικτικά ορισμένες συμπεριφορές:
  • Μέλος, είχε προτάσεις για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων, για γραφείο ανεύρεσης εργασίας στο Δήμο (το τελευταίο υφίσταται ήδη) κ.ά. Ουδέποτε όμως περιέγραψε σ’ ένα χαρτί παραθέτοντας νομοθεσία, στόχους, μέσα, εκτίμηση κόστους, ώστε να τροφοδοτηθούν με γνώση και τεκμηρίωση οι δημοτικοί σύμβουλοι. Πώς να προτείνουν, υποστηρίξουν και πείσουν για κάτι που δεν συνέλαβαν, δεν γνωρίζουν;
  • Μέλη, οικονομολόγοι – λογιστές, ουδέποτε προθυμοποιήθηκαν να αναλύσουν και παρακολουθήσουν τα οικονομικά στοιχεία του Δ.Χ. (ισολογισμοί, δανεισμός κ.λπ.), αποστερώντας από πολύτιμη βοήθεια τους δημοτικούς συμβούλους (νομικό και γεωλόγο), που προσπαθούν εκ των ενόντων, αξιοποιώντας και την ανάλυση συναδέλφων, με σχετική γνώση και εμπειρία, στο Δ.Σ.
  • Έμπειρο οργανωτικό μέλος προσάπτει στον υπογράφοντα πως δεν τον βοήθησε κατά τη συζήτηση (στην επιτροπή διαβούλευσης που λειτουργούσε στο Δήμο) για το τεχνικό πρόγραμμα του προηγούμενου έτους. Αντί να συνεργαστεί με μέλη στη «γραμματεία» και γύρω από αυτήν (έμπειρους μηχανικούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα), αντί να προετοιμάσει μαζί τους κάτι παραπάνω, κάτι καινούργιο, από αυτό που έως τότε κατέθετε ο δημοτικός σύμβουλος, προτιμούσε να προωθήσει το υπάρχον! Μα γιατί λοιπόν να συμμετέχουμε σε μια επιτροπή διαβούλευσης, αφού δεν προέκυπτε κάτι νέο από τα στελέχη της δημοτικής μας κίνησης;
  • Άλλο μέλος, πρωταγωνιστής -κατά τα λεγόμενά του αλλά και την εκτίμηση άλλων μελών της κίνησης- σε θέματα παιδείας, προσήλθε σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, με έννοια να συμβουλέψει τους δύο δημοτικούς συμβούλους προφορικώς… Μετά από συζήτηση στο πόδι κατά την εξελισσόμενη (τότε) συνεδρίαση, αποχώρησε. Είχε προγραμματίσει να παίξει ποδόσφαιρο…
  • Οργανωτικό μέλος προσήλθε πρόθυμο από τις εκλογές του 2010 και εντεύθεν να σφραγίσει την λειτουργία της δημοτικής κίνησης. Παρά την εμπειρία του, ουδέποτε ασχολήθηκε με θέματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, που προκύπτουν στο Δήμο. Το βάρος τεκμηρίωσης, ανάδειξης και αντίδρασης στην ολοφάνερα κακή διαχείριση υποδομών, προσωπικού και κονδυλίων αφέθηκε και πάλι στους δύο δημοτικούς συμβούλους. Δυστυχώς ούτε κάποιος άλλος από τα μέλη με σχετική εμπειρία επεξεργάστηκε / πρότεινε κάτι σχετικά με τα θέματα αυτά.

Ξανασκεπτόμενος τα παραπάνω, μπορεί και να χαμογελάσεις. Όλοι μας σε κάποια περίοδο μετριόμαστε ελλιποβαρείς και οι παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι κανόνας. ‘Όταν όμως τα συνδυάζεις με την μη προβολή όσων παράχθηκαν, την αδρανοποίηση του χρησιμότατου www.politessedrasi.wordpress.com(παραμένει επίκαιρο το υλικό που με την φροντίδα του πρώην μέλους της κίνησης μας κ. Γ. Τερζάκη αναρτήθηκε σ’ αυτό ), την έλλειψη παραγωγής, αλλά και το περίσσευμα “κριτικής” και προθυμίας για “συναπόφαση”, έ… τότε σκέπτεσαι και την σκοπιμότητα. Τότε αξιολογείς και αποφασίζεις.

Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη για διατήρηση (ή όχι) του χαρακτήρα της Κίνησης, μιας δημοτικής κίνησης που -χάρη σε λίγους στον αριθμό- άσκησε τεκμηριωμένη κριτική, κινητοποίησε κάθε δυνατό μέσο για την αποτροπή εγκληματικών (κυριολεκτικά) επιλογών, πρόσφερε δημιουργικές προτάσεις και τίμησε την λέξη ΔΡΑΣΗ, που πάλεψε για δημοκρατία, διαφάνεια, ελευθεροτυπία, στηρίζοντας τους δημόσιους λειτουργούς που τιμάνε τον όρκο τους και το ψωμί τους, δίχως να κλείνει τα μάτια σε λαμόγια που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και την “αρμοδιότητα”, μιας κίνησης που υπερασπίστηκε και το τελευταίο ευρώ, αυτό που λείπει από τον άνεργο και από τον εργαζόμενο;
Θα παραμείνουν οι “Πολίτες σε Δράση –Οικολόγοι Πράσινοι” ανεξάρτητη δημοτική κίνηση; Xρειάζεται στο Χαϊδάρι μια ανεξάρτητη δημοτική κίνηση που θα την σέβονται οι συστατικοί κομματικοί ή / και άλλοι φορείς ή απαιτείται σχήμα δίχως κομματικούς φορείς; Θα παράγει έργο πρωτότυπο ή / και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των Χαϊδαριωτών αυτή η δημοτική κίνηση ή θα αναμασά και καταναλώνει έτοιμες επιλογές; Θα αποφασίζουν οι εργαζόμενοι – παραγωγοί στην κίνηση αυτοδιαχειριζόμενοι το όποιο έργο τους ή θα (τα) καταφέρουν να “συναποφασίζουν” οι “επιτελικοί διευθυντές”;
Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που μπορούν να συμβάλλουν στην αναζήτηση και διαμόρφωση μιας πρότασης αυτοδιοίκησης (στο μέτρο του εν Ελλάδι 2013 εφικτού…) για το Δήμο Χαϊδαρίου. Όποιος βασανίζεται από ανάλογα ερωτήματα, οφείλει να συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο. Ο γράφων οφείλει, στους πολίτες που στήριξαν στις περασμένες εκλογές τους “Πολίτες σε Δράση”, ενημέρωση για όλα τα τεκταινόμενα στην Κίνηση και το κείμενο αυτό ίσως συμβάλλει στην πληροφόρησή τους, παρότι αναγκαστικά ελλιπές και αναπόφευκτα υποκειμενικό.
Διαπιστώνοντας υπονόμευση στην προσπάθεια που υιοθετήθηκε πριν 11 χρόνια (το 2002), αλλά σεβόμενος τη γνώμη των πολλών, σε προηγούμενη “γενική συνέλευση” πρότεινε σε όσους δεν αντέχουν την πολιτική ή / και το πρόσωπο που την εκφράζει, να προβούν σε πρόταση ανάκλησης / μομφής με ανοικτή εκλογή δημοτικού συμβούλου (επιλαχόντα) από τους πολίτες που σήμερα στηρίζουν την Κίνηση. Με ανοικτό, δημόσιο, προφορικό, έντυπο και ηλεκτρονικό διάλογο, ανοικτές συζητήσεις και ότι άλλο κριθεί πρόσφορο και εφικτό. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Αργότερα συζητήθηκε η διαδικασία εκλογής (…ή επιβεβαίωσης) επικεφαλής, προσδιοριζόμενη χρονικά περί τον Ιούνιο τρέχοντος έτους.
Ο γράφων θα είναι παρών ως υποψήφιος στην αναγκαία καθαρή λύση προσφυγής σε ανοικτή δημοκρατική εκλογή από όλους όσους θεωρούν ότι η δημοτική κίνηση Χαϊδαρίου “Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι” αξίζει -με την έως σήμερα πορεία της- την ψήφο τους, ακόμη καλύτερα την συμμετοχή τους στο έργο της. Με σφιχτό οργανωτικό σχήμα, συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων για όσους εργάζονται στην Κίνηση, διάλογο – ζύμωση – απολογισμό με όσους προσέρχονται στις ανοικτές γενικές συνελεύσεις. Με σύνθεση, αξιολόγηση, στήριξη αλλά και αποκλεισμούς. Ακόμη και ισόβιους.
Ο χρόνος κυλά αμείλικτα και η δημοτική αρχή και τα διαχρονικά συμφέροντα που καταδυναστεύουν την πόλη μας τρίβουν (ματαίως…) τα χέρια τους. Η συνέχεια υπήρξε χαρακτηριστικό τής προσπάθειάς μας. Δυστυχώς για τους αντιπροσώπους της “η αριστερά τους” μπορεί να τρώει τα παιδιά της. Ευτυχώς για τα άλλα, που στη συν-εργασία υπογραμμίζουν την -εργασία, (…ώστε να υπάρχει και αποτέλεσμα) προνοεί η Φύση!
* Δημοτικός Σύμβουλος Χαϊδαρίου, ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε λίγες ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010
Σύντομες σκέψεις απολογισμού και προοπτικής της δημοτικής κίνησης ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ
Πολλοί, άγνωστοι σε μας, ψήφισαν τον συνδυασμό. Συγκυρία; Ψιχία αναγνώρισης του όποιου έργου; Αποστροφή σε άλλους; Το κρίσιμο είναι ποιούς “κερδίσαμε” στην “δράση”. Τη δική τους δηλαδή δραστηριοποίηση. Ελπίζω να τους γνωρίσουμε, δεν τρέφω όμως αυταπάτες.
Το αποτέλεσμα ήρθε παρά τα αγοραφοβικά χαρακτηριστικά του συνδυασμού, δηλ. αυτού που οι περισσότεροι επισημαίνουμε πως σε περίοδο, τουλάχιστον, εκλογών, πρέπει ν’ απευθυνόμαστε, μιλάμε, ενοχλούμε… κι άλλους. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ.
Η τριμελής, άτυπη, πλην αποτελεσματική εκτελεστική “γραμματεία” Βίτσα – Τερζάκη – Φουντούλη αποτελεί επιτυχημένο μοντέλο λειτουργίας 
  • αποκεντρωμένο, αλλά και συγκεντρωτικό
  • διάφανο, αλλά και στεγανό
  • επιθετικό και εξαιρετικά διπλωματικό

προέκυψε από προσωπική χημεία. Μπορεί να επαναληφθεί;

Το βέβαιο είναι πως, όταν δεν έχουν προκύψει εργάτες – μέλισσες, δεν ταιριάζει να οργανώνονται διαχειριστικές των δομές. Αυτή την ώρα προέχει η συγκέντρωση – διαθεσιμότητα των “μελών”, “φίλων”, “υποψηφίων”, “τρίτων”… με γνώση και επίγνωση του σταυρού που μας ανατέθηκε, για την συμμετοχή σε Δημοτική Επιχείρηση, ΔΑΟΧ, Πνευματικό Κέντρο. Η παρουσία στα όργανα αυτά συνεπάγεται μελέτη και προετοιμασία.
Αναφέρθηκα σε σταυρό(σταύρωση) διότι δεν μοιραζόμαστε πίτα, αλλά καθιστούμε την πίτα βαριά για όσους την ορέγονται. Δεν σκοπεύουμε “να πάρουμε” το δήμο. Σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε το δημότη. Αυτό απαιτεί άνοιγμα, σύνθεση, δηλαδή πλήρη αυτονομία και όχι πισωγυρίσματα, όπως προσωπικά τα αντιλήφθηκα μετά την διαφορετική πορεία (λόγω των γνωστών υποχρεώσεων) του Δ. Βίτσα.
Καλό είναι οι κομματικοί / συλλογικοί φορείς που (θα) μετέχουν στο συνδυασμό, να μετέχουν με μία φωνή – εκπρόσωπο ο καθένας τους. Σ’ αυτούς τους εκπροσώπους – διαμεσολαβητές – πρέσβεις (!) αναγνωρίζω το δικαίωμα μη εργασίας. Όλοι οι υπόλοιποι μετέχουν εφόσον αποδεδειγμένα προσφέρουν στο δήμο και όλοι κρινόμεθα.
Δημοκρατία δίχως αξιοκρατία = Ελλάς
Το Χαϊδάρι, χάρη στη δράση μας, μπορεί να γίνει παράδειγμα (Case study)
  • στο ξεγύμνωμα του στραβού
  • στην προώθηση του ίσιου
  • και στη διοίκηση –αυτοδιοίκηση
  • και στην κοινωνία
  • και στους πολιτικούς φορείς

Όχι λόγια και θεωρητικές λύσεις. Έργα, ακόμη και με λάθη.

Δια το Μονομελές Εργατικό Δυναμικό (σημείωση 2013: καθημερινά για την κίνηση)
ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος