Η αρχαία Ιερά Οδός καταλύτης ανάπτυξης για το Χαϊδάρι

Η αρχαία Ιερά Οδός καταλύτης ανάπτυξης για το Χαϊδάρι

Η επιβεβαίωση της ύπαρξης της Αρχαίας Ιεράς Οδού στο Δαφνί και την Αφαία ενισχύει την θέση του Χαϊδαρίου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ως τόπο πολιτιστικού, αλλά και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Η Αρχαία Ιερά Οδός, είναι αναμφίβολα από μόνη της ένας ισχυρός πόλος έλξης για ένα μεγάλο μέρος των ξένων -και όχι μόνο- επισκεπτών της Αθήνας. Μένει να προχωρήσει η ανασκαφή της και να γίνει προσβάσιμη στον επισκέπτη – περιπατητή στο χώρο και το χρόνο, έτσι ώστε ο λάτρης της ελληνικής αρχαιότητας να μπορεί να περπατήσει δίπλα στο πλέον ιστορικό δρόμο του κόσμου, σε τμήματα από την Αθήνα έως την Ελευσίνα. Ειδικά η διαδρομή στα όρια του Χαϊδαρίου (από Δρομοκαΐτειο μέχρι Λ. Κουμουνδούρου) θα γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος της μέσα στη φύση. Πού αλλού μπορεί να γίνει ένας ανάλογος περίπατος στην Αθήνα;
Αν η Ιερά Οδός προβληθεί σωστά και ενταχθεί στο “τουριστικό προϊόν” της πρωτεύουσας, θα γίνει κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα “Μονή Καισαριανής – Ακρόπολη, Αρχαιολογικός Περίπατος Αθηνών – Ακαδημία Πλάτωνα – Μονή Δαφνιού, Αφαία – Ελευσίνα”.
Ταυτόχρονα, ο αρχαιολογικός – περιβαλλοντικός περίπατος “κράχτης”, πάνω στο ίχνος της Αρχαίας Ιεράς Οδού, μπορεί να φέρει τον περιηγητή σε επαφή με σημεία της πόλης μας:
  • τον μοναδικό στην Αθήνα Διομήδειο Βοτανικό Κήπο, με την πλουσιότατη χλωρίδα, τα αρχαία ορυχεία πέτρας και τα νεότερα ορυχεία σιδήρου, το Μνημείο Εκτέλεσης της Κατοχής κτλ.
  • τη Μονή Δαφνίου, το αξιολογότερο βυζαντινό μνημείο του Λεκανοπεδίου
  • το Ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία
  • τον υγροβιότοπο της Λίμνης Κουμουνδούρου
  • τα Σπήλαια Πανός (με αρχαιολογικό ενδιαφέρον) και Αφαίας (με τους εξαιρετικούς σχηματισμούς).
Δορυφορικά μπορεί να λειτουργήσουν οι επισκέψεις:
  • στο Παλατάκι και το παρακείμενο νεοκλασικό κτήριο με τις τοιχογραφίες του Ν. Γύζη
  • στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και το Μπλοκ 15 (Μουσείο Εθνικής Αντίστασης)
  • στον Προφήτη Ηλία, κύριο σημείο θέας για όλη την Αθήνα, και μνημείο Πιθυονίκης
  • στο αποκατεστημένο (μελλοντικά) θαλάσσιο μέτωπο Σκαραμαγκά
  • στο “Θρόνο του Ξέρξη”, νότια στο όρος Αιγάλεω κ.ά.
Η πείνα και η δίψα των επισκεπτών θα ικανοποιούνται από την ποικιλία επιλογών που προσφέρει η τοπική αγοράς στο κέντρο της πόλης, στο Δαφνί και αλλού. Τα λεωφορεία θα αποβιβάζουν τους επισκέπτες και εν συνεχεία θα σταθμεύουν σε χώρους όπως στο Σιδηρόπουλο, τα πρατήρια της Λ. Αθηνών και σε άλλες επιλεγμένες θέσεις. Η τοπική αγορά θα εμπλουτιστεί με καταστήματα αναμνηστικών, δώρων, βιβλίων κ.ά. Δεδομένου ότι τα αξιοθέατα της περιοχής δεν εξαντλούνται με ολιγόωρη επίσκεψη προκύπτει δυνατότητα τόνωσης της κίνησης στα ξενοδοχεία της περιοχής.
Σε Δαφνί (Μονή, τουριστικό – κέντρο πληροφόρησης), Διομήδειο, Πρ. Ηλία, Στρατόπεδο, Δημαρχείο κ.ά. θα διατίθεται έντυπο υλικό, χάρτες κ.λπ., θα μπορεί να προβάλλεται ψηφιοποιημένο πληροφοριακό υλικό για την ιστορία και τα μνημεία, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Η ανάδειξη της Αρχαίας Ιεράς Οδού απαιτεί χρήματα και χέρια. Η αδυναμία τής ελληνικής Πολιτείας μπορεί να αναπληρωθεί από την ενεργοποίηση στο έργο ανασκαφής της Αρχαίας Ιεράς Οδού και των ξένων αρχαιολογικών σχολών – αποστολών. Η εμπλοκή τους στο έργο διευκολύνει την αναζήτηση χορηγών, χωρίς να αποκλείεται η αυτόνομη ελληνική προσπάθεια. Είναι όμως προς το συμφέρον της χώρας και του Δήμου μας η συμμετοχή, ενημέρωση και διεθνής προβολή της ανασκαφής της ιεράς Οδού και των αποτελεσμάτων της στη γύρω περιοχή (Δαφνί, Αφαία, Αιγάλεω, Ποικίλο).
Η εικόνα της σύγχρονης Ιεράς Οδού πρέπει να είναι ίδια σε όλο το μήκος της και τέτοια που να δένει με την ιστορία της. Η σημερινή όψη “κουρελού”, με τις τόσες άσχετες μεταξύ τους αναπλάσεις που εκπονούν οι Δήμοι απ’ όπου διέρχεται, δεν τιμούν τον ιστορικό δρόμο. Την ευθύνη για την συνολική-ενιαία ανάπλαση της Ιεράς Οδού, έργο πνοής για τη δυτική Αθήνα, θα μπορούσε να έχει η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας, η οποία έχει δώσει θετικό δείγμα γραφής στα σημεία της πρωτεύουσας όπου παρενέβη.

Ανάλυση της πρότασης

Η ανασκαφή της Ιεράς Οδού περί το Δαφνί πρόκειται για μια εστιασμένη παρέμβαση με ευρύτερες θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό της Αθήνας.

Απευθύνεται:
Στους επισκέπτες που εκτιμούν τον πολιτιστικό, περιβαλλοντικό τουρισμό. Είναι αυτοί που διαχρονικά αποτελούν τους πιστότερους φίλους της Ελλάδας, συχνά δε λειτουργούν και ως υποστηρικτές της χώρας μας στο εξωτερικό (και διαφημιστές της).
Στον εσωτερικό τουρισμό με μεμονωμένους επισκέπτες αλλά και γκρουπ π.χ. μαθητών κ.ά.

Αφορά:
Α. Τους τοπικούς επιχειρηματίες και εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, εμπορικά, πρατήρια καυσίμων, γραφεία τουρισμού, δηλαδή μεγάλο τμήμα της τοπικής αγοράς στις ώρες υπολειτουργίας αρκετών εξ αυτών (ο τουρίστας τρώει και πίνει νωρίτερα από τον Έλληνα και ξοδεύει και τις καθημερινές!).
Β. Εθνικής και υπερεθνικής εμβέλειας επιχειρήσεις, γραφεία τουρισμού, touroperators, Ε.Ο.Τ., Επιμελητήρια, ΜΜΕ, Διαφημιστικές κ.ά.
Γιατί αφορά άλλους, εκτός Χαϊδαρίου;
Γιατί συμπληρώνει – γεφυρώνει το τουριστικό προϊόν της Αθήνας ως πόλης προορισμού (ολιγοήμερου ή/και πολυήμερου) και όχι ως πόλη – transit (διαμετακόμισης) προς π.χ. τα νησιά μας.
Υπενθυμίζει
τις ομοιότητες δύο εργατουπόλεων (Καισαριανή – Χαϊδάρι) με βυζαντινά μνημεία, δάση, αποτέλεσμα αναδασώσεων, τόπους θυσίας από την γερμανική κατοχή (με ελάχιστη τουριστική – αναπτυξιακή αξιοποίηση σε αντίθεση π.χ. με στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία!) και οδηγεί σε μια ακόμη εργατούπολη, την Ελευσίνα.
Πρόκειται
για τουρισμό στο φως της ημέρας, σε αντίθεση με προβλήματα και παρατράγουδα από το πρόσφατο τουριστικό παρελθόν (βλέπε γιορτή κρασιού στα τελευταία της…).
Έρχεται
την στιγμή που η Πολιτεία ασχολείται με την κτηματομεσιτική αξιοποίηση της παραλίας από Ελληνικό σε Φάληρο.
Δεν είναι προεκλογική
όπως δεν ήταν και η πρόταση – μελέτη ΤΕΡΖΑΚΗ για το θαλάσσιο μέτωπο Σκαραμαγκά (ψηλαφημένη ήδη από το 1986, 1998, 2006).

Τι προσπαθούμε να κάνουμε; 
Αποκαλύπτοντας μέσα σε δημόσια δασική έκταση (Διομήδειος, τουριστικό, Άλσος Δαφνίου, Αφαία), δηλαδή δίχως απαλλοτριώσεις, χωρίς κόστος γης (!) παρά μόνο με ανασκαφικό κόστος και έξοδα συντήρησης – ανάδειξης την Αρχαία Ιερά Οδό, σηματοδοτώντας υφιστάμενα αξιοθέατα και
«σερβίροντάς» τα σωστά, τονώνουμε την δοκιμαζόμενη τοπική και εθνική οικονομία χωρίς να προσθέτουμε νέες βαριές υποδομές, παρά
αξιοποιώντας – τροποποιώντας υφιστάμενες!

Αντιμετωπίζουμε
το φυσικό περιβάλλον συντηρητικά, δηλαδή προοδευτικά! Με επέκταση δάσους όπου χρειάζεται (π.χ. Στρατόπεδο), με αφαίρεση – γκρέμισμα αυθαίρετων (δημοτικών ή ιδιωτικών κατασκευών) δηλαδή και ποιοτικά, σε αντίθεση με την μέχρι σήμερα πολιτική των δημοτικών αρχών όπως δρόμοι στο δάσος, αυθαίρετα εκπαιδευτήρια, παράνομες χρήσεις και λειτουργίες κ.λπ.
Τελευταία απειλή η διαφαινόμενη πρόθεση για διέλευση του αποχετευτικού αγωγού από Αφαία προς Δαφνί μέσω της βόρειας όχθης του ρέματος Δαφνίου (παράπλευρα με Εθνική Οδό), δηλαδή εκεί όπου αναμένεται να βρεθεί η αρχαία Ιερά οδός! (εδώ χειροκροτάμε…).
Η πρόταση είναι συνεπής
– με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο (Γ.Π.Σ.) του Χαϊδαρίου, που προέβλεπε αρχαιολογικό πάρκο και ζώνη προστασίας ιστορικού ενδιαφέροντος (χάρτης Π4) ΦΕΚ 237/Δ/90, που δυστυχώς «έθαψαν» οι μέχρι σήμερα διοικήσεις του Δήμου Χαιδαρίου.
– με την πρόταση Οργανισμού Αθήνας 1991
– το νομικό καθεστώς προστασίας τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους
– το καταφύγιο άγριας ζωής
– την δασική νομοθεσία
– τον αρχαιολογικό νόμο (Ν.3028/2002)
– το Σύνταγμα
– την Εθνική ανάγκη για αειφόρο ανάπτυξη με την μέγιστη δυνατή διάχυση θετικών αποτελεσμάτων.

Επιβάλλεται 
η συνεργασία και με το Θριάσιο (Δ. Ασπροπύργου – παραλία – ΝΕΟΑΚ – Βιομ. περιοχή, Δ. Ελευσίνας – παραλία – Αρχαιολογικός χώρος κ.ά.) και με τους δήμους Πειραιά (Θρόνος Ξέρξη, νότιο Αιγάλεω Όρος) και σαφώς με την Αθήνα και την Καισαριανή.

Υποχρεώνει 
σε αντιμετώπιση απειλών π.χ. για φυσικό περιβάλλον – γήρανση (θραύση, πτώση δέντρων) και πυκνή φύτευση σε Δαφνί κ.α. – σώρευση καύσιμης ύλης στην Λ. Κουμουνδούρου.
Δείχνει την ανάγκη συμπληρωματικών φυτεύσεων ή/και αραίωση αναλόγως της θέσης κ.λπ.  
Κίμων Ε. Φουντούλης
δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη
Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι


Ενδεικτικά, περισσότερες πληροφορίες για τα επισκέψιμα σημεία στις παρακάτω ιστοσελίδες
Βοτανικός Κήπος Διομήδους
Μονή Δαφνίου
Ιερά Οδός
Λίμνη Κουμουνδούρου
Ιερό Αφροδίτης
Σπήλαιο Πανός
Σπήλαιο Αφαίας
Μνημείο Πυθιονίκης
Πρόταση αποκατάστασης θαλασσίου μετώπου Σκαραμαγκά
Παλατάκι, κτήριο Γύζη
Στρατόπεδο, Μπλοκ 15

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος