kimonfou@otenet.gr

Μακρινό όνειρο η αποκατάσταση της αρχαίας Ιεράς Οδού στον Σκαραμαγκά

Η δημοσιογράφος Ν. Κοντράρου – Ρασσιά, υπεύθυνη του πολιτιστικού ρεπορτάζ τής “Ελευθεροτυπίας”, ασχολήθηκε με το ζήτημα της κατάχωσης τμήματος της αρχαίας Ιεράς Οδού, που είχε αποκαλυφθεί σε πολύ καλή κατάσταση στον Σκαραμαγκά. Αποδίδει την επιλογή αυτή σε έλλειψη χρημάτων για την ανάδειξη του ιστορικού δρόμου και την παράλληλη ανάγκη προστασίας του από τις καιρικές συνθήκες, μέχρι να βελτιωθούν τα οικονομικά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. 

Πριν από κάμποσα χρόνια, κατά τη διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης του Πάρκου Αναψυχής Χαϊδαρίου στου Σκαραμαγκά βρέθηκε ένα τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού που ένωνε την Αθήνα με την Ελευσίνα. Οι αρχαιολόγοι έκαναν το καθήκον τους. Ερεύνησαν πλήρως τον αρχαίο δρόμο και εισηγήθηκαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την ανάδειξή του σε όλο του το πλάτος και σε μήκος 140 μέτρων.
 
Ενα τμήμα του δρόμου που σωζόταν αποσπασματικά, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ (Αύγουστος 2011), θα καταχωνόταν. Ωστόσο, όταν μιλούσε για ανάδειξη του αρχαίου η Αρχαιολογική Υπηρεσία εννοούσε πως το κόστος αυτού του αρχαιολογικού έργου θα το πλήρωνε ο ιδιοκτήτης του χώρου. 
 
Πέρασαν χρόνια και ο ιδιοκτήτης τούς έστειλε μια επιστολή και τους δήλωσε ότι αδυνατούσε να το πράξει. Εν τω μεταξύ, ο αρχαίος δρόμος, περιμένοντας την περιβόητη ανάδειξη επί επτά συναπτά έτη (από το 2006), έμενε γυμνός, στο έλεος των καιρικών συνθηκών. 
 
Υπό το φόβο της οριστικής διάλυσής του, η αρμόδια Γ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων, με τη σύμφωνη γνώμη της ανασκαφέως, υπέβαλε νέο αίτημα στο ΚΑΣ: την κατάχωση του δρόμου, αντί της ανάδειξης, για να διατηρηθεί με ασφάλεια στην αγκαλιά της γης. Έτσι κι έγινε. Το Συμβούλιο στις αρχές Απριλίου γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία «ως προσωρινό μέτρο προστασίας του μνημείου» την κατάχωσή του, με τον όρο ότι «θα υποδηλωθεί επιφανειακά σε όλο του το μήκος και θα σημανθεί με μια πινακίδα».
 
Γιατί, πού ξέρεις, ίσως κάποτε στο μέλλον αποφασιστεί να αναδειχτεί σε όλο του το μήκος ο ιερός αυτός δρόμος, που οδηγούσε εν πομπή τους Αθηναίους στα Ελευσίνια Μυστήρια και τους Ελευσινίους στη γιορτή των Παναθηναίων. Με λίγα λόγια, όταν θα αποκτήσει δικούς της πόρους η Αρχαιολογική Υπηρεσία, θα μπορεί και να ονειρεύεται.

Related articles

Αλέξη, ήρθε η ώρα να τηρήσεις το λόγο σου για τον Σκαραμαγκά!

Ο Κίμωνας Φουντούλης έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να υλοποιήσει παλαιότερο αίτημά του (2009) προς την τότε κυβέρνηση, για απόδοση της ακτής Σκαραμαγκά στον λαό του Χαϊδαριού και της δυτικής Αθήνας. Του θυμίζει μάλιστα ότι η ερώτησή του στη Βουλή, με την οποία πήρε ξεκάθαρη θέση για το μέλλον της έκτασης αυτής, […]

Ευάλωτες οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας σε περίπτωση σεισμού

Δεν υπάρχει πλέον το περιθώριο επεμβάσεων σε δημόσια κτήρια για την θωράκησή τους από ενδεχόμενο σεισμό, καθώς είναι ήδη αρκετά παλιά και το κόστος είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Αυτά επισημαίνει ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Πενέλης, με αφορμή σχετική παρουσίασή του σε ημερίδα της “Ομάδας Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη” για την […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.