Αρχαία Ιερά Οδός: Αναζητείται χρήμα και… ψύχραιμος διάλογος

Αρχαία Ιερά Οδός: Αναζητείται χρήμα και… ψύχραιμος διάλογος


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου πορεία διαμαρτυρίας για την κατάχωση της Ιεράς Οδού στον Σκαραμαγκά, μετά από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του αναπληρωτή υπ. Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα.

Στιγμιότυπο από την πορεία διαμαρτυρίας τής Κυριακής για την κατάχωση της Ιεράς Οδού


Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία του ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, της Διαρκούς Κίνησης Χαϊδαρίου και του ECOELEUSIS, έξω από το Πάρκο Αναψυχής Copa Copana. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι Δημήτρης Τσατσαμπάς, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και Κώστας Ασπρογέρακας, επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση – Οικολόγων Πράσινων. Οι τρεις Κινήσεις χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις του ΚΑΣ σκανδαλώδεις, με σκοπό την εξυπηρέτηση της επιχείρησης.
  

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αποκαλυφθέν τμήμα της Ιεράς Οδού, που ανασκάφηκε το 2006, κατά τις εργασίες ανέγερσης του Copa Copana. To “Χαϊδάρι Σήμερα” ρώτησε τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, κ. Νίκο Χριστοδουλόπουλο, την άποψή του για την κατάχωση του αρχαίου δρόμου. Μάς έδωσε μια απάντηση σε “άλλο μήκος κύματος”, δηλώνοντας ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν συμφέρει την επιχείρησή του. Συγκεκριμένα:  «Κάθε επιχείρηση, και μάλιστα αναψυχής όπως η δική μας, θα είχε κάθε λόγο να αναδείξει τα συγκεκριμένα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, που αναντίρρητα θα λειτουργούσαν σαν πόλος έλξης του κοινού και ανάπτυξής της. Όμως η οικονομική κρίση και η δεν μάς επιτρέπει αυτή τη στιγμή να υλοποιήσουμε το έργο. Ελπίζουμε ότι θα επανέλθουμε με νέα πρόταση ανάδειξης του χώρου, μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες».

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα διατηρημένα τμήματα τής αρχαίας Ιεράς Οδού. Στο κέντρο διακρίνονται τα αυλάκια όπου κυλούσαν οι τροχοί των αμαξών. Το συγκεκριμένο κομμάτι ανασκάφηκε το 2006. Η φθορά το απειλεί.

Το θαυμάσιο κομμάτι της Ιεράς Οδού στον Σκαραμαγκά μένει αυτή τη στιγμή εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και φθείρεται. Ζημιά με τις ρίζες τους προκαλούν και τα φυτά που αναπτύσσονται ανάμεσα στις πέτρες, ακόμα και πεύκα! Η παράταση αυτής τής κατάστασης εγκυμονεί κινδύνους, επομένως είναι αναγκαία είτε η συνολική αποκατάσταση, διά τής αρχαιολογικής ανάδειξης, είτε η κατάχωση (βλέπε και το άρθρο του αρχαιολόγου Απ. Παπαδημητρίου Το μνημόνιο θάβει την Ιερά Οδό. Απαίτηση για άμεση ανάδειξή της).

Το συνολικό κόστος ανάδειξης της αρχαίας Ιεράς Οδού, μήκους 140 μέτρων, στον Σκαραμαγκά, φτάνει τις 400.000 ευρώ και βαρύνει εξ ολοκλήρου το Copa Copana, επειδή το οικόπεδο είναι ιδιωτικό και όχι δημόσιο. Το έργο προβλέπει κάλυψη με ειδικό γυαλί, εξαερισμό για την εξασφάλιση ιδανικών συνθηκών, φωτισμούς κτλ. Ο επιχειρηματίας ανακοίνωσε εγγράφως στο ΚΑΣ ότι αδυνατεί αητή την περίοδο να αναλάβει το οικονομικό βάρος του έργου, οπότε οι αρχαιολογικές αρχές ζήτησαν την κατάχωση, για να μην φθείρεται το μνημείο.

Η κατάχωση, που επίσης βαρύνει την επιχείρηση, θα έχει κόστος το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 100.000 ευρώ και περιλαμβάνει την κάλυψη του δρόμου με ειδικό γεωΰφασμα, επίστρωση με υλικό 3Α κ.ά., με προδιαγραφές που έχει θέσει το ΚΑΣ.

Πριν εκδοθεί η οικοδομική άδεια του Πάρκου Αναψυχής και ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του, είχε δοθεί η εγγράφως εντολή από την Γ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ότι, εφόσον βρεθούν αρχαία κατά τις εργασίες, θα γίνουν οι απαραίτητες ανασκαφές με έξοδα τής επιχείρησης. Πράγματι, όπως αναμενόταν, βρέθηκε το ίχνος της Ιεράς Οδού στα νότια του οικοπέδου, όπως και τάφοι εντός του χώρου, και πραγματοποιήθηκε η ανασκαφική έρευνα υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ελευσίνας. Απαιτήθηκαν τρία χρόνια και 580.000 ευρώ (!), που βάρυναν τους ιδιώτες επενδυτές.

Όπως είναι φανερό, οι οπτικές γωνίες είναι διαφορετικές: Οι οργανώσεις υποστηριζουν ότι με την κατάχωση του αρχαίου δρόμου ωφελείται ο ιδιώτης, ενώ αντίθετα αυτός θεωρεί ότι η ανάδειξη θα τον ωφελούσε, αλλά επικαλείται οικονομική αδυναμία και λέει ότι στο μέλλον θα επανέλθει.

Η συζήτηση θα είχε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, αν γινόταν συντονισμένα, με πρωτοβουλία του Δημου Χαϊδαρίου και “έβαζε στο τραπέζι” μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, για την πόλη και τους επιχειρηματίες: Τη δημιουργία του περιπατητικού – τουριστικού άξονα της αρχαίας Ιεράς Οδού, μέσα από τις πιο όμορφες περιοχές του Λεκανοπεδίου (Διομήδειος Κήπος, Δαφνί, Λίμνη Κουμουνδούρου), με σημαντικούς σταθμούς τη Μονή Δαφνίου, το Ιερό της Αφροδίτης κτλ. Μια τέτοια διαδρομή θα λειτουργούσε ως πόλος έλξης τουριστών και θα αποτελούσε κορυφαίο εκπαιδευτικό προορισμό για επίσκεψη σχολείων, συλλόγων κτλ. Η εκπόνηση ενός συνολικού, πειστικού σχεδίου θα επέτρεπε την αναζήτηση πόρων για την υλοποίσή του, τόσο από κοινοτικά προγράμματα όσο και από χορηγίες και άλλες πηγές.

Δυστυχώς μια τέτοια συνολική, αναπτυξιακή θεώρηση για το Χαϊδάρι, όπως και η απαραίτητη ήρεμη, δημόσια συζήτηση, λάμπουν διά της απουσίας τους…

Στο πλαίσιο αυτό ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/βθμιας Εκπαίδευσης Χαϊδαρίου προτείνουν τη συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαϊδαρίου για το θέμα της κατάχωσης της αρχαίας Ιεράς Οδού που γειτνιάζει με το Copa Copana (αναλυτικά εδώ: ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και Σύλλογος Εκπ/κών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης ζητούν το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση ενάντια στην κατάχωση της αρχαίας Ιεράς Οδού).

Ακολουθούν αεροφωτογραφίες του 2006, αμέσως μετά το ανασκαφικό έργο, με έξοδα του Copa Copana Park, που δείχνουν τα ευρήματα της Ιεράς Οδού σε άριστη κατάσταση. Αυτή τη μορφή θα έχουν και όταν (αν) γίνει το έργο ανάδειξης.

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος