kimonfou@otenet.gr

Κατοχικά Δάνεια: κατοχύρωσέ τα όπως οι Βρετανοί τα “Ελγίνεια”!


Σε περίοπτη θέση στο Μουσείο Ερμιτάζ της Πετρούπολης βρίσκεται το ακέφαλο άγαλμα του θεού-ποταμού Ιλισού.
Γράφει ο ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

Ο δανεισμός αγάλματος του Ιλισού από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο Ερμιτάζ της Πετρούπολης συμβάλει στην εδραίωση της άποψης περί Βρετανικής κυριότητας επί των Γλυπτών του Παρθενώνα: Δανείζω, άρα κατέχω και ορίζω. Το δηλώνει και ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις (το ρωσικό όνομα έρχεται να δέσει…) Τζόνσον.

Το μείζον δεν είναι η πρόθεση του δανειστή, αλλά η αποδοχή από τον δανειζόμενο, δηλαδή από την έχουσα ανάγκη για άρση της απομόνωσης Ρωσίας, μέσω του Μουσείου της στην Πετρούπολη, όπου επιχειρήθηκε επί Μεγάλου Πέτρου το σπάσιμο της τότε απομόνωσης της Ρωσίας.
Είναι φιλική η κίνηση της Ρωσίας προς την Ελλάδα; Θα διαμαρτυρηθεί η κυβέρνησή μας, αλλά και συλλογικοί φορείς που στέργουν τις ρωσικές ευαισθησίες και γεωπολιτικές κινήσεις;
Το Βρετανικό Μουσείο θα συνεχίσει την προσπάθειά του να δείξει τα πλεονεκτήματα της “ιδιοκτησίας” του, για το ίδιο και τους συναλασσόμενούς μαζί του. 
Η πίεση “μέσω τρίτων” μάς προσβάλει, αλλά και μας πεισμώνει στην προσπάθεια για επανένωση του Παρθενώνα με όλα τα τμήματά του, όπου κι αν βρίσκονται.
Όμως, αν διευρύνουμε τη σκέψη μας, εκτός από τον δανεισμό, μία άλλη δυνατότητα απόδειξης της θέσης/δικαιώματος/οφειλής είναι και η τιτλοποίηση. Η ιδέα αυτή αφορά το πολυσυζητημένο Κατοχικό Δάνειο και την θέληση της χώρας μας να το διεκδικήσει επιτυχώς. Σ’ αυτή την περίπτωση κι αφού τεκμηριωθεί το τρέχον υπόλοιπο, εκδίδονται ομόλογα και μικρό τμήμα τους πωλείται/ παραχωρείται σε ενδιαφερόμενους από την διεθνή αγορά. 
Το αβέβαιο του εγχειρήματος επιβάλει την διάθεση του μικρού τμήματος, με σημαντική έκπτωση. Σε μια τέτοια περίπτωση, επιδιώκεται η πίεση “μέσω τρίτων” και εδώ μπορεί να χρειαστούμε και την Ρωσία, που ενδεχομένως στο μέλλον να θελήσει να στείλει ένα μήνυμα στη Γερμανία, που έπαψε να’ ναι Ανατολική το 1989, ενώ συχνά δεν μοιάζει ούτε Δυτική!
Στις διεθνείς σχέσεις οι συμμαχίες κρατούν όσο τα συμφέροντα επιβάλλουν. Αλί στους τόπους όπου οι “πρόθυμοι ηλίθιοι” κάθε είδους ρυθμίζουν τις τύχες τους.

Related articles

Δήμοι και βιώσιμη κινητικότητα… άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε

Αν δεν το αντιληφθήκατε, η Ευρωπαική Εβδομάδα Κινητικότητας, μια διοργάνωση  που συντονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1998 και που φέτος είχε σαν σύνθημα Clean air – it’s your move, τελειώνει σήμερα 22 Σεπτεμβρίου. Φυσικά δεν ήταν τόσο εύκολο να το αντιληφθεί κανείς μια και στην Ελλάδα με πάνω από 300 Δήμους, μόλις οκτώ δήλωσαν συμμετοχή (Μεσσολόγγι, Πάτρα, Σέρρες, Σκύδρα, […]

Μήπως τα εκατομμύρια υπερβαίνουν τα 119 και δεν είναι μόνο 19;

Στην πολύ ενδιαφέρουσα έρευνά σας σχετικά με τις θέσεις όλων των παρατάξεων για θέματα δημοτικών οικονομικών της τάξης των 19 εκατομμυρίων ευρώ, που ήδη δημοσιεύθηκε στο έντυπο “Χαϊδάρι Σήμερα”, επιτρέψτε μου να συμβάλω προσθέτοντας ορισμένα στοιχεία ακόμη για δύο τομείς που διερευνάτε, διευρύνοντας λίγο το αντικείμενο του ρεπορτάζ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Γράφει ο ΚΙΜΩΝ […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.