kimonfou@otenet.gr

Οδικές έξοδοι Δάσους. Οι λύσεις που έχουν προταθεί και η (επαν)ανακάλυψη του τροχού!

 
Δημοσίευμα της εφ. “Χαϊδάρι Σήμερα” τον Οκτώβριο του 2010 για την προέκταση της οδού 3ης Σεπτεμβρίου. Το πρόχειρο σχέδιο είναι του πολιτικού μηχανικού Γιώργου Τερζάκη.
 
Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όσους έχουμε εργαστεί, ήδη από το 2005, για την διερεύνηση κυκλοφοριακών λύσεων στο Δήμο μας, ανάμεσα σ’ αυτές και για το Δάσος.
 
Γράφει ο ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ
Ο κ. Δρούλιας και ο Σύλλογος Δάσους κατέθεσαν πρόταση για έξοδο στα ανατολικά του Δάσους, μέσω της Πλουτάρχου, προς ΑΤΤΙΚΟΝ και Περιστέρι. Ο Σύλλογος ήταν γνώστης των προτάσεών μας από παλιά, αλλά πολύ πρόσφατα στείλαμε πάλι την άποψή μας μέσω του καλού φίλου και μέλους του Δ.Σ. κ. Δημήτρη Σακάτου.
Κλικάρετε για να δείτε την απάντηση του ΓΕΣ στο αίτημα για επέκταση
της 3ης Σεπτεμβρίου σε έκταση του Στρατοπέδου (Σεπτ. 2011). 
Σε δημοσίευμά μας ήδη από τον Οκτώβριο του 2010 είχαμε διερευνήσει τη δυνατότητα επέκτασης της οδού 3ης Σεπτεμβρίου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το παρασκήνιο και τις δυσκολίες που συνεπαγόταν. Ήρθαμε σε γραπτή επικοινωνία με το Υπ. Εθνικής Άμυνας και η απάντηση που λάβαμε από το (ΓΕΣ – ΔΥΠΟ), η οποία παρατίθεται, θα συμβάλει στον προβληματισμό όσων θέλουν να συμβάλλουν στο διάλογο, που ίσως βοηθήσει και τη δημοτική αρχή.
Τι μπορεί να γίνει σήμερα;
Στο πρόχειρο σχεδιάγραμμα φαίνονται δύο πιθανές λύσεις. Στην 1η προτείνεται η διάνοιξη της πολύπαθης Πλουτάρχου στη συμβολή με την Μπουμπουλίνας. Στα χαρτιά έχει ανοίξει και κλείσει αρκετές φορές η Πλουτάρχου. Αυτό επέτρεψε την ανέγερση πολυκατοικίας (!) δίχως να αφήσει πρασιά! (περίοδος κλεισίματος – τέλη δεκαετίας ’80).
Σήμερα, η διάνοιξή της συνεπάγεται περιορισμό του προαυλίου για το 6ο Γυμνάσιο. Για να μην στερηθούν οι μαθητές ζωτικό χώρο, μπορεί να δοθεί επέκταση (και ανακατασκευή)
προαυλίου προς βορράν, δηλαδή σε έκταση μεταξύ Μπουμπουλίνας και Στρατοπέδου
ή/και από το Στρατόπεδο.
Η 2η λύση συνίσταται σε διάνοιξη μικρού τμήματος περιφερειακού δρόμου, γύρω από το σχολείο με στόχο σύνδεση Μπουμπουλίνας και Πλουτάρχου με την παράκαμψη του ροαυλίου, σε έκταση κυρίως του Στρατοπέδου.
Σημειώνεται πως βόρεια από το σχολείο βρίσκεται το πρατήριο και ανατολικά οι κατοικίες (ΣΟΑΑ) των στελεχών του στρατού μας. Δεν υπάρχει εύκολη λύση και απαιτείται συνεννόηση με τον διαχειριστή και πολλαπλό ευεργέτη της πόλης μας, το Υπ. Εθνικής μας Άμυνας, αλλά και την σχολική κοινότητα.
Σε κάθε περίπτωση η παραπάνω πρόταση θα λειτουργήσει ως χρήσιμη βαλβίδα εκτόνωσης, όχι όμως ως ριζική λύση.
Η οδός Κυπρίων Αγωνιστών έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει καλή λύση
ως οδική έξοδος για το Δάσος.
Η λύση για το Δάσος βρίσκεται είτε στην επανενεργοποίηση και ολοκλήρωση του κόμβου 25ης Μαρτίου – Λ. Αθηνών – Πελοποννήσου είτε στη δημιουργία νέου π.χ. στην Ηρ. Πολυτεχνείου και Λ. Αθηνών ή την πλέον ασφαλή λύση κόμβου στην Κυπρίων Αγωνιστών και Λ. Αθηνών, όπως έχουμε προτείνει κατ’ επανάληψιν.
Βεβαίως χρειάζεται πολιτική βούληση, πίεση σε Περιφέρεια και ΥΠΟΜΕΔΙ, αλλά και προσπέρασμα μικροσυμφερόντων.
Να δούμε αν θα ξαναλέμε τα ίδια μετά από 3-4 χρόνια.
Σκαρίφημα με τις προτεινόμενες λύσεις στην οδό Μπουμπουλίνας και Πλουτάρχου.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

– Πρόταση δημιουργίας νέας οδικής εξόδου για το ανατολικό Δάσος

– “Τι γίνεται με την κυκλοφοριακή μελέτη του Χαϊδαρίου;”

Related articles

Αγωγός αποχέτευσης πάνω στην αρχαία Ιερά Οδό! Τεράστιο ρίσκο για το τοπίο και την ανάπτυξη της πόλης

Η δημοτική αρχή Μαραβέλια εμφανίζεται να προωθεί την αναγκαία για την Αφαία αποχέτευση κατά τρόπο που εγκυμονεί κινδύνους για την ανάδειξη και προστασία της Αρχαίας Ιεράς Οδού και τυχόντων μνημείων, αλλά έχει και υψηλό λειτουργικό και κατασκευαστικό κόστος, καθώς και αμφίβολο χρόνο αποπεράτωσης. Γράφει ο ΚΙΜΩΝ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ Δεξιά του δρόμου (ρεύμα καθόδου προς Ελευσίνα) θα […]

Αρχαία Ιερά Οδός: Αναζητείται χρήμα και… ψύχραιμος διάλογος

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου πορεία διαμαρτυρίας για την κατάχωση της Ιεράς Οδού στον Σκαραμαγκά, μετά από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του αναπληρωτή υπ. Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα. Στιγμιότυπο από την πορεία διαμαρτυρίας τής Κυριακής για την κατάχωση της Ιεράς Οδού Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία του ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, της Διαρκούς Κίνησης Χαϊδαρίου και […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.