Πάρκο Νεολαίας και όχι Πάρκο Θεαθήναι

0

Με δελτίο τύπου του Δ. Χαϊδαρίου ανακοινώνεται καθαρισμός στο ανύπαρκτο “Πάρκο Θεαθήναι”.

Διότι τέτοιο πάρκο δεν υπάρχει. Εκεί παραμένει επικίνδυνο κουφάρι αυθαίρετου σε δασική έκταση, όπου προ ετών πληρώθηκε δύο φορές η δημιουργία υποδομών, ώστε το Δάσος του Στρατοπέδου στα όρια με τον αστικό ιστό να καταστεί προσβάσιμο στους περιπατητές ως ΠΑΡΚΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ιδιοκτησίας Υπ. Οικονομικών.

Η σταθερή αδιαφορία για τη συντήρηση φυτεύσεων και υποδομών επί:

 • Κ. Σπηλιόπουλου (ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ)
 • Κ. Ντηνιακού (ανεξάρτητος αλλά και ΠΑΣΟΚ)
 • Δ. Μαραβέλια (Νέα Δημοκρατία)
 • Μ. Σελέκου (ΚΚΕ),
 • Ε. Ντηνιακού (πλήρως ανεξάρτητος)

οδήγησε στη σημερινή, χρόνια πλέον, ντροπιαστική εικόνα.

Έτσι το μια φορά το χρόνο  ενδιαφέρον για καθάρισμα έχει το χαρακτήρα μνημόσυνου, καθάρισμα στο μνήμα ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων.

Είναι δήθεν περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, είναι για το ΘΕΑΘΗΝΑΙ!

Δούλεμα ορθοπεταλιά ή το ποδήλατο ως Δούρειος Ίππος

0

Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά:

Ο δήμαρχος κ. Ε. Ντηνιακός ανακοίνωσε πως εξασφάλισε χρήματα από το Πράσινο Ταμείο για την εκπόνηση μελέτης ώστε να γίνει ποδηλατόδρομος από Δρομοκαΐτειο έως Δαφνί, παράλληλα με την Ιερά Οδό.

Μα καλά δεν γνωρίζει ο δήμαρχος, οι παρατάξεις που τον στηρίζουν αλλά και οι τεχνικές υπηρεσίες ότι δεν επιτρέπεται παρέμβαση στη ζώνη αυτή;

Βεβαίως και το γνωρίζουν, εργάζονται όμως συστηματικά ενάντια στο δάσος και τα αρχαία.

Στην Ιερά Οδό δεν υπάρχει ελεύθερη έκταση για ποδηλατόδρομο προς βορράν, προς τη πόλη.

Συνεπώς η μελέτη θα επιχειρήσει την «αξιοποίηση» του ασυνεχούς δάσους Διομήδειου, εδώ υπενθυμίζεται πως διακόπτεται από τη Περιφερειακή Σχιστού,

και θα ακολουθήσει την Αρχαία Ιερά Οδό για την οποία η περιοχή έχει χαρακτηριστεί «Ιστορικός Τόπος» και προστατεύεται αυστηρά ως «Αρχαιολογικός Χώρος». Επίσης είναι «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» αλλά και ειδική ζώνη προστασίας του Όρους Αιγάλεω (Ζ 3).

Το αποτέλεσμα θα είναι τα λεφτά της μελέτης να πάνε για απορρόφηση και όχι για ανάπτυξη. Εμείς θα πληρώσουμε.

Πριν την ανασκαφή και ανάδειξη της Αρχαίας Ιεράς Οδού καμία μελέτη δεν πατά σε σταθερά δεδομένα. Άρα άλλη μία προχειρότητα ενδεχομένως χρήσιμη

για όσους εισπράξουν από τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου.

Γιατί όμως τέτοιο μίσος προς αρχαιότητες και δάσος, ανάλογο με τη προσπάθεια άλωσης του δάσους στο δρόμο Δαφνί-Δάσος ή/και στο σχεδιασμό αποχέτευσης Αφαίας επί του ίχνους της Αρχαίας Ιεράς Οδού, ή/και την απόκρυψη στοιχείων στο ξεκίνημα του WATER PARK κλπ;

Να θυμίσουμε πως:

 1. Προ δεκαοκτώ ετών είχε εκδηλωθεί επίθεση μέσω ΑΣΔΑ σ βάρος της διοίκησης του Διομήδειου, απαιτώντας να παραχωρήσει ο Κήπος το δάσος που του εμπιστεύτηκε το Ελληνικό Κράτος ώστε να προχωρούσε τότε μία άλλη παρεμφερής απορρόφηση πόρων. Τότε ήταν η διοίκηση Κ. Ντηνιακού στο Χαϊδάρι.
 2. Προ πενταετίας όταν δημοσιεύθηκε ο Δασικός Χάρτης Αιγάλεω, επί δημαρχίας Σελέκου του φερόμενου ως κομμουνιστή, διαπιστώσαμε πως η τεχνική υπηρεσία Χαϊδαρίου επί Μαραβέλια-Ν.Δ., είχε αφαιρέσει από το Δασικό Χάρτη τη περιοχή, αξιοποιώντας αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου -Μπιρμπίλη, που επιδείνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και στήριξε το ΚΚΕ Χαϊδαρίου διά του κ. Σελέκου-Λαϊκή Συσπείρωση, έως την πανηγυρική ακύρωση των απαράδεκτων διατάξεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας!

Ναι τέτοια συναινετική δημοκρατία διαθέτουμε και μπροστά στην «εθνική ανάγκη» για απορρόφηση ο «βαθύς δήμος» κεντάει! Δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις.

Να επισημάνουμε πως οι αρμόδιες «δασικές» υπηρεσίες παρότι ενήμερες εμφανίζονται εναλλάξ πότε σε ρόλο διαιτητή, άλλοτε σε άμυνα κατενάτσιο, συχνά στην εξέδρα…

ΛΥΣΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ και ΟΥΣΙΑΣ

Στο Χαϊδάρι κατασκευάστηκε ποδηλατόδρομος επί Μαραβέλια στην οδό Ιερού Λόχου, εκεί όπου οι πλημμύρες οδήγησαν σε απόγνωση τους κατοίκους. Έργο βιτρίνας, ασύνδετο με τη πόλη και επικίνδυνο από τα κολωνάκια που «όριζαν» τη διαδρομή.

Είναι καιρός να δούμε και χρησιμοποιήσουμε ένα έργο ουσίας κι όχι μία ακόμη σπατάλη.

Οσοι αγαπάνε και πιστεύουν το ποδήλατο ως λύση πρέπει να πιέσουν για ποδηλατολωρίδα επί των φαρδιών πεζοδρομίων της Λ. Αθηνών τα οποία η εκάστοτε δημοτική αρχή παραχωρεί ευγενώς και αφιλοκερδώς σε επιχειρήσεις ξεχνώντας πως διαπράττει μία ακόμη επικίνδυνη παρανομία. Ξεχνώντας;…

Ποδήλατολωρίδα ουσίας στη Λ. Αθηνών, αστυνόμευση, σεβασμός στο νόμιμο επιχειρηματία που πληρώνει για επαρκείς χώρους στην επιχείρηση του. Υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που νοιάζονται την ανθρώπινη ζωή και τα περιορισμένα κονδύλια της χώρας;

Υπάρχουν πολίτες να αξιολογήσουν και επιμείνουν για τα παραπάνω;

Κίμων Ε. Φουντούλης


Μικρές αναλήθειες για το Χαϊδάρι:

«δεν υπάρχουν ανηφόρες κατηφόρες»
«υπάρχει αναγκαίο πλάτος»

Καμία αναφορά στις προηγούμενες αναπλάσεις:

Αιγάλεω μετά τη κατασκευή Μετρό
Χαϊδάρι Επί Σπηλιόπουλου, με αρχαία ευρήματα και πλήρη εγκατάλειψη
Δ. Αθηναίων ήδη από ’80 με κόντρα Μελίνας -Άκη και παράδοση πεζοδρομίων σε κάθε χρήση πλην πεζών!
Θυμήθηκαν όμως τη μελέτη ΟΡΣΑ 1991, που όμως δεν εγκρίθηκε!


Άρνηση απάντησης σε αίτημα προς το Δ.Σ Χαϊδαρίου

0

Προς:

 1. Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη
 2. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

Κοινοποίηση:

Δ.Σ. Χαϊδαρίου, Κόμματα, ΜΜΕ.

Αντιδημοκρατική λειτουργία δημοτικού συμβουλίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου αρνείται επί εβδομήντα (70) ημέρες να συζητήσει το αίτημα τριάντα (30) Χαϊδαριωτών Πολιτών σχετικά με κρίσιμη πτυχή της διεκδίκησης για πρόσβαση στην Ακτή Σκαραμαγκά.

Η παράταξη Ντηνιακού, αυθεντικός εκφραστής της τοπικής φεουδαρχίας, με τη συμπαράσταση διά αποσιώπησης, των παρατάξεων που εκφράζουν  το ΚΚΕ, το ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Δημοκρατία, τη ΛΑΕ, όλοι μαζί αρνούνται να εφαρμόσουν τις επιταγές του Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ., όπως έχει καθοριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και εγκριθεί από το Δ.Σ. Χαϊδαρίου.

Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει από το 1974 έως σήμερα.

Έως τώρα είχαμε διαπιστώσει εσωτερικές αρρυθμίες στο Δ.Σ. όπως μη διανομή ενημέρωσης προς τα μέλη του.

Τώρα η χρόνια άρνηση υπεράσπισης των περιουσιακών δικαιωμάτων του Δ.Χ. εμπλουτίζεται με την άρνηση εφαρμογής του Κανονισμού.

Κίμων Ε. Φουντούλης

3ης Σεπτεμβρίου 41

12462 Χαϊδάρι

Τίνος είναι το τουριστικό Δαφνιού

0

Για πολλά χρόνια κράτος (ΕΟΤ) καταπατούσε έκταση του Διομήδειου Κήπου, παραχωρημένη στο Διομήδειο από το Κράτος (υπουργείο Γεωργίας)!
Ναι γίνονται κι αυτά στην Ελλάδα μας…
Ο Δήμος Χαϊδαρίου βρίσκεται σε διένεξη με την ΕΤΑΔ (διάδοχο «ιδιοκτησίας» του ΕΟΤ), ενώ τα δεδομένα μας βάζουν σε σκέψεις: μήπως «δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα»;
Θα απαντήσουν με αδιάσειστα στοιχεία από το Δ. Χαϊδαρίου ή θα εξακολουθούμε να χορεύουμε στο ρυθμό της ΕΤΑΔ, όπως συμβαίνει στο Σκαραμαγκά;
Να θυμίσουμε πως και στο Σκαραμαγκά ο Δήμος Χαϊδαρίου έως σήμερα, αρνείται να αξιολογήσει θετικά στοιχεία για τα συμφέροντα του.


Να θυμίσουμε εδώ παλιότερη επιστολή του υπογράφοντος προς το Δήμο με το σχετικό αίτημα


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Προς Δήμο Χαϊδαρίου

Δήμαρχο, Δημοτικό Συμβούλιο, Τεχνική και Νομική Υπηρεσία

Η Εγκατάσταση του θέματος φέρεται να είναι ιδιοκτησία ΕΤΑΔ, ενώ γνωρίζουμε πως είχε προηγηθεί κατάληψη μεγάλου τμήματος του
Διομήδειου Κήπου από ΕΟΤ.

Στο Σχεδιάγραμμα της παραχώρησης από το Υπ. Γεωργίας προς το Διομήδειο Κήπο τα όρια αγγίζουν τη Μονή Δαφνιού.

Διαθέτει ο Δήμος Χαϊδαρίου ή/και η ΕΤΑΔ νεότερο τοπογραφικό της Δασικής Υπηρεσίας/Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης/ΥΠΕΝ

στο οποίο εξαιρείται το βορειοδυτικό άκρο της έκτασης από τη παραχώρηση προς το Διομήδειο;

Διαβάσαμε στο τοπικό τύπο ( Χαϊδάρι Σήμερα) πως ο Δήμαρχος έθεσε το ζήτημα στο Πρωθυπουργό.

Μήπως πρέπει να το θέσει στη διοίκηση του ιδρύματος του κληροδοτήματος Διομήδους;

Κίμων Ε. Φουντούλης

Παράνομο μπάζωμα Σκαραμαγκά

0
Ακτή Σκαραμαγκά

Το παρακάτω προωθήθηκε σε δημοσιογράφους του Αθηναίικού τύπου με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά.Οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας υποστηρίζουν την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων απαιτώντας και πρόσβαση στη θάλασσας ενός και πλέον εκατομμυρίου κατοίκων. Η ΕΤΑΔ δεν πουλάει ναυπηγείο. Πουλάει δυνητική χρήση αιγιαλού, κάτι  που δεν της ανήκει, σε όποιον επενδυτή διατηρήσει έστω και λίγο από ναυπηγείο. Αυτό προκύπτει από τους όρους του διαγωνισμού.

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου υπερασπιζόμενος τα παραπάνω, εκτελεί εντολή της πόλης μας διά του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θα κριθεί από όσα υπερασπίζεται, αυτά που δεν θα υπερασπιστεί ή θα υπερασπιστεί πλημμελώς.

Στη περιοχή προγραμματίζονται δύο εργοστάσια καύσης σκουπιδιών βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά του Χαϊδαρίου,

Ενώ και η Εκκλησία Της Ελλάδος σπεύδει να υπονομεύσει την υγεία του ποιμνίου επιδιώκοντας την εξαίρεση 3.000 στρεμμάτων ορεινού όγκου στο πολύπαθο Αιγάλεω Όρος.

Έχουμε δικαίωμα σε ποιότητα ζωής και ο Τύπος πρέπει να το καταγράψει.

Η ανάπτυξη στους φθισικούς δε λέει τίποτα.

Τα λεφτά δίνουν λύσεις στους υγιείς.

Το άρθρο στο παρακάτω σύνδεσμο και τα συνημμένα θα διευρύνουν το προβληματισμό σας.

Με σεβασμό στο δύσκολο έργο σας

Κίμων Ε. Φουντούλης

Γεωλογικές και Περιβαλλοντικές Μελέτες

3ης Σεπτεμβρίου 41

12462 Χαϊδάρι

Τηλ. 6937 870 277


Παλιότερο άρθρο (1)

Ακτή Σκαραμαγκά. Μία Ψηφίδα Υποβάθμισης στη Δύση της Αθήνας και η Ευρεία Εικόνα.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ:

Κάθε εμπόδιο για καλό! Η επανάληψη των διαγωνισμών για τα δύο «τμήματα» του ναυπηγείου (Νότιο- Εκκαθαριστής και Βόρειο -ΕΤΑΔ) αποτελεί ευκαιρία:

1) Διάσωσης της ελεύθερης ακτής Σκαραμαγκά,

2) Ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα, μέσω της απαλλοτριωμένης (και μηδέποτε χρησιμοποιημένης) από το Ναυπηγείο, έκτασης εκατό (100) στρεμμάτων του Δήμου Χαϊδαρίου,

3) Διασφάλιση της αναγκαίας έκτασης για τη λειτουργία της δεξαμενής και προσαρμοσμένου, φιλικού προς το περιβάλλον διαχωρισμού του Ναυπηγείου από την έκταση πρόσβασης κοινού (ελεύθερο τμήμα της προβλήτας 4 και φυσική παραλία).

Η μέχρι σήμερα στάση των κυβερνήσεων, παρά τις υποσχέσεις, υπονομεύει την ασφαλή για την πόλη λειτουργία του Ναυπηγείου, τις θέσεις εργασίας και την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Αυτά ενώ η διακήρυξη της ΕΤΑΔ σε συνδυασμό με τα πραγματικά και νομοθετημένα χαρακτηριστικά της περιοχής προϊδεάζει για ευρεία βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ), αξιοποίηση ακινήτων (Real Estate), δίχως να αποκλείονται οι μεταφορές – αποθηκεύσεις, αλλά και η επαναλειτουργία λιμανιού (που παρανόμως λειτούργησε πριν λίγα χρόνια). Εδώ σημειώνεται πως δεν έχουν προβληθεί επαρκώς οι κανόνες δόμησης στο Ναυπηγείο.

Η Κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να σεβαστεί τις ανάγκες των κατοίκων και το Σύνταγμα και να επιστρέψει προς το λαό του Χαϊδαρίου και της Δυτικής Αθήνας, την ασκόπως απαλλοτριωμένη έκταση των εκατό (100) στρεμμάτων. Ας είναι αυτά τα τελευταία πεταμένα λεφτά στην θάλασσα!

Το οφείλει στο Δήμο – Λαό, στους πολίτες, όχι στο πολιτικό σύστημα που έκανε τα στραβά μάτια όταν μπαζωνόταν εκατό (100) στρέμματα θάλασσα.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ: «ΠΙΣΩ ΑΥΛΗ»….και όχι μόνο!

Αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα δεν είναι το μόνο στην περιοχή. Το Ποικίλο Όρος, βόρειο τμήμα του Όρους Αιγάλεω, ενώνει την Δυτική Αθήνα με το Θριάσιο Πεδίο στη Δυτική Αττική, η ανάλυση και σύνθεση όλων των πραγματικών δεδομένων αποτελούν προϋποθέσεις ασφαλούς διαβίωσης και ανάπτυξης.

Φυσικοί και αρχαιολογικοί θησαυροί λησμονιούνται, προστατεύονται στα χαρτιά ενώ καθημερινά υποβαθμίζονται.

Τριακόσια (300) μέτρα Αρχαίας Ιεράς Οδού περιμένουν προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση. Πέντε (5) χιλιόμετρα αρχαίου δρόμου στα δημόσια δάση του Χαϊδαρίου κρύβονται σε βάθος μισού έως ενός μέτρου. Μπορούν να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο αρχαιολογικό – περιβαλλοντικό περίπατο με την συνδρομή Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων και σπουδαστών, δίχως κόστος απαλλοτριώσεων.

Κι όμως κάποιοι διακινδυνεύουν την αποχέτευση Αφαίας πάνω ή και εγγύς στο ίχνος του αρχαίου δρόμου.

Η ζώνη Ζ1 προστασίας του Αιγάλεω Όρους έχει εξαφανιστεί από τα πληροφοριακά συστήματα και εργαλεία του ΥΠΕΝ! Γιατί;

Μήπως γιατί οι αποφάσεις των δικαστηρίων δικαίωσαν όσους λέγαμε πως χρήση WATER PARK δεν προβλέπεται στο βουνό από νόμους και Σύνταγμα; Μήπως γιατί παρά τους νεκρούς και τραυματίες στο προβληματικό κόμβο Σκαραμαγκά εκδόθηκε βεβαίωση «ήπιας κυκλοφορίας»; Οδηγείται η Διοίκηση να περιορίσει την έκταση προστασίας στα επίμαχα μέρη, την ώρα που η Κυβέρνηση σωστά επιχειρηματολογεί για εθνικό σχέδιο οδικής ασφάλειας;

Στο ρέμα της Κάτω Αφαίας, στη ζώνη Α «απόλυτης προστασίας», η μέριμνα του πρώην ΥΠΕΝ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή προλειαίνει το έδαφος ώστε να απαξιωθούν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για παράνομο κτίριο στο στραγγαλισμένο ρέμα. Θα περιμένουμε να χαθούν ζωές όπως στο Μάτι και την Μάνδρα; Τουλάχιστον εκεί οι ευθύνες δεν περιλαμβάνουν αντισυνταγματικές φωτογραφικές ρυθμίσεις.

Για το πολύπαθο ρέμα απαιτούνται έργα προστασίας στα οποία πρέπει να συνεισφέρουν οι «ρυπαίνοντες» (αυτοί οφείλουν να «πληρώνουν» – αποκαθιστούν την περιβαλλοντική βλάβη). Το ρέμα εκβάλλει στο όριο του Ναυπηγείου, και αφορά και την ασφαλή λειτουργία του, καθώς και των υφισταμένων οικιών, επιχειρήσεων και υποδομών, πρωτίστως την ασφάλεια ανθρώπων.

Να θυμίσουμε πως η σχετική ρύθμιση για μία και μόνο εγκατάσταση, προωθήθηκε στη Βουλή δίχως διαβούλευση, δίχως τα πραγματικά δεδομένα στην αιτιολογική έκθεση. Ποιος δεν γνωρίζει ότι η «κακιά ώρα» προετοιμάζεται όταν δεν εξουδετερώνονται οι αιτίες που την προκαλούν ή/και τη μεγεθύνουν;

Πριν αποχωρήσει ο πρώην ΥΠΕΝ εξήγγειλε μεταξύ άλλων και επικαιροποίηση του καθεστώτος προστασίας ειδικώς του Ποικίλου Όρους, βόρειου τμήματος του Όρους Αιγάλεω. Δεν χρειάζεται. Προϊδεάζει για κερκόπορτες στη προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε παραδείγματα χειρουργικής αφαίρεσης προστατευόμενων τμημάτων με αντικατάσταση σε άλλες θέσεις εξυπηρετώντας συμφέροντα επιτήδειων. ( Στο πρόσφατο παρελθόν διαφάνηκε ανάλογη προετοιμασία μέσω των αρμοδιοτήτων φορέα διαχείρισης. Η βαθιά διοίκηση αποδεικνύεται διαχρονική.)

Να θυμίσουμε την υφιστάμενη επαρκή και σαφή προστασία η οποία πρέπει απλώς… να τηρείται από διοίκηση, αυτοδιοίκηση και ιδιώτες, επιχειρηματίες και μελετητές!

Δίχως εφαρμογή του υπάρχοντος πλαισίου στο πεδίο, πρωτοβουλίες όπως η εξαγγελθείσα αναδάσωση, από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πολλάκις αναδασωμένο Ποικίλο Όρος κινδυνεύουν να καταστούν τροφοδοσία στο «πίθο των Δαναΐδων».

Η «ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ» ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:

 • Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όλου του Όρους Αιγάλεω.
 • Αρχαιολογικός – Ιστορικός τόπος πέριξ της Αρχαίας Ιεράς Οδού και κηρυγμένοι Αρχαιολογικοί χώροι Λ. Κουμουνδούρου, Ιερού Αφροδίτης, Δαφνίου.
 • Δασική Νομοθεσία και Καθεστώς Καταφύγιου άγριας ζωής.
 • Ν. 2742/99 «άρθρο 21, Ζώνες Προστασίας Όρους Αιγάλεω».

Όλα τα παραπάνω με σαφέστατα όρια και ισχυρή νομολογία.

Μήπως όμως προετοιμάζεται τροποποίηση των σαφών γνωστών ορίων ώστε να ακυρωθούν οι πολιτικοί αλλά και τελεσίδικοι νομικοί αγώνες των πολιτών;

Προκύπτει άραγε πλεόνασμα νομιμότητας, υπερπροστασίας φύσης και ανθρώπων, τέτοιο που να μπορούμε να πούμε «ας πάει και το παλιάμπελο» για την ακτή Σκαραμαγκά; Όπως ήδη αναφέρθηκε όχι.

Συντρέχουν πολλά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, ενδεικτικά ορισμένα ακόμη:

 • Η βιομηχανική δραστηριότητα παραμένει θύτης αλλά και θύμα στρεβλών επιλογών, συχνά δικών της.
 • Ο Κόλπος Ελευσίνας βρίσκεται πάντα έρμαιο σε θαλάσσιο δυστύχημα και αποδέκτης πολλών ρυπαντών από τη γύρω περιοχή.
 • Η Λίμνη Κουμουνδούρου, ένα ευαίσθητο οικοσύστημα με σημασία και λειτουργία ανάλογης με «καναρίνι σε ορυχείο», παραμένει υπό απειλή.
 • Μοναστήρι εμφανίζει σε δικόγραφα τα δημόσια δάση ως δικά του.
 • Δασικοί δρόμοι επιχειρήθηκε να αξιοποιηθούν για μεταβολή πολεοδομικών συνθηκών.
 • Το «Πάρκο Νεολαίας», δημόσιο δάσος πενήντα (50) στρεμμάτων αναδασωμένο από τη Δασική Υπηρεσία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε συνέχεια με το βουνό, εξαιρείται από το Δασικό Χάρτη, δίχως να είναι το μόνο στο Όρος Αιγάλεω.
 • Απόβλητα παντού σε μέγα- κλίμακα (π.χ. ΧΥΤΑ και αποθέσεις βιομηχανιών) αλλά και μικρό- κλίμακα (π.χ. μπαζώματα σε δάση και δρόμους), ακόμη και μπάζωμα δημόσιου θεραπευτηρίου στην Αφαία ζήσαμε.

ΛΥΣΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ:

Η Ακτή Σκαραμαγκά μπορεί και πρέπει να είναι φιλική προς τους κατοίκους της περιοχής. Αυτό θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων με χρήση βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών, που θα συμβάλλουν σε οικονομική βιωσιμότητα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Ένα ναυπηγείο – πρότυπο δεν μπορεί να αποκλείει τους ανθρώπους, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ο στόχος αειφορία στη θάλασσα και στη στεριά.

Για να μη μένει η βιώσιμη ανάπτυξη σύνθημα, πουκάμισο αδειανό.

Η ανάλυση μιας ενδιαφερόμενης επιχείρησης στους πρόσφατους διαγωνισμούς, προσφέρει πολύτιμη γνώση για τις μεθοδεύσεις και τις εντυπώσεις που δημιουργεί στην αγορά η μέχρι σήμερα διαδικασία.

Η πρόσφατη διαμαρτυρία του Δήμου Χαϊδαρίου είναι καθυστερημένη αλλά θετική. Δεν είναι ευχάριστο η Τοπική Αυτοδιοίκηση να στρέφεται κατά της Κυβέρνησης. Είναι όμως υποχρεωμένη να το πράττει , παρά τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις. Είθε η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και να διασφαλίσει τα συμφέροντα και τις ανάγκες πολιτών και εθνικής οικονομίας. Βεβαίως και της εθνικής άμυνας, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Έκταση υπάρχει και με το παραπάνω. Η πολιτική βούληση είναι το ζητούμενο.

Το περιβάλλον στη Δυτική Αθήνα και στη Δυτική Αττική δεν είναι αλώβητο, είναι όμως αναντικατάστατο, μοναδικό για δύο (2) εκατομμύρια κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες που το χρειάζονται κάθε ημέρα, όλο το χρόνο, για όλα τα χρόνια που αναπνέουν στη «πίσω αυλή» της πρωτεύουσας.

Η Δυτική Αθήνα και η Δυτική Αττική δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού αλλά ποιότητας ζωής και παλεύουν για αξιοπρεπή διαβίωση και πρόοδο με σεβασμό στον άνθρωπο και στον βαριά πληγωμένο τόπο.

Κίμων Ε. Φουντούλης


Παλιότερο άρθρο (2)

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ του ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ και ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

Οι εξελίξεις περί το ναυπηγείο Σκαραμαγκά τρέχουν, αφορούν το δήμο και τη χώρα μας. Πωλείται σε δύο τμήματα. Για το νότιο υποβλήθηκαν ήδη δύο προσφορές μακριά από το τίμημα που αναμενόταν. Η ανάλυση της διεκδικήτριας εταιρείας Pyletech, του κ. Πριόβολου με δραστηριότητα και στο real estate (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 30/9/20), μας υπενθυμίζει χρήσιμα στοιχεία, μας ανοίγει τα μάτια! Στο ξεπούλημα που προηγήθηκε 114 στρέμματα του ναυπηγείου πωλήθηκαν έναντι 4,1 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι η προσφορά της εταιρείας ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ για 330 στρέμματα, κτίρια και παλιές υποδομές.

ΑΞΙΕΣ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Σε άρθρο του Κώστα Τσαούση στα ΝΕΑ, υπενθυμίζεται πως αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια επαναλειτουργίας του ναυπηγείου, τότε «το μεγάλο ακίνητο δίπλα στη θάλασσα μπορεί να γίνει πόλος οικιστικής ανάπτυξης».

Η παραπάνω εκτίμηση δεν είναι επιστημονική φαντασία! Πριν έξη χρόνια, παραμονές δημοτικών εκλογών επιχειρηματολόγησα για αξία 100 εκατομμυρίων στη προβλήτα 4, την έκταση που οφείλει να υπερασπιστεί ο Δήμος Χαϊδαρίου υπέρ του περιβάλλοντος και των κατοίκων. Τα 200 στρέμματα της έκτασης επί 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μας δίνουν 100 εκατομμύρια. Στο Χαϊδάρι πληρώνονταν 500 ευρώ για συντελεστή δόμησης 0,8 και 1.

Αν στο Σκαραμαγκά δοθεί συντελεστής δόμησης 2 ή και 3 ή και ουρανοξύστες για κατασκευή συγκροτημάτων γραφείων, ώστε να προσελκυστούν εταιρείες π.χ. μετά το BREXIT, τότε πόση θα είναι η αποτίμηση της γης; Οι ουρανοξύστες στο Ελληνικό δεν προβλέπονταν στο διαγωνισμό. Γραφεία στο παραλιακό μέτωπο προέκυψαν στο παλιό Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων του Φαλήρου κατά τα γόνιμα δι’ ολίγους Ολυμπιακά Έργα του 2004.

Ποιος τα θυμάται αυτά; Άλλωστε ρουσφέτια χαριστικής δόμησης στο τόπο μας στήθηκαν για όσους καταπατούν στραγγαλίζουν ρέματα. Στην ανοικτή θάλασσα θα ζοριστούμε…

ΤΙ ΠΟΥΛΑΕΙ Η ΕΤΑΔ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ή ΟΙΚΟΠΕΔΟ;

Όπως σαφώς αναφέρεται στους όρους του διαγωνισμού για το βόρειο τμήμα «ιδιοκτησίας» ΕΤΑΔ, δηλαδή των 100 στρεμμάτων του Δ. Χαϊδαρίου που απαλλοτριώθηκαν για ναυπηγείο χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθούν έτσι, των 100 στρεμμάτων μπαζωμένης θάλασσας και άλλων 100 από το αρχικό ναυπηγείο, «εφόσον» ο αγοραστής λειτουργήσει ναυπηγείο θα έχει και χρήση αιγιαλού (Τεύχος Προκήρυξης, σελ. 9). ΠΡΟΣΟΧΗ: «εφόσον» τότε «καρότο», όμως δεν υπάρχει περιορισμός/ «μαστίγιο» και ο επενδυτής θα κάνει ότι επιλέξει για το συμφέρον του. (Στην εικόνα το σχεδιάγραμμα από το υλικό διαγωνισμού της ΕΤΑΔ).

ΔΗΜΟΣ ή ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΒΙ.ΠΕ;

Στο δήμο και το δημοτικό συμβούλιο Χαϊδαρίου κάνουν πως αγνοούν τη δυνατότητα η άτυπη βιομηχανική περιοχή Σκαραμαγκά να μετατραπεί σε κλειστή ΒΙ.ΠΕ/ ΒΙ.ΠΑ σύμφωνα με την ισχύουσα, διαρκώς και ευνοϊκότερη, νομοθεσία (ν.3982/11 ως ισχύει). Και τότε «το πλοίο έφυγε», τέρμα τα δημοτικά τέλη και οι «ψευδαισθήσεις»…Και οι πολεοδομικοί όροι απευθείας από την εκάστοτε υπουργάρα…

ΝΟΜΟΣ και ΤΑΞΗ

Η ώρα είναι πλέον περασμένη, απαιτείται υπερπροσπάθεια από ώμους ντεφάκτο υπονομευτών είτε ως μουγγών θεατών του μπαζώματος, είτε ως ντεκορατέρ κρίσιμων υποδομών του ναυπηγείου με γιρλάντες στα πλαίσια του θεάματος- ελλείψει και των δυνατοτήτων για άρτο, άλλων μόνιμων αντιγραφέων, απλώς ανεπαρκών κ.ά.. Η ανάγκη φτιάχνει τους πρωταγωνιστές, τους ήρωες. Προϋπόθεση να μην φυγομαχήσουν.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου έπρεπε ήδη να έχει θέσει το ζήτημα μη εφαρμογής του σκοπού της απαλλοτρίωσης αλλά και του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Η Κυβέρνηση διά της ΕΤΑΔ πουλά πράγμα εκτός συναλλαγής, μπαζωμένη θάλασσα και ακτή, ενώ οφείλει περιβαλλοντική αποκατάσταση! (σχετικές αποφάσεις ΣτΕ, π.χ. Παραλιακό Μέτωπο, Αλυκές Αναβύσσου).

Το περιβαλλοντικό έγκλημα είναι διαρκές, το σώμα του εγκλήματος είναι εκεί μέσα στη θάλασσα. Εκτός από τα διοικητικά δικαστήρια υπάρχουν και τα αστικά (μας οφείλουν το αποστερημένο αγαθό και «ο ρυπαίνων πληρώνει» συμφώνως τω νόμω). Υπάρχει και Εισαγγελέας Περιβάλλοντος, δεν απεργεί!

Χρειάζονται εκπρόσωποι ανεξάρτητοι από συμφέροντα γης κάθε είδους. Αποκαταστάσεως, απαλλοτριωμένης, ελντοράντο, εκκλησιαστικής κλπ.

Υπάρχουν;

Κίμων Ε. Φουντούλης

Πόσα λεφτά για τα μπάζα?

0

Ο Δήμος Χαϊδαρίου παρέλαβε κτίριο του ΟΑΕΔ καταχωμένο σε μπάζα(;) άγνωστης σύστασης. Ο δήμος μας δεν κέρδισε κελεπούρι, ένα λειτουργικό κτίριο, μία ευκαιρία επίλυσης δικών μας προβλημάτων.

Εδώ επισημαίνεται πως το Υπουργείο Εργασίας όπου υπάγεται ο ΟΑΕΔ, στην απόφαση παραχώρησης που υπογράφει ο κ. Βρούτσης, αναφέρεται σε «εκτίμηση δαπάνης 250.000 ευρώ» για τη διαχείριση των μπάζων, ενώ ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Ντηνιακός ανέφερε κόστος περί τα «2 εκατομμύρια ευρώ» ( απόφαση Δ.Σ. 154/2021).

Πώς οκταπλασιάστηκε η εκτίμηση μετά την ανάληψη της βαρύτατης υποχρέωσης;

Αντιθέτως λοιπόν με όσα διαφημίζονται ο Δήμος Χαϊδαρίου παρέλαβε μία πληγή που μπορεί να αποδειχθεί γάγγραινα για τα οικονομικά του δήμου μας και την αξιοπιστία του, αν υπάρχει τέτοια, απέναντι στους δημότες.

Ας δούμε πως φτάσαμε ως εδώ:

Το κτίριο είχε εκκενωθεί δίχως φύλαξη. Μπαζωνόταν παράνομα από χωματουργική επιχείρηση, κανείς στο Δήμο και τον ΟΑΕΔ δε πήρε χαμπάρι και τελικά συνελήφθησαν από την Αστυνομία και κατασχέθηκαν τα μηχανήματα και φορτηγά.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο των αποθέσεων στο οικόπεδο αυτό με το μάτι, με μακροσκοπική εξέταση, δίχως δειγματοληψία και ανάλυση.

Το πιθανότατο ενδεχόμενο τα μπάζα να περιέχουν αμίαντο ή και βιομηχανικά απόβλητα θα εκτοξεύσει το κόστος εξυγίανσης μιας και απαιτείται ειδική διαδικασία με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και διάθεση σε κατάλληλους χώρους υποδοχής στο εξωτερικό, μιας και δεν υπάρχουν στην Ελλάδα τέτοιοι.

Μέχρι στιγμής κανένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, ούτε ο δήμαρχος, έχουν τεκμηριώσει τη δυνατότητα του δήμου να ανταπεξέλθει στην υποχρέωση που αναλαμβάνει. Άλλωστε δεν έχουν καν περιγράψει τις διαστάσεις του προβλήματος.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου ανίκανος να διασφαλίσει έσοδα από ενοίκια, εισφορές σε γη από εντάξεις στο σχέδιο, να διεκδικήσει παραθαλάσσια φιλέτα εκατό(100) στρεμμάτων, τη στιγμή που απειλείται λόγω αναγνώρισης ιδιοκτητών και απίθανες τιμές αποζημίωσης για μπαζωμένα νταμάρια (Προσοχή! Πληθυντικός αριθμός: νταμάρια, κι ας ερωτηθεί η Νομική Υπηρεσία σχετικά), αυτός ο Δήμος Χαϊδαρίου εξακολουθεί να ρέπει στα μπάζα, δίχως τεκμηρίωση.

Η μπάζα του εργολάβου που θα αναλάβει το έργο εξυγίανσης αναμένεται ικανοποιητική. Εμείς, οι Χαϊδαριώτες και οι Χαϊδαριώτισσες, είμαστε σίγουροι και σίγουρες πως τα δημοτικά τέλη που καταβάλουμε δεν θα καταλήγουν στα μπάζα;

Τι θέλει να κάνει η δημοτική αρχή Ντηνιακού;

Ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοι της παράταξης του αποφάσισαν πριν γίνει μελέτη και σχεδιασμός πως χρειάζονται την εγκατάσταση. Στο σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων που μελετήθηκε στη συνέχεια εντάχθηκε ως αναγκαία η εγκατάσταση «Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας» στη μπαζωμένη θέση. Περιλαμβάνει Κινητή μονάδα διαχείρισης μπάζων που όμως θα είναι ΑΚΙΝΗΤΗ στη συγκεκριμένη θέση. Θα έχει και μονάδα κομποστοποίησης των κλαδεμάτων κλπ. συναφών αποβλήτων. Επίσης θα έχει Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ) Θα έχει και Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης στη Πηγή για τα παιδιά μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε αυτό το «Πάρκο», στην άκρη του Σκαραμαγκά προς Σχιστό καθώς και στο γειτονικό Πράσινο Σημείο Σκαραμαγκά (επίσης μπαζωμένο οικόπεδο) που θα δέχεται έως 1000 τόνους υλικών, πάντα στην άκρη του δήμου μας, θα πηγαίνουμε να παραδώσουμε σχετικά υλικά. Ποιος θα διασχίσει τη Λ. Αθηνών, το Κόμβο Σκαραμαγκά, θα φτάσει εκεί και θα πρέπει να γυρίσει μέσα στις νταλίκες της Βιομηχανικής Περιοχής ή να κινηθεί μέσω Λ. Σχιστού προς Πειραιά και αναστροφή μετά από χιλιόμετρα για να φανεί συνεπής στις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες; Μήπως κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας;

Η αντιπολίτευση που δεν στήριξε την επιλογή αυτή θα κινήσει γη και ουρανό στις συναρμόδιες υπηρεσίες, στη Βουλή για αν ανατραπεί η εμφανώς προβληματική επιλογή να παίρνει πάνω του ένας δήμος τα επαχθή βάρη της κεντρικής εξουσίας (Υπουργείο Εργασίας); Μπορούμε να περιμένουμε κάτι θετικό από την αντιπολίτευση όταν από το 2020 δεν έχει ενημερώσει τη τοπική κοινωνία; Πόσο μάλλον που τα κόστη εκτοξεύτηκαν και παραμένουμε δίχως μελέτη και γνώση για τη σύσταση των μπάζων…

Καλή Φώτιση και άμεση επιστροφή του φορτίου που ελαφρά τη καρδία (…και το νου) παραλάβαμε δίχως δημοκρατικό διάλογο, δίχως παράθεση και εξήγηση των πραγματικών δεδομένων, ευχόμενοι το Δημοτικό Συμβούλιο διοίκησης του δήμου μας να ενήργησε «κατά πλάνην».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ και ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

1. Αλήθεια πότε θα αποτυπωθεί στο προϋπολογισμό του Δήμου Χαϊδαρίου η σχετική υποχρέωση;

2. Από πότε και με ποιο νομικό πλαίσιο αναλαμβάνει δήμος την διαχείριση σωρευμένων μη αστικών αποβλήτων, πιθανότατα επικίνδυνων, επωμιζόμενος το βάρος της κεντρικής διοίκησης(Υπουργείο Εργασίας);

3. Είναι υποχρεωτικό να έχουμε μονάδα για μπάζα ή μπορούμε να εξυπηρετηθούμε όπως σήμερα με υφιστάμενη μονάδα;

4. Το κόστος που προβλέπει η μελέτη για εξοπλισμό του πάρκου περικύκλωσης των δημόσιων πόρων ανέρχεται σε 1,1 εκ. ευρώ, συν τη μονάδα μπάζων 0,6 εκ. ευρώ σύνολο 1,7 εκ. ευρώ. Είναι όλα απαραίτητα;

5. Η μισθοδοσία του «Πάρκου» υπολογίζεται σε 258 χιλιάδες ετησίως. Δηλαδή σε βάθος δεκαετίας 2,58 εκατομμύρια ευρώ. Θα τα αντέξουμε;

6. Μα θα καταφέρει ο δήμος μας να λειτουργήσει μια βιοτεχνική εγκατάσταση ή ετοιμάζεται παραχώρηση της δημόσιας επένδυσης ( επιδότηση 100%) σε ιδιώτη που δεν θα έπαιρνε επιδότηση άνω του 50%;

7. Σε ότι αφορά τα πεταμένα μπάζα σε δρόμους, βουνά και οικόπεδα τι κάνει ο δήμος μας; Υπέβαλε σχετικές μηνύσεις, κινητοποίησε θεούς και δαίμονες της «διοίκησης»; Θα Παραστεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη αυτών που μπάζωσαν το Σκαραμαγκά, θα πιέσει το Υπουργείο Εργασίας-ΟΑΕΔ να κάνουν το ίδιο ώστε να τιμωρηθούν αυστηρά οι υπαίτιοι; Ή μήπως όλα είναι για το θεαθήναι; Νόμοι, αρμοδιότητες, ευαισθησίες…

8. Τα πράσινα απόβλητα μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πεδίο συνεργασίας με ΨΝΑ, Στρατόπεδο, Δρομοκαΐτειο, Διομήδειο Κήπο, Δασαρχείο.

Ο δήμος Χαϊδαρίου να αποφασίσει μακρόχρονη προσπάθεια, να συντονίσει και βοηθήσει και οι λύσεις θα βρεθούν δίπλα στη πόλη και όχι σε απρόσιτα σημεία.

Η σωστή χωροθέτηση, των εγκαταστάσεων κεντροβαρικά, βολικά στο κάτοικο διασφαλίζει την επιτυχία. Στο Χαϊδάρι με τη παρούσα πρόταση υπερσυγκέντρωσης δραστηριοτήτων στον ακριτικό Σκαραμαγκά, διασφαλίζεται η απορρόφηση και η απόκρυψη των αποτελεσμάτων της μακριά από τα μάτια μας.

ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ


Η απόφαση στη Διαύγεια


Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
Την δωρεάν παραχώρηση χρήσης υπό μορφή χρησιδανείου, στο Δήμο Χαϊδαρίου, για χρονικό διάστημα είκοσι πέντε (25) ετών, του συγκροτήματος κτηρίων έκτασης 15.583τ.μ. με ΚΑΕΚ 051460124025, ιδιοκτησίας ΟΑΕΔ , που βρίσκεται επί της οδού Λ. Σχιστού Σκαραμαγκά, προκειμένου ο Δήμος Χαϊδαρίου να το αξιοποιήσει ως χώρο Πράσινου, Σημείου Ανακύκλωσης Υλικών.

Δήθεν Πεζόδρομοι με βέβαια χρέη

0

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και Πεζόδρομων Ηρώων Πολυτεχνείου και Αφροδίτης

Ο Δήμος Χαϊδαρίου προχωρά σε ξήλωμα της υπάρχουσας Πλατείας στο Δάσος Χαϊδαρίου και κατασκευή καινούργιας, όπως θα έκανε κάθε νεόπλουτος νοικοκύρης που χρεώνεται δίχως έννοια για το αύριο.

Το κόστος προϋπολογίζεται σε 1.068. 000 ευρώ εκ των οποίων χονδρικά τα 600 χιλιάρικα θα μας βαρύνουν εμάς τους Χαϊδαριώτες δημότες και τα 470 χιλιάρικα όλους τους φορολογούμενου, δηλαδή κι εμάς τους Χαϊδαριώτες.

Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο προς τη διοίκηση του Δ. Χαϊδαρίου, με την επιπλέον επισήμανση πως ουδέν έγινε διαχρονικά για λύσεις στα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της αυθαίρετης, παράνομης και δίχως μελέτη πεζοδρόμησης από την ενιαία ιδιοκτήτρια του Δήμου παράταξη φεουδαρχών.

Μέρος 1ον

Προς:

 • Δήμαρχο Χαϊδαρίου
 • Μέλη Οικονομικής Επιτροπής
 • Οικονομικές Υπηρεσίες
 • Τεχνική Υπηρεσία, Δνση, Τοπογραφικές Εφαρμογές
 • Μέλη Επιτροπής Διαγωνισμού

Το Πρόβλημα:

Επειδή οι φερόμενοι ως πεζόδρομοι: α) Ηρώων Πολυτεχνείου, από Ν. Σουκατζίδη έως Γ. Παπανδρέου και β) Αφροδίτης μεταξύ Αγίας Παρασκευής και Γ. Παπανδρέου,

 1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ,
 2. Ουδέποτε χαρακτηρίστηκαν ως τέτοιοι,
 3. Στην σχετική ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ e-poleodomia, δεν φέρουν σήμανση πεζοδρόμων και μνημονεύονται ως ισχύοντα τα ΦΕΚ 72/Α/1955, 5/Δ/1961, 67/Δ/1961,
 4. Η Υπηρεσία Δόμησης Αιγάλεω, σε σχετικό της έγγραφο (Α.Π.4223/13, 7/6/2013) αναφέρει ότι « η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου μεταξύ των Ο.Τ. 196 και 204 του Δήμου Χαϊδαρίου είναι εγκεκριμένη οδός, σύμφωνα με το από 20/3/1955 Διάταγμα Ρυμοτομίας, ΦΕΚ 72/Α/1955, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα.»

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Καλείσθε να ενεργήσετε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να ενημερώσετε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες που ίσως δεν γνωρίζουν την πολεοδομική αταξία του Χαϊδαρίου και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, και να ακυρώσετε την προκήρυξη του έργου του θέματος προτού δημιουργηθούν απαιτήσεις σε βάρος του Δήμου Χαϊδαρίου.

Μέρος 2ον

Προς:

-Όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου

Καλείσθε να λάβετε υπόψιν όλα τα πραγματικά στοιχεία και να ενεργήσετε ως πολιτικό και κυρίως διοικητικό όργανο της πόλης μας αναλογιζόμενοι: τη παρανομία που επί δεκαετίες καταγράφεται καθημερινά τόσο στη θέση του έργου αλλά και στον υπόλοιπο δήμο, την αλλοίωση του περιβάλλοντος που καταφέρθηκε με την αποστέρηση της ταυτότητας της Πλατείας Δάσους Χαϊδαρίου, δηλαδή με την υπονόμευση και καταστροφή των πεύκων, των συστατικών του Δάσους το 1987, την δυσανάλογη δαπάνη που προβλέπεται για ευρωενωσιακούς πόρους, τα χρήματα όλων ημών των ευρωπαίων φορολογουμένων, αλλά και σε βάρος απευθείας των προϋπολογισμών του δήμου μας τα αμέσως επόμενα χρόνια, σε περίοδο που ο δήμος παραμένει υπερχρεωμένος και επιδιώκει διευκόλυνση, ενώ η χώρα συντηρείται εντός διεθνούς οικονομικού συστήματος κατ’ εξαίρεση με χρέος 200% επί του ΑΕΠ, σε καιρό παρατεταμένης πανδημίας, με κομμένη ανάσα.

Όλα αυτά ενώ υπάρχει λειτουργικό έργο και προχωρά απαξίωση και καταστροφή του για να πληρωθεί καινούργιο.

Η παρέμβαση που δικαιολογείται είναι μία, αποκατάσταση με φύτευση πεύκων μετά από κατάλληλη προετοιμασία ώστε να επιβιώσουν και μεγαλώσουν.

Δεν απαιτεί χρηματοδότηση και μπορεί να υλοποιηθεί με αυτεπιστασία.

Χαϊδάρι 9/12/2021

ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

Σχετικά με το Θεαθήναι

0
παρκο νεολαίας

1) Τι είναι: τμήμα δάσους, φέρει φυσική δασική βλάστηση, δεν επιτρέπεται η μεταβολή του κύριου προορισμού του, ακόμη ως «πάρκο» υπάγεται στη δασική νομοθεσία και χαίρει αντίστοιχης συνταγματικής προστασίας, όπως το δάσος (βλ. και Δασαρχείο Αιγάλεω ΑΠ 766, 3/7/12).
Ουδέποτε αποχαρακτηρίστηκε ως δάσος, παρά τις προσπάθειες του Δ.Χ. (βλ. και Δ. Χαϊδαρίου, ΑΠ 3800, 16/3/99).


2) Τι δεν είναι: Δεν είναι «δημοτικό οικόπεδο» όπως παρανόμως το χαρακτήριζε ο Δ. Χαϊδαρίου (ΑΠ 5224, 20/2/12) ούτε «Οικοδομικό τετράγωνο» (Ο.Τ.) όπως παρανόμως αποτύπωνε ο Δ. Χαϊδαρίου ήδη από το ΦΕΚ Ένταξης Άνω Δάσους (1985).
Η έκταση είναι εκτός ΓΠΣ, εκτός συναλλαγής.


3) Σε ποιον ανήκει: Αρχικά ήταν δασική έκταση του Υπ. Γεωργίας (ΥΕΘΑ, ΥΑΜΣ, Φ900.01/2/37, Σ.8, 11/6/2005), μεταβιβάστηκε στο Υπ. Οικονομικών (ΦΕΚ 90Α, 11/7/90).


4) Ποιος έχει τη χρήση: Ο ΟΡΣΑ σύμφωνα με ΦΕΚ 90Α, 11/7/90.


5) ΠΡΟΣΟΧΗ – ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Έχει μεταβιβαστεί η χρήση στο Δ. Χαϊδαρίου;
Το πρακτικό ΟΡΣΑ της Συνεδρίασης της ΕΕ του οργανισμού (1/6/95) ελέγχεται ως προς την εγκυρότητά του δεδομένου ότι χρειαζόταν απαρτία πέντε (5) από τα επτά (7) μέλη, και ονοματίζονται μόνο τέσσερα!


6) Ο Δ. Χαϊδαρίου επιχείρησε την τακτοποίησή του εξαρχής αυθαιρέτου σε δάσος αναψυκτήριου «ΘΕΑΘΗΝΑΙ» με ΑΝΑΚΡΙΒΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Ποιος τον έλεγξε; ΚΑΝΕΙΣ. Μέχρι σήμερα καμία δήλωση τακτοποίησης δεν ελέγχεται (σχετικές και οι δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκη). Έτσι δικαιώνεται και ψηφιακά ο Γιάννης Τσαρούχης: «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Τυχόν
κυρώσεις προκύπτουν μετά από καταγγελία και επιβεβαίωση.
Γιατί είναι ανακριβής και παράνομη η δήλωση υπαγωγής;
Δεν αναφέρει ότι πρόκειται για βεβαιωμένη δασική έκταση γνωστή στο Δ. Χαϊδαρίου, ανεξαρτήτως απεικόνισης του δασικού χάρτη (κατατοπιστικό το Δ.Σ. Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2017, Δασικός Χάρτης), αλλά και το προαναφερθέν Α.Π. 766, 3/7//12, Δασαρχείο Αιγάλεω. Συνεπώς, δεν μπορεί να εφαρμόζεται ο Νόμος 4178/13 για «Δασικό
Αυθαίρετο».
Αναφέρει ότι «αποδόθηκε στο Δ. Χαϊδαρίου από το ΤΕΘΑ», ενώ αυτό δεν έχει συμβεί, δεικνύοντας και αδιανόητη αμηχανία και ως προς την χρονολογία «1988;».

Δίνει ανακριβή διεύθυνση, δεδομένου ότι το αυθαίρετο βρίσκεται 100m ανατολικά της 3 ης Σεπτεμβρίου, πολύ μακριά από τη διασταύρωση με Ηρώων Πολυτεχνείου. Εκεί βρίσκεται το αθλητικό κέντρο.
Σημείωση: δεν παρουσιάζεται τοπογραφικό της παραχώρησης,
ΠΡΟΣΟΧΗ: όχι του Δήμου Χαϊδαρίου, αλλά τοπογραφικό του ΥΕΘΑ.
Εδώ επισημαίνεται πως η οδική πρόσβαση οχημάτων στο δάσος μέσω του παρανόμως ασφαλτοστρωμένου δρόμου δεν επιτρέπεται (Ν. 3937 άρθρο 13, παρ. 4).
Επισημαίνεται επίσης, ότι το δάσος έχει υποστεί παρανόμως και αντισυνταγματικά εκχέρσωση (εκσκαφές και μπάζωμα).
Ο Δ. Χαϊδαρίου την στιγμή που σωστά ζητά να μην γίνει αντικείμενο συναλλαγής η κοινόχρηστη παραλία Σκαραμαγκά, παρανομεί σε βάρος του δάσους κατά παράβαση του Συντάγματος (αρ. 24), Ν. 1650/86 και ΚΔΚ όπως ισχύουν.
Φέρεται, ως κοινός καταπατητής του δάσους.


7) Η πρόθεση κατάρτισης σύμβασης, κατ’ ουσίαν ΣΔΙΤ, με ιδιώτη επί μακρό χρόνο (έως 25 έτη) και χαμηλό μίσθωμα, για ανακατασκευή και εκμετάλλευση του αυθαιρέτου στο δάσος «Πάρκο Νεολαίας», εγκυμονεί κινδύνους βαριάς οικονομικής βλάβης για το δήμο. Η παρανομία σε βάρος του δασικού περιβάλλοντος επιτρέπει στους πολίτες να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια: Πότε; Όταν το πληροφορηθούν.

Αν η σύμβαση προχωρήσει με εγγυήσεις από πλευράς Δ. Χαϊδαρίου ότι δήθεν «όλα είναι νόμιμα», ο ιδιώτης – εργολάβος θα απαιτήσει αποζημίωση.


Συνεπώς, οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα στελέχη του Δήμου μας αναλαμβάνουν την ευθύνη ενδεχόμενης αποζημίωσης. Γιατί αυτοί και όχι το νομικό πρόσωπο; Σαφώς το νομικό πρόσωπο του Δ. Χαϊδαρίου θα φέρει την ευθύνη. Η ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων ΣΗΜΕΡΑ, προσωποποιεί τις ευθύνες και ως τέτοιες θα ελεγχθούν εάν και εφόσον…

Τι πρέπει να κάνει ο Δ. Χαϊδαρίου;


ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΡΑ
ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΡΕΖΙΛΙΚΙ ΤΩΡΑ
ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ

Ακτή Σκαραμαγκά, μία ψηφίδα υποβάθμισης στη δύση της Αθήνας και η ευρεία εικόνα.

0
Ακτή Σκαραμαγκά

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ:

Κάθε εμπόδιο για καλό! Η επανάληψη των διαγωνισμών για τα δύο «τμήματα» του ναυπηγείου (νότιο- Εκκαθαριστής και βόρειο -ΕΤΑΔ) αποτελεί ευκαιρία:

1) Διάσωσης της ελεύθερης ακτής Σκαραμαγκά,

2) Ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα, μέσω της απαλλοτριωμένης (και μηδέποτε χρησιμοποιημένης) από το Ναυπηγείο, έκτασης εκατό (100) στρεμμάτων του Δήμου Χαϊδαρίου,

3) Διασφάλιση της αναγκαίας έκτασης για τη λειτουργία της δεξαμενής και προσαρμοσμένου, φιλικού προς το περιβάλλον διαχωρισμού του Ναυπηγείου από την έκταση πρόσβασης κοινού (ελεύθερο τμήμα της προβλήτας 4 και φυσική παραλία).

Η μέχρι σήμερα στάση των κυβερνήσεων, παρά τις υποσχέσεις, υπονομεύει την ασφαλή για την πόλη λειτουργία του Ναυπηγείου, τις θέσεις εργασίας και την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Αυτά ενώ η διακήρυξη της ΕΤΑΔ σε συνδυασμό με τα πραγματικά και νομοθετημένα χαρακτηριστικά της περιοχής προϊδεάζει για ευρεία βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ), αξιοποίηση ακινήτων (real estate), δίχως να αποκλείονται οι μεταφορές – αποθηκεύσεις, αλλά και η επαναλειτουργία λιμανιού (που παρανόμως λειτούργησε πριν λίγα χρόνια). Εδώ σημειώνεται πως δεν έχουν προβληθεί επαρκώς οι κανόνες δόμησης στο Ναυπηγείο.

Η Κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να σεβαστεί τις ανάγκες των κατοίκων και το Σύνταγμα και να επιστρέψει προς το λαό του Χαϊδαρίου και της Δυτικής Αθήνας, την ασκόπως απαλλοτριωμένη έκταση των εκατό (100) στρεμμάτων. Ας είναι αυτά τα τελευταία πεταμένα λεφτά στην θάλασσα!

Το οφείλει στο Δήμο – Λαό, στους πολίτες, όχι στο πολιτικό σύστημα που έκανε τα στραβά μάτια όταν μπαζωνόταν εκατό (100) στρέμματα θάλασσα.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ: «ΠΙΣΩ ΑΥΛΗ»….και όχι μόνο!

Αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα δεν είναι το μόνο στην περιοχή. Το Ποικίλο Όρος, βόρειο τμήμα του Όρους Αιγάλεω, ενώνει την Δυτική Αθήνα με το Θριάσιο Πεδίο στη Δυτική Αττική, η ανάλυση και σύνθεση όλων των πραγματικών δεδομένων αποτελούν προϋποθέσεις ασφαλούς διαβίωσης και ανάπτυξης.

Φυσικοί και αρχαιολογικοί θησαυροί λησμονιούνται, προστατεύονται στα χαρτιά ενώ καθημερινά υποβαθμίζονται.

Τριακόσια (300) μέτρα Αρχαίας Ιεράς Οδού περιμένουν προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση. Πέντε (5) χιλιόμετρα αρχαίου δρόμου στα δημόσια δάση του Χαϊδαρίου κρύβονται σε βάθος μισού έως ενός μέτρου. Μπορούν να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο αρχαιολογικό – περιβαλλοντικό περίπατο με την συνδρομή Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων και σπουδαστών, δίχως κόστος απαλλοτριώσεων. Κι όμως κάποιοι διακινδυνεύουν την αποχέτευση Αφαίας πάνω ή και εγγύς στο ίχνος του αρχαίου δρόμου.

Η ζώνη Ζ1 προστασίας του Αιγάλεω Όρους έχει εξαφανιστεί από τα πληροφοριακά συστήματα και εργαλεία του ΥΠΕΝ! Γιατί;

Μήπως γιατί οι αποφάσεις των δικαστηρίων δικαίωσαν όσους λέγαμε πως χρήση WATER PARK δεν προβλέπεται στο βουνό από νόμους και Σύνταγμα; Μήπως γιατί παρά τους νεκρούς και τραυματίες στο προβληματικό κόμβο Σκαραμαγκά εκδόθηκε βεβαίωση «ήπιας κυκλοφορίας»; Οδηγείται η Διοίκηση να περιορίσει την έκταση προστασίας στα επίμαχα μέρη, την ώρα που η Κυβέρνηση σωστά επιχειρηματολογεί για εθνικό σχέδιο οδικής ασφάλειας;

Στο ρέμα της Κάτω Αφαίας, στη ζώνη Α «απόλυτης προστασίας», η μέριμνα του πρώην ΥΠΕΝ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή προλειαίνει το έδαφος ώστε να απαξιωθούν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για παράνομο κτίριο στο στραγγαλισμένο ρέμα. Θα περιμένουμε να χαθούν ζωές όπως στο Μάτι και την Μάνδρα; Τουλάχιστον εκεί οι ευθύνες δεν περιλαμβάνουν αντισυνταγματικές φωτογραφικές ρυθμίσεις.

Για το πολύπαθο ρέμα απαιτούνται έργα προστασίας στα οποία πρέπει να συνεισφέρουν οι «ρυπαίνοντες» (αυτοί οφείλουν να «πληρώνουν» – αποκαθιστούν την περιβαλλοντική βλάβη). Το ρέμα εκβάλλει στο όριο του Ναυπηγείου, και αφορά και την ασφαλή λειτουργία του, καθώς και των υφισταμένων οικιών, επιχειρήσεων και υποδομών, πρωτίστως την ασφάλεια ανθρώπων.

Να θυμίσουμε πως η σχετική ρύθμιση για μία και μόνο εγκατάσταση, προωθήθηκε στη Βουλή δίχως διαβούλευση, δίχως τα πραγματικά δεδομένα στην αιτιολογική έκθεση. Ποιος δεν γνωρίζει ότι η «κακιά ώρα» προετοιμάζεται όταν δεν εξουδετερώνονται οι αιτίες που την προκαλούν ή/και τη μεγεθύνουν;

Πριν αποχωρήσει ο πρώην ΥΠΕΝ εξήγγειλε μεταξύ άλλων και επικαιροποίηση του καθεστώτος προστασίας ειδικώς του Ποικίλου Όρους, βόρειου τμήματος του Όρους Αιγάλεω. Δεν χρειάζεται. Προϊδεάζει για κερκόπορτες στη προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε παραδείγματα χειρουργικής αφαίρεσης προστατευόμενων τμημάτων με αντικατάσταση σε άλλες θέσεις εξυπηρετώντας συμφέροντα επιτήδειων. ( Στο πρόσφατο παρελθόν διαφάνηκε ανάλογη προετοιμασία μέσω των αρμοδιοτήτων του φορέα διαχείρισης. Η βαθιά διοίκηση αποδεικνύεται διαχρονική.)

Να θυμίσουμε την υφιστάμενη επαρκή και σαφή προστασία η οποία πρέπει απλώς… να τηρείται από διοίκηση, αυτοδιοίκηση και ιδιώτες, επιχειρηματίες και μελετητές!

Δίχως εφαρμογή του υπάρχοντος πλαισίου στο πεδίο, πρωτοβουλίες όπως η εξαγγελθείσα αναδάσωση, από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πολλάκις αναδασωμένο Ποικίλο Όρος κινδυνεύουν να καταστούν τροφοδοσία στο «πίθο των Δαναΐδων».

Η «ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ» ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:

 • Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όλου του Όρους Αιγάλεω.
 • Αρχαιολογικός – Ιστορικός τόπος πέριξ της Αρχαίας Ιεράς Οδού και κηρυγμένοι Αρχαιολογικοί χώροι Λ. Κουμουνδούρου, Ιερού Αφροδίτης, Δαφνίου.
 • Δασική Νομοθεσία και Καθεστώς Καταφύγιου άγριας ζωής.
 • Ν. 2742/99 «άρθρο 21, Ζώνες Προστασίας Όρους Αιγάλεω».

Όλα τα παραπάνω με σαφέστατα όρια και ισχυρή νομολογία.

Μήπως όμως προετοιμάζεται τροποποίηση των σαφών γνωστών ορίων ώστε να ακυρωθούν οι πολιτικοί αλλά και τελεσίδικοι νομικοί αγώνες των πολιτών;

Προκύπτει άραγε πλεόνασμα νομιμότητας, υπερπροστασίας φύσης και ανθρώπων, τέτοιο που να μπορούμε να πούμε «ας πάει και το παλιάμπελο» για την ακτή Σκαραμαγκά; Όπως ήδη αναφέρθηκε όχι.

Συντρέχουν πολλά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, ενδεικτικά ορισμένα ακόμη:

Η βιομηχανική δραστηριότητα παραμένει θύτης αλλά και θύμα στρεβλών επιλογών, συχνά δικών της.

Ο Κόλπος Ελευσίνας βρίσκεται πάντα έρμαιο σε θαλάσσιο δυστύχημα και αποδέκτης πολλών ρυπαντών από τη γύρω περιοχή.

Η Λίμνη Κουμουνδούρου, ένα ευαίσθητο οικοσύστημα με σημασία και λειτουργία ανάλογης με «καναρίνι σε ορυχείο», παραμένει υπό απειλή.

Μοναστήρι εμφανίζει σε δικόγραφα τα δημόσια δάση ως δικά του.

Δασικοί δρόμοι επιχειρήθηκε να αξιοποιηθούν για μεταβολή πολεοδομικών συνθηκών.

Το «Πάρκο Νεολαίας», δημόσιο δάσος πενήντα (50) στρεμμάτων αναδασωμένο από τη Δασική Υπηρεσία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε συνέχεια με το βουνό, εξαιρείται από το Δασικό Χάρτη, δίχως να είναι το μόνο στο Όρος Αιγάλεω.

Απόβλητα παντού σε μέγα- κλίμακα (π.χ. ΧΥΤΑ και αποθέσεις βιομηχανιών) αλλά και μικρό- κλίμακα (π.χ. μπαζώματα σε δάση και δρόμους), ακόμη και μπάζωμα δημόσιου θεραπευτηρίου στην Αφαία ζήσαμε.

ακτή σκαραμαγκά

ΛΥΣΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ:

Η Ακτή Σκαραμαγκά μπορεί και πρέπει να είναι φιλική προς τους κατοίκους της περιοχής. Αυτό θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων με χρήση βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών, που θα συμβάλλουν σε οικονομική βιωσιμότητα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Ένα ναυπηγείο – πρότυπο δεν μπορεί να αποκλείει τους ανθρώπους, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ο στόχος αειφορία στη θάλασσα και στη στεριά.

Για να μη μένει η βιώσιμη ανάπτυξη σύνθημα, πουκάμισο αδειανό.

Η ανάλυση μιας ενδιαφερόμενης επιχείρησης στους πρόσφατους διαγωνισμούς, προσφέρει πολύτιμη γνώση για τις μεθοδεύσεις και τις εντυπώσεις που δημιουργεί στην αγορά η μέχρι σήμερα διαδικασία.

Η πρόσφατη διαμαρτυρία του Δήμου Χαϊδαρίου είναι καθυστερημένη αλλά θετική. Δεν είναι ευχάριστο η Τοπική Αυτοδιοίκηση να στρέφεται κατά της Κυβέρνησης. Είναι όμως υποχρεωμένη να το πράττει , παρά τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις. Είθε η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και να διασφαλίσει τα συμφέροντα και τις ανάγκες πολιτών και εθνικής οικονομίας. Βεβαίως και της εθνικής άμυνας, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Έκταση υπάρχει και με το παραπάνω. Η πολιτική βούληση είναι το ζητούμενο.

Το περιβάλλον στη Δυτική Αθήνα και στη Δυτική Αττική δεν είναι αλώβητο, είναι όμως αναντικατάστατο, μοναδικό για δύο (2) εκατομμύρια κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες που το χρειάζονται κάθε ημέρα, όλο το χρόνο, για όλα τα χρόνια που αναπνέουν στη «πίσω αυλή» της πρωτεύουσας.

Η Δυτική Αθήνα και η Δυτική Αττική δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού αλλά ποιότητας ζωής και παλεύουν για αξιοπρεπή διαβίωση και πρόοδο με σεβασμό στον άνθρωπο και στον βαριά πληγωμένο τόπο.

Κίμων Ε. Φουντούλης

Απόλυτη σύγχυση για το αν πρέπει να ανοίγουν τα παράθυρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

0

Άρης Χατζηγεωργίου από την Εφημερίδα των Συντακτών

Παντελή αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών αναδεικνύει η απάντηση που έστειλε το δεύτερο σε επιστολή πολίτη σχετικά με το αν πρέπει να ανοίγουν τα παράθυρα για να αερίζονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο Κίμων Φουντούλης, ενεργός πολίτης από το Χαϊδάρι, έστειλε στις 18 Νοεμβρίου 2020 επιστολή προς τα γραφεία του πρωθυπουργού και των υπουργών Υποδομών, Υγείας και Τουρισμού. Αντικείμενο της σύντομης επιστολής ήταν προτάσεις για να μειωθεί ο κίνδυνος από τον συγχρωτισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ειδική αναφορά έκανε στα λεωφορεία που έφεραν τα ΚΤΕΛ για να ενισχύσουν τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής (ΟΣΥ-ΟΑΣΑ). Στα λεωφορεία αυτά, όπως έχει δημοσιευτεί πολλάκις ώς τώρα, δεν ανοίγουν τα παράθυρα και ο πολίτης προτείνει να γίνουν τεχνικές μετατροπές από εγχώριους κατασκευαστές ώστε να δημιουργηθούν ανοίγματα, με δεδομένο ότι η χρήση κλιματιστικού ενέχει κινδύνους. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της πανδημίας, και ειδικά μετά την έλευση του χειμώνα, σε όλα τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ αλλά και τους συρμούς του μετρό τα παράθυρα μένουν ανοιχτά καθώς είχε εκδοθεί και σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας.

Ομως, στην απάντηση που έλαβε ο Κ. Φουντούλης στις 24 Δεκεμβρίου 2020, ο ΟΑΣΑ τού τονίζει εκ μέρους του υπουργείου Υποδομών ότι τα «ανοιγόμενα παράθυρα» είναι «κατασκευαστική αντίληψη παρωχημένη και ξεπερασμένη από την τεχνολογία»! Στο κείμενο που υπογράφει ο διευθυντής Εποπτείας Συγκοινωνιακού Εργου και Υποδομών του ΟΑΣΑ, αναφέρεται ότι «τα λεωφορεία όλων των μεγάλων κατασκευαστών, παγκοσμίως, από το 2006 και μετά –τουλάχιστον– δεν φέρουν εκ κατασκευής ανοιγόμενα παράθυρα επιβατών, είτε με χειροκίνητο είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Το στέλεχος του Οργανισμού υποστηρίζει ότι τα ανοιγόμενα παράθυρα δεν είναι απαραίτητα διότι «υπάρχουν εγκατεστημένα σύγχρονα και υψηλότατης απόδοσης συστήματα κλιματισμού-εξαερισμού τα οποία επαρκούν απολύτως όσον αφορά το ζήτημα της ψύξης/θέρμανσης και ανανέωσης αέρα του χώρου επιβατών».

Στο τέλος, μάλιστα, επικαλείται τον ΕΟΔΥ, ο οποίος «στις οδηγίες που έχει εκδώσει στο πλαίσιο περιορισμού της πανδημίας Cocid-19 και αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα του, ειδικά για τα λεωφορεία και γενικά τις χερσαίες μετακινήσεις δεν αναφέρει ως μέτρο προφύλαξης ότι τα παράθυρα των λεωφορείων πρέπει να είναι ανοιχτά». Η απάντηση καταλήγει με σύνδεσμο προς τον ιστότοπο του ΕΟΔΥ με οδηγίες που έχει εκδώσει στις 19 Ιουνίου 2020 χωρίς να μιλά για άνοιγμα των παραθύρων.

Πάντως, η εγκύκλιος που εξέδωσε στις 13 Νοεμβρίου 2020 ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Επισημαίνεται ότι, για λόγους προστασίας από τη μετάδοση του κορονοϊού, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση τα παράθυρα των οχημάτων να είναι συνεχώς ανοιχτά, από την αφετηρία και καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδρομών, για επαρκή αερισμό ταυτόχρονα ή και ανεξαρτήτως της χρήσης του κλιματισμού».

Η εγκύκλιος αυτή απευθύνεται στο υπουργείο Υποδομών, σε όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς, τις υπηρεσίες υγείας ανά την Ελλάδα και τον ΕΟΔΥ. Για κάποιον λόγο, όμως, το υπουργείο Υποδομών αγνοεί την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας και απαντά στους πολίτες ότι αυτές οι κουβέντες είναι… παρωχημένες και ξεπερασμένες. Ίσως, διότι αν τα έλεγε διαφορετικά, θα έπρεπε να γυρίσει πίσω τα λεωφορεία που βρήκαν τα ΚΤΕΛ για να μπουν στις συγκοινωνίες της Αττικής και –φυσικά– να μην τους πληρώσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως…

Ταμπλέτα, καραμέλα… και προβλήτα

0

Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η εξοικείωση και ο εξοπλισμός για εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των τρεχουσών δυσκολιών στην εκπαίδευση.

Σχετική πρωτοβουλία για δωρεάν υπολογιστές ανέλαβαν δήμαρχοι, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου (Χαϊδάρι Σήμερα, 27 Μαρτίου 2020).

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Στις 19 Ιουνίου 2020, μήνες μετά, η εταιρεία Polytech Technologies του Ομίλου North Star Group χορήγησε στους μαθητές του Χαϊδαρίου 400 ταμπλέτες (Δελτίου Τύπου Δήμου Χαϊδαρίου). Δεν γνωρίζουμε για ανάλογη χορηγία της επιχείρησης σε άλλο δήμο. Ως χαϊδαριώτες οφείλουμε ένα ευχαριστώ στο δωρητή. Υπάρχουν όμως και απορίες: π.χ. γιατί επιλέχθηκε ο Δήμος Χαϊδαρίου από τον όμιλο NORTH STAR GROUP του κ. Θεόφιλου Πριόβουλου;

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ και ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΧΟΡΗΓΟΥ

Στις 30 Ιουνίου 2020, δημοσιεύεται στο Archipelagos η πληροφορία ότι ο όμιλος North Star Group του εφοπλιστή κ. Πριόβολου ενδιαφέρεται για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (αναδημοσίευση στο On Alert).

Στο θέμα επανέρχεται enikos.gr (ρεπορτάζ Χρήστος Μαζανίτης) στις 13 Σεπτεμβρίου 2020 όπου αναφέρεται πως ο εφοπλιστής Θεόφιλος Πριόβολος εισέρχεται ως στρατηγικός επενδυτής, «διατηρώντας τις θέσεις εργασίας», στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σε αυτά εκτιμάται πως θα γίνει η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ του Στόλου. Σχετικό και το δημοσίευμα της Καθημερινής (20 Σεπτεμβρίου 2020). Για τη πώληση των ναυπηγείων θα γίνει διαγωνισμός.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ και ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Ανακεφαλαιώνοντας διαπιστώνουμε ότι στο δήμο Χαϊδαρίου όπου δήμαρχος και αντιπολίτευση εμφανίζονται να διεκδικούν τη μπαζωμένη θάλασσα και το τμήμα ακτής που ανήκε στο δήμο μας (200 στρέμματα – Προβλήτα 4), σ’ αυτό το δήμο όπου μια επιχείρηση, που μεταξύ άλλων ενδιαφέρεται να επενδύσει στα ναυπηγεία, χορηγεί υλικό για τους μαθητές δίχως κανείς, «κομμουνιστής», «φιλελεύθερος», «δεξιός», «πασόκος-κινάλιος», «ανεξάρτητος» κ.ά. να εξηγεί στους δημότες μας από πού ήλθε ο χορηγός, τι επιδιώκει; Γιατί δεν έβγαλε μία ανακοίνωση κάποιος από την «αντιπολίτευση»; Είναι στοιχισμένοι στα ίδια συμφέροντα;

ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ

Δεν θα έπρεπε κατά την αποδοχή της χορηγίας οι εκπρόσωποι της πόλης να καλωσορίσουν τους χορηγούς διευκρινίζοντας και την διεκδίκηση της πόλης μας για πρόσβαση στη θάλασσα;

Το γεγονός της ενιαίας «πολιτικής» μουγγαμάρας στα παραπάνω, υπενθυμίζει την ανάλογη στάση στο δημοσίευμα λαγό του ανώνυμου δημοτικού υπαλλήλου, ο οποίος προλείανε το έδαφος της σιωπηρής υποχώρησης «ανεξάρτητων», «κομμουνιστών», «φιλελεύθερων» κ.ά. από τον διακηρυγμένο στόχο και αγώνα για την ακτή Σκαραμαγκά.

Επειδή οι ψευδαγωνιστές θα εμφανιστούν (δια συναίνεσης ή καταδίκης στα λόγια) να «αγωνίζονται» νομικώς, να ξεκαθαρίσουμε από τώρα πως:

Την ώρα μεταβίβασης των ναυπηγείων με ενσωματωμένη ακτή – προβλήτα, ως κρίσιμο εργαλείο στον αγώνα δρόμου για εκσυγχρονισμό της εθνικής άμυνας, τότε ουδείς θα έχει ηθικό έρεισμα να φρενάρει τον αγώνα (σχετικής) εθνικής ανεξαρτησίας, ανεξαρτήτως του δίκαιου αιτήματος.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ και ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ

Εδώ και τώρα ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο οφείλουν αλήθεια και αντίδραση, πριν την εκτίμηση της αξίας γης των εκτάσεων, 400 και 200 στρέμματα. (Τα ΝΕΑ, 19 Σεπτεμβρίου 2020).

Ναι στη χορηγία ταμπλέτας,

όχι στην καραμέλα του δήθεν αγώνα

Ναι στην πρόσβαση στη θάλασσα.

Διάφανες σχέσεις προϋπόθεση ανάπτυξης και σεβασμού στους κατοίκους και τις ανάγκες τους σε ΔΙΑΦΑΝΟ ΔΗΜΟ, σε ΔΙΑΦΑΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ.

Κίμων Ε. Φουντούλης

Φωτογραφική διάταξη για Ζώνη Α στο Όρος Αιγάλεω

0
Φωτογραφική διάταξη για Ζώνη Α

Τελικώς η φωτογραφική διάταξη για τη Ζώνη Α στο Όρος Αιγάλεω, στο άρθρο 99 του νομοσχεδίου ΥΠΕΝ ψηφίσθηκε.

Στη πολιτική βούληση της πλειοψηφίας των βουλευτών ενδέχεται να συντέλεσε και η αιτιολογική έκθεση στην οποία ανακριβώς αναφέρεται ότι

« …με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς…»  «…οι ζώνες αξιοποιούνται ως χώροι…και εκπαίδευσης.».

Ουδέν ανακριβέστερο διότι χρήση / λειτουργία εκπαίδευσης και εκπαιδευτήρια δεν περιλαμβάνονται στις ρητές και περιοριστικές χρήσεις και λειτουργίες που

προβλέπει ο ν. 2742/99, αρ.21.

Ακόμη και για τη περιβαλλοντική εκπαίδευση προβλέπονται «μη μόνιμες κατασκευές, μικρής κλίμακας» π.χ. στη Ζ1, πάντα εκτός Ζώνης Α απόλυτης προστασίας

και σίγουρα όχι εντός ή/ και δίπλα σε ρέμα, με ιστορικό δύο (2) πλημμυρών τη τελευταία δεκαετία (2013,2015).

Επίσης δεν επιτρέπεται ούτε η  χρήση «στάθμευση» στη Ζώνη Α, κάτι που σήμερα στη συγκεκριμένη Θέση καταστρατηγείται από τη λειτουργία του περιγραφόμενου Εκπαιδευτηρίου στην Αφαία Χαϊδαρίου .

Ίσως να χρειάζεται μια συμπλήρωση στη διάταξη…

Είναι εκκωφαντικό πως ακόμη και για τα προ του 1999 κτίσματα ο ν. 2742/99 προέβλεψε προθεσμία διατήρησης τριάντα(30) ετών.

Όταν όμως αποσιωπάται η επήρεια του ρέματος και ποδοπατούνται οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, απόρροια του Συντάγματος του 1975 (άραγε ποιος μισεί περισσότερο το έργο των Κωνσταντίνου Καραμανλή

και Κωνσταντίνου Τσάτσου;), τότε ποιος θα σεβαστεί τη διάταξη;

Εμείς που υπερασπιστήκαμε ανθρώπινες ζωές, τη νομιμότητα και ισονομία καθώς  και το συλλογικό αγαθό περιβάλλον ξενυχτάμε όταν βρέχει ραγδαία. Θα παραμείνουμε μόνοι;

Η Μάνδρα δεν ήταν θεομηνία. Προετοιμάστηκε με πολιτικές πράξεις και παραλείψεις, σε όλα τα επίπεδα επί μακρόν.

ABOUT ME

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος

Recent Posts