kimonfou@otenet.gr

Διαφάνεια και συντονισμός της βοήθειας στους ευάλωτους

Το οξύτατο πρόβλημα των άστεγων, των προσφύγων, των υποσιτιζόμενων, των θυμάτων φυσικών ή/και ανθρωπογενών καταστροφών στη πατρίδα μας παραμένει επίκαιρο. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα για την εξέλιξη των πραγμάτων στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και αναβολών. Παρά την συνδρομή πολλών φορέων και απλών ανθρώπων, τα αποτελέσματα στη φροντίδα των ανθρώπων που έχουν ανάγκη υπολείπονται των αναγκών.

γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης

Πέρα από έλλειψη επαρκών ή περισσότερων πόρων (ανθρώπινων και άψυχων), αυτό που ολοφάνερα λείπει είναι ο διάφανος συντονισμός της βοήθειας στους ευάλωτους. Κάποτε, στην Ελλάδα που υμνεί το μέτρο, ίσως γιατί πάντοτε της λείπει, υπήρχε υπουργείο συντονισμού.

Όμως ο συντονισμός στη βοήθεια που αρκετοί προσφέρουν προς αστέγους και φτωχούς συμπολίτες μας δεν είναι μια απλή τεχνική έννοια. Είναι αναντικατάστατος όρος διασφάλισης ότι η όποια βοήθεια μέσω π.χ. ευρωπαϊκών προγραμμάτων, χορηγιών, δωρεών, αυτοπρόσωπης εθελοντικής συμμετοχής κ.ά., δεν θα έχει την τύχη της βοήθειας προς τις διαχρονικά δοκιμαζόμενες αφρικανικές κοινωνίες. Δεν θα γίνει δηλαδή μέσο πλουτισμού για επιτήδειους (φύλαρχους ή μη…) ή/και δεν θα κατατίθεται/διαχέεται σε άλλες «προτεραιότητες». Κι αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ώστε κάθε δωρητής ή/και εθελοντής, να γνωρίζει πως η προσφορά του πιάνει τόπο, αλλά και για να επιτευχθεί η βέλτιστη κατανομή πόρων.

Θα ήταν ευχής έργο πρωτοβουλίες καταρτισμένων συνανθρώπων μας στην διοίκηση, την πληροφορική, την οργάνωση αναλόγων εγχειρημάτων να ετοίμαζαν τα αναγκαία εργαλεία ( π.χ. βάση δεδομένων ανοικτή σε αποκεντρωμένη ενημέρωση) πριν η ανάγκη γι‘ αυτά καταστεί μια ακόμη πολυδάπανη απορρόφηση εθνικών ή κοινοτικών πόρων.

Κάθε οργανισμός, ιδιωτικός ή δημόσιος, επιχείρηση, σύλλογος επιστημονικός ή κοινωνικός, συνδικαλιστικός ή πολιτικός φορέας, η εκκλησία κ.ά. που μπορεί να αγκαλιάσει και να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει να κινηθεί αμέσως.

Έτσι θα αξιοποιηθεί αποτελεσματικότερα κάθε ευρώ ή/και προϊόν, θα υπάρξει συγκριτική αξιολόγηση κάθε προσπάθειας (κόστος σίτισης ανά δικαιούχο στην Αθήνα σε σχέση π.χ. με τα Γιάννενα ή τη Λέσβο). Μ’ αυτή τη διάφανη αποτύπωση θα περιοριστεί η καχυποψία, θα διευκολυνθεί η συμμετοχή περισσότερων ατόμων και φορέων.

Related articles

Για να μην πλημμυρίζει κάθε τόσο το Κολυμβητήριο…

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ  ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΖΗΜΙΩΝ Στην πρόσφατη πλημμύρα του Οκτωβρίου, το μηχανοστάσιο του Κολυμβητηρίου υπέστη -γι’ άλλη μια φορά- ζημιές. Γιατί όμως δεν έχει βρεθεί λύση προστασίας του εξοπλισμού σε ανάλογες και συχνά επαναλαμβανόμενες συνθήκες; Του  Κίμωνα Ε. Φουντούλη    Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε μια διέξοδο. Αποτροπή εισόδου ομβρίων με φραγμό κατάλληλου ύψους στην πορεία […]

Πτυχές του Κυπριακού: νερό, πετρέλαιο, διχοτόμηση. Οδηγούν σε Ένωση;

Ψηφίδες επιχειρηματολογίας για δίκαιη και λειτουργική λύση  ή απεμπλοκή με δυναμικό αναγέννησης Στην Κύπρο συνεχίζεται ο λεγόμενος δικοινοτικός διάλογος μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου και του προέδρου του ψευδοκράτους, όπως ορθά θεωρούμε από ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς, την διοίκηση του κατεχόμενου βορειοανατολικού τμήματος της κυπριακής δημοκρατίας. Επισημαίνεται ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει αποδυναμωθεί πληθυσμιακά λόγω […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.