Δημήτρης Μαραβέλιας: Δεν θέλαμε να προκαλέσουμε κοινωνική αναστάτωση στο Άνω Δάσος

κίμων φουντούλης

Δημήτρης Μαραβέλιας: Δεν θέλαμε να προκαλέσουμε κοινωνική αναστάτωση στο Άνω Δάσος

Ο Δημήτρης Μαραβέλιας ολοκληρώνει σήμερα τον κύκλο τοποθετήσεων των τριών πρώην δημάρχων για την έναρξη προανακριτικής διαδικασίας στον Δήμο Χαϊδαρίου. Η έρευνα ξεκίνησε με εντολή εισαγγελέα και αφορά την υπόθεση ένταξης του Άνω Δάσους στο σχέδιο (πράξη εφαρμογής 2/87). Σε αυτή τη διαδικασία μεγάλοι ιδιοκτήτες στην περιοχή φέρονται να μην δήλωσαν σύννομα ολόκληρη την περιουσία τους, με αποτέλεσμα να μην εισπραχθούν από τον Δήμο οι αναλογούσες στην ιδιοκτησία τους εισφορές σε γη και χρήμα. Την μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κατέθεσε ο Κίμωνας Φουντούλης.

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» ζήτησε από τους τρεις πρώην δημάρχους να τοποθετηθούν πολιτικά και να γνωστοποιήσουν στην κοινή γνώμη της πόλης αυτά που γνωρίζουν.

Σήμερα μιλάει στην εφημερίδα μας ο πρώην δήμαρχος Δ. Μαραβέλιας. Του ζητήσαμε, όπως και από τους άλλους δημάρχους, να σχολιάσει πολιτικά την παρέμβαση του Εισαγγελέα και να καταγράψει τους λόγους για τους οποίους, κατά την άποψή του, δεν εισπράχθηκαν μέχρι τώρα τα χρήματα αυτά.

Σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής αναστάτωσης, εννοώντας προφανώς ότι η ανακίνηση της υπόθεσης μη εισφοράς σε γη και χρήμα αφορά τους σημερινούς ιδιοκτήτες (που αγόρασαν οικόπεδα μετά την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο) και όχι τους αρχικούς ιδιοκτήτες, που είχαν τη γη όταν έγινε η Πράξη Εφαρμογής και όπως είπε ο ίδιος στο Δημοτικό Συμβούλιο παραπλάνησαν τον Δήμο παρουσιάζοντας λανθασμένα στοιχεία. Συγκεκριμένα, ο Δ. Μαραβέλιας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Μαΐου 2008 δήλωνε δημόσια από τη θέση του δημάρχου: “Το γεγονός ότι οι κληρονόμοι της Π.Β. προσκόμισαν άσχετο συμβόλαιο ως τίτλο ιδιοκτησίας, αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν να παραπλανήσουν την διοίκηση, ώστε να αποφύγουν τον ορθό υπολογισμό της οφειλόμενης εισφοράς. Αφενός μεν επικαλούνται άσχετους τίτλους, αφετέρου εμφανίζουν τα οικόπεδα σταδιακά, ώστε να μη γίνει ενιαίος υπολογισμός της επιφάνειας της ιδιοκτησίας.”

Ο πρώην δήμαρχος υποστηρίζει ότι τελική εικόνα από το Κτηματολόγιο, δεν μπορούσε να κάνουμε κάτι για την βεβαίωση και είσπραξη ποσών από πιθανώς οφειλόμενες εισφορές σε γη και χρήμα.

Ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Μαραβέλια στο “Χαϊδάρι Σήμερα”:

Το θέμα αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία και φαίνεται από τις τοποθετήσεις μου στα Δημοτικά Συμβούλια. Αναρωτιέμαι γιατί δεν υπήρχε η ίδια ευαισθησία στο να ερευνηθεί η συγκεκριμένη πράξη εφαρμογής πέντε ή δέκα χρόνια μετά και γίνεται τώρα; Προφανώς υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, αλλά αντιλαμβάνεστε και από τις απαντήσεις που είχαμε πάρει από τους δημόσιους φορείς ότι υπάρχει ο κίνδυνος της αναστάτωσης. Γιατί είτε θα την κοιτάξουμε μερικά ή ολικά. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα.

– Τελικά τα χρήματα αυτά γιατί δεν εισπράχθηκαν ποτέ;

Αφού δεν ήταν σίγουρο. Είναι δυνατό, ενώ δεν υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές, να ήμασταν σίγουροι; Όπως θυμάστε, η θέση του κ. Λυμπέρη ήταν η εξής: Δεν είχαμε την ετοιμότητα να καταθέσουμε την πρόταση στο Κτηματολόγιο. Καταβάλαμε πολύ κόπο για να κάνουμε τη δήλωση της Δημοτικής Περιουσίας στο Κτηματολόγιο και περιμένουμε τις τελικές αναρτήσεις και μετά βάσει της τελικής εικόνας για το Δημοτικό Περουσιολόγιο θα κινούμασταν. Συμφωνώ απόλυτα με πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Λυμπέρη, που αναφέρει πως η διαπαραταξιακή επιτροπή της Δημοτικής Περιουσίας αποφάσισε να το δώσουμε σε νομοτεχνικό γραφείο για πιο οργανωμένη έρευνα.  Μπλέξαμε όμως στον τοίχο της γραφειοκρατίας, αφού δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε την υψηλή αμοιβή που ζητούσε. Το συγκεκριμένο γραφείο μάλιστα απαιτούσε και προκαταβολή, που ήταν αδύνατο στο δημόσιο λογιστικό να πετύχουμε τέτοιου είδους συμφωνία.

– Το 2008 επί δημαρχίας σας το είχατε καταγγείλει λεπτομερώς. Τι σας σταμάτησε;

Ισχύει αυτό. Αν δεν είχαμε τελική εικόνα από το Κτηματολόγιο, δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Δεν ήταν μια συγκεκριμένη φάση. Τώρα ακούω ότι υπάρχουν για συγκεκριμένες ιδιοκτησίες. Τότε δεν είχαμε. Το θέμα ήταν σε πλήρη αναθεώρηση της εφαρμογής της πράξης 2/87 στο Άνω Δάσος. Δεν είχαμε να δούμε ένα συγκεκριμένο σημείο για το αν τηρήθηκε σωστά ή όχι. Έπρεπε να το πιάσουμε από την αρχή. Έτσι είχε τεθεί αρχικά. Όταν λέμε μεγάλες ιδιοκτησίες ήταν τέσσερις ουσιαστικά. Από τις μεγάλες ιδιοκτησίες προέρχονται και οι σημερινές μικρές ιδιοκτησίες, μέσω αγοροπωλησιών. Γι’ αυτό άλλωστε η απόφαση που είχε εισηγηθεί η αείμνηστη Ελένη Καμπόλη έλεγε ότι χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό για να μην προκαλέσει η αποτύπωση κοινωνική αναστάτωση. Γιατί μιλάμε για ανθρώπους που έχουν κτίσει σε αυτά τα οικόπεδα σπίτια εδώ και 25-30 χρόνια.

– Όσο ασκούσατε διοίκηση, τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου έδειξαν προθυμία να συμβάλουν σε αυτό το έργο;

Λειτουργούσαν όπως λειτουργεί κάθε δημόσια διοίκηση, δηλαδή με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

– Προκαταρκτική έρευνα με εντολή Εισαγγελέα, για την υπόθεση του Άνω Δάσους!
– Ο Μ. Σελέκος τοποθετείται στην προανακριτική έρευνα για τα τις «ξεχασμένες» οφειλές των μεγαλοϊδιοκτητών
– Ο Κυριάκος Ντηνιακός παίρνει θέση στην προανακριτική έρευνα για το Άνω Δάσος
– Κώστας Σπηλιόπουλος: Ας απαντήσουν οι δήμαρχοι από 2000 και μετά, για την υπόθεση του Άνω Δάσους
– Συνταρακτικό: Όλα γνωστά για το “τεράστιο φαγοπότι” του Χαϊδαρίου, αλλά δεν εισπράχθηκε ούτε ευρώ!
– Ελένη Καμπόλη: Να εισπράξουμε χωρίς χρονοτριβή ό,τι μάς χρωστούν σε γη και χρήμα
– Απάντηση του Δήμου στα δημοσιεύματά μας για τα “ξεχασμένα εκατομμύρια” του Άνω Δάσους

 

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος