Έγκλημα, τρομοκρατία, τιμωρία, εκδίκηση – Η στάση της πόλης

Έγκλημα, τρομοκρατία, τιμωρία, εκδίκηση – Η στάση της πόλης

Ακούστε αυτό το άρθρο

Η στέρηση της ελευθερίας αποτελεί βαρύ μέτρο σωφρονισμού, τιμωρίας για σημαντικό παράπτωμα. Σε μία συζήτηση στην κρατική τηλεόραση των πρώτων μεταδικτατορικών χρόνων, ο αείμνηστος καθηγητής Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης ανέφερε πως ακόμη κι ένας χρόνος φυλακή είναι βαριά ποινή. «Δέκα χρόνια είναι θάνατος», ήταν τα λόγια του και με εντυπωσίασαν.

γράφει ο Κίμωνας Φουντούλης

Συστατική θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη Χούντα ήταν και παραμένει η κατάργηση της θανατικής ποινής. Η ανθρώπινη ζωή είναι αξία που δεν επηρεάζεται, ως προς τη προστασία της, από τη διαδρομή και το ποινικό μητρώο του ανθρώπου, το θρήσκευμα και τις ιδέες του, τη φυλή του ή/και τη ποδοσφαιρική του προτίμηση.  Η πρόσφατη δολοφονία ενός ακόμη ανθρώπου στο Χαϊδάρι έσπειρε τρόμο και υπενθύμισε πως λειτουργούν ποινικά συστήματα ιδιωτικής χρήσης, εκτός δημοκρατικής λειτουργίας.

Οι επιθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος δεν προκαλούν έκπληξη. Δεν επιτρέπεται όμως η ανοχή, η συνήθεια, ο μιθριδατισμός στην ανομία. Η καταπολέμηση των πολλαπλών εκδηλώσεων βίας κατά ανθρώπων και περιουσιών δεν είναι πρωταρχική αποστολή ούτε και δυνατότητα  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά των Αστυνομικών και Δικαστικών αρχών με την υποστήριξη της εκάστοτε  Κυβέρνησης. Η Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο στη πρόληψη, στην έγκαιρη ανακούφιση βασικών  κοινωνικών αναγκών και στην εξομάλυνση ανθρώπινων σχέσεων, στην ειρήνευση και τη συνεργασία της γειτονιάς, της πόλης.

Οι λειτουργοί της αυτοδιοίκησης οφείλουν και να περιορίζουν τη «νύχτα» μακριά από τις νόμιμες δραστηριότητες. Μπορούν εν μέρει να το πετύχουν όταν εφαρμόζουν το νόμο αυστηρά, με γνώμονα το συμφέρον των πολλών πολιτών – κατοίκων, οριοθετώντας την λειτουργία των αυτοδιοικητικών υπηρεσιών και οργάνων μονοσήμαντα δίχως «φιλικές» εξυπηρετήσεις. Αλλά και δίχως την συνακόλουθη ομηρία των επιχειρηματιών που συχνά αντιμετωπίζουν διπλό εκβιασμό από τον υπόκοσμο (που συχνά χαριεντίζεται με την εξουσία, τα ΜΜΕ κ.ά. θεσμούς)  και επίορκους δημόσιους λειτουργούς. Έτσι περιορίζεται η συναλλαγή και η χαμηλή –λεγόμενη- διαφθορά.

Το πεδίο εφαρμογής των υποχρεώσεων και δυνατοτήτων κάθε δήμου στην λειτουργία της τοπικής αγοράς είναι ευρύ. Για όσους αγαπούν το φως είναι και σαφές. Σαφέστατο! Γι’ αυτό και οι δήμοι έπρεπε κατ’ ελάχιστον να μην αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος δίπλα σε σχολεία ή/και εκκλησίες (Π.Δ. 180/1979). Οφείλουν επίσης να επιβάλλουν το σεβασμό στους ελεύθερους χώρους, δημόσιους (πεζοδρόμια, πλατείες κ.ά.) και ιδιωτικούς (πρασιές, ακάλυπτοι κ.ά.). Έτσι αποδεικνύουν την θέλησή τους να τονώσουν τη διαφάνεια, τις ξεκάθαρες σχέσεις, να συμβάλουν στην  ασφάλεια της γειτονιάς, της πόλης. Στο Χαϊδάρι εδώ και πολλά χρόνια τα δείγματα δεν είναι θετικά. Η μεταστροφή θα αποτελούσε ευχάριστη έκπληξη όμως η στατιστική  δεν επιτρέπει εφησυχασμό!

Ενόσω το έγκλημα φουντώνει, η καταδίκη κάθε δολοφονικής, βομβιστικής ή άλλης επίθεσης είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Το έδαφος που κατέλαβε η ανομία απαιτεί συστράτευση όλων των κοινωνικών δυνάμεων (πολιτικών, παραγωγικών κ.ά.) για την ανάκτηση του. Η κοινωνικο-οικονομική οργάνωση της πολιτείας, το «σύστημα» όπως συχνά το αποκαλούμε, δεν είναι άμοιρο του καρκίνου που τρώει την αγορά. Οι πολίτες φέρουν το βάρος των επιλογών τους (και ως καταναλωτές) αλλά το πολιτικό προσωπικό οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες, πρωτίστως οι ασκούντες τη διοίκηση.

Ο διάλογος στη πόλη και στο δημοτικό συμβούλιο, η καταγραφή των προβλημάτων , ακόμη και η «ακρόαση» της σιωπής των κλειστών στομάτων, είναι εργαλεία της δημοκρατίας. Λαβωμένης, προβληματικής, αναποτελεσματικής αλλά και δυνατής όταν προκύπτει συνεννόηση, συμπόρευση, στήριξη.

Η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσει. Δεν είναι εύκολο. Είναι ζωτικό και αναντικατάστατο προαπαιτούμενο ανθρώπινης κοινωνίας.

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος