“Φωτιά στα μπατζάκια τους!”

“Φωτιά στα μπατζάκια τους!”

Στα τεχνητά πρανή του παλιού λατομείου, ιδιοκτησίας του Δήμου, στην οδό Μάνης, μεγαλώνουν περισσότερα από 400 δέντρα, με τη φροντίδα των κατοίκων. Η προσπάθεια που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011 σαν συμβολική πράξη υπεράσπισης του χώρου, εντάθηκε με την κρίσιμη συνδρομή του ΑΣΔΑ και του 11ου Δημοτικού Σχολείου, την άνοιξη του 2013. Από τότε η ομάδα κατοίκων συνεχίζει μόνη της. Φέτος φυτεύτηκαν περίπου 100 δέντρα και θάμνοι, με αγορές δημοτών και δωρεά του φυτωρίου του Διομήδειου Κήπου. Ακόμη, ανανεώθηκε πλήρως το ποτιστικό σύστημα και επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο, με δαπάνη δημοτών.

γράφει ο ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και δημιουργείται ένα μεγάλο, πολύτιμο άλσος εντός αστικού ιστού! Ο κρισιμότερος παράγοντας επιτυχίας την περίοδο αυτή, Ιούλιος 2017, είναι η αποφυγή πυρκαγιάς, που απειλεί το ίδιο το πάρκο, αλλά και τη συνοικία. Ενώ κάθε χρόνο καθαριζόταν ο χώρος από τα ξερά χόρτα, κάποιοι κωλυσιεργούν (μήπως και εύχονται να καεί το αποτέλεσμα προσπάθειας των πολιτών – άμισθων εργατών πρασίνου;)

Σημαντικό τμήμα των ξερών χόρτων κόπηκε στο τέλος της άνοιξης με πρωτοβουλία και κόπο των  δημοτών Κώστα Ρηγάκη και Νίκου Φαρμάκη. Απομένει το κεντρικό τμήμα του πάρκου, που «πνίγεται» στα ξερόχορτα. Και αυτό ενώ ο Δήμος έχει καλέσει επίσημα τους κατοίκους της πόλης να κάνουν χορτοκοπή στα οικόπεδά τους. Ο ίδιος γιατί δεν κάνει στο δικό του;

Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι συνεργείο του Δήμου πέρασε και κούρεψε το υπόλειμμα του λατομείου κάτω από τη Μάνης, δίχως να παρέμβει στα 10 στρέμματα του πάρκου.

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;

– Ποιοι θα ωφεληθούν από την πιθανή καταστροφή και κάμψη ηθικού του λαϊκού παράγοντα;

– Ποιοι δεν θέλουν οι αφιλοκερδείς λαϊκές πρωτοβουλίες να αποδώσουν καρπούς για τους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας, αυτούς που δεν μπορούν να χαρούν εξοχή και διακοπές και αναζητούν λίγο πράσινο μέσα στη πόλη;

– Ποιοι, παρά τις εξαγγελίες τους, παίζουν υπέρ των συμφερόντων φερόμενων μεγάλο- ή και μικρό- ιδιοκτητών;

– Ποιοι ενοχλούνται από την ενεργοποίηση και της δικαιοσύνης, που αναδεικνύει την αυτόβουλη παθητικότητά τους επί σωρεία ετών;

Καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας της δενδροφύτευσης είναι η άρδευση. Η συνέχεια  της προσπάθειάς μας εξαρτάται άμεσα από την διατήρηση τροφοδοσίας με νερό μέσω της γεώτρησης Ποικίλου Όρους στο Άνω Δάσος ή/και με τακτικό ανεφοδιασμό της υπάρχουσας δεξαμενής.

Για την αποφυγή κινδύνου πτώσης ανθρώπων ή/και βράχων προς τα χαμηλότερα υψόμετρα απαιτείται κατάλληλη ενισχυμένη περίφραξη στο κάτω χείλος του πρανούς αλλά και στο ανώτερο τμήμα, κάτω από τις βραχώδεις αποθέσεις (σχετική η έκθεση Φουντούλη αλλά και η αυτοψία του ΙΓΜΕΜ το 2014).

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος