Και όμως κινείται! Στο Χαϊδάρι 66 στρέμματα του Στρατοπέδου;

Και όμως κινείται! Στο Χαϊδάρι 66 στρέμματα του Στρατοπέδου;

Ακούστε αυτό το άρθρο

Όταν το 2008 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήρθε στην πόλη μας και εξάγγειλε την παραχώρηση στο Χαϊδάρι 66 στρεμμάτων του Στρατοπέδου, όλοι πανηγυρίσαμε. Ωστόσο, 10 χρόνια μετά, τόσο από πλευράς Στρατού όσο και Δήμου Χαϊδαρίου, υπάρχει “σιγή ασυρμάτου”. Στην περίπτωσή μας, το “κανένα νέο” ισοδυναμεί με “κακό νέο”, γιατί, ως γνωστόν, οι δεσμεύσεις στο ελληνικό πολιτικό σύστημα εύκολα ξεχνιούνται και οι ευκαιρίες χάνονται.

Από τη σκοπιά αυτή, η συζήτηση που έγινε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29-01-2018 είναι ένα καλό νέο που επαναφέρει την ελπίδα, πόσω μάλλον που ο Βαγγέλης Ντηνιακός, ο οποίος την προκάλεσε, είχε να πει νέα, μετά από συνάντηση που είχε ο ίδιος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Χαϊδάρι Ξανά” Δημήτρης Τσατσαμπάς και Βασίλης Καρατζαφέρης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις 26-01-2018, με τον Χαϊδαριώτη αναπληρωτή Υπουργό, Δημήτρη Βίτσα, κατά την οποία έθεσαν το σημαντικό αυτό θέμα για την πόλη. Εδώ να σημειώσουμε ότι ευκαιρίες σαν αυτήν, δηλαδή να έχει κορυφαία κυβερνητική θέση ένας “δικός μας” πολιτικός και μάλιστα αρμόδιος για τοπικό ζήτημα, δεν θα ξαναπαρουσιαστούν εύκολα.

Ο χώρος που συζητείται για παραχώρηση είναι η λωρίδα από την οδό Μπουμπουλίνας μέχρι περίπου τη νοητή γραμμή Κλειστό Γυμναστήριο – οδός Πλουτάρχου.

Η έκταση των 66 στρεμμάτων του Στρατοπέδου, στην οποία αναφερόμαστε, εκτείνεται από το Πάρκο Ιστορικής Μνήμης μέχρι το Αθλητικό κέντρο και το Πάρκο Νεολαίας, παράλληλα με την οδό Μπουμπουλίνας. Πέρα από την προφανή περιβαλλοντική ωφέλεια που θα έχει η πόλη μας από τον μετατροπή του χώρου αυτού σε κοινόχρηστο, υπάρχει η δυνατότητα και σημαντικής κυκλοφοριακής παρέμβασης. Συγκεκριμένα, μπορεί να επεκταθεί η οδός Γ΄ Σεπτεμβρίου και να συνενωθεί της με την οδό Πύλου και τη Λ. Αθηνών, όπως έχει προτείνει στο παρελθόν ο Κίμωνας Φουντούλης, με προφανή ευεργετικά κυκλοφοριακά αποτελέσματα για όλο το Δάσος.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Χαϊδάρι Ξανά” ενημέρωσε το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για την παρέμβαση ενέργειες της παράταξής του σχετικά με την απόκτηση των 66 στρεμμάτων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, για την έκταση αυτή, το 2008 επί της δημοτικής αρχής Μαραβέλια, είχε γίνει προετοιμασία για την παραχώρησή της στο Δήμο Χαϊδαρίου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΕΘΑ είχαν επεξεργασθεί το θέμα και είχαν συμφωνήσει και έγινε η εξαγγελία της παραχώρησης από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Κων/νο Καραμανλή. Τότε ο Δήμος έσπευσε να καταχωρήσει στην ιστοσελίδα του Δήμου ότι ήδη η έκταση παραχωρήθηκε. Μάλιστα και σήμερα στο site του Δήμου η έκταση παρουσιάζεται ως παραχωρημένη.

Από τότε όμως δεν υπήρξε καμία συνέχεια και το ζήτημα ξεχάστηκε. Ο Βαγγέλης Ντηνακός εκτιμά ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, παρά τις συναντήσεις της με τον Χαϊδαριώτη Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, όπως προκύπτει δεν ασχολήθηκε ποτέ με το θέμα. Έτσι η παράταξη “Χαϊδάρι Ξανά” ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Δημήτρη Βίτσα, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26-1-2018 στο ΥΕΘΑ, στο Πεντάγωνο. Κατά τη συνάντηση δόθηκε το υπόμνημα της παράταξης και αναπτύχθηκε προφορικά το αίτημα για την παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο Χαϊδαρίου για κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.

Ο υπουργός, ο οποίος μάλιστα έχει διατελέσει επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους συνομιλητές του, και κάλεσε ειδικό υπηρεσιακό συνεργάτη και του έδωσε εντολή να ασχοληθεί με το ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι άμεσα, τη Δευτέρα 29-01-2018 οι συνεργάτες του υπουργού επικοινώνησαν με τον Βαγγέλη Ντηνιακό και ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση. Όπως φαίνεται, βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διαδικασία για το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για την πόλη μας.

Μετά από αυτή την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Βαγγέλης Ντηνιακός κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να συνδράμει σε αυτή την πρωτοβουλία. Όπως υποστηρίζει, “ένα θέμα που από ό,τι φαίνεται είχε ξεχασθεί, ήδη με ενέργειες της παράταξης Χαϊδάρι Ξανά πιστεύουμε ότι προχωράει στη λύση του”.

Επίσης στη συζήτηση τέθηκε το ζήτημα της παραχώρησης της έκτασης που βρίσκεται στο Αθλητικό Κέντρο δίπλα στο Κλειστό Γυμναστήριο και για αυτό δεν έχει προχωρήσει η παραχώρηση στο Δήμο.

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” εκτιμά ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (ηγεσία Υπ. Εθνικής Άμυνας, Δήμος, Βαγγέλης Ντηνιακός) έχουν πολιτικό κίνητρο να προχωρήσει η υπόθεση και η κάθε μία επιδιώξει να έχει το μεγαλύτερο πολιτικό όφελος για την ίδια. Κάπως έτσι όμως προχωρούν τα πράγματα… τελική ωφελημένη από τον πολιτικό διαγκωνισμό για την παραχώρηση θα είναι η πόλη.

Το υπόμνημα που κατέθεσε (26 Ιανουαρίου) στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, η παράταξη Ντηνιακού:

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, λόγω των πολύ στενών δεσμών σας με το Χαϊδάρι, η πόλη μας στο παρελθόν αναβαθμίστηκε σημαντικά με κοινόχρηστες και κοινωφελείς εγκαταστάσεις μετά από παραχωρήσεις εκτάσεων του Στρατοπέδου. (Αθλητικό κέντρο, Πάρκο Νεολαίας, Σχολεία, Αττικό Νοσοκομείο).

Επί προηγούμενης Δημοτικής αρχής είχε γίνει εξαγγελία για την παραχώρηση επιπλέον έκτασης 66 στρεμμάτων επίσης για κοινωφελείς χρήσεις. Μάλιστα  αυτή η παραχώρηση συνδέει τις  εκτάσεις που ήδη έχουν παραχωρηθεί και αναδεικνύει το σύνολό αυτών.

Το αίτημα που χρονολογείται σε βάθος δεκαετίας είχε εγκριθεί τότε τόσο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, όσο και από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής  Άμυνας. Μάλιστα έγινε και επίσημη εξαγγελία της παραχώρησης. Ακόμη και σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, αναγράφεται συγκεκριμένα και πανηγυρικά μεταξύ άλλων ότι  “παράλληλα με την οδό Μπουμπουλίνας και μέχρι την έκταση του Πάρκου Νεολαίας και του Αθλητικού Κέντρου, πρόσφατα παραχωρήθηκε έκταση 66,7 στρεμμάτων”.

Παρόλα αυτά στην πράξη τίποτα δεν φαίνεται να έχει γίνει. Δεν υπήρξε καμία εξέλιξη κ φυσικά ούτε παράδοση του χώρου με αποτέλεσμα η έκταση να παραμένει ενεργός χωρος του Στρατοπεδου.

Δεδομένου ότι το θέμα αυτό είναι ώριμο γιατί έχουν προηγηθεί οι σχετικές υπηρεσιακές διαδικασίες, εκτιμώντας παράλληλα την σημαντικότητα του θεματος για την ποιότητα ζωής των δημοτών , υποβάλουμε το αίτημα να παρέμβετε προσωπικά ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες για να περιέλθει η έκταση οριστικά στο Δήμο μας προς χρήση των δημοτών μας καλύπτοντας σημαντικές τους ανάγκες.

Σας θυμίζουμε επίσης οτι εκκρεμεί η παραχώρηση της εκτασης του Στρατοπεδου δίπλα στο αθλητικό κέντρο που σημερα φιλοξενούνται υπηρεσίες του Δήμου καθώς και αθλητικές εγκαταστασεις τένις. Καί η ολοκλήρωση της εν λόγω παραχώρησης ειναι αναγκαία για την κατοχύρωση της εκτασης στον Δήμο και τη διασφάλισή της.

Η Δημοτική Ομάδα της Παράταξης

«Χαϊδάρι Ξανά – Βαγγέλης Ντηνιακός»

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος