19 °C Athens, GR
23 Οκτωβρίου 2019

Με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία στο Χαϊδάρι

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συστατική θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη Χούντα ήταν και παραμένει η κατάργηση της θανατικής ποινής. Η ανθρώπινη ζωή είναι αξία που δεν επηρεάζεται, ως προς τη προστασία της, από τη διαδρομή και το ποινικό μητρώο του ανθρώπου, το θρήσκευμα και τις ιδέες του, τη φυλή του και την ποδοσφαιρική του προτίμηση. Η πρόσφατη δολοφονία ενός ακόμη ανθρώπου στο Χαϊδάρι έσπειρε τρόμο και υπενθύμισε πως λειτουργούν ποινικά συστήματα ιδιωτικής χρήσης, εκτός δημοκρατικής λειτουργίας.

Χαϊδάρι Σήμερα ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ. Έχει για όλους ο δημότης; γράφει ο Κίμων Ε.

Οι επιθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος δεν προκαλούν έκπληξη. Δεν επιτρέπεται όμως η ανοχή, η συνήθεια, ο μιθριδατισμός στην ανομία. Η καταπολέμηση των πολλαπλών εκδηλώσεων βίας κατά ανθρώπων και περιουσιών δεν είναι πρωταρχική αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά των Αστυνομικών και Δικαστικών αρχών με την υποστήριξη της εκάστοτε  Κυβέρνησης. Η Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο στην πρόληψη, στην έγκαιρη ανακούφιση αναγκών και εξομάλυνση ανθρώπινων σχέσεων, στην ειρήνευση.

Οι λειτουργοί της αυτοδιοίκησης οφείλουν και να περιορίζουν τη «νύχτα» μακριά από τις νόμιμες δραστηριότητες. Μπορούν εν μέρει να το πετύχουν, όταν εφαρμόζουν το νόμο αυστηρά, με γνώμονα το συμφέρον των πολλών πολιτών – κατοίκων, οριοθετώντας την λειτουργία των αυτοδιοικητικών υπηρεσιών και οργάνων μονοσήμαντα δίχως «φιλικές» εξυπηρετήσεις. Αλλά και δίχως την συνακόλουθη ομηρία των επιχειρηματιών που συχνά αντιμετωπίζουν διπλό εκβιασμό από τον υπόκοσμο (που συχνά χαριεντίζεται με την εξουσία, τα ΜΜΕ κ.ά. θεσμούς) και επίορκους δημόσιους λειτουργούς. Έτσι περιορίζεται η συναλλαγή και η χαμηλή –λεγόμενη- διαφθορά.

Το πεδίο εφαρμογής των υποχρεώσεων και δυνατοτήτων κάθε δήμου στην λειτουργία της τοπικής αγοράς είναι ευρύ. Για όσους αγαπούν το φως είναι και σαφές. Σαφέστατο! Γι’ αυτό και οι δήμοι έπρεπε κατ’ ελάχιστον να μην αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος δίπλα σε σχολεία ή/και εκκλησίες (Π.Δ. 180/1979). Οφείλουν επίσης να επιβάλλουν το σεβασμό στους ελεύθερους χώρους, δημόσιους (πεζοδρόμια, πλατείες κ.ά.) και ιδιωτικούς (πρασιές, ακάλυπτοι κ.ά.). Έτσι αποδεικνύουν την θέλησή τους να τονώσουν τη διαφάνεια, τις ξεκάθαρες σχέσεις, να συμβάλουν στην  ασφάλεια της γειτονιάς, της πόλης. Στο Χαϊδάρι εδώ και πολλά χρόνια τα δείγματα δεν είναι θετικά. Η μεταστροφή θα αποτελούσε ευχάριστη έκπληξη, όμως η στατιστική  δεν επιτρέπει εφησυχασμό!

Ενόσω το έγκλημα φουντώνει, η καταδίκη κάθε δολοφονικής, βομβιστικής ή άλλης επίθεσης είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Το έδαφος που κατέλαβε η ανομία απαιτεί συστράτευση όλων των κοινωνικών δυνάμεων (πολιτικών, παραγωγικών κ.ά.) για την ανάκτηση του. Η κοινωνικο-οικονομική οργάνωση της πολιτείας, το σύστημα όπως συχνά το αποκαλούμε, δεν είναι άμοιρο του καρκίνου που τρώει την αγορά. Οι πολίτες φέρουν το βάρος των επιλογών τους (και ως καταναλωτές) αλλά το πολιτικό προσωπικό οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες, πρωτίστως οι ασκούντες τη διοίκηση.

Ο διάλογος στη πόλη και στο δημοτικό συμβούλιο, η καταγραφή των προβλημάτων , η «ακρόαση» της σιωπής των κλειστών στομάτων, είναι εργαλεία της δημοκρατίας. Λαβωμένης, προβληματικής, αναποτελεσματικής, αλλά και δυνατής όταν προκύπτει συνεννόηση, συμπόρευση, στήριξη.

 Η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσει. Δεν είναι εύκολο. Είναι αναγκαίο.

Please follow and like us:
error0

Σχετικά άρθρα

Πώς πρέπει να λειτουργεί ένα καφέ σε προστατευόμενη δασική έκταση;

Μετά την αχρείαστη διοικητική καταιγίδα περί την αδειοδότηση κυλικείου στο Διομήδειο Βοτανικό Κήπο, είναι καιρός να ξαναδούμε τις ανάγκες και τους περιορισμούς του συγκεκριμένου χώρου. γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης Ο […]

«Άστεγος» συντονισμός – Επειγόντως οργάνωση στη βοήθεια προς ευάλωτους

Πριν από λίγα χρόνια, απ’ αυτές εδώ τις στήλες, ο υπογράφων επιχείρησε να συμβάλλει στον προβληματισμό και την αναζήτηση λύσεων για το οξύτατο πρόβλημα των άστεγων και των υποσιτιζόμενων στη […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: