Ο “δασικός” χάρτης Χαϊδαρίου και ο “βαθύς Δήμος”

Ο “δασικός” χάρτης Χαϊδαρίου και ο “βαθύς Δήμος”

«ΔΑΣΙΚΟΣ» ΧΑΡΤΗΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ: Δασικό πράσινο δίχως πράσινο!

Ο δασικός χάρτης στα όρια του δήμου μας και γύρω από αυτόν δημιουργεί ερωτήματα και ανησυχίες. Οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στη σύνταξη του χάρτη για λόγους που προβλέπονται στη νομοθεσία όπως στη περίπτωση υπό εξέλιξη πολεοδομικών μελετών. Ενδεχομένως και άλλοι δημόσιοι φορείς να παρεμβαίνουν.

Στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 5ης Σεπτεμβρίου 2017, ο γράφων παρουσίασε όσα είχαν ήδη δημοσιευτεί από το περασμένο Μάρτιο. Το Δ.Σ. έχασε πολύτιμο χρόνο και φτάσαμε στο “παραπέντε”.

γράφει ο ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

Είναι η ώρα της παρέμβασης για να κλείσει ή όρεξη στις αδηφάγες δυνάμεις που αντιμετωπίζουν και απολαμβάνουν δάση και δασικές εκτάσεις ως φιλέτα.

Η δημοτική αρχή κακώς ενήργησε μέσω των υπηρεσιών το 2016 δίχως πρότερο δημοκρατικό διάλογο τότε. Τώρα και μετά από όσα ανταλλάχθηκαν στο Δ.Σ., έστω και καθυστερημένα, δεν πρέπει να παραβλεφθεί η ανάγκη ένταξης του ΠΑΡΚΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ στο δασικό χάρτη  ως δάσος, όπως δηλαδή είναι στη πραγματικότητα. Ευτυχώς παρά τις πολύχρονες προσπάθειες των εκπροσώπων της τοπικής φεουδαρχίας η έκταση δεν εντάχθηκε στο ΓΠΣ και κάθε άλλη νομική κατασκευή δεν υπερισχύει της συνταγματικής τάξης και δασικής νομοθεσίας: ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ! Γι’ αυτό και πολλοί «προοδευτικοί» καίγονται να αλλάξει το Σύνταγμα και στο άρθρο 24…Εδώ να επισημάνουμε ότι ο Δήμος ουδεμία δουλεία ή υποχρέωση έχει απέναντι σε συλλόγους για στέγαση σε αυθαίρετα στο δάσος. Αντιθέτως οφείλει να σέβεται τα πενιχρά οικονομικά των δημοτών του και την αυτονομία του περιβαλλοντικού, του αθλητικού, του πολιτιστικού κινήματος…. Αν είναι κινήματα και όχι απορροφητές σε αναζήτηση πατρώνων!

Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, δασοκτήματα που παραχωρήθηκαν για θεραπευτικούς λόγους, δεν πρέπει να χάσουν το δασικό χαρακτήρα τους. Τουλάχιστον όχι με πρωτοβουλία του Δήμου Χαϊδαρίου. Και δυστυχώς η πρωτοβουλία έχει ήδη σχεδιαστεί και διατυπωθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1992, όπου προβλέπεται η «σύνδεση του Δαφνιού με τον  υπόλοιπο» (εννοεί οικιστικό)  «ιστό της πόλης, όπως προτείνεται από το δήμο με απομάκρυνση των ψυχιατρικών κέντρων» (ΦΕΚ 372/Δ/1992). Τι άλλο από τσιμέντωμα προοιωνίζεται η παραπάνω διατύπωση του τότε “όλου τοπικού ΠΑΣΟΚ”; Θα αδιαφορήσει το ΚΚΕ στο Χαϊδάρι ή θα αδράξει την ευκαιρία να οχυρώσει τις εκτάσεις των νοσοκομείων και το περιβάλλον τα κτίρια δάσος;

Οι επερχόμενες εξελίξεις σε δημόσια περιουσία μπορεί να σημάνουν εκποίηση του ΨΝΑ ως οικόπεδο! Αυτό θα σημάνει κέρδη για τον επενδυτή και υποβάθμιση για την επένδυση σε κατοικία και εμπόριο στη πόλη. Δηλαδή θα φτωχύνουν περαιτέρω τα νοικοκυριά. Εάν η έκταση αγνοηθεί από τη δημοτική αρχή δεν θα υπάρχει δυνατότητα άμυνας. Επιβάλλεται ΑΜΕΣΗ ενεργοποίηση ανακλαστικών και πρωτοβουλία διόρθωσης.

Αντιστοίχως στο Δρομοκαίτειο, πιθανή “πυρηνική φιλελευθεροποίηση” (με την οικονομική σημασία της λέξης) του Συντάγματος μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και για τα κληροδοτήματα!.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν περιφρούρηση. Πρέπει να  αποδείξουν την έγνοια τους για τη πόλη και τη δουλειά όπου βγάζουν το ψωμί τους

Επίσης ανατολικότερα, εντός Στρατοπέδου στα όρια με Περιστέρι, εξαιρείται δασικό τμήμα (βορειοανατολικά του ΑΤΤΙΚΟΝ). Ποιός παρενέβη, ποιος δικαιούται να παρέμβει εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου;

Η επέκταση του αστικού χώρου στη συγκεκριμένη Αθήνα και ειδικά στη Δυτική Αθήνα προετοιμάζει ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ. Αντιστοίχως σε Αγία Βαρβάρα και Κορυδαλλό, όπου το δάσος έχασε το πράσινο χρώμα του στο δασικό χάρτη. Είναι άκομψο ένας δήμος να τραβά το αυτί ενός άλλου. Τι κάνουν όμως οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ; “Κομψότητες”, αδιαφορούν, εθελοτυφλούν;

Οι πολίτες που ακόμη πληρώνουν δάνεια ή/και αγωνίζονται να διατηρήσουν τα σπίτια τους πρέπει να παλέψουν για να διατηρήσουν στοιχειώδη ποιότητα ζωής. Δεν υπάρχουν κεκτημένα και η διαφάνεια που λίγοι επιδιώκουμε αντιμετωπίζεται με σιωπή από τον ευρύτατο «βαθύ δήμο». Τα όσα καταθέσαμε προσφάτως για την επαπειλούμενη μείωση προστατευόμενων περιοχών γύρω από το Χαϊδάρι θα έπρεπε να έχουν σημάνει συναγερμό. Ας ελπίσουμε η πρόσφατη συζήτηση στο Δ.Σ. να έχει ουσιαστική συνέχεια και διάρκεια γιατί ο οικοπεδοφαγικός καρκίνος κάνει μεταστάσεις και μεταλλάξεις!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

“Εκκωφαντική σιωπή για τον επικίνδυνο αποχαρακτηρισμό δημόσιων δασών στο Χαϊδάρι”

“Γιατί αναζητούνται νέες περιβαλλοντικές διατάξεις στο Ποικίλο, ενώ υπάρχουν ισχυρές;”

Ιδιωτικοποίηση μέσω ΜΚΟ στα βουνά μας;

 

 

 

 

 

 

 

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος