kimonfou@otenet.gr

Ο Δήμος Χαϊδαρίου να απαιτήσει έρευνα για την αντισεισμική θωράκιση της πόλης

Πρόνοια για τις ανθρώπινες ζωές – Αντισεισμικός σχεδιασμός 

Μέρος 1ο

Στο Χαϊδάρι για τρίτη φορά (1981, 1999, 2019) οι ίδιες πάνω-κάτω περιοχές ή/και οικοδομές παρουσίασαν ζημιές. Βαρύτερες το 1999, ελαφρύτερες το 2019.

Οι στατιστικά επιβεβαιωμένες προβληματικές περιοχές π.χ. στο λόφο μεταξύ Λ. Αθηνών – Αρεοπόλεως – Αθ. Διάκου – 25η Μαρτίου, με μαργαϊκούς σχηματισμούς, έπρεπε να είχαν διερευνηθεί ήδη μετά από τους σεισμούς του 1981. Τον συγκεκριμένο γεωλογικό σχηματισμό το συναντάμε σε όλο το Δάσος και αλλού.

Μετά το 1999 σχετική επισήμανση κατέθεσε ο γράφων, αλλά και ο καθηγητής γεωλογίας στο Παν/μιο Αθηνών, κ. Χ. Κράνης. Να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος γεωλογικός σχηματισμός δεν είναι «αδιάβροχος», αλλά δύναται να επηρεαστεί από το νερό που μεταβάλλει τα γεωτεχνικά χαρακτηριστικά του.

Προτείναμε χαρτογράφηση και αξιοποίηση υφιστάμενων γεωτεχνικών ερευνών και σχεδιασμό περαιτέρω έρευνας. Έτσι θα μπορούσαν να καθοδηγηθούν οι ιδιοκτήτες σε ορθολογικές επιλογές προετοιμασίας των υφιστάμενων κτιρίων τους και κυρίως σε καλύτερες νέες οικοδομές.

Αγορά γης

Τέτοια αναζήτηση αλήθειας σαφώς και θα έχει επιπτώσεις στην αγορά γης βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο μεσομακροπρόθεσμα η αγορά θα εκτιμήσει τις τεκμηριωμένες ενισχυμένες και βελτιωμένες οικοδομές. Ο φόβος πτώσης τιμών και κυρίως η στοίχιση πίσω από τη νοοτροπία που αρέσκεται να μεταθέτει την ευθύνη και να τα ρίχνει στην «κακιά ώρα», ίσως να εξηγεί γιατί δεν έγινε τίποτα έως σήμερα.

Ποιος θα «έσκαγε τη φούσκα» της δεκαετίας ’90-2000; Ποιος θα αναδείκνυε τις προβληματικές περιοχές στο Χαϊδάρι και άλλες ανάλογες θέσεις; Ποιος θα χάλαγε τη ζαχαρένια του; Είχαμε ποτέ μπροστάρηδες στα αντιδημοφιλή μα ζωτικής σημασίας ανάλογα θέματα; Εδώ «σοσιαλιστές», «φιλελεύθεροι», «κομμουνιστές», «ανεξάρτητοι» κ.ά. ήταν και παραμένουν μια παράταξη: του ψηφοθηρικού εφησυχασμού.

Η ευθύνη του τεχνικού προσωπικού

Τσιμουδιά όμως κι από τον τεχνικό κόσμο. Ειδικά τον πολιτευόμενο τεχνικό κόσμο. Ή μήπως υπάρχει τοποθέτηση; Ας μας το υπενθυμίσουν να διορθώσουμε.

Είναι καιρός ο Δήμος Χαϊδαρίου να απαιτήσει περαιτέρω έρευνα για την πόλη. Μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες. Η ενεργοποίηση της κεντρικής διοίκησης και του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας είναι απαραίτητη.

Γεωτεχνική έρευνα για την αντισεισμική θωράκιση

Η γεωτεχνική έρευνα σε 3-4 επιλεχθείσες θέσεις, όπου συγκεντρώνονται πολλές ζημιές, θα διαφωτίσει τα προβλήματα και θα οδηγήσει σε περαιτέρω βήματα. Η έρευνα δεν είναι ακριβή, οι ζωές είναι μονάκριβες! Να θυμίσουμε πως έχουν εκτελεστεί ιδιωτικές έρευνες, π.χ. Δ.Σ. στη Σατωβριάνδου, ΚΧ στην Πλάτωνος. Ας συγκεντρωθούν τα υφιστάμενα στοιχεία και ας πάψει ο στρουθοκαμηλισμός.

Επείγει η αποζημίωση των πληγέντων, διαχρονική προτεραιότητα όμως πρέπει να είναι η βελτίωση των κατασκευών.

Related articles

ΑΠΟΡΟΙ-ΑΣΤΕΓΟΙ: Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Από όλες τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής, το είναι κανείς άστεγος – άπορος  ή και χωρίς δουλεία και να ποδοπατιέται η αξιοπρέπειά του ψάχνοντας φαγητό στα σκουπίδια, αυτήν την φοβάμαι περισσότερο. Καμία κυβέρνηση ή δημοτική αρχή δεν θα πετύχει ποτέ στο έργο της, όσα “οικονομικά θαύματα” και να κάνει, αν υπάρχουν άνθρωποι άστεγοι και πεινασμένοι […]

Παραίτηση Μαραβέλια και εισαγγελικό έλεγχο ζητά ο Δημήτρης Τσατσμπάς

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρης Τσατσαμπάς, με ανακοίνωσή του ζητάει την σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, με πρώτο θέμα την παραίτηση του δημάρχου Δημήτρη Μαραβέλια, ως συνυπεύθυνου για τη λειτουργία παράνομων καταστημάτων. Ακόμα, θεωρεί απαραίτητη τη διενέργεια διοικητικού και οικονομικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και εισαγγελικό έλεγχο όλων των καταγγελιών που […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.