Ο κάδος κρύβει τη δική τους ιστορία

Ο κάδος κρύβει τη δική τους ιστορία

γράφει ο Κίμωνας Φουντούλης

Τοπική Συναινετική Διοίκηση εντός κάδου

Στην τοποθέτηση της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου «Η ιστορία ενός κάδου…» αναφέρονται οι παρακάτω παρατηρήσεις:

  1. Το γραφείο τύπου υπάγεται απευθείας στο Δήμαρχο, ενεργεί με εντολές δημάρχου και εκφράζει το δήμαρχο, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Δήμου.
  2. Η συνδημότισσα κυρία Ελισάβετ Μπούρα είχε, έχει και θα έχει ονοματεπώνυμο. Στο κείμενο του Δήμου δεν κατονομάζεται, αλλά «φωτογραφίζεται». Ο Δήμαρχος που προΐσταται του ληξιαρχείου, της κιβωτού διαφύλαξης των στοιχείων προσωπικής και οικογενειακής ιστορίας κάθε πολίτη, αυτός ο κάθε Δήμαρχος, οφείλει να σέβεται και να υπερασπίζεται την προσωπικότητα κάθε πολίτη. Όταν ο Δήμαρχος αρνείται αυτή τη θεσμική υποχρέωσή του, τότε αυτοαναιρείται, αυτοακυρώνεται, αυτοκαθαιρείται.
  3. Στο υστερόγραφο, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και όσοι συντάσσονται μαζί του, ανοίγουν αδιανόητες προοπτικές: «πιθανό σε επόμενο κείμενο του Γραφείου Τύπου…» (δηλαδή του δημάρχου) «… να αναφερθούμε και σε άλλη ιστοριούλα…». Είναι εκβιασμός το παραπάνω; Πρόταση σιωπής – συναλλαγής; Λειτουργεί αρχείο «ιστοριούλων» στο Δήμο Χαϊδαρίου; Καταγράφονται και επεξεργάζονται «ιστοριούλες» συμπολιτών μας; Διότι δεν συμμορφώθηκαν ως προς τας υποδείξεις; Αντιλαμβάνονται τα μέλη και οι φίλοι της δημοτικής παράταξης πλειοψηφίας, αλλά και του κόμματος που τη στηρίζει, ποιοι δικαιώνονται από την ύστερη γραφή που ευθέως βαρύνει τον δήμαρχο; Πώς τρίβουν τα χέρια τους οι εκάστοτε μηχανισμοί παρακολούθησης με αφορμή υπονοούμενα δημοτικά συστήματα ελέγχου συμπεριφοράς πολιτών;

Θέλω να πιστεύω πως τίποτε από τα παραπάνω δε συντρέχει.

Εάν υπάρχει στοιχειώδης λογική και αίσθηση ντροπής πρέπει να ανακληθεί αμέσως το υστερόγραφο, να υπάρξει έμπρακτη συγνώμη. Αυτό όμως δεν αποκλείει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, που αφήνει βαριά αντιδημοκρατική σκιά.

  1. Η κυρία Ελισάβετ Μπούρα τοποθετήθηκε επικαλούμενη νομοθεσία και κανονισμό. Ο Δήμαρχος απαντά πως «δεν πρόκειται να αλλάξει η θέση του κάδου. Όχι από γινάτι, αλλά γιατί έτσι είναι το σωστό». Δήμαρχος και δημοτικές υπηρεσίες οφείλουν να ενεργούν σύμφωνα με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς. Οφείλουν να τεκμηριώνουν τις απαντήσεις τους με αναφορά στο νόμο. Όταν επικαλούνται «το σωστό» ακυρώνονται.

Αυτό που είναι δικαίωμα και υποχρέωση της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών, αφορά την επισήμανση αντιφάσεων στη νομοθεσία και αυτό συμβαίνει συχνά. Τότε το πολιτικό όργανο μπορεί να αναφερθεί στο «σωστό», που συνήθως αναφέρεται στα πρώτα άρθρα ενός νόμου και να καυτηριάσει τα «παράθυρα» που προκύπτουν στα ύστερα άρθρα ή τροποποιήσεις του νόμου. Τότε έχει την υποχρέωση να ενημερώνει ή/και να καταγγέλλει τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για τις αναγκαίες διορθώσεις.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος «κάδος», η συμπολίτης μας ήταν κατατοπιστική. Υπενθυμίζεται πως στη δημοκρατία αποφασίζουν οι πολλοί σεβόμενοι τα δικαιώματα του ενός κι αναλαμβάνοντας (οι πολλοί) τα βάρη που δημιουργούν. Οι πολλοί ψήφοι όμως είναι που δυσχεραίνουν τον καιροσκοπισμό της αντιπολίτευσης. Αυτής της αντιπολίτευσης που κάνει πως νοιάζεται για τα δέντρα δίχως να λέει ποιοι τσιμέντωσαν τη δασική νησίδα της Στρατάρχου Καραϊσκάκη προδιαγράφοντας τον αφανισμό της. Και τότε για να μαζέψουν ψήφους!

  1. Η δημοτική αρχή επιχειρεί έναν απολογισμό. Τι δεν λέει: Στις πρώτες κιόλας ημέρες της και ενώ εμφανιζόταν αντίθετη στην κατεδάφιση του παλιού Δημαρχείου και την οικοδόμηση νέου κτιρίου, έδωσε βήμα στον εργολάβο να τοποθετηθεί μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Τότε έδωσε τα διαπιστευτήριά της η παράταξη Σελέκου ως δημοτική αρχή. Τις πρώτες εκείνες ημέρες, Οκτώβριο 2014, ενημέρωσα προσωπικά το Δημοτικό Συμβούλιο για τους κινδύνους που έκρυβαν διατυπώσεις του νέου τότε ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, σχετικά με αλλαγή ορίων προστασίας στα βουνά με σαφή στόχο την «τακτοποίηση» παράνομων εγκαταστάσεων στον κόμβο Σκαραμαγκά και στο ρέμα Κάτω Αφαίας. Τίποτε δεν έπραξε η δημοτική αρχή επιβεβαιώνοντας τα διαπιστευτήριά της.

Είναι αυτή η παράταξη που εξαφάνισε το Πάρκο Νεολαίας και τμήμα του Διομήδειου Κήπου από το δασικό χάρτη! Αξιοποίησε τη λογική του Κυριάκου Ντηνιακού που ακολουθεί η τεχνική υπηρεσία από τη δεκαετία του ’80, περί «ανοικτών οικοδομικών τετραγώνων» στο σύνολο του περίφρακτου (νότιου) τμήματος του στρατοπέδου (ΟΤ Γ451 – 1985 και 1999) και στο πάρκο Νεολαίας (ΟΤ Γ453). Και μη χειρότερα!

Ο κ. Σελέκος είχε την ευκαιρία να αξιοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. (30 Δεκ. 2013) για διόρθωση με πραγματικά στοιχεία της Πράξης Εφαρμογής 2/87 για το Άνω Δάσος, ώστε να φέρει χρήματα στο ταμείο του δήμου και να περιορίσει τις ανάγκες δανεισμού, π.χ. για εξοπλισμό καθαριότητας. Δεν το έκανε, παρέπεμψε την υπόθεση σε νέο έλεγχο και πέταξε την ευθύνη στο μέλλον.

Για τη καθαριότητα είχε και εκατομμύρια έσοδα σε ετήσια βάση. Από διακόσια (200) χιλιάρικα το χρόνο σε τέσσερα χρόνια θα είχαμε τέσσερα (4) νέα απορριμματοφόρα. Μόνο από τη μείωση στα κόστη συντήρησης και λειτουργίας των παλιών θα είχαμε κάνει απόσβεση!

Τα παραπάνω ενδεικτικά.

Ας δούμε και μερικά από όσα ισχυρίστηκε απολογιστικά ο Δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος:

Επαναλειτουργία κολυμβητηρίου: Υποχρέωσή του είναι να διασφαλίσει εκγύμναση και υγεία στο χαμηλότερο κόστος για το δημότη που δεν αθλείται και για αυτόν που αθλείται. Αρνείται να ενημερώσει ποιος πληρώνει και ποιος εισπράττει στους αθλητικούς χώρους. Στο κολυμβητήριο όφειλε να αναπτύξει προγράμματα για όλους, διασφαλίζοντας έσοδα συντήρησης και διάφανη χρέωση στον κολυμβητή, αφήνοντας τον πρωταθλητισμό στους συλλόγους.

Κοινωνική πολιτική αναπτύσσουν όλοι οι δήμοι. Στο δικό μας δήμο διέκρινα έως πρόσφατα δύο (2) άστεγους διαβιούντες σε αυτοκίνητα. Τώρα βλέπω και έναν τρίτο. Δύσκολη η προσέγγιση του πολλαπλώς δοκιμαζόμενου αστέγου που συχνά είναι και «εκτός νόμου». Κάτι χρωστάει και δεν μπορεί να απολαύσει τα βοηθήματα που τον αφορούν, δεν έχει διεύθυνση και δεν μπορεί να ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα κ.λπ. Μέσω και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, ο κ. Σελέκος μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες ρυθμίσεις για διευκόλυνση αυτών των ανθρώπων. Ας πρωτοπορήσει.

Σωστά ενέταξε στις προτεραιότητές της η δημοτική αρχή την αντιπλημμυρική προστασία. Όμως δεν την έχει πετύχει! Στην Αφαία αρνήθηκε να πάρει θέση πάνω από μία δεκαετία αλλά και να ενημερώσει σχετικά και τους μελετητές για την παράνομη κατασκευή εκπαιδευτηρίου δίπλα ή/και μέσα στο ρέμα. Στο Δάσος και στο κεντρικό Χαϊδάρι αρνήθηκε να διερευνήσει το κλείσιμο των ρεμάτων. Θα ενοχλούσε και τοπικούς παράγοντες, αλλά θα μαθαίναμε καλύτερα τη πρόσφατη ιστορία μας.

Στο αντιπλημμυρικό της Λεωφόρου Αθηνών δεν υπενθύμισε/ζήτησε δοκιμαστικές τομές πριν ξεκινήσει η δημοπράτηση. Η κύρια ευθύνη είναι στη Περιφέρεια αλλά κι εμείς γνωρίζουμε τις αδυναμίες ή τις «αδυναμίες» των σχεδιασμών. (Ας θυμηθούμε και το δρόμο του Νοσοκομείου επί της παλαιάς λίμνης…).

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν επισήμανα το 2012 τα προβλήματα για την αποχέτευση Αφαίας (πάνω στην καταρρέουσα όχθη του ρέματος, δίπλα ή/και επάνω στην αρχαία Ιερά Οδό κ.α.), ο κ. Σελέκος έκανε πως δεν καταλάβαινε, συμβάλλοντας στο παραμύθιασμα των κατοίκων πως θα δουν επιτέλους (τότε!) αποχέτευση.

Κλείνοντας, ας δούμε τι συμπολίτες (δεν) θέλει ο κ. Σελέκος, αφού η κυρία Ελισάβετ Μπούρα προδήλως τον ενοχλεί.

Κάποιοι ελάχιστοι τεκμηριώσαμε και παλέψαμε ονοματισμένα και όχι αόριστα συμφέροντα που επιχειρούν να αξιοποιήσουν παράνομα και μονοπωλιακά τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας

Ο κ. Σελέκος είχε την ευκαιρία τον περασμένο Αύγουστο να στηρίξει αυτούς που πετύχαμε άλλοι ως προσφεύγοντες, άλλοι ως τεχνικοί σύμβουλοι και υποστηρικτές, να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για τις χρήσεις γης στο Ποικίλο και Αιγάλεω Όρος. Δεν το έκανε ο κ. Σελέκος, αρνήθηκε να τροφοδοτήσει το δικαστήριο με στοιχεία που διαθέτει ο δήμος.

Αναφέρεται και σε ασύδοτους επιχειρηματίες. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε σε πέντε νταβατζήδες, μα δεν άλλαξε τίποτα. Ας ξεκινήσει ο Δήμαρχος από τα σχολεία και τους κεντρικούς δρόμους, τη Λ. Αθηνών εκεί όπου από τα τέσσερα (4) μέτρα πεζοδρόμιο συχνά δεν απομένουν ούτε εκατοστά. Δεν βλέπει απέναντι από το παράθυρο του; Δεν απορεί που τα προστατευτικά «Π», λίγο πιο δυτικά μπροστά στην υπεραγορά, τακτοποιούν τη στάθμευση και εμποδίζουν τη βάδιση; Μήπως να δανειστούν το μάτι του φερετζέ προφίλ Dafne Dafnou;

Στα παραπάνω στοιχεία απολογισμού του, ο κ. Σελέκος αποδεικνύεται συνεχιστής των στρεβλών και επιζήμιων πολιτικών του παρελθόντος. Λειτουργεί ως δεξί χέρι τους σήμερα, προετοιμάζοντας την αναθεωρητική πολιτική που θα εκδηλωθεί με νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και νέους κανόνες «προστασίας» στα βουνά.

Σε αυτά τα θέματα υπάρχει συντριπτική συναίνεση στο δημοτικό συμβούλιο και η απλή αναλογική θα πετύχει στο Χαϊδάρι να ενώσει όλες τις δυνάμεις που σιωπηρά επικροτούν και στήριξαν την αόρατη στους πολλούς στάση του Δημάρχου Μιχάλη Σελέκου.

Εκεί, πολύ λίγοι, ελάχιστοι, μονάδες θα παραμένουμε απέναντι εμπράκτως. Κάποιοι θα φωνάζουν δίχως να κουνάνε το δακτυλάκι τους.

Εσύ αξιότιμε συμπολίτη;

Υ.Γ. Ένας κύριος, δημοτικός σύμβουλος, ο Δημήτρης Τσατσαμπάς, έσωσε τη τιμή του Δημοτικού Συμβουλίου. Από τη σκοπιά του. Κανείς άλλος εκλεγμένος αρσενικός άνθρωπος, κανένας εκλεγμένος θηλυκός άνθρωπος. Καμία κυρία. Η επιλογή του λαού αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα του.

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος