Ο Κυριάκος Ντηνιακός παίρνει θέση στην προανακριτική έρευνα για το Άνω Δάσος

diniakos

Ο Κυριάκος Ντηνιακός παίρνει θέση στην προανακριτική έρευνα για το Άνω Δάσος

Όπως έχουμε προαναγγείλει, ζητήσαμε από τους τρεις πρώην δημάρχους να τοποθετηθούν απέναντι στην προανακριτική διαδικασία που ξεκίνησε με εντολή εισαγγελέα για την υπόθεση ένταξης του Άνω Δάσους στο σχέδιο (πράξη εφαρμογής 2/87), κατά την οποία μεγάλοι ιδιοκτήτες στην περιοχή φέρονται να μην δήλωσαν σύννομα ολόκληρη την περιουσία τους, με αποτέλεσμα να μην εισπραχθούν από τον Δήμο οι αναλογούσες στην ιδιοκτησία τους εισφορές σε γη και χρήμα. Την μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κατέθεσε ο Κίμωνας Φουντούλης.

Σήμερα μιλάει στην εφημερίδα μας ο πρώην δήμαρχος Κυριάκος Ντηνιακός, επί των ημερών του οποίου έγινε η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο. Του ζητήσαμε, όπως και από τους άλλους δημάρχους, να σχολιάσει πολιτικά την παρέμβαση του Εισαγγελέα και να καταγράψει τους λόγους για τους οποίους, κατά την άποψή του, δεν εισπράχθηκαν μέχρι τώρα τα χρήματα αυτά.

Αρχικά κάνει μια εντυπωσιακή δήλωση: αν ήξερε τη μορφή που θα πάρει τελικά η συνοικία, λόγω αύξησης του ύψους των κτηρίων από το κράτος, δεν θα προχωρούσε στην ένταξή της στο σχέδιο πόλης!

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, σημειώνει ότι το 2001 διαπίστωσε πως κληρονόμοι μεγάλης περιουσίας έπαιρναν ξεχωριστά βεβαιώσεις για οικόπεδα που είχαν στο Άνω Δάσος για να τα πουλήσουν. Έτσι τους υποχρέωσε να υπογράψουν δήλωση ότι είναι υπεύθυνοι να πληρώσουν στο Δήμο οποιοδήποτε ποσό προκύψει μετά από επανυπολογισμό των υποχρεώσεων τους λόγω εισφοράς σε γη και χρήμα. Αυτό όμως προσέκρουε στην τότε άποψη του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δεν μπορούσε να γίνει αναμόρφωση της πράξης εφαρμογής. Αυτή άλλαξε αργότερα, μετά την αποχώρησή του από την δημαρχία το 2006.

Ολόκληρη η δήλωση του Κυράκου Ντηνιακού:

Όπως είναι γνωστό ανέλαβα τα καθήκοντα μου ως δήμαρχος της πόλης την 1-1-1983.

Μέσα στα τόσα προβλήματα του Δήμου προωθήσαμε και την ένταξη στο Ρυμοτομικό Σχέδιο της περιοχής Άνω Δάσος. Μάλιστα σύμφωνα με το Σχέδιο που εγκρίθηκε, αυτό των πτερύγων, μπορούσαν να κτισθούν διώροφες κατοικίες με συνολικό ύψος 7,5 μέτρα. Αργότερα το κράτος ερήμην του Δήμου, άλλαξε τον Γ.Ο.Κ με αποτέλεσμα να ανεγερθούν τεράστια κτίσματα. Για τη Δημοτική Αρχή αυτή η επιβάρυνση  ήταν απροσδόκητη και χωρίς οποιαδήποτε συνέργεια του Δήμου. Αν ήξερα πως θα επακολουθούσε αυτή η εξέλιξη, φυσικά δεν θα συμφωνούσα να μπει στο Σχέδιο Πόλης το Άνω Δάσος. Αλλά αυτό το σοβαρό ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχει ευρύτερη ενημέρωση, ελπίζω να δοθεί η ευκαιρία να το συζητήσουμε μια άλλη φορά.

Για την ένταξη αυτή συντάχθηκε η υπ αριθμ. 2/87 πράξη εφαρμογής από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Πολεοδομία.  Από αυτές τις υπηρεσίες καθορίστηκαν και οι υποχρεώσεις σε γη και χρήμα των ιδιοκτητών. Ο Δήμος μόνο εισέπραττε. Έτσι ξεκίνησε η εφαρμογή του εγκεκριμένου Σχεδίου. Τον Οκτώβριο  του 1993, όπως είναι γνωστό, εγώ απεχώρησα από το Δήμο. Επανήλθα μετά τις εκλογές του 1998, την 1-1-1999. Τότε είχαμε να αντιμετωπίσουμε μεταξύ άλλων και ένα σοβαρό πρόβλημα με τα οικόπεδα της Δημοτικής Περιουσίας. Συγκεκριμένα ορισμένα οικόπεδα, 4-5 αν θυμάμαι καλά, της περιοχής Άνω Δάσος ιδιοκτησίας του Δήμου,  βρέθηκαν σε χέρια ιδιωτών.

Άμεσα μαζί με συνεργάτες μου προχωρήσαμε σε όλες τις επιβαλλόμενες νόμιμες ενέργειες για την υπεράσπιση της Δημοτικής Περιουσίας. Υπεύθυνος για αυτή τη θλιβερή και επιζήμια για το Δήμο υπόθεση, ήταν ο τότε προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, ο οποίος έχει αποβιώσει. Με τις υπεύθυνες και συντονισμένες ενέργειες μας,  τα οικόπεδα επέστρεψαν στο Δήμο. Μάλιστα ένα από αυτά είναι το οικόπεδο στην είσοδο του Αθλητικού Κέντρου στη συμβολή της Ηρώων Πολυτεχνείου και 3ης Σεπτεμβρίου, όπου έχει αναγερθεί και λειτουργεί σήμερα Δημοτικός Παιδικός Σταθμός.

Ενώ προχωρούσαμε στις ενέργειες αυτές για την υπεράσπιση της Δημοτικής Περιουσίας πρόσεξα ότι δύο συνιδιοκτήτες, κληρονόμοι μεγάλης ιδιοκτησίας ερχόντουσαν στο Δήμο και έπαιρναν ξεχωριστά βεβαιώσεις για οικόπεδα που είχαν στο Άνω Δάσος για να τα πουλήσουν. 

Σκέφτηκα τότε μαζί με τους συνεργάτες μου ότι αφού είχαν αρκετά οικόπεδα πρέπει να επανεξεταστεί ο υπολογισμός των εισφορών τους σε γη και χρήμα, διότι μπορεί ο Δήμος να δικαιούται να εισπράξει περισσότερα έσοδα.

Έτσι λοιπόν, όταν ήρθαν πάλι να πάρουν βεβαίωση, τους ζητήσαμε να υπογράψουν δήλωση τον Δεκέμβριο του 2001, ότι είναι υπεύθυνοι να πληρώσουν στο Δήμο οποιοδήποτε ποσό προκύψει μετά από επανυπολογισμό των υποχρεώσεων τους λόγω εισφοράς σε γη και χρήμα. Μάλιστα οι δηλώσεις αυτές πήραν αριθμό πρωτοκόλλου και βρίσκονται στο Δήμο. Με αυτή την ενέργεια κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα και οι απαιτήσεις του Δήμου. Στη συνέχεια με τους συνεργάτες μου ξεκίνησε η διερεύνηση για  τον τρόπο επανυπολογισμού των υποχρεώσεων. Προσέκρουε όμως στο τότε θεσμικό πλαίσιο και στην άποψη του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δεν μπορούσε να γίνει αναμόρφωση της πράξης εφαρμογής. Αργότερα αυτό με νέες ρυθμίσεις κρίθηκε εφικτό, πλην όμως είχαμε φτάσε στο 2006, όποτε εγώ αποχώρησα από τη διοίκηση του Δήμου και έτσι το ζήτημα αυτό έμεινε σε εκκρεμότητα, αλλά με τα δικαιώματα του Δήμου ενεργά.

Πάντως συνολικά για την περιοχή του Άνω Δάσους εκτός από τη συγκεκριμένη, από ότι μπορούσα να γνωρίζω, δεν υπήρχαν άλλες μεγάλες ιδιοκτησίες. Η μεγαλύτερη έκταση ανήκε  στον Συνεταιρισμό Λιπασμάτων, που όμως την είχε κατατμήσει σε μικρά αγροτεμάχια και την είχε μοιράσει στα μέλη του. Στο θέμα του Χαμηλοθώρη (σσ. πρώην νταμάρι στην οδό Μάνης) ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή του Σχεδίου.  Αν είχαν ιδιοκτησία, θα είχαν προσκομίσει τίτλους και σε κάθε περίπτωση θα είχαν κριθεί.

Πάντως συνολικά για τη Δημοτική Περιουσία μπορεί ορισμένοι να επιχειρούν μέσα από το Κτηματολόγιο να προβάλουν διάφορες διεκδικήσεις. Είμαι όμως βέβαιος ότι με τη σωστή νομική υπεράσπιση δεν πρόκειται να επιτύχουν τίποτε. Άλλωστε στα ακίνητα αυτά ο Δήμος έχει καθαρά δικαιώματα και αδιατάρακτη νομή και δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς.

Τα ακίνητα αυτά προέρχονται ορισμένα από απαλλοτριώσεις, άλλα από καταλήψεις αδέσποτων ακινήτων πριν προλάβουν επίδοξοι καταπατητές, αλλά από παραχωρήσεις από το Δημόσιο και άλλους φορείς ή δωρεές και άλλα από αγορές με συμβόλαια. Προσωπικά έχω υπογράψει 65 συμβόλαια αγοράς χώρων για κοινόχρηστες κοινωφελείς χρήσεις. Αλλά για τα ακίνητα του Δήμου αξίζει μια ειδικότερη αναφορά για να φύγουν οι θολές εντυπώσεις που κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, έχουν καλλιεργήσει και να υπάρξει πλήρης  αντικειμενική ενημέρωση και διαφάνεια.

Άλλωστε η απόκτηση αυτών των χώρων δεν ήταν αποκλειστικά δικό μου έργο. Συνέβαλαν πολλοί, συνεργάτες, εργαζόμενοι στο Δήμο, απλοί πολίτες και αισθάνομαι ότι τους αδικεί οποιαδήποτε παραπληροφόρηση.  

Σε επόμενα δημοσιεύματα θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις του Κώστα Σπηλιόπουλου και Δημήτρη Μαραβέλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

– Προκαταρκτική έρευνα με εντολή Εισαγγελέα, για την υπόθεση του Άνω Δάσους!

– Ο Μ. Σελέκος τοποθετείται στην προανακριτική έρευνα για τα τις “ξεχασμένες” οφειλές των μεγαλοϊδιοκτητών

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος