Ψηφίσματα στο Χαϊδάρι: άντε για άλλο ένα!

Άλλο ένα βαθυστόχαστο και πολιτικώς ώριμο ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον δήμαρχο Χαϊδαρίου. Πλήρης η πολιτική ανάλυση, ολοφάνερες οι ευθύνες του ιμπεριαλισμού και των συγγενών αυτού.
 
 
Γράφει ο ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ
Μήπως όμως στην πολύπαθη Μέση Ανατολή οι ξένοι κάνουν απλώς αυτό που πάντοτε κάνουν οι ξένοι – μεγάλες δυνάμεις; Οι αρχαίοι Πέρσες αξιοποιούσαν έχθρες και διχασμούς των αρχαίων Ελλήνων. Οι Αθηναίοι το πάλευαν ικανοποιητικά. Οι Τούρκοι το ίδιο. Οι Ρωμαίοι και οι Εγγλέζοι αναγόρευσαν το “διαίρει και βασίλευε”σε επιστήμη.
Σήμερα, στη Συρία και γύρω της εμπλέκονται θεοκράτες Ιρανοί, οι οποίοι μόλις κατέκτησαν την εξουσία το 1979, τα ‘βαλαν με τους εκεί κομμουνιστές, ενώ κλιμάκωναν την αντιπαράθεσή τους με τους Αμερικανούς. Επίσης Σαουδάραβες υπεραυστηροί και πιστοί στο Ισλάμ εντός χώρας (και γλεντζέδες εκτός…), που τροφοδότησαν με πιλότους και όχι μόνο την επίθεση στη Νέα Υόρκη κ.ά. Αλλά και ισλαμιστές – στρατοκράτες Τούρκοι, που εκτός της εμφανούς στρατιωτικής εμπλοκής, υπόθαλψης και εκμετάλλευσης του ισλαμικού καρκινώματος, είχαν και έχουν στερήσει το νερό Τίγρη και Ευφράτη από Ιράκ και Συρία. Έτσι συντέλεσαν στην φτωχοποίηση αγροτικών στρωμάτων, την περιθωριοποίησή τους και την κοινωνική αναταραχή.
Α, συμπωματικά στην Συρία κυβερνά μια στρατιωτική δικτατορία, με σοσιαλίζοντα χαρακτηριστικά, τουλάχιστον κατά τη γένεσή της.
Δεν έφτιαξαν τον κόσμο οι Αμερικανοί και η Δύση (δηλαδή κι εμείς…).
Η πρόσφατη αμερικανική παρέμβαση, με προβαλλόμενο στόχο τον εκδημοκρατισμό στη Μέση Ανατολή και Β. Αφρική, αποδεικνύεται χειρότερη από έγκλημα. Σύμφωνα με μία άποψη ήταν λάθος, κάτι πολύ πιο επικίνδυνο και βαρύ και τώρα το πληρώνουμε κι εμείς ως είσοδος της Ευρώπης.
Ο ιμπεριαλισμός προϋπήρξε του Ισλάμ, όμως το τζιχάντ προηγήθηκε της αμερικανικής ανεξαρτησίας.
Σαφώς οι ισχυροί αξιοποιούν και δημιουργούν ευκαιρίες.
Η κριτική μας οφείλει να είναι αμφίπλευρη και γι’ αυτό απαιτείται ματιά και ανάλυση ανοικτών οριζόντων. Για να φυλαχτούμε, να ελιχθούμε και να προχωρήσουμε με δημιουργικότητα, ασφάλεια και ανθρωπιά.