κίμων φουντούλης

Σεισμοί στο Χαϊδάρι

Αξιοποιώντας την έρευνα της εφημερίδας καταθέτω ορισμένες σκέψεις με βάση την ιδιότητα μου ως γεωλόγου και την ενασχόληση μου στα κοινά του Χαϊδαρίου. Πιστεύω ότι το ίδιο πρέπει να πράξουν και άλλοι επιστήμονες, τεχνικοί ή/και επαγγελματίες, που έχουν αποκομίσει γνώση από την ενασχόλησή τους με τα θέματα της δόμησης και κατασκευών στο Χαϊδάρι.

Είναι καίριας σημασίας το να συγκεντρωθεί και να διαχυθεί γνώση για την ασφαλέστερη οικοδόμηση κτηρίων, ώστε να μειωθούν όσο είναι δυνατό τα προβλήματα σε μελλοντικούς σεισμούς.Τι μάθαμε και τι θα ’πρεπε να μάθουμε   Περιοχές, όπως αυτές που αναφέρονται από τον συνάδελφο κ. Χ. Κράνη, με «μαλακούς» γεωλογικούς σχηματισμούς (λευκές μάργες), π.χ. το ύψωμα μεταξύ 25ης Μαρτίου – Αθ. Διάκου – Κυπρίων Αγωνιστών – Λ. Αθηνών στο Δάσος, «πλήρωσαν πιο ακριβά τη νύφη» (βλ. απόσπασμα γεωλογικού χάρτη ΙΓΜΕ).

Έγιναν άραγε γεωτεχνικές μελέτες από ιδιώτες ή δημόσιους φορείς για την περαιτέρω γνώση των προβλημάτων; Συγκεντρώθηκαν ή/και παρουσιάστηκαν π.χ. από τον Δήμο Χαϊδαρίου τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, ώστε οι επόμενες οικοδομές να προετοιμαστούν καλύτερα; Υπήρξε πρωτοβουλία μηχανικών της περιοχής για κάτι παρόμοιο με ανταλλαγή στοιχείων; Μελετήθηκαν τα αίτια βλάβης των κτιρίων της περιοχής συγκεντρωτικά ώστε να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για ενδεχόμενο ύπαρξης κοινών αδυναμιών / προβλημάτων / λαθών; Πόσο θα κόστιζε αυτή η πρωτοβουλία και η συχνή υπενθύμιση των συμπερασμάτων ή/και συμπλήρωση των γεωτεχνικών ερευνών, ώστε να ανησυχούμε ή να καθησυχαστούμε περαιτέρω; Θέλουν οι τεχνικές υπηρεσίες και οι πολιτικοί προϊστάμενοι Δήμου – Νομαρχίας και άλλων φορέων να έχουν σαφή εικόνα ή προτιμούν να αντιμετωπίζουν «απρόβλεπτα» στα δημόσια έργα, όπως π.χ. η εξυγίανση προ της οδοστρωσίας επί της γνωστής μπαζωμένης λίμνης μεταξύ Στρατοπέδου και Λ. Αθηνών; Τι έχουν προτείνει γι’ αυτούς τους λόγους και ανάγκες;  

χάρτης σεισμών αττικής

Πιάσανε τόπο τα λεφτά; Όταν ένας πρώην δήμαρχος επαίρεται (στο ίδιο αφιέρωμα της εφημερίδας) ότι με την επιχορήγηση για «ανασυγκρότηση» της πόλης «ανανέωσε» το πάντα ρημαγμένο πάρκο Νεολαίας (στις υφιστάμενες αναδασώσεις Υπ. Γεωργίας και Στρατοπέδου), φτιάχνοντας μάντρα πάνω στην υπάρχουσα, αντί να αποκαταστήσει βλάστηση, άρδευση και πυρόσβεση, ε, τότε υπάρχει πρόβλημα. Όταν ασφαλτοστρώνονται δρόμοι με λακκούβες δίχως μέριμνα να μην ξαναβουλιάξουν (εξυγίανση εδάφους), οι δρόμοι ξαναβουλιάζουν και πάλι ξανα-ασφαλτοστρώνονται ( δίχως μέριμνα ουσιαστικής εξυγίανσης και συμπύκνωσης), ε, τότε υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Γιατί και στις δύο περιπτώσεις απευθύναμε προειδοποιήσεις και πληροφόρηση. Υπάρχει όμως «συνέχεια» στη διοίκηση! (στην κακή σίγουρα…) Η έγνοια των αρχών παραμένει στην «απορρόφηση» κονδυλίων, όχι στην ΑΠΟΔΟΣΗ, στα πολλαπλασιαστικά δηλαδή αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Είναι και γι’ αυτό που παρά τα τέσσερα (4) «κοινοτικά πακέτα» χρηματοδοτήσεων η χώρα βουλιάζει. Κι από την επιδότηση Ντελόρ οδηγούμεθα στην κατάσταση Ντε-λόρδα, προς δικαίωση όσων μνημονεύουν την Κατοχή (τώρα όμως «οικειοθελώς»…).  

Τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα; Η συγκέντρωση στοιχείων και η διάχυση γνώσης σε τοπική κλίμακα είναι έργο φθηνό και βατό για τον Δήμο Χαϊδαρίου. Οι προσωπικές σχέσεις, οι καλημέρες με ιδιοκτήτες προβληματικών οικοδομών θα βοηθούσαν στην συλλογή των όποιων γεωτεχνικών δεδομένων. Η κινητοποίηση μηχανικών και εργολάβων στην περιοχή είναι το ελάχιστο που οφείλουν στην πόλη και στον εαυτό τους, στην επαγγελματική τους συνέχεια και επιτυχία. Η προετοιμασία σχεδιασμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (π.χ. με διασφάλιση περαιτέρω ελεύθερων χώρων και ανάλογες προβλέψεις) είναι μέριμνα και του Δήμου. Το βέβαιο είναι πως ο εφησυχασμός και το ξόρκισμα στην λήθη όσων μας πικραίνουν δεν βοηθά. Αυτό είναι έργο των πολιτών, καθενός εξ όλων ημών.