Στέγαση συλλόγων ή άστεγων;

Στέγαση συλλόγων ή άστεγων;

Ακούστε αυτό το άρθρο
Ανολοκλήρωτο Συλλογικό ή/και Εργολαβικό Ρουσφέτι;
Όπως έχει διακηρύξει η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, σκοπεύει να  προχωρήσει στη στέγαση και των διοικητικών λειτουργιών εθνοτοπικών συλλόγων .
Σε μια εποχή που οι άστεγοι αυξάνονται ο δήμαρχος  κ. Σελέκος και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων προκρίνουν τη στέγαση συλλόγων.
Γράφει ο ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ 
Ενώ για τους  άστεγους η στέγαση είναι ζωτική ανάγκη και η οικονομική τους δυνατότητα είναι ανύπαρκτη, για τους συλλόγους η στέγαση  είναι υποχρέωση των μελών τους μέσω συνδρομών.
Μελών που αποτελούν προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία τους. Για τους άστεγους η νομοθεσία προβλέπει ρητά τη δυνατότητα των ΟΤΑ να επιχορηγούν τη στέγασή τους (άρθρο 188, ΚΔΚ) και η τρέχουσα περίοδος καθιστά αυτή τη δυνατότητα κρίσιμο εργαλείο επιβίωσης συνανθρώπων μας και προτεραιότητα για όσους είναι ειλικρινείς φιλάνθρωποι, αλληλέγγυοι, απλώς άνθρωποι, όχι δήθεν.
Αντιθέτως για τους συλλόγους, όχι μόνο δεν προβλέπεται επιχορήγηση σε χρήμα ή χώρο για να στεγασθούν, αλλά η όποια οικονομική ενίσχυση επιτρέπεται μόνο για την ανάπτυξη του πνευματικού επιπέδου των συμμετεχόντων και όχι για ψυχαγωγικούς σκοπούς (π.χ. πανηγύρια, χοροεσπερίδες κ.ά., Πράξη VII τμ.30/2005 Ελεγκτικού Συνεδρίου, από ΚΔΚ έκδοση ΚΕΔΚΕ-ΕΕΤΑΑ). Σημειώνεται πως επιτρέπεται η παραχώρηση δημοτικών κτιρίων σε «νομικά πρόσωπα που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα».
Όχι όμως ενοικιασμένο κτίριο ή αίθουσα, παρά μόνο ιδιόκτητο (άρθρο 185,ΚΔΚ).
Είναι όμως μαρξιστική, λενινιστική, σοσιαλιστική, κεντρώα, φιλελεύθερη, δεξιά , μνημονιακή ή άλλη επιταγή, η στέγαση των διοικήσεων των συλλόγων;
Όχι. Είναι απλώς ρουσφετολογική, πατερναλιστική, εκμαυλιστική, ψηφοθηρική και εντέλει αντιδημοκρατική ενέργεια που οδηγεί στον δημαρχιακό έλεγχο, δηλαδή την ενσωμάτωση σε κρατικιστική λειτουργία ενός θεσμού που οφείλει και του οφείλουμε να είναι ανεξάρτητος.
Εδώ να σημειώσουμε πως η κείμενη νομοθεσία προβλέπει «στέγαση», παραχώρηση γραφείων για δημοτικές παρατάξεις που μετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή των πολιτικών συλλογικών οντοτήτων που προκύπτουν από την καθολική ψηφοφορία όλου του λαού, που όμως δεν εφαρμόζεται! (άρθρο 66, Ν3852/2010).
Παρόλα αυτά, όλες οι δημοτικές παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου, πλην του «Διάφανου Δήμου», σιγοντάρουν το από ετών προετοιμαζόμενο «όραμα» του Δήμου Χαϊδαρίου: τη στέγαση των συλλόγων. Γιατί όμως σύλλογοι που δεν είναι «σφραγίδες», δεν αναζητούν λύση ρεφενέ, με συστέγαση σε κοινό γραφείο ιδίοις εξόδοις; Δεν συνεδριάζουν και κάθε μέρα… Είναι και η κτηματαγορά νεκρή, μπιρ παρά θα το νοικιάσουν! Το μεράκι προϋποθέτει και κάποιες θυσίες. Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις των συλλόγων, οι δημοτικές υποδομές είναι πάντα φιλόξενες και η φιλοξενία γενναιόδωρη. Θα μπορούσαν και συνεδριάσεις των συλλόγων να διεξάγονται στα ΚΑΠΗ ή/και άλλες αίθουσες. Οι δημοτικές παρατάξεις εξυπηρετούνται έτσι απλά χωρίς αποκλειστικότητες και πολυτέλειες επί χρόνια.
Πως όμως να δικαιολογούνται οι μέχρι σήμερα δαπάνες για ενοίκια συλλόγων στον Επίτροπο; Η γάγγραινα θολού εναγκαλισμού με τους αθλητικούς συλλόγους προχωρά και στον πολιτισμό με τους ίδιους αδιαφανείς όρους. Οι πολλοί κάτοικοι πληρώνουν κατασκευή και συντήρηση αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και οι ελάχιστοι «παράγοντες» αθλητισμού και πολιτισμού τις νέμονται δίχως διαφάνεια στα οικονομικά, με πρόσχημα την παροχή σε αρκετούς αθλητικών και πολιτιστικών υπηρεσιών, κατά κανόνα επί πληρωμή, σε δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους. Όσοι έζησαν τις πολιτιστικές αναλαμπές της Κατοχής, των μετεμφυλιακών χρόνων και κυρίως της δεκαετίας του ’60, της δίψας μετά τη Χούντα, όλοι αυτοί κάτι πρέπει να πουν δημόσια.
Εκτός κι αν γι’ αυτά προσπάθησαν… Ένα γραφείο κι οσονούπω και γραμματειακή στήριξη για την κα Πρόεδρο, τον κο Πρόεδρο! Έστω όμως ότι στέγασες πέντε – δέκα υφιστάμενους συλλόγους των είκοσι, τριάντα, εκατό μελών επιβαρύνοντας πενήντα χιλιάδες κατοίκους. Εάν αυξηθούν ή/και διασπαστούν ποιούς θα πρωτοβολέψεις και πως; Αναλόγως ψηφισμάτων;
Οι τελευταίες εξελίξεις περί τον πολιτισμό με την πρωτοβουλία για τη κατεδάφιση του ιστορικού Παλαιού Δημαρχείου, του κτιρίου που φέρει το όνομα του αείμνηστου Δημάρχου Γιαχνή, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Πολίτες υπογράφουν κείμενο του κ. Μαρκάκη με αίτημα όχι τη κάλυψη αναγκών που θεωρούν αναγκαίες, αλλά το γκρέμισμα τμήματος της Ιστορίας του Χαϊδαρίου, ώστε εκεί και μόνο εκεί, να ανεγερθεί το αναγκαίο έργο που όπως φαίνεται υπολόγισαν πως χρειάζεται! Αυτά ενώ έχει προηγηθεί διαμαρτυρία των περιοίκων για την ανάγκη διάσωσης του πράσινου που περιβάλει το Παλιό Δημαρχείο καθώς και η αντίδραση του συνόλου της αντιπολίτευσης επί Μαραβέλια, αλλά και η μετά από βάσανο απόφαση Δ.Σ. για διατήρηση του κτιρίου προ έτους. Ο ανάδοχος του ανεπιθύμητου έργου για τη πόλη, πλην 372 υπογραφόντων(-ουσών) και όσων ακόμη συσπειρωθούν, αλλά και ο προηγούμενος δήμαρχος θα αισθάνονται μια δικαίωση. Ίσως και άλλοι φερόμενοι ως αγοραφοβικοί…
Σε ότι αφορά το νέο «Μέγαρο του Πολιτισμού», η ακάλυπτη έκταση που θα απομείνει μετά την σχεδιαζόμενη εξάντληση συντελεστή δόμησης, θα μπορεί να «αξιοποιηθεί» για τα τραπεζοκαθίσματα του προδήλως αναγκαίου κυλικείου. Και η ανάπτυξη έφτασε! Παραδοσιακά Χαϊδαριώτικα. Οι στάσεις που θα τηρήσουν, αφενός ο δήμαρχος κ. Σελέκος ( που προωθεί έλεγχο σχετικά με χορηγίες) και αφετέρου οι λοιποί δημοτικοί άρχοντες, με αφορμή τον αυθόρμητο κοινωνικό αυτοματισμό, που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, θα μας καταστήσουν σοφότερους.
Μέχρι τότε εκκρεμεί μια συγγνώμη: Άστεγε συμπολίτη συγγνώμη. Προτεραιότητα στη στέγαση έχουν οι «συλλογικότητες». Διάλεξες λάθος στιγμή. Πρόεδρε τα σέβη μου!

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος